Kritisch health bloggen…je maakt nog eens wat mee…

Als kritisch health blogger maak je nogal eens wat mee 😉 

Vaak de meest bizarre dingen, soms heel akelige, soms belachelijke, soms lachwekkende. Never a dull moment, zal ik maar zeggen. Soms ontvang ik wel heel erg rare mailtjes en berichten. Eigenlijk zou ik daar ook eens een boek over moeten schrijven. Ik denk dat dit dan vooral een zeer vermakelijk boek zal gaan worden. In the mean time hou ik het voorlopig even op bloggen en neem jullie mee in wat ik zoal dagelijks onder ogen krijg.

THE NASHI DISCUSSIE

Soms valt mijn mond echt open, als ik een mail onder ogen krijg. Ik ben zelf absoluut geen taalwonder en dat boeit mij verder ook niet zo, zolang ik mijn verhaal duidelijk naar buiten kan brengen. Dat kan ik van veel mailtjes die ik ontvang toch niet zeggen. Een mail sturen met kritiek is één, een tweede is om dit ook in goed ABN te kunnen verwoorden, en geen “ taalvoutjes” te maken. Zo erg veel, dat er geen touw aan is vast te knopen. En als dit dan ook nog eens vanuit een bedrijf afkomstig is, vind ik zoiets wel kwalijk.
Onlangs ontving ik een wel heel rare en onsamenhangende mail van een peren boomgaard. Er werd rap van leer getrokken over mijn artikel over de NASHI PEER. Ik schrijf vaak informatieve artikelen, voor mijn MEUKVRIJ ABC. Dit is een vergaarbak aan beknopte achtergrondinformatie over meukvrije voeding en voedingsmiddelen. Zo’n artikel omvat simpele en korte uitleg over de afkomst van een voedingsmiddel, hoe gezond het is en wat je ermee kunt. Anders gezegd een zeer eenvoudig naslagwerk voor de consument om iets te weten te komen. Ik doe research via beschikbare literatuur en via internet. Ik zorg voor goede onderbouwing, zoveel als ik kan vinden. HOE ik deze research doe en waar ik deze vandaan haal is mijn keuze. Daarin heb ik mijn journalistieke vrijheden. Toch? Nou, daar denken sommigen toch even nét iets anders over. 😉
Terug naar de mail van de boomgaard. Een deel van de mail:
Schermafbeelding 2018-09-18 om 05.33.12
HUH? Ehm…wie zijn jullie? Dat was het eerste wat in mij opkwam. “ lastig dat jij over ONZE peren schrijft”??????? watteh? Waar schrijf ik over “ jullie” peren? En hoe doe ik dat als ik niet eens van het bestaan afweet? En het is dus “ raar” dat ik niet even contact opneem met deze boomgaard. Raar? Wie verplicht mij om contact op te nemen? Wacht eens…hebben ze soms content op de nashi peer? Over de gehele wereld? Is dat het?
Mijn mond viel open, niet alleen van de tekst maar ook van de gehele opmaak van deze mail. Als bedrijf had ik wel iets professionelere tekst verwacht. Natuurlijk heb ik terug gemaild met vraag om opheldering. Daarop ontving ik opnieuw een “ rammelende” mail:
Schermafbeelding 2018-09-18 om 05.41.42
Verbaasd, dat ik de boomgaard NIET ken? Hoeveel boomgaarden en moestuinen hebben we in Nederland? En foei, wat denk ik wel niet, om “ zomaar een stuk” over de naski-peer te schrijven zonder hen te contacteren.Ik heb alle respect voor kritiek, dat mag iedereen hebben. Maar er wordt hier voornamelijk in de “ ons” en “ wij” vorm gesproken over de nashi peer. En of ik iets vreselijk verkeerds heb gedaan door een algemeen simpel stukje over de nashi peer te schrijven. Nashi peren komen vanuit vele delen in de wereld naar NL voor verkoop. Deze boomgaard verkoopt niet alleen zijn/ hun peertjes in geheel NL. De nashi peren op de foto’s in mijn artikel kwamen bijvoorbeeld vanuit Japan ( biowinkel)
Kortom, een erg rare mailwisseling die kant noch wal raakt. Ik heb niets meer of minder een ALGEMEEN INFORMATIEF artikel verzorgd. Als ik dieper wilde graven, wie weet was ik wel bij deze boomgaard terecht gekomen en wie zal het zeggen, wellicht hebben aangeschreven. Maar om de nashipeer te gaan claimen als het “ onze” en mij verplichten om hen te contacteren? Dat gaat mij wat ver.

REACTIES

En dan heb je nog de categorie “ bizarre reacties”. Vaak zijn deze goddank leuk, kritisch, en nuttig en zinvol, maar ook net zo vaak belachelijk, grof, brutaal, onbeschoft, aanvallend en bespugend. Dit hoort bij mijn werk als kritisch health blogger. Ik maak nu eenmaal niet altijd “ vriendjes en vriendinnetjes” met mijn werk, En dat is juist goed, dit houdt de balans goed en mij scherp. Maar soms……
30704938_1706972416030614_8549262737765564416_o-1024x302
Deze reactie was uiteraard bedoeld om mij belachelijk te maken en mij te bespugen. Het heeft niets zinvols of nuttigs, maar gewoon even lekker “ trollen”. Deze reacties zijn soms erg grof. En zeer beledigend. Iedereen mag zijn of haar mening hebben en geven, als dit maar op een tactvolle manier  en met respect wordt gedaan. Dan heb ik daar geen enkel probleem mee. Reacties als deze verwijder ik dan ook glimlachend. Het zijn mensen die waarschijnlijk ook problemen hebben in hun leven en hun vertier elders willen zoeken. Het hoort erbij.
IMG_4960
Ik blijf positief, en blijf lachen om de meeste reacties. Weglachen is de beste remedie. Natuurlijk zijn echte persoonlijke beledigingen en aanvallen niet fijn. En zo-niet-nodig om je punt duidelijk te maken, dit kan in mijn beleving op hele andere respectvollere manieren. Ik ben het ook vaak niet eens met heel veel dingen,. maar dat betekent nog niet dat ik iemand meteen persoonlijk aanval en hen ga uitmaken voor rotte vis. Iedereen heeft zijn meningen, en deze moeten we van elkaar gaan leren respecteren, in plaats van een mening door iemands strot te drukken omdat jij dit graag zo wilt en zo ziet. Mijn werk is daarom vrijblijvend, doe ermee wat je wilt, ik bied het gratis en voor nop aam. Ik zet geen revolver tegen slapen, dring niets op, of zeg dat mijn wil wet is. Ik doe wat in mijn macht ligt om mijn werk zo goed mogelijk te doen zodat de consument hiermee geholpen wordt in plaats van tegen gewerkt.
Maar hey….soms is het wel even leuk om eens heerlijk in een lachsalvo uit te barsten! 😉

2 Reacties op “Kritisch health bloggen…je maakt nog eens wat mee…

  1. Hou vol Monique! We hebben de waarheid zó hard nodig in deze wereld. Ik begrijp heel goed dat zulke berichten helemaal niet leuk zijn en in je achterhoofd blijven hangen, maar het betekend tegelijkertijd dat je enorm succes hebt en een naam bent die steeds meer geluid geeft. En wij…jouw trouwe lezers zijn er blij mee. We worden al genoeg bedonderd van alle kanten.

  2. Ik heb vooral erg moeten lachen, Monique (vooral om die peren-kwestie en de bijbehorende correspondentie ????) en ik ben blij dat jij dat ook doet. Ga lekker door met waar je mee bezig bent!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *