Heerlijk malse verse ( vegan) havermoutbroodjes bak je zo!

Ik ben dol op brood. Ik maak dit al jaren zelf, zodat ik de complete regie hou over wat erin gaat. Op de meest gemakkelijkste manier kun je binnen 45 minuten de lekkerste broodjes bakken. Heb je iets meer tijd, dan zijn deze heerlijke gist-broodjes een verrukkelijke traktatie. Alhoewel, veel meer tijd en moeite kost het eigenlijk niet. Het vraagt enkel iets meer wacht ( rijs) tijd.

Veel mensen hebben iets tegen gist. Dat is best raar, want gist is in wezen helemaal zo slecht niet. Het is maar nét welke soorten gist jij kiest. Wil je meer lezen over gist? KLIK DAN HIER. Ik hoop dat dit artikel je vooroordelen over gist wegneemt, want gist is ideaal om de meest lekkerste broden en broodjes mee te bakken in je meukvrije keuken. Ik werk vrij veel met biologische gedroogde gist. Dit kun je HIER bestellen, en vinden in de biowinkel. Ik gebruik het gist in de meeste gevallen, om deze verrukkelijke veganistische havermout broodjes mee te maken. Ze bevatten maar vier ingrediënten en zijn verrukkelijk mals en luchtig. Brood wat wordt gebakken met bakpoeders missen deze malsheid en luchtigheid wat we zo lekker vinden aan brood. Ik noem deze  havermoutbroodjes dan ook ” echte” broodjes. Ze zijn heerlijk mals, supervers en knettergezond.

Je kunt de broodjes invriezen. Ze zijn ook ongeveer 2/3 dagen in een goed afgesloten zak houdbaar, daarna gaat het wel snel achteruit., Dit komt, omdat deze broodjes alle hulpstoffen missen die er in brood zit, zoals conserveermiddelen. Het bestaat uit havermoutmeel, psyllium, gist en bananenpuree. Meer niet. Om het gist te activeren, moet er iets van suiker worden toegevoegd. Ik heb in plaats van suiker vers gepureerde biologische bananen gebruikt, wat het gist ook lekker voedt. Ik gebruik verder geen andere hulpstoffen om brood bijvoorbeeld een knapperig korstje te geven ( gebrande suikers + moutsuikers , eigeel enzovoort ) De broodjes zijn echter toch lekker knapperig van buiten, maar mals en vers van binnen. Het is al jaren mijn succesrecht als het komt op broodjes. Ik deel het recept eindelijk dan ook met jullie!

Wat heb je nodig?

Zoals eerder gezegd, bevatten de broodjes maar VIER ingrediënten, waaronder havermoutmeel. Dit maak je zeer eenvoudig zelf, door havermout in de blender of keukenmachine tot meel te vermalen. Psyllium is ook nodig. Veel menen vragen steeds of dit kan worden weggelaten of waarmee het kan worden vervangen. Weglaten kan natuurlijk altijd, maar ik zou het ZEKER NIET DOEN, omdat psyllium in dit recept veel elasticiteit en volume geeft. Andere opties zijn mogelijk, zoals appelvezels, maar ook hier raad ik het af, omdat het resultaat dan niet is gegarandeerd. Psyllium kun je tegenwoordig bijna overal wel kopen. KLIK HIER om direct te bestellen. Dit recept is goed voor ongeveer 16-20 broodjes.

  • 1000 gram havermoutmeel ( dus 1000 gram havermout tot meel vermalen )
  • vier volle eetlepels psyllim
  • 11 gram verse biologische droge gist
  • puree van twee verse bananen
  • warm water

Zoals eerder gezegd vraagt dit recept om RIJS-TIJD. Wat ik meest doe, is mijn. deeg 24 uur laten rijzen onder mijn verwarming. Zo lang hoeft natuurlijk niet, maar zo lang mogelijk geeft de beste malsheid. Laat het deeg tenminste 3-5 uur rijzen op een warme plek. Dek de kom goed af met een droge, schone theedoek. Na de rijs-tijd kneed je met bevochtigde handen het deeg opnieuw goed door, en laat je dit tenminste 30 minuten opnieuw even rusten.

Hoe maak je de broodjes?

  1. Roer het gist , psyllium,en de bananenpuree door het meel. Voeg steeds beetjes warm water toe terwijl je goed blijft roeren en kneden. De massa moet licht vloeibaar zijn geworden, maar niet papperig. Dek de kom af en laat liefst 24 uur rijzen op een warme plaats, dek de kom goed af met een schone droge theedoek
  2. Na de rijs-tijd kneed je de massa opnieuw stevig door. Laat dit tenminste 30 minuten opnieuw rusten
  3. Verwarm de oven voor op 175*C en bekleed twee bakplaten met bakpapier. Draai met bevochtigde handen ronde broodjes uit het deeg, en leg deze op de bakplaten.
  4. Bak de broodjes in het midden van de oven goudbruin en gaar in ongeveer 60-70 minuten. BELANGRIJK: blijf regelmatig goed controleren, de ene oven gaat sneller dan de andere. 
  5. laat de broodjes afkoelen.

Je kunt je broodjes het beste in een BPA vrije zak goed afgesloten bewaren in de broodtrommel. Consumeer de broodjes zo snel mogelijk. Of vries ze in. Of….maak er heerlijke chocoladeroom-broodjes van!  Snij de broodjes open. Doe 500 ml havermelk + drie eetlepels cacaopoeder + 10 druppels stevia chocolade in de blender en blend dit kort door. Voeg drie eetlepels Johannes broodpitmeel toe en meng opnieuw op hoogste stand tot de gewenste dikte is bereikt. Vul de broodjes met de room en bestrooi met stevia ICING poedersuiker.

 

 

 

7 Reacties op “Heerlijk malse verse ( vegan) havermoutbroodjes bak je zo!

  1. Kan ik de banaan vervangen door de steviasuiker?
    En is dit dan een brood ook voor diabetespatienten in verband met de koolhydraten?

    • nee, want stevia is geen suiker…daarom gebruik ik ook banaan.

  2. Hallo Monique, de link naar waar je gist kunt kopen werkt niet. Bij Ekoplaza kon ik alleen zakjes van 7 gram kopen, dat schiet niet op.
    Wil je de link nog eens geven svp?

  3. Ziet er zo eerlijk uit…maar ik ben overgevoelig voor banaan, is er iets anders wat ik kan gebruiken???

  4. Ik heb ze gemaakt maar wel eerst een kleine portie…………..gelukkig, want het was geen succes. te hard aan de buitenkant, nauwelijks gaar te krijgen in 60-70 minuten en ik miste een klein puntje zout. Het deeg wilde bij mij ook niet goed rijzen, misschien was het gist wat ik nog had “te oud”? Kan dat?
    ik heb alles gevolgd maar begreep ik de uitleg “deeg moet licht vloeibaar zijn maar niet papperig” niet. Volgens mij is deeg niet vloeibaar maar een redelijk vaste massa en zo heb ik het ook gemaakt. Misschien toch dunner gemoeten?
    Monique, kun je me dat uitleggen want ik wil het toch nog eens proberen………

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *