Homemade vanille haveryoghurt maken…zo gefikst!

We kunnen tegenwoordig allerlei handige apparaten kopen om zelf zuivel te maken. Dit kun je zowel met koemelk als plantaardige melk doen. Dankzij speciale culturen kun je zelf yoghurt en/of kwark aanzuren, en het extra voedingswaarde geven. Er zijn handige yoghurt-makers in de handel die op stroom werken, en er zijn ” grote isoleer kannen” op de markt waarmee je zonder stroom, maar met heet kokend water van alles om kunt zetten en kunt fermenteren. Een zeer fijn apparaat is de EasyYo.  Dit kost je geen stroom. En de zakjes culturen zijn ook niet duur. Bovendien kun je met gemaakte yoghurt weer verder fermenteren.

SAM_2681

Maar het kan nog gemakkelijker. Met twee zeer eenvoudige stappen maak jij binnen nog geen half uur heerlijke gezonde lactosevrije ( en veganistische) yoghurt. HOE DAN? Nou, met de PRO DARM waterkefit.  Dit is een kant en klaar probioticum, waarmee je alles wat je maar wenst aan kunt zuren met gezonde bacteriën. Het is 100% meukvrij, en zelfs biologisch/dynamisch. Omdat het op basis van water is gemaakt is het vrij van lactose/koemelk en geschikt voor vegans. Dit geeft ontzettend veel mogelijkheden om zelf je zuivel te maken. Zoals deze overheerlijke vanille haveryoghurt. Bij mij een grote favoriet. Ik moet het zelfs vaak voor anderen maken, en de kleintjes zijn er ook dol op. De grap is, dat je dit zo eenvoudig zelf maakt dat het kinderspel lijkt.

SAM_2683

Wat je vooraf moet maken, is het meeste werk: de haveryoghurt. Maar heb je een HS blender ( hoge snelheid) dan is dit een werkje van nog geen 5 minuten. Je kunt het ook in een gewone blender doen, dit kost wel wat extra minuten maal-tijd. Hoe maak je snel een liter haveryoghurt?

 • doe 75 gram havermout in de blender. Druppel daarbij ongeveer 15 druppelsMoos-stevia vanille  en een theelepel vanille bourbon. Vul de kan met een liter water en blend tot de massa volledig is vermalen. In de HS blender is dit een kwestie van 3 minuten op hoge snelheid, in een gewone blender zal dit waarschijnlijk 5-8 minuten duren. Alles moet echt geheel zijn vermalen.
 • Schenk de massa in een fles.

SAM_2682

Je kunt de yoghurt in de koelkast bewaren. Maar we zijn nog niet klaar. Want er moet uiteraard nog een cultuur aan worden toegevoegd. Als je de HS blender hebt gebruikt kan de yohurt heet uit de blender komen, en moet je even wachten tot de yoghurt is afgekoeld. Voeg, als de yoghurt koud is geworden, een maatdopje PRO DARM  toe en schud goed door de yoghurt. Laat de yoghurt ongeveer 3/4 uur buiten de koelkast staan. Daarna bewaren in de koelkast.

SAM_2686

Voor serveren de yoghurt steeds even goed door elkaar roeren. Is de yoghurt waterig geworden? Dan kun je het kort even opwarmen in een pannetje en dat weer goed laten afkoelen. De yoghurt zal weer dik en romig worden.

14 Reacties op “Homemade vanille haveryoghurt maken…zo gefikst!

 1. Goed idee. Zuivel schijnt niet helemaal zo goed te zijn, geeft ook slijmvorming. Heb dat met soja(yoghurt) trouwens ook, afhankelijk van de hoeveelheid.

 2. al meerdere malen gemaakt, neem het met me mee als lunch op het werk… zoooooooo lekker !!!

 3. Bij mij wordt de yoghurt maar niet dik. Ik heb het nu twee keer geprobeerd, maar het blijft een geschift waterig goedje. Waar kan dat aan liggen?

  • Je kunt er wat johannes broodpitmeel aan toevoegen..

   • Doe ik dat bij poging 3, dank je. Ik ben echt zo op zoek naar een lekkere plantaardige yoghurt, dit moet gewoon gaan lukken!

 4. Beste Monique,
  Wat een leuk recept! Kan het ook zonder de Stevia en dan bv met echte vanille uit een peul? Of hebben de bacteriën deze zoetstof nodig om te fermenteren?
  Ik hoor het graag!

  Groeten, Karen

  • dat kan hoor, het heeft geen fermentieproces meer nodig. Succes!

 5. Beste Monique,
  Wat een goed idee. Kun je de yoghurt ook van haverdrank maken? Dat lijkt me nog makkelijker.
  Groeten,
  Vera

 6. Helaas blijft de yoghurt zo dun als melk. Misschien moet ik de havermout eerst laten weken.

 7. Ho Monique, ook hier blijft eea waterig. Moet er soms heet water worden toegevoegd? (ih recept staat alleen water). Of moet het een nacht staan id koelkast?

 8. Hi Monique, ik heb het ook geprobeerd en de smaak is goed! Maar ook bij mij blijft het heel waterig. Uiteindelijk moet ik zoveel joh. broodpitmeel toevoegen dat het niet zo lekker meer is. Misschien weet jij wat ik fout doe: Ik heb het volgende gedaan:
  -75 gram havermout + 15 druppels greensweet-stevia + een theelepel vanille bourbon in de blender
  -1 liter water erbij
  -blenden op hs tot 100% glad
  – 1 dopje pro darm erdoor geroerd
  -4 uur buiten de koelkast
  -een nacht in de koelkast
  -joh.broodpitmeel toegevoegd
  -opgewarmd, nog steeds waterig
  -nog meer joh broodpitmeel toegevoegd

  groet!

 9. Ik maak de haveryoghurt zonder pro darm. Bij de haver, voordat deze geblend wordt, voeg ik zoveel water toe dat de haver net onder staat. Goed laten weken en eventueel wat water toevoegen zodat er iets water op blijft staan. Blenden en daarna op kamertemperatuur 3 tot 4 dagen afgedekt laten fermenteren, 2xdaags roeren. De yoghurt wordt zo steeds iets zuurder. Zuur genoeg, dan in de koelkast. 1 week houdbaar.
  Teveel water geeft dunne yoghurt. Die wordt niet meer dikker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *