Eitje koken in de MontAna airfryer? Een eitje!

Wat zijn airfryers toch een uitvinding. Keer op keer als ik mijn MontAna airfryer gebruik, merk ik hoeveel tijd het mij scheelt en hoeveel gezonder ik mijn voedsel kan bereiden. Dit kun je voornamelijk doen met de MontAna airfryer omdat deze als éen van de zeer weinige op de markt 100% gifvrij is. Het bevat een bak en baklift wat geheel keramisch is. Geen vervelende teflon laagjes dus.

IMG_5306

Je kunt werkelijk toveren met je airfryer als je weet, wat je er allemaal mee kunt doen. Het draait eigenlijk nergens echt zijn bak voor om 😉 Ik heb zelfs een heel receptenboek vol met heerlijke meukvrije recepten geschreven! KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE.   Meestal komen mensen niet veel verder dan friet bakken en / of kippenpootjes braden. Maar het is zo ontzettend zonde om de airfryer alleen voor patat te gebruiken! Het kan zoveel meer!

IMG_5390

Wat niet veel mensen bijvoorbeeld weten, is dat een airfryer ook kan koken. Een vers eitje koken op de vroege morgen kan nogal eens lastig zijn, je moet de tijd in de smikken houden en het kan zo kapot koken. Je kunt je eitje  ook in de fryer koken!

Hoe dan…?

Het is nog simpeler dan tanden poetsen. Alles wat je hoeft te doen is de eitjes in de baklift leggen en de fryer aanzetten. That’s it? JA! That’s it! Voor het beste resultaat kun je je gekookte eitjes na het koken in koud water laten schrikken. Maar hoe handig is dat? Hieronder wat tijden en temperaturen:

zacht gekookt: 120 • , 9 minuten

medium gekookt: 120• , 12 minuten

hard gekookt : 120• , 15 minuten

IMG_5387

Je hoeft de fryer niet voor te warmen, sterker, dat moet je juist niet doen. Want dit is de truc van het ei-koken. ( of dat is het hele eieren eten 😉 ) Dankzij de lucht circulatie worden de eitjes gekookt. Er wordt vaak geschreven om een gaatje te prikken in de eieren, maar dat is echt niet nodig. Het komt uiteraard voor dat de eieren toch nog barsten, maar dit komt nauwelijks voor.

IMG_5384

Wat ik wel adviseer, is om je eitjes na het koken te schrikken in wat koud water. Dit geeft de meest lekkerste eitjes! Je kunt de eieren gewoon los in de baklift koken. Maar je kunt ze ook in een vuurvast schaaltje zetten. Gebruik voor het koken GEEN WATER.  Dat is niet nodig. 

 

IMG_5389

Mijn eitjes kwamen er heerlijk medium gekookt uit na 12 minuten! Prachtige dooier!

 

Scrambled eggs en omelet!

Niet alleen kun je met de AF je eitjes voortaan koken. Je kunt ook omeletten bakken en scrambled eggs! Dit gaat nét zo simpel als eieren koken! Het kost je daarbij ook geen bakvet! Hoe tof is dat, een echt gezond omeletje  bakken zonder vet?

IMG_5406

Gebruik voor een omelet met twee eitjes een vuurvaste ovenschaal. Ik heb bijvoorbeeld de deksel van een vuurvaste schaal gebruikt die in de baklift past.

IMG_5403

Zet de temperatuur op 190 graden en zet de tijd op 6 minuten. Klaar is je omelet! Het is aan te raden om je schaal met een druppeltje ( kokos) olie in te vetten, maar dit is niet echt nodig. Het zorgt er wel voor dat je de omelet beter loslaat.

IMG_5405

Je kunt ook scrambled eggs maken zonder een spoortje vet. Breek hiervoor twee eieren in een vuurvast schaaltje en klop het los. Zet het bakje in de baklift en zet de temperatuur op 175 graden, en stel de tijd in op 6 minuten. Haak het gestolde ei uit het bakje en rul los op het bord. Smakelijk eten !!!!!!

IMG_5407

6 Reacties op “Eitje koken in de MontAna airfryer? Een eitje!

  1. O wat een super tip die ga ik zeker proberen dank je wel.
    Weet jij trouwens ook hoe het zit met 100% gifvrij icm de de’longhi multicooker/airfryer FH1363/1?

  2. Hmmm, deze moet nog een keer in de herhaling. Na 12 minuten waren mijn 2 eitjes nog niet eens in het stadium “zacht gekookt”. Maar we blijven oefenen! *’t is een proces hè*

  3. Ik heb gemerkt dat als je eerst het eitje nat maakt en dan in de airfryer kookt je na het koken de schaal er beter af kan pellen.

  4. Zojuist een ei 12 minuten op 120 graden in de airfryer.
    Het was nog half rauw.
    Uit de schil gehaald en nog 3 minuten gegeven. Toen was het in ieder geval nog te eten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *