De lockdown…..hoe hou je het vol? Hoe hou je het gezond en leuk?

Op dit moment van schrijven ( Januari 2021) gaan we gebukt onder een strengere lockdown die is verlengd tot ….tja? 🙄 We weten het niet. Niemand lijkt het eigenlijk nog te weten. Wat we inmiddels wel weten, is dat het ernstig is en dat we de gevolgen van zo’n lockdown steeds heftiger gaan voelen. We moeten thuisblijven, we mogen niet meer op reis, we mogen onze dierbaren niet meer bezoeken, en we moeten thuis gaan werken. Het enige “ uitje” lijken de supermarkten te zijn. Ik was gisteren bij de Lidl, en daar vertelde de caissière mij dat er nu veel “ toerisme” in de winkel is. Wat zoveel betekent, dat mensen binnen komen, en zeker een half uur blijven rondlopen om uiteindelijk met één product naar de kassa te wandelen. Mensen vervelen zich, nu even niets meer kan en mag. 😑

Het is lastig, voor iedereen. Toch moeten we eraan geloven en ons eraan overgeven. Dit uit zich in vele vormen. Er is meer somberheid, meer verveling, en….tja, met de algehele gezondheid van de mensen lijkt het ook niet zo best te gaan.
Velen gaan eten uit verveling, of meer snoepen. Sportscholen en sportclubs en andere sportieve organisaties zitten potdicht, dus dat sporten en bewegen….daar komt weinig tot niets meer van terecht. Je moet discipline bezitten, om thuis te gaan sporten. Dat kan niet iedereen opbrengen.
Hoe hou je het tijdens de lockdown een beetje gezond en leuk? Ik geef een aantal tips.

1) GA BAKKEN!

Dit is misschien wel DE gelegenheid, om jezelf ertoe te gaan zetten, om veel zelf te gaan maken. Door alles zelf te maken, hou je de complete regie over je voeding. Dit scoort zeker punten als je gezonder wilt gaan eten en leven. Velen vinden de stap terug naar de keuken groot, of moeilijk en ingewikkeld. De grootste smoes is “ ik heb daar geen tijd voor! “ …..Nou….dan wordt je nu op je wenken bediend want je hebt opeens veel meer tijd gekregen. 😊 En deze tijd kun je juist nu goed gaan gebruiken om jezelf weer van alles aan te wennen en te leren. Begin klein. Maak bijvoorbeeld eens zelf pindakaas van ongezouten pinda’s, of bak simpele koekjes. Heb je kinderen, laat hen dan gezellig meedoen. Maak steeds grotere stapjes. Op mijn website vind je talloze gemakkelijke recepten om bijvoorbeeld brood te bakken. De benodigdheden kun je gemakkelijk bestellen on line ( www.puurenfit.nl ) zodat je de deur niet uit hoeft. Kortom, neem de stap, en daag jezelf uit in je eigen keuken!

2) GA THUIS BEWEGEN!

Bewegen ja…..ik zeg express geen SPORTEN. Want sporten heeft een veel zwaardere lading voor veel mensen. Thuis kun je gelukkig ontzettend veel bewegen. Het hoeft je niet te beperken in bewegingsvrijheid, waardoor je op zijn minst wel wat aan beweging kunt doen. IN DIT ARTIKEL vertel ik je er alles over. In dit artikel vind je tevens erg veel tips om zonder in de apparaten te moeten hangen , thuis zeer fijne oefeningen kan uitvoeren.

3) GA WEER LEREN!

De lockdown is de uitgelezen periode om eindelijk eens die cursus Spaans te gaan volgen, of gitaarlessen on line te gaan volgen. Leren is voor iedereen, op elke leeftijd, zeer gunstig. Het houdt je geest en brein in balans, wat zeker nu geen overbodige luxe is.
Kijk eens rond on line wat er zoal on line beschikbaar is voor jou. Vergeet ook YOU TUBE niet. Daar vind je talloze video’s die jou gratis en voor nop lesgeven in wat je maar wenst te leren. Van talen leren tot theorie voor autorijden, je vindt het allemaal.
Hoe leuk is het, om na de lockdown geslagen uit de strijd te komen met vloeiend Spaans spreken? Of dat je heerlijk op je gitaar kan pingelen?

4) GA OPRUIMEN

Niets werkt zo verhelderend voor lichaam en geest als opruimen. Je huis vertelt veel over jou. Van je spullen tot de manier waarop jij je huishouden runt. Iedereen heeft wel zo’n rommel kamertje / lades / kasten waar men zich stierlijk aan ergert. Dit geeft onrust. Breng de rust in je huis, door nu deze klusjes aan te pakken. Nu lijkt dat in de praktijk gemakkelijker gezegd dan gedaan, de rommel is er immers niet voor niets gekomen. Velen willen wel aanpakken, maar hebben geen flauw idee waar ze moeten beginnen. Het kan dan helpen, om voor jezelf op te schrijven wat je graag wilt gaan aanpakken. Ik noem het “ het-vinkjes-principe”. Steeds als je een klusje af hebt, kun je dit afvinken, wat zeker een fijn gevoel gaat geven.
Maar goed….WAAR begin je in die ongelofelijke puinzooi in de rommelkamer? ☹️
De beste manier is: een vuilniszak pakken en ergens een begin maken. Kijk niet naar het gehele plaatje, maar pak beetje bij beetje iets op. Je zult zien, dat de rest dan als vanzelf op zijn plek gaat vallen, en je de lol ervan gaat zien. Het grote voordeel van grotere puinzooi opruimen is wel dat je vrijwel direct resultaten boekt en dit je zal motiveren om door te gaan.

5) GA KLUSSEN!

Fysieke bouwmarkten zijn gesloten, maar velen bieden een afhaal-mogelijkheid. Dit biedt perspectief om thuis eens eindelijk die muur te gaan verven, of dat lege kamertje eens op te gaan knappen. Klussen is leuk om samen met je gezin te gaan doen. Kinderen vinden het super om mee te helpen met kleine kidsproof klusjes .

6) GA OP GEPASTE TIJDEN BUITEN WANDELEN!

We hebben buitenlucht nodig. Zet daarom iedere dag even een raam / deur open, ook al vriest het buiten -10. 🥶 Vijf minuten “ luchten” is dan meestal al voldoende, maar is het best een lekkere temperatuur buiten, zet dan lekker een raam open. Frisse lucht werkt opwekkend en verkwikkend.
Ga zeker iedere dag eventjes naar buiten. Dat hoeft geen toeristisch uitje naar een supermarkt te zijn, doelloos even een wandelingetje in je eigen buurt maken volstaat prima. Kijk om je heen, snuif frisse buitenlucht op. Ga een rondje fietsen. Maar ga in elk geval iedere dag even een luchtje scheppen.

7) GA OP TIJD NAAR BED

Door de lockdown verandert er veel. Regelmaat sneuvelt, omdat er meer tijd over is om in te vullen in een etmaal. Het is JUIST erg belangrijk om die regelmaat vast te houden. Hou vaste eettijden aan, maar ook slaaptijden. Ga op een vast tijdstip naar bed en sta op een vast tijdstip weer op.
Als je schoolgaande kinderen hebt, moet je als ouders nu thuis les gaan geven. Dit betekent een enorme last, veel ouders weten ok niet zo goed hoe zij hun kroost les moeten geven. Het gehele gezin heeft baat bij een goede regelmaat en structuur. Geef op vaste tijdstippen les, zodat het kind ( of kinderen) ook weten dat zij op deze vaste tijdstippen moeten leren.
Doe alles op een vast tijdstip. Op deze manier is er regelmaat en overzicht in je dag.

8) GA DANSEN EN ZINGEN!

Klinkt vast een beetje banaal, maar als je tijdens een huishoudelijk kluisje je radio aan zet en lekker even dansend en swingend door je huis danst , geeft dat je een heerlijk opwekkend gevoel. Zingen ( ook als klink je als een valse kraai ) is ook een enorme uitlaatklep voor lichaam en geest. Probeer het maar eens. Humor is ook een hele leuke hulp om de somberheid tegen te gaan, reken er maar op, dat je gezinsleden de grootste lol om jou zullen hebben!

9) GA SOCIAL MEDIA MINDEREN!

Social media is op dit moment een grote chaos aan meningen, oordelen, nep-nieuws, en angstaanjagende taferelen omtrent Covid-19. Het loont daarom zeker de moeite om met jezelf een bepaalde tijdsduur af te spreken waarop je op social media bent. Dit filtert veel voor je brein, die alles wat er nu gaande is toch al amper kan bijhouden. Ontvolg mensen die veel onzin posten, of iedere dag hun ongezouten mening spuien. Dit geeft zeker een bepaalde rust. Wat je dan moet met al die tijd? Ga samen met je gezin een bordspel spelen! Quality time samen is veel belangrijker dan social media.

10) GA EENZAMEN / OUDEREN BELLEN EN GA TUTTEN!

De lockdown is voor niemand leuk, maar ouderen en alleenstaanden in het bijzonder kunnen behoorlijk eenzaam worden en zelfs depressief raken. Als je wat nuttigs wil doen voor de samenleving en je extra tig nuttig wilt besteden, kijk dan eens in jouw omgeving rond. Zijn er alleenstaande buren, ouderen, die wellicht een opbeurend telefoontje kan gebruiken? Of even een klets-praatje?
Kijk ook, of je wat voor deze doelgroep kunt betekenen in de vorm van boodschappen doen, of de hond uitlaten. Voor deze mensen kan jij dan een zeer groot verschil maken. En jij hebt ook even wat om handen om de lange lockdown-dagen door te komen.
Vergeet tot slot jezelf uiteraard ook niet. Wees lief voor jezelf, verzorg je huid extra, en nu dat je nergens een beauty-behandeling kunt nemen kun je dit zelf gaan aanpakken. Geef je voeten extra aandacht met een heerlijk voetenbad, zet je gezicht wat vaker in een masker, smeer je vaker in met een lekkere bodylotion / crème. Vergeet ook niet iedere dag je favoriete parfum op te spuiten.
Belangrijk: kleed je iedere dag aan, blijf niet in je pyjama rondlopen. Zorg ook tijdens de lockdown voor jezelf, ook al zien anderen de resultaten niet. JIJ ziet en ervaart ze wel, en dat helpt je zeker om depressieve gevoelens tegen te gaan.

4 Reacties op “De lockdown…..hoe hou je het vol? Hoe hou je het gezond en leuk?

 1. Wat dacht je van zwerfkeien schilderen,ergens neerleggen en andere zoeken? Leuk met kinderen

 2. Breien en de tuin in alvast opruimen. Sauzen schilderen. Genoeg te verzinnen. Ik werk in de zorg. Zodra buiten het mondkapje af is frisse lucht insnuiven en wandelen door duinen ,strand en bossen. Recepten zonder suiker uit proberen en blij zijn met jou.

 3. – Meditatie als routine in je dag opnemen, al dan niet met behulp van een app.
  – Lezen! Boeken kun je bij (meeste) bibliotheken bestellen. Je kunt een leespakket aanvragen in een bepaald genre. Zo krijg je boeken die je misschien niet zelf zou uitzoeken en verruim je je blik. Als je boeken wilt kopen, bestel dan bij je lokale boekhandel!
  – Als je gaat opruimen: kringloopwinkels zijn dicht en nemen op dit moment ook geen spullen meer in, omdat ze overlopen. Dus tijdelijk een plekje in je huis of box reserveren voor spullen die straks (binnenkort?) naar de kringloop kunnen worden gebracht.
  Hou goede moed!

 4. Goede tips, bedankt! De toevoegingen in de reacties zijn ook waardevol, zoals mediteren en de uitleenservices van bibliotheken 🙂

  Voor mij is de lockdown niet heel veel anders dan anders, omdat ik door mijn chronische vermoeidheid altijd al veel thuis ben en de sociale contacten laag moet houden ivm energiegebrek. Hier dus geen extra verveling of somberheid en goed te doen, gelukkig ook voor mijn (gezonde) vriend die een echte huismus is.
  Wij moeten echter thuiswerken, de drukte van de normale werkweek gaat hier gewoon door. Geen extra tijd dus voor nieuwe dingen. Thuiswerkende ouders die ook aan homescooling doen, zullen mogelijk ook meer drukte dan extra rust ervaren.

  Nu de (yin) yoga lessen online plaatsvinden, kunnen we wel meer yogalessen volgen online, terwijl we er bij fysieke lessen extra voor zouden moeten betalen. Die kans pak ik nu dus even mee 🙂 En mijn werk biedt trainingen aan om meer ‘zen’ door deze periode te komen, dus ook daar ga ik wat meditatielessen en rug/schouder/nek-yoga (kwartier) volgen tegen de effecten van verkeerde houdingen bij thuiswerken 😉

  Iedereen succes gewenst in deze periode en wie weet wat nuttige rust-/bezinnings- of verveeltijd. Dat kan wellicht de creativiteit weer extra laten stromen. X

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *