Kabocha pompoen…the best there is!

Ja, ik zeg het maar weer: ik ben verslaafd aan pompoen. Ik kan ieder jaar niet wachten tot het seizoen weer losbarst en ze weer verkrijgbaar zijn, die heerlijke vers geoogste pompoenen. Ik eet het hele jaar door pompoen, buiten het seizoen komen ze uiteraard niet uit Nederland en uit de kas. Daar baal ik best van, maar ik kan mijn verslaving tenminste voeden 😉 Daarom begint mijn pompoen-hart zo rond Augustus al harder te kloppen. Dan komen ze weer: de KABOCHA pompoenen! De aller-aller-allerlekkerste pompoenen die er bestaan, tenminste, wat mij betreft. Zodra ik de eerste weer zie, dan maak ik een sprong in de lucht en sla ze als een malle tut-hola in. Gek genoeg is de kabocha in Nederland nog helemaal niet zo bekend, laat staan populair. De meest bekende pompoenen in Nederland zijn de flespompoen en de hokiado ( oranje) pompoen. Deze zijn het gehele jaar verkrijgbaar. In het seizoen zien we de bijzondere soorten komen, waaronder de kabocha. Sinds vorig jaar zien we de bijzondere soorten niet alleen in de biowinkel, maar ook bij de AH. Daar wordt je als pompoen freak gewoon ONTZETTEND BLIJ EN GELUKKIG van! In dit artikel zet ik mijn favoriet in het zonnetje. Veel mensen kennen het niet. Daar moet snel verandering in komen. Als je één keer een kabocha hebt geproefd wil je geen andere pompoen meer!

SAM_2696

WAT IS HET?

Kabocha pompoenen zijn Japanse pompoenen. Ze hebben diverse benamingen, zoals groene pompoen, Japanse pompoen, golden squash, kabocha squash, en Phak Tong. Dat de kabocha nog niet al te bekend is in Nederland is logisch, omdat de soort pas sinds een jaar of drie in NL wordt geteeld. De pompoen is van binnen diep oranje, en heeft een donkergroene schil met lichtgroene strepen. Ze hebben net als andere pompoenen diverse groottes. De smaak wordt vaak vergeleken met tamme kastanje maar dan zonder de nogal nare structuur van tamme kastanje. De kabocha is ook zoeter dan zijn broers en zusjes. De structuur is licht melig.  Er zijn ook andere soorten kabocha, zoals de RUGBY KABOCHA . Dit heeft de vorm van een rugby bal en is nog zoeter dan de originele kabocha. 

Dankzij de romige, zachte, zoete melige smaak wordt de kabocha in Japan erg veel door toetjes verwerkt. Maar er wordt bijvoorbeeld ook veel soep van gemaakt. Het is tevens een perfecte zoeter in baksels. Je kunt de schil, net als andere pompoenen gewoon lekker opeten. Sterker nog, in de schil huist de meeste voedingswaarden, samen met de pitten. Je hoeft NIETS weg te gooien van een pompoen. Enkel de steel is niet eetbaar, Eet een pompoen altijd “ met huid en haar” in zijn geheel op. Niet alleen smaakt dit dan 10 x beter, ook scoor je zo de meeste voedingswaarden. 

Omdat pompoenen, net als kokosnoten zeer gesloten zijn, behoeven zij niet te worden bespoten met bestrijdingsmiddelen. Dit gebeurt wel af en toe met pompoenen vanuit het buitenland tenzij ze gegarandeerd 100% biologisch zijn verklaard dankzij het groene keurmerk. Maar de pompoenen die uit Nederland komen zijn ( meestal) niet bespoten en daarom biologisch. Dit staat altijd vermeld. Het is wel belangrijk, als je net als ik erg veel pompoenen eet, om te kiezen voor biologische varianten. De schil moet pesticiden-vrij zijn. 

SAM_2698

RARE GELE VLEKKEN! 

Je ziet vaak op de pompoen wat rare gele vlekken. De structuur van deze vlekken zijn ook vaak grof en stug. Veel mensen vragen zich af wat deze vlekken zijn. Dit zijn zogenoemde “ verkurkte beschadigingen”. Gelukkig is dit niets ergs. Deze vlekken ontstaan als de pompoen op een grond groeit. Daardoor krijgen sommige delen van een pompoen geen zonlicht waardoor deze plekken niet goed verkleuren tijdens de groei. Je kunt het vergelijken met groene en witte asperges. Witte asperges groeien onder de grond en vangen daardoor geen zonlicht en blijven “ albino”. De groene asperges groeien boven de grond en vangen zonlicht waardoor ze groen verkleuren. 

Als het erg nat weer is, ontstaan deze vlekken sneller op pompoenen. Ze worden meestal op een strobed gelegd om de meeste verkurking te voorkomen. Gelukkig kun je de verkurkte delen ook gewoon eten, en hoef je niets weg te gooien. Ik persoonlijk vind die delen zelfs smakelijker! Maar dat is persoonlijk. Vind je de smaak niets kun je de schil wegsnijden. 

SAM_2700

HOE KRAAK  EN BEWAAR JE HEM?

Veel mensen slaan pompoenen over omdat ze het een werk vinden om een pompoen te snijden. Als je het net als ik iedere dag doet zul je merken dat dit echt een fluitje van een cent wordt. Anders gezegd: hoe meer je het doet hoe sneller en handiger je erin wordt. Het klopt dat de schil van een pompoen erg stug en hard is. Maar zelfs voor de meest luie koks/kokinnetjes zijn hier erg simpele trucjes voor:

– kook de pompoen. Vul een grote pan met water, en breng het water aan de kook. Leg de pompoen erin en kook 10-12 minuten. De pompoen is dan zacht geworden en je mes glijdt er zo doorheen!

– verwarm de pompoen in de oven. Zet de ovenstand op 180 graden en leg de pompoen op een braadslede in de oven, verwarm ongeveer 15 minuten. De pompoen is dan ook zachter geworden. 

Maar met een zeer scherp en goed mes ben je ook gezegend. Sommige pompoenen zijn net even wat stugger dan de ander, maar met een goed scherp mes ( pas wel op je vingertoppen !!  )  kom je er ook. Leg de pompoen onder een solide ondergrond, bijvoorbeeld een snijplank met anti slip voetjes. Zet hem recht voor je neer en zoek met de punt van je mes het middelpunt op, wat zo ongeveer naast de steel ligt. Snij zo met langzame bewegingen een groef in de pompoen. Haal steeds even je mes uit de pompoen en zet hem aan het begin van de groef om de pompoen door midden te snijden. Verwijder de zaadlijsten en snij de pompoen in stukken. 

Wil je niet meteen de hele pompoen bereiden? Een pompoen blijft aangesneden in de koelkast nog 4/5 houdbaar. Bekleed de snijkant met een stukje plastic huishoudfolie. Je kunt de pompoen ook invriezen. Blancheer de stukken en laat goed uitlekken. Stop in een diepvries doos en vries in. Je kunt het ongeveer 6 maanden bewaren in de vriezer. 

Eet een pompoen nooit rauw. Dit is naast onsmakelijk ook niet bevorderlijk voor de voedingswaarde. Pas bij het stomen/koken/bakken komt de carotenoïde los, bijvoorbeeld in de vorm van beta-caroteen.

Pompoenen kun je lekker inslaan. Ze blijven ongeopend op een koele plek in huis zeker zes maanden goed. Soms komt het wel voor dat door een te natte teelt ( als we een natte zomer hebben gehad bijvoorbeeld) pompoenen kunnen gaan schimmelen. Er ontstaan zachte, groene schimmelplekken. Overkomt dit je, gooi niet meteen de hele pompoen weg, want je kunt de beschimmelde delen gewoon wegsnijden. Zit de schimmel echter door de hele pompoen heen, dan zit er helaas niets anders op dan de pompoen weg te gooien. 

IMG_0990

ONTZETTEND VEELZIJDIG!!!!!!

Wat kun je ermee? VEEL! HEEUULL VEEEUULL!  Eigenlijk kun je zeggen: “ wat kunnen we er NIET mee?” Je kunt pompoen gebruiken als groente, als puree, als starter voor een soep, als basis voor gebak, taart en cake en je kunt het uiteraard uit het vuistje tussendoor op-snoepen. Je kunt de pompoen op alle mogelijke manieren bereiden:

– gestoomd ongeveer 15 minuten

– gekookt ongeveer 12 minuten

– in de oven op 185 graden ongeveer 30 minuten

– gestoofd ongeveer een uurtje

– gebakken als friet ongeveer 35 minuten in de oven

Op mijn website vind je erg veel recepten met pompoen. Van “ pom poucen” tot een heuse “ pompoen taart” Of pompoenkoekjes. Of spaghetti pompoen. Kortom, de keus is oneindig. Probeer dit jaar ook echt eens “ aan de pompoenen” te gaan. Het is een ware traktatie. Laat je niet weerhouden omdat je denkt dat het zo’n klus is om te kraken, want dat valt echt ontzettend mee. Het enigste vereiste is een vlijmscherp mes. Dit vergemakkelijkt alles enorm. 

14753843_1178937978834063_4833870019000993677_o

Kabocha pompoenen zijn alleen in het pompoenen seizoen verkrijgbaar, vanaf Augustus tot Januari. Veelal verkrijgbaar in de biowinkels, maar ook sommige supermarkten als Albert Heyn.

Ga ook eens op avontuur in de Japanse keuken met Kabocha! Klik hier voor heerlijke recepten!!!!

15994747_1257366134324580_5033361321053191283_o

16 Reacties op “Kabocha pompoen…the best there is!

  1. Kabocha is heerlijk, de lekkerste van allemaal! Je kunt de schil idd. Eten, maar mijn ervaring is dat er na het koken een taai vliesje op de schil komt, deze is heel makkelijk te verwijderen door met een mesje een puntje omhoog te halen en het er dan af te trekken (na het koken)

  2. Hoi, net als jou ben ik verslaafd aan pompoen. Ik eet om de dag pompoen als avondmaal en heb er steeds zin in. Ik eet liefst ook de kabocha. Ik maak er altijd pompoenmoes van. Gewoon koken in weinig water en pureren zonder water, kookwater kan je gewoon opdrinken. Vervolgens kruiden met kaneel, peper en kurkuma. Zalig gewoon. Mijn mama doet er dan graag nog wat zoetstof in maar ik vind hem super zo. Teressa

  3. Moi !
    Het recepten lijk me lekker wat ik hier boven leest over de pompoen Kabocha.
    Ja ik ben fan van de pompoensoep.
    Nee ik ben niet bekent met alle pompoenen bij voorbeeld deze pompoen kabocha.
    Ik heb hem net gekocht ,
    ik was even op zoek of je met deze kabocha ook pompoenesoep kan maken.
    Maar ik vind het leuk om iets meer te komen weten over pompoenen en de recepten daar van. Groetjes Anne

  4. Je kunt de kabocha ook heel makkelijk zelf kweken. Gewoon de zaadjes uit een (ongekookte) kabocha halen, laten drogen en in het voorjaar zaaien. Bij mij groeien de planten geweldig en de oogst is ook enorm. Scheelt veel geld en het is natuurlijk superleuk om je zelfgekweekte voedsel te eten.

    • Hoi Mo,

      Met de zaadjes, bedoel je de pitten of?

      Heerlijk pompoen, maar gebruik het nog niet zo lang.

      Groet,
      Liz

  5. Hoi Monique,

    Ik zie dat je sap maakt van pompoenen,
    heb je al eens plantaardige melk gemaakt van de zaden van de kabocha?
    Oh zo lekker 🙂

    Warme groet,

    Stef

  6. Hallo Monique,
    De smaak is inderdaad heerlijk.
    Gebruik jij de zaden ook om op te eten. Zo ja. Hoe droog je ze ?
    Hg
    Adriana

  7. Grappig, deze pompoen is de meest standaard pompoen die we in Suriname kennen. Ik ben op je blog terecht gekomen omdat ik op zoek was naar de benaming van ‘onze’ pompoen; ik realiseerde me namelijk dat veel recepten flespompoen of die hokiado gebruiken (als ik de foto’s zie) maar die zijn hier juist amper te vinden!

  8. Een sierpompoen schijnt giftig te zijn. Maar ik heb een groene pompoen. Hoe kan ik een onderscheid maken of te weten komen of de pompoen giftig is of niet. ik neem steeds pitten van de pompoenen, die ik heb gekocht en het is de eerste keer , dat ik een groene pompoen heb.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *