30% minder suiker, wat zet het voor zoden aan de dijk?

Nu dat we suikers zijn gaan mijden, zoekt de voedsel en levensmiddelenindustrie naar manieren om ons toch goedkope producten te laten kopen. Suiker is samen met transvet en zout één van de goedkoopste basisgrondstoffen in de wereld. Zowel suiker, transvet als zout geven erg veel voordelen en kunnen erg veel opleveren. Het geeft iets smaak, conservering, en structuur en smeuïgheid. De producten kunnen erg goedkoop worden geproduceerd, waardoor iets wat van simpelheid in elkaar is geknutseld in nog geen minuut enorm veel geld op kan strijken. Daarom worden deze basisgrondstoffen ook enorm veel gebruikt en vinden we het in zowat ieder product wel terug. De consument wil vooral iets kopen wat lekker is, daarna volgt het gezondheidsaspect. Suiker is daarom basisgrondstof nummer één geworden, zeker nadat er jaren geleden werd opgeroepen het zoutgebruik in ons voedsel te reduceren. Fabrikanten wisselden zout in voor meer suiker, waardoor afgelopen jaren ons voedsel zoeter en zoeter is geworden. 

LIGHT, 100% NATUURLIJK, 30% MINDER…..

Ook al ben je geen bewuste consument, het zal iedereen vast al eens zijn opgevallen hoeveel moeite fabrikanten doen om de consument te strikken. Hun verpakkingen kosten een godsvermogen, en het product een habbekrats. Op de verpakkingen vinden we kreten en claims, maar ook rooskleurige verhaaltjes en mooie illustraties om jou over de streep te trekken.
Wat we steeds vaker zien zijn claims als “ met 30% minder suiker”  en “ 100% natuurlijk” Het moet de consument het gevoel geven toch gezonder bezig te zijn. Maar het is 9/10 keer een wassen neus. Je verandert een zak chips namelijk niet in een zak gezonde chips als er LIGHT op staat. Chips blijft chips. Je verandert een zak snoep niet opeens in een gezondere zak snoep omdat er 30% minder suiker op staat. En vaak scheelt het echt helemaal niets.

WETTELIJK

Als we naar wet en regelgeving kijken, kunnen we lezen dat 30% minder suiker geclaimd mag worden, als het gehalte aan suiker lager is dan dat van een vergelijkbaar product. Op de verpakking moet duidelijk staan om welk aspect het verlaagde gehalte is toegepast, bijvoorbeeld in suikers, energie ( kcal) of vet.  Uitzondering zijn de vitamines en mineralen, waarvoor een verschil geldt van 10% ten opzichte van de standaardhoeveelheden die vastgelegd zijn in Europese regelgeving, en voor natrium of zout is een verschil van 25% aanvaardbaar.. LIGHT betekent hetzelfde als 30% minder dan een vergelijkbaar product. Toch betekent LIGHT niet altijd 30% minder calorieën.  In light-chips wordt het vet bij­voorbeeld vervangen door koolhydraten en eiwitten die ook energie bevatten. Het blijft dus oppassen geblazen met light-producten, ook omdat de kans bestaat dat je er meer van eet of drinkt, waardoor je uiteindelijk toch evenveel calorieën binnenkrijgt.
Voorbeelden van light-producten zijn: chips-light (30% minder vet) en light-frisdranken. Er bestaan verschillende soorten light-frisdranken: met minimaal 30% minder suikers of met nul  kilocalorieën. Let op het etiket.
( bron: Europese verordening nr 1924/2006 )

MINDER SUIKER?

Goed. Nu je weet hoe het wettelijk in elkaar steekt, weet je waaraan een fabrikant zich moet houden. Dit gebeurt, maar vaak wordt toch nét even iets buiten de lijnen gekleurd. Fabrikanten nemen vaak gewoon risico’s. Als zij op de vingers worden getikt kan dit gaan om een waarschuwing en in het ergste geval een boete. Maar de boete weegt bijna nooit op tegen de winst die kan worden behaald, en daarom worden risico’s  vaker wel dan niet genomen. Wat vaak gebeurt is dat iets mooi wordt verbloemd of afgeschilderd, waardoor een misleiding niet opvalt of niet indirect wordt opgemerkt. Gelukkig worden consumenten steeds spitsvondiger dankzij de vele informatie op internet waardoor de risico’s steeds risicovoller worden voor fabrikanten. Toch is de wet en regelgeving veel te soepel. 100% natuurlijk is zo’n groot voorbeeld van versoepeling en betutteling naar de levensmiddelenindustrie  toe . Dit mag al op een pak suiker staan. Als we in de supermarkt rondwandelen lijkt alles opeens 100% natuurlijk. Dit is toegestaan als een product  tenminste bestaat uit een grondstof van natuurlijke afkomst. In geval van de zak suiker is dit de suikerbiet. Maar van deze suikerbiet blijft natuurlijk uiteindelijk niets over.  Ik vond een heel duidelijk en begrijpelijk PDF bestand van een labeling specialist bij KTBA ( Olfi Prevoo) die het zeer duidelijk heeft weergeven.
Vaak scheelt het nauwelijks iets aan suiker. Bijvoorbeeld bij suikerhoudende producten als snoep, koek en taart. Nu kun je denken “ maar alle beetjes helpen toch?” Natuurlijk, wie kan daar iets tegen inbrengen? Het probleem zit hem echter in het feit dat iets toch nog gewoon snoep, koek of taart blijft. daarnaast wordt iets wat eruit wordt gehaald ALTIJD vervangen. Dit gebeurt in geval van suikers vaak met kunstmatige zoetstoffen en andere alias suikers. Een voorbeeld:
Deze zak snoep claimt 30% minder suiker. En dit klopt als we het naast een zak “ gewone” snoep zetten. Maar kijk eens naar de ingrediënten:
Schermafbeelding 2018-09-17 om 02.34.24
Het is een behoorlijke cocktail geworden aan gewone suikers met kunstmatige zoetstoffen, en veel hulpstoffen als geur, kleur en smaakstoffen. En halve zak opeten levert je net zo goed zo’n 40 gram suikers op.
Schermafbeelding 2018-09-17 om 02.33.03
De fabrikant blijft met zijn claim netjes binnen de lijntjes kleuren, omdat een “ gewone” zak inderdaad 30% meer suiker bevat. Maar het betekent eigenlijk gewoon niets, want het blijven aardig wat suikerklontjes. En of je nu blij moet zijn met de kunstmatige zoetstoffen en hulpstoffen?

WAT DAN WEL?

Als je echt op je suikergebruik wilt letten ( en op je vet-en-zoutgebruik) kun je het beste niet erg vertrouwen op al die producten. Ze zijn vooral ontwikkeld om veel winst op te strijken. Ook hier toeter ik weer: MAAK ALLES ZELF! We zien teveel beren op de weg om dit vooral NIET te doen ( “ geen tijd”….” te ingewikkeld…” “ ..te duur”…”..teveel gedoe”  ) maar als je het eenmaal doet , is er geen weg meer terug en zul je ontdekken hoe leuk en belonend het is. En vooral, dat het helemaal zo tijdrovend, ingewikkeld, duur en omslachtig niet is. Er zijn grote voordelen:
– je houdt de volledige regie over je voeding
– je leert over voeding, en ontdekt wat echt voedsel is
– je waardeert voeding meer, ontdekt dat voeding meer is dan vulling wat je uit een pakje of zakje haalt
– het voelt bevredigend. Hoe leuk is het als je zelf koekjes bakt? 
– door een strakkere tijdsplanning hou je ook veel meer regie over je eigen ritme
Op internet zijn er miljoenen recepten te vinden, dus aan inspiratie geen gebrek.Alles valt na te maken, dit is ook mijn basis. Hiermee begon ik MEUKVRIJ MET MONIQUE. Ik wil de wereld laten zien dat alles op gebied van voeding na valt te maken in een meukvrij jasje. Probeer het gewoon eens, begin met iets kleins. Een heerlijke spread is bijvoorbeeld zo gemaakt. KLIK HIER voor inspiratie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *