Wat doen we met de pompoen pitten? In elk geval NIET WEGGOOIEN!

Pompoenen zijn mijn grote liefde 😍 Je kunt mij ervoor wakker maken. Ik ben vooral dol op de “ melige” soorten als de groene KABOCHA en de witte LYRIC. Mijn allergrootste favoriet is de SWEET DUMPLING Deze soorten kunnen we alleen in het pompoen seizoen kopen wat het ieder jaar weer een feestje maakt. Zodra de eersten zich weer openbaren in mijn biowinkel sta ik bijna te stuiteren van blijdschap. 😁😁 Die aller eerste pompoenen uit het seizoen smaken dan weer zo lekker! Ik noem het een gezonde verslaving. Want inmiddels weten we denk ik allemaal wel, hoe knetter-gezind pompoenen zijn. Nee? Lees dan MIJN ARTIKEL eens na.

Pompoenen zijn naast lekker ook enorm duurzaam. We kunnen namelijk, op het houterige steeltje en de zaad-lijsten na, ALLES eten. Ja, ALLES, dus ook de schil, het “ kontje “ en de pitten. Het zijn ook sterke knoepers , waardoor er weinig tot helemaal geen bestrijdingsmiddelen nodig zijn. En deze ook niet tot nauwelijks worden gebruikt. Allemaal win-win situaties voor mens, dier en milieu.
Alhoewel ik inmiddels vele malen van de daken toeter, hoe gezond, duurzaam en lekker pompoenen zijn, gebruiken mensen ze nog altijd verkeerd. Ook denken ze dat het een hele klus is om zo’n rakker te slachten. In mijn ARTIKEL lees je, dat dit echt niet waar is. Ook denken mensen, dat de schil on-eetbaar is en schillen deze er lustig op weg. Dit is naast verspillend ook zonde, want je gooit juist met de schil veel smaak en voedingswaarden weg. De schil bevat onwijs veel aroma. Lekker laten zitten dus voortaan.

WAT DOEN WE MET DE PITTEN?

De meesten gooien de pitten weg. Dit gebeurt niet alleen uit het feit dat men niet weet wat ze ermee moeten beginnen, maar ook is het erg veel werk om de pitten uit de zaadlijsten te krijgen. Het is een beetje “ natte vinger in de lucht”…..soms tref je pompoenen waarin de zaadlijsten al los liggen in de kern, maar vooral bij jonge pompoenen kunnen de zaadlijsten muurvast zitten. Het kan dan een pittig klusje worden om deze eruit te krijgen, en meestal is er dan geen zin meer over om ze ook nog eens te gaan ont-vellen.
Rauwe pitten zijn eetbaar. Veel mensen denken ten onrechte, dat rauwe pompoenpitten giftige stofjes bevatten maar dat is gelukkig niet zo. Wel is het zo, dat het mogelijk spijsvertering-problemen kan geven, omdat sommige mensen de pitten wat lastiger kunnen verteren. Ze kunnen dus wat buik en maagpijn opleveren na het eten, als je vertering wat moeizamer verloopt. Ook kun je dan last krijgen van winderigheid, diaree en een opgeblazen gevoel.

KNETTER GEZOND

Pompoenpitten zijn ontzettend gezond. Internet staat bomvol, met artikelen, over de vele gezonde voordelen van pompoenpitten. Ze mogen klein zijn, maar ze zitten wel echt propvol voedingsstoffen. Een klein portie ( circa 30 gram )  levert al een aardige hoeveelheid vetten ( meervoudig onverzadigde) ,  magnesium 40% van de ADH ) mangaan ( 45% van de ADH ) en eiwitten ( 8 gram) op. Dit levert sowieso al meteen vele gezonde voordelen. Gunstig voor hart en vaten, een krachtige anti-oxidant, werkt gunstig op de bloedsuikerspiegel, is zeer rijk aan vezels waardoor we een soepele stoelgang krijgen, en dankzij de goede bron van tryptofaan / zink / magnesium kunnen pompoenpitten een gunstige invloed hebben op onze nachtrust.

We. Kunnen ze kant en klaar kopen, maar ook vers uit onze pompoenen halen. Dit is, zoals je eerder kon lezen, best een klusje, maar levert wel de allerbeste gezonde voordelen. De kant en klaar pompoenpitten zijn meestal geroosterd, wat meteen erg veel van de gezonde voordelen wegneemt.

HOE KRIJG JE ZE SCHOON?

Het kost in principe niet veel moeite en handelingen om de pitten schoon te maken. Meestal liggen ze nog wat in het vruchtvlees, wat behoorlijke “ draden” oplevert. Het is inhoudelijk een werkje van niets, maar het vraagt wel wat tijd. Ik zal hieronder stapsgewijs uitleggen hoe je de pitten op zijn snelst schoonmaakt.
1) Als je alle pitten uit de pompoen hebt gevist, doe je ze in een kom. Vul de kom met een laagje water. Velen vinden het fijner om geen water te gebruiken, maar mijn ervaring is dat de pitten in wat water veel sneller losweken van het vruchtvlees. 
2) wrijf de pitten tussen je handen “ los” van het vruchtvlees. Je zult merken dat dit vrij snel gaat. Soms kunnen ze wel wat vaster zitten, maar algemeen gezien laten ze vrij snel los, als je ze tussen de handen wrijft. 
3) Zeef de pitten, en spoel ze in de zeef onder de koude kraan nog wat na. Laat ze uitlekken. Je kunt de pitten nu gebruiken.

RAUW

Je kunt de pitten rauw eten. Ze hebben dan best wat smaak. Ze zijn niet knapperig, maar meer mals. Rauw gegeten leveren ze de meeste voedingsstoffen. Toch worden ze zeldzaam rauw gegeten omdat men geroosterde pitten veel smaakvoller vinden. Maar komt het neer op voedingswaarden, dan kun je ze het beste rauw eten. Lekker door bijvoorbeeld salades.

GEKOOKT

Je kunt de pitten ook koken. Kook wat water tot 175*C. Voeg de pitten toe en kook 5-8 minuten. Ze verkleuren dan licht bruin. Gekookt hebben ze wat meer smaak dan rauw, en zijn ze wat zachter.

ROOSTEREN

De meest gebruikte bereiding is roosteren. Dit is terecht, want geroosterd krijgen de pitten een verrukkelijke, noot-achtige smaak. Als je de pitten in de koekenpan roostert, hou het vuur dan zo laag mogelijk. Als je de pitten te hoog verhit, zullen voedingswaarden flink achteruit hollen. Je hoeft geen bakvetten te gebruiken, al wordt er soms wel eens olijfolie toegevoegd voor meer smaak. Zet een koekenpan op een laag vuur en rooster de pitten langzaam goudbruin. Hou ze goed in beweging. Zodra de pitten beginnen te verkleuren en gaan “ poppen” net als maïs-popcorn, zijn ze klaar en kunnen ze afkoelen. Laat ze echt even goed afkoelen, zo worden ze het knapperigste.
Je kunt ze ook in de oven drogen / en roosteren. Dit geeft voordelen, omdat je de temperatuur kunt regelen. Hou de temperatuur tussen de 170-175 •C, Zo worden de meeste voedingsstoffen behouden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en zet de oven op de rooster-stand, op 170•C. Rooster de pitten tot ze goudbruin zijn verkleurd en open poppen. Hussel ze tussentijds steeds even om.

GROEN OF ROOMKLEURIG

Je kunt pompoenpitten ook kant en klaar kopen . Deze zijn gepeld en veelal geroosterd of gebrand waardoor er veel voedingswaarden verloren gaan. Deze pitten zijn kleiner en groen van kleur. Ze zijn in alle opzichten veel beter, om zelf te oogsten uit verse pompoenen. Deze behouden hun velletjes waardoor ze rijker zijn aan voedingsstoffen. Gepeld en gebrand zijn ze bovendien veel minder lekker. Verse, ongepelde pitten zijn plat, groter dan groene pitten en roomwit van kleur. Soms vind je deze ook kant en klaar, dus ongepeld en gedroogd. Thuis kun je ze dan nog roosteren. In de industrie worden voornamelijk de gepelde/ gebrande pompoenpitten gebruikt, bijvoorbeeld in tal van muesli-mengsels.

WAT KUN JE ERMEE?

Naast smaakmaker in gerechten en als snack, kun je nog veel meer met de pitten. Ik geef een paar suggesties.
POMPOENPIT-PASTA
Door geroosterde pitten in de ( liefst HS blender ) fijn te vermalen verkrijg je een heerlijk strooisel om bijvoorbeeld over taart en gebak te strooien in plaats van fijn gehakte nootjes. Dit is bijvoorbeeld interessant voor mensen met een noten-allergie. Maar met deze fijn vermalen pompoenpitten kun je ook een heerlijke spread / pasta maken. Geroosterde pompoenpitten hebben in vermalen vorm bijna dezelfde textuur als vermalen pinda’s. De massa is alleen iets droger waardoor het wel gewenst is om wat ( zuivere ) gesmolten kokosolie toe te voegen tijdens het malen in de blender. Door de massa net zo lang door te malen, verkrijg je vanzelf een pasta. Verrukkelijk op brood, op een cracker en ook hier weer een fantastisch alternatief voor mensen met een noten / pinda allergie. Soms is het nodig om wat extra water toe te voegen, om de massa op de gewenste smeuïgheid te verkrijgen. Je kunt nog van alles toevoegen voor extra smaak, zoals stevia, kaneel, vanille, enz.
POMPOENPIT MEEL
Met gemalen geroosterde pitten kun je ook meel maken. Met dit meel kun je oneindig lekkere baksels maken, zoals koek, taart, cake en gebak. De meel geurt heerlijk. Het heeft een noot-achtige, zoete smaak. Je kunt de meel overal voor gebruiken, het is een enorme smaakmaker. Het laat zich goed mengen met andere meelsoorten en je kunt er perfect mee bakken. Je kunt er bijvoorbeeld perfecte taartbodems van bakken. Ik heb een leuk recept bedacht, wat weinig tijd en ingrediënten kost:
 • – 250 gram havermout meel ( havermout in de blender tot meel vermalen)
 • – 200 gram pompoenpit meel
 • – een eetlepel biologische erythritol
 • – warm water

 

Doe alles in een kom en roer met steeds kleine beetjes water tot een stevige massa, draai er ronde ballen uit.  Ik heb ze in de airfryer gebakken op 170•C in 10-11 minuten, maar je kunt ze ook in de oven bakken op 170•C in ongeveer 25-30 minuten.
Zoals je ziet kun je erg veel met de pitten. Gooi ze dan ook niet weg. Als je, net als ik, veel pompoenen eet, kunnen de pitten enorm oplopen. Heel eerlijk bewaar ik ze ook niet altijd maar wel veel mogelijk. Ik spaar ze op en heb ik een volle bak, dan schoon en rooster ik ze en vermaal alles tot slot tot meel, of ik maak er die heerlijke pompoenpit pasta van. Ze zijn lekker, gezond en enorm veelzijdig!

ONGELIMITEERD ETEN?

Net als met vele andere voedingsmiddelen ( ook uit de natuur ) is over-consumeren nooit een goed idee. Dit geldt ook voor pompoen pitten. Zo’n 30-35 gram pitten per dag, verdeeld over de dag geconsumeerd, is binnen een veilige range. Toch moet je altijd even opletten. Zoals ik eerder schreef kunnen pompoenpitten mogelijk wat verteringsproblemen geven bij sommige mensen, waardoor er klachten als buikpijn , maagpijn/kramp, diaree en een opgeblazen gevoel kan ontstaan. Begin dus nooit vanuit het niets opeens met het eten van 35 gram of meer. Bouw het een beetje op, en bekijk hoe jij ze verteert. Sommige mensen hebben nergens last van en eten 50-100 gram pitten per dag, terwijl anderen hooguit 10 pitten kan eten. Het is dus een beetje aftasten. Gebruik je het in een meel-vorm / vermalen vorm., eet dan ook hier niet teveel van bijvoorbeeld baksels en pasta. Het is niet de bedoeling om meteen 5 koeken op te eten, dit wordt wat veel.  Er is geen ADH bekend van pompoen pitten. Hou het een beetje met mate, gebruik ze verstandig, dan profiteer je er van!

16 Reacties op “Wat doen we met de pompoen pitten? In elk geval NIET WEGGOOIEN!

 1. Ik heb veel pompoenen liggen omdat er een kweker in de buurt zit en aan de kar ze 50 tot 75 cent kosten al een voorraadje aangelegd.
  Een paar van je tips ga ik zeker doen.

  Hoe kan ik ze voor de vogeltjes gebruiken denk je?
  Komende week gaat de voederboom weer in de tuin

  • Geweldig ; het pompoenenartikel!
   Of de vogeltjes de pitten mogen eten zou ik ook graag willen weten…

  • Ja hoor wil ik ook graag weten , ik heb duiven, merels, eksters , roodborstje en andere kleine vogeltjes ( naam weet ik niet) eten in mijn tuin , ik geef ze zaden en wat met de pitten ?
   Een heel interessant artikel !

   Groetjes
   Brigitte

  • Vanmorgen kwam ik op het idee van gedroogde pompoenpitten te malen en als meel toe te voegen bij het bakken van brood.
   Dan hier bij jouw prachtige verhaal dat die gedachte bevestigt!
   Toevallig is ook Sweet Dumpling mijn favoriete pompoen. Ik had de soort jarenlang als zaadteelt in Italië voor Bingenheimer Saatgut (biologische zaadhandel in Duitsland).
   Vorig jaar heb ik schilloze zaadpompoen voor het eerst geprobeerd. Groeit prima maar de pompoen zelf is niet erg lekker en laat men in Oostenrijk met een speciale oogstmachine ook op het land achter.
   Sinds kort wordt deze pompoen ook in Nederland geteeld in de Achterhoek (De Heurne).

  • er is ook een pompoensoort die naaktzadig is, dat is een pompoen die pitten geeft zonder pelletje NL de oliepit pompoen, ik dacht bij Vreeken zaden te koop, de pompoen zelf geeft niet veel smaak naar je kan zo de pitten uit. de pompoen eten

 2. Begrijp ik nu goed dat de pompoen pitten mét schil en al in de blender worden gedaan?

  • Ik las hierboven dat je de pitten bij 175 graden kunt koken. In een ander deel van je tekst dat je ze kunt roosteren op 175 graden.
   Kennelijk iets mis gegaan want je weet best dat water niet warmer dan 100 graden wordt.
   Wat ik zocht vond ik niet. De velletjes er af krijgen. Op utube zag ik dat er voor zonnebloempitten een dhz machine is te maken. Zou met pompoen ook wel lukken denk ik.
   Groet Bram

 3. Ik heb geprobeerd de pitten te koken op 175 graden maar de temp blijft op 100 graden hangen

 4. Uw tip over het koken van pitten, op 175°? Hoe doe je dat in water? Hier kookt dat op 100°

 5. Hoi Monique, waarom zouden we ze eigenlijk niet gewoon meestoven in het gerecht waarvoor je de pompoen gebruikt? (roerbak, stoofpotje, soep enz.)

  Groetjes, Marieke

  • Wat ik ook doe, mijn zelf geroosterde pompoenpitten worden altijd taai. Echt niet lekker.
   Wat doe ik verkeerd?

  • ik heb nu inderdaad van een heel jonge verse pompoen gewoon de pitten meegekookt , daarna alles in de mixer en zo een lekkere pompoensoep gemaakt

 6. Dank voor de uitgebreide tips.
  Om de pitten schoon te maken heb ik ze op de kachel gezet om te drogen en het vruchtvlees valt er dan zo vanaf. Net voor het eerst gedaan dus of het verder grote invloed op de smaak heeft weet ik nog niet.
  Nog een kleine correctie, in het artikel staat “Kook wat water tot 175*C”. Dat gaat met water, in een gewone pan, echt niet lukken 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *