Hoe snij je een pompoen?

Ik kan helemaal gelukkig worden zodra de eerste pompoenen in het seizoen weer verkrijgbaar zijn. Alhoewel ze tegenwoordig het gehele jaar verkrijgbaar zijn gaat er niets boven de verse oogst uit eigen land! Ik ben in het bijzonder verzot op de kabocha pompoen, deze is alleen in het seizoen in NL verkrijgbaar ( tussen Augustus en December) Maar de bekende oranje Hokiado pompoenen zijn ook overheerlijk!

14753843_1178937978834063_4833870019000993677_o-1024x768

Veel mensen eten geen pompoenen. Niet omdat ze het niet lekker vinden, integendeel. Maar ze zien zo ongelooflijk op tegen het ” slachten” van een pompoen. Pompoenen hebben een harde, eetbare schil, waar een mes inderdaad vrij lastig door kan komen, al verschilt dit per ras en per pompoen sterk. Jonge oogst pompoenen zijn nog vrij gemakkelijk door te snijden. Heel veel mensen doen maar wat, zetten ergens hun mes in de pompoen en zijn soms uren bezig om hen in stukken te snijden. Er zijn tegenwoordig veel trucjes ( zie verderop) maar eigenlijk is het helemaal niet moeilijk zolang je je mes maar op het juiste plekje in de pompoen zet.

IMG_5415

Dit is in het midden, pal naast het steeltje. Druk daar je mespunt in, en maak kleine zaag-bewegingen. De opening wordt zo vanzelf groter.

IMG_5416

Duw vervolgens je mes naar beneden. Heb je een stugge rakker te pakken, zet dan wat meer kracht en ondersteun de pompoen met je andere hand. LAet AJB wel goed op dat je niet uitschiet.. Maak krachtige bewegingen, maar ga niet als een bezetene tekeer, dit kan ongelukken geven als het mes er onverhoeds uitschiet.

IMG_5417

Door steeds wat krachtige zaag bewegingen te maken ontstaat er vanzelf een opening. Nu kun je je mes eenvoudig door de pompoen snijden.

IMG_5418

Met een paar bewegingen is je pompoen door midden!

IMG_5419

Nu is het een eitje om de pompoen in stukjes te snijden. Je kunt met je vingers de zaadlijsten eenvoudig verwijderen. Dit is bij de ene pompoen nog wat vaster dan bij de ander.

IMG_5421

Hou de schil er altijd om. Net onder en in de schil zitten namelijk ontzettend veel gezonde voedingsstoffen zoals betacaroteen, een zeer krachtig antioxidant. Verwijder dus niets, is echt heel zonde en je verwijdert bovendien erg veel smaak!

 

TIPS

Veel mensen slaan pompoenen over omdat ze het een werk vinden om een pompoen te snijden. Als je het net als ik iedere dag doet zul je merken dat dit echt een fluitje van een cent wordt. Anders gezegd: hoe meer je het doet hoe sneller en handiger je erin wordt. Het klopt dat de schil van een pompoen erg stug en hard is. Maar zelfs voor de meest luie koks/kokinnetjes zijn hier erg simpele trucjes voor:

– kook de pompoen. Vul een grote pan met water, en breng het water aan de kook. Leg de pompoen erin en kook 10-12 minuten. De pompoen is dan zacht geworden en je mes glijdt er zo doorheen!

– verwarm de pompoen in de oven. Zet de ovenstand op 180 graden en leg de pompoen op een braadslede in de oven, verwarm ongeveer 15 minuten. De pompoen is dan ook zachter geworden. 

 

Maar met een zeer scherp en goed mes ben je ook gezegend. Sommige pompoenen zijn net even wat stugger dan de ander, maar met een goed scherp mes ( pas wel op je vingertoppen !!  )  kom je er ook. Leg de pompoen onder een solide ondergrond, bijvoorbeeld een snijplank met anti slip voetjes. Zet hem recht voor je neer en zoek met de punt van je mes het middelpunt op, wat zo ongeveer naast de steel ligt. Snij zo met langzame bewegingen een groef in de pompoen. Haal steeds even je mes uit de pompoen en zet hem aan het begin van de groef om de pompoen door midden te snijden. Verwijder de zaadlijsten en snij de pompoen in stukken. 

Wil je niet meteen de hele pompoen bereiden? Een pompoen blijft aangesneden in de koelkast nog 4/5 houdbaar. Bekleed de snijkant met een stukje plastic huishoudfolie. Je kunt de pompoen ook invriezen. Blancheer de stukken en laat goed uitlekken. Stop in een diepvries doos en vries in. Je kunt het ongeveer 6 maanden bewaren in de vriezer. 

Eet een pompoen nooit rauw. Dit is naast onsmakelijk ook niet bevorderlijk voor de voedingswaarde. Pas bij het stomen/koken/bakken komt de carotenoïde los, bijvoorbeeld in de vorm van beta-caroteen.

Pompoenen kun je lekker inslaan. Ze blijven ongeopend op een koele plek in huis zeker zes maanden goed. Soms komt het wel voor dat door een te natte teelt ( als we een natte zomer hebben gehad bijvoorbeeld) pompoenen kunnen gaan schimmelen. Er ontstaan zachte, groene schimmelplekken. Overkomt dit je, gooi niet meteen de hele pompoen weg, want je kunt de beschimmelde delen gewoon wegsnijden. Zit de schimmel echter door de hele pompoen heen, dan zit er helaas niets anders op dan de pompoen weg te gooien. 

IMG_5420

Je hebt nu dus geen enkele smoes meer om geen pompoen in te kopen!

 

3 Reacties op “Hoe snij je een pompoen?

  1. Fijnhelder artikel. Mag ik een aanvulling doen? Ik heb ervaren dat als je een halve pompoen luchtig met plasticfolie bedekt en er dus lucht tussenkan, de bovenkant iets uitdroogt en daarmee veel langer goedblijft dan 4-5 dagen (ik neem aan dat je dagen bedoelt, er ontbreekt een woordje haha. Ik bewaar de pompoen dan wel in de speciale zone voor zuivel (‘Biofresh’ met lage luchtvochtigheid). Maar ik vermoed dat het in een koelkast zonder zo’n zone ook werkt. En anders: gewoon maar lekker snel opeten. Soepje koken ofzo hahaha

  2. Ik denk dat veel mensen ook niet weten hoe ze de pompoen moeten bereiden. Ze zijn heerlijk en met wat oefening is het snijden ervan ook geen punt.

  3. wat een verhelderende mail, ik ga dit allemaal proberen, mijn tip is: radijsblad, heerlijk om te stoven, doen we al jaren stond in de jaren 70 in een pocketboekje van Courtine

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *