Meer dan de helft van de Nederlanders zijn te dik…..hoe komt dit?

Deze week ( September 2018) in het nieuws:

 “….Bijna de halve bevolking van ons land sjouwt te veel vet mee, zo blijkt uit de Gezondheidsenquête en Leefstijlmonitor van het CBS en het RIVM die deze zomer verscheen. In Nederland lijden ruim honderdduizend 20-plussers aan de meest ernstige vorm van zwaarlijvigheid…” 
 
Ik weet niet hoe het bij jullie aankomt, maar ik schrik hier altijd weer ontzettend van. We weten dat we steeds dikker worden, maar als het in cijfers zwart op wit gedrukt staat is het slikken. In 2017 lijden zo’n 14% van de Nederlanders aan een vorm van obesitas, waarvan 1% in een meest zware variant. Daarbij moeten we inderdaad meteen denken aan de “ drie-tonners” die we in Amerika al een aantal jaren rond zien sjokken. Dit lijkt inmiddels geen beeld meer wat we alleen in Amerika tegenkomen. Zo’n 36% van de Nederlanders heeft een matig overgewicht. Dit is toch triest? 
We zijn afgelopen jaren dikker en dikker geworden. Begin jaren tachtig  kampten nog zo’n 33 % van de Nederlandse bevolking met overgewicht, inmiddels is dit gestegen naar 50%. Niet alleen volwassenen zijn dikker geworden, maar met name kinderen groeien schrikbarend en zorgwekkend in hun omvang. 

HOE KAN DAT NOU…..???   ……..??

Tegenwoordig worden we dood geknuppeld met goede gezonde adviezen, diëten, kuren, en miljoenen zogenaamde “ verantwoorde en gezonde” producten. Je zou kunnen denken dat dit toch WAT teweeg moet brengen om het overgewicht terug te dringen? Ja en nee. 
Er is meer dan voldoende te vinden via internet, gezondheidsgoeroe’s, bloggers, vloggers en bekende Nederlanders die plots het licht zien ( of is het geld? ) en zich omscholen tot grote professionals en specialisten van het hoogste niveau, althans, dat is wat zij ons willen laten geloven. 
In winkels en supermarkten vinden we duizenden “ healthy foods” wat ons gezonder, mooier, beter, groener en biologischer maken. Als je dit alles onder elkaar zet dan zou dit toch IETS teweeg moeten brengen? Natuurlijk wordt er wel IETS van opgepikt en zijn er uitzonderingen te vinden in supermarkten, maar dit zijn dan ook echt “ uitzonderingen”.  Ik leg het punt voor punt uit.

INFORMATIE VIA VLOGGERS, BLOGGERS, GEZONDHEIDSGOEROE’S

Ik ben een kritisch health blogger, ik schrijf heldere en goed onderbouwde artikelen, en schrijf dus niet alleen over koetjes en kalfjes die vrolijk in de wei grazen, maar ook over de koetjes en kalfjes die gruwelijk worden mishandeld voor ons genot. Bloggers en vloggers zijn de nieuwe “ Loekie de Leeuwen”. De voedsel en levensmiddelen industrie hebben deze bloggers en bloggers weten te vinden. De consument houdt namelijk tegenwoordig van puurheid, eerlijkheid en niet van sprookjes die reclame / commercials ons vertellen. We willen een connectie, een gevoel van saamhorigheid, een éénheid voelen. En hoe kan dit nu beter met de blogs van Tante Truus uit de Bijlmer? Of met de blogs van Mama Bianca met haar ideale gezinnetje van twee kinderen en een voorbeeldige echtgenoot? Niets komt meer dichterbij dan de mensen zelf. En dat is de kracht van het vloggen en bloggen. 
Niets mis mee zou je aanvankelijk nu kunnen denken. Maar er wringen hier en daar wat schoenen. Bijna alle bloggers en vloggers laten zich namelijk royaal uitbetalen en sponsoren door fabrikanten en bedrijven. Naast dat dit meteen de echtheid en natuurlijkheid van het bloggen en vloggen volledig verwoest, is de informatie ook nooit eerlijk en oprecht. Vaak moeten zij verplichte zaken melden of tonen in hun filmpjes. Daarvoor worden ze royaal uitbetaald en ontvangen zij de producten in veelvoud. De blogs en vlogs zijn regelrechte replica’s van reclame commercials. Alles klopt altijd, is mooi, goed en gezond en lekker bevonden. Nooit is iets vies, slecht of waardeloos. Er wordt nooit veel verder gekeken dan naar ingrediënten lijstjes. Deze worden opgesomd en klaar is een blog. 
 
Ik ben van het zeldzame soort, als kritisch healtblogger werk je namelijk altijd onafhankelijk, grondig, onderbouwend, en zeker niet voor geld of andere commerciële doeleinden. Omdat ik zo zeldzaam ben in mijn soort krijg ik hier erg veel kritiek over. Want ik zal vast nu stinkend rijk zijn, en liegen over wat ik stiekem wel zou ontvangen. Dit is niet zo. Ik verdien niets. Ik doe dit werk puur uit liefde en gedrevenheid, mijn passie is mijn werk.
Hoe lastig dit soms ook is, ik zal mij nooit laten betalen voor een review. Ik wil uit andere bronnen mijn inkomsten genereren, niet uit dit belangrijke werk. Belangrijk, omdat de informatie ECHT nuttig is voor de consument. Zodat deze gerichte, juiste keuzes kunnen maken gebaseerd op goede kennis. Dit is wat ik wil verspreiden. 
Daar wringt namelijk een schoen. De informatie en de boodschap die via deze betaalde en gesponsorde blogs en vlogs worden gegeven zijn op basis van informatie die de fabrikanten willen verstrekken. En tja, Becel zal bijvoorbeeld nooit een woord reppen over de gigantische hoeveelheden suikers in hun nieuwe plantaardige melkvervangers. Dat mogen de vloggers en bloggers dan ook niet gaan verkondigen. Een consument ziet echter een beroemde en geliefde blogger / vlogger gretig en smaakvol aan een beker melk slurpen, wat de indruk wekt dat het dan vast wel gezond moet zijn. En het wordt blind gekocht. De consument is erg onwetend over de grove hoeveelheden suikers er in producten omgaan. 
 
Voorbeeld: 
Danone komt met een nieuwe smaak kwark. De smaak alleen al zou je moeten verbazen. Kaneelbroodjes-smaak. Naast dat het complete onzin is, hebben we dit ook helemaal niet NODIG. Het levert niets op voor onze gezondheid, sterker, het schaadt de gezondheid. Deze pot kwark barst namelijk bijna uit elkaar van de suiker. Om precies te zijn: per beker van 450 gram 61,6 gram. Dat is zeg maar de topping van de kwark, een dikke laag. Er blijft zo’n 389 gram over voor de rest, dus kwark en hulpstoffen als conserveermiddelen, verdikkingsmiddelen, kleur, geur en smaakstoffen. Als je deze beker van deze kant bekijkt zul je het vast laten staan in het schap. 
Maar hoe enthousiast wordt jij van een blogger die vertelt dat dit zo verslavend lekker is? Hoe overtuigend is een fabrikant? Het zijn de grote factoren, die de consument doen besluiten iets te kopen. Waarbij heel veel onder het kleed wordt gehouden. Want zeg eens eerlijk: zou jij deze kwark kopen als er groot op de verpakking “ met 61 gram suiker!” zou staan? 
 
De blinde vlek die consumenten voor de ogen wordt gehouden heeft zeker een groot aandeel in de toename van overgewicht in ons land. Natuurlijk weten we dat er suiker in ons voedsel zit. Maar dit wordt ontzettend onderschat. En wordt dan ook te vaak gedacht dat het verder vrij onschuldig is. Maar net als bij roken kan dit op lange termijn vreselijke gevolgen hebben. Ik sprak vorige week mijn tandarts. Hij vertelde dat de laatste jaren de gezondheid van onze gebitten vreselijk achteruit zijn gegaan. Tanderosie is een veel voorkomend probleem in veel tandartspraktijken. Dit wordt echter niet alleen veroorzaakt door suikers, maar ook door teveel zuuraanvallen en/ of de hele dag door eten en drinken. We belasten dus niet alleen ongemerkt ons lichaam en organen, maar ook ons gebit. En daar moet je toch je hele leven mee doen, net als je lichaam. 
Ons voedsel is te vet, te zout en te rijk aan suiker. Dit is al jarenlang een discussie. Maar niet alleen ons voedsel is debet aan de toename van overgewicht. Ook gebrek aan beweging speelt een grote rol. 
Door de tegenwoordige  technologie zitten we meer dan dat we lopen of staan. Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen zitten veel meer dan ooit tevoren waardoor het gewicht toeneemt. Belangrijke adviesorganen als de Sportraad, onderwijsraad en Raad voor Volksgezondheid en Samenwerking luidden onlangs de noodklok en boden premier M. Rutte een advies aan om scholen meer in beweging te gaan krijgen. Zij denken bijvoorbeeld aan lessen op het schoolplein, en actieve lessen in de klassen. Dit is een pracht idee. Want onze kinderen zitten teveel. Niet alleen op school, maar ook thuis achter de computer. Er wordt steeds minder buiten gespeeld. Dit wordt ook niet meer gestimuleerd, waardoor het straatbeeld van spelende kinderen steeds meer verdwijnt. Er worden tevens te veel gadgets gemaakt die de kinderen geen enkele beweging bieden. Het ouderwetse “ baltje trappen” of touwtje springen zien we nog maar zelden, kinderen zijn te bezeten van hun mobiel, of hun games. 
Ook volwassenen zitten meer op een dag dan dat zij lopen of staan. Dit komt, omdat werkgelegenheid veelal is komen te bestaan achter een computer. Alhoewel er op dit moment goed wordt gezocht naar alternatieven, zoals staand achter een computer werken, is er nog een lange weg terug. 
Alles even op een rij:
 
* We laten ons teveel beïnvloeden door social influencers, fabrikanten en marketing
* Hierdoor kopen we te vaak, te onbewust en teveel in, en consumeren meer, terwijl we niet beseffen HOEVEEL suikers we bijvoorbeeld;d binnen krijgen in één keer.
* Social influencers ( nou goed, de meesten…;) ) en fabrikanten verstrekken valse, misleidende en onjuiste informatie waardoor er teveel verkeerde keuzes worden gemaakt
* We bewegen te weinig, zitten teveel
 
Dit zo onder elkaar gezet maakt de rekensom naar toename van overgewicht niet zo moeilijk. En zijn de schrikbarende cijfers ook niet vreemd te noemen…..
 
 IMG_4798

Wat kunnen we zelf doen?

We kunnen gelukkig zelf heel veel doen om overwicht te reduceren en te voorkomen. Als je het bovenstaande hebt gelezen, ken je de grootste oorzaken. Verkeerd eten, weinig beweging, weinig tot geen kennis. Ik hoef je niet te vertellen dat  verse groente vers fruit, pure, natuurlijke en intact gelaten producten uit de natuur gezonde dingen zijn om te eten en te drinken. En dat we niet langer dan gemiddeld een uur op één dag moeten zitten. En méér in beweging moeten blijven. Maar tussen denken en doen zit een groot gapend gat. Daarom is het omdenken een belangrijke sleutel. DOE het gewoon eens. Doe eens gek, vlieg eens uit je comfortzone en laat de teugels los. Zie wat het doet. Maak eens VERSE groente klaar in plaats van voorgekauwde meuk. Pak geen stompzinnige toetjes uit het schap met de meest idiootste smaakjes, want kaneelbroodjes horen niet eens thuis op de broodafdeling, laat staan in kwark. Gebruik je gezonde verstand. Hoe meer jij deze meuk blijft kopen, hoe meer er op de markt wordt gezet. Stop met het kopen van deze onzin.

 

Stop met ongezonde gewoonten. Stop met roken, matig tot stop met het drinken van alcohol. Als NAD ben je echt niet minder gezellig of ben je stom of anders. Wat voor genot heb je eigenlijk aan het lurken aan gore stink-peuken?   Denk realistisch, en confronteer jezelf eens met je eigen gedrag.Waarom eet je zoveel? En de hele dag door? Uit verveling? Gewoonte? Denk daar eens over na.

 

Gezond eten betekent niet vies en goor en smakeloos eten. Integendeel. Het betekent verstandig eten en niet hoe de voedsel en levensmiddelenindustrie ons wil laten eten. Wat jij allemaal koopt aan onzin spekt de industrie, onthoud dit goed. Vergaar zoveel mogelijk kennis. Leer op zijn minst ingrediënten en voedingswaarden op etiketten te ontcijferen. Leer over echt gezonde voeding, niet wat vele bloggers en vloggers klakkeloos van elkaar overnemen. Kies zorgvuldig jouw bronnen, loop deze nauwkeurig na. Gezondheid begint voor het grootste deel echt bij jezelf….

 
 

13 Reacties op “Meer dan de helft van de Nederlanders zijn te dik…..hoe komt dit?

 1. Goed artikel Monique!

  Wil niet zeuren, maar is het niet (in jouw titel):
  Helft vd Nederlanders IS te dik

 2. De druk van de omgeving speelt ook mee. Overal junkfood te koop “Doe niet zo ongezellig”als je op een feestje niet zoveel wilt snoepen.

 3. Beste reactie tegen opgedrongen meuk-voeding: “Life is too good to eat bad food” (slogan van Superfoodies)….. en, wees voorbereid, dan komt er meteen een gesprek op gang over voeding.

 4. Ik heb zoveel geluk, ik woon en leef in Turkije, daar ga je nog naar de markt en koopt de seizoens producten, daar liggen de winkels nog niet vol met kaneel kwark en die onzin, daar is t yoghurt uit de bergen en n lekkere banaan recht van het land.

  • Ja Yvonne, dan heb je zeker geluk, maar we kunnen jou levensstijl best wat imiteren ,
   koop biologische groenten, een goede yoghurt, pureer wat zacht seizoenfruit, en waan je in…..

 5. Het is niet alleen de voeding die je dik maakt. Sinds jaren kijk ik wel uit wat ik eet: vooral verse groenten en fruit. Principieel koop ik geen bereide maaltijden of desserts. Bakken doe ik met plezier want dan weet ik wat ik eet. Toch lijd ik aan een tamelijke zware obesitas. Ik heb geleerd dit te aanvaarden en mijn gezonde levensstijl te behouden. Wel heb je gelijk dat we teveel meuk-voeding in de winkels vinden en dat vele goeroes’ goed verdienen zonder werkelijk een oplossing te aan te bieden.
  Bedankt voor je steeds leerrijke blogs.

 6. alles draait om geld he wat zal dit voor (afschuwlijke…) gevolgen hebben …..?

 7. Helaas is junkfood nog steeds goedkoper dan (biologische) groenten en fruit. Jammer dat daar niets aan wordt gedaan. Bijvoorbeeld door afschaffen van BTW hierop.
  Voor mensen die weinig kunnen besteden is het dan erg verleidelijk om voor goedkope meuk te gaan…

 8. Ja Yvonne , dan heb je echt geluk, maar we kunnen het wel een beetje imiteren, koop biologische groenten, koop een lekkere yoghurt, pureer wat zacht fruit voor erover en waan je in…

 9. zou je ook eens kunnen onderzoeken wat voor tekorten er ontstaan door het telen\kweken van groenten en fruit op steenwol gevoed door tonnen KUNSTMEST uit de fabriek..ons in de 70’er jaren al opgelegd door de regering beginnend met tomaten….

 10. Toen ik op school zat was er op school niets te koop, zat er ook geen supermarkt in de buurt en had ik nooit geld bij me. Moet je tegenwoordig eens zien, want je komt bij elke supermarkt tijdens de lunchpauze wel schoolkinderen tegen. Die krijgen blijkbaar geld mee van huis.
  En als ouders allebei werken/druk zijn wordt er thuis veel vaker gebruik gemaakt van allerhande producten die al min of meer (voor)bereid zijn. Zo leren kinderen toch ook niet zelf koken met verse ingrediënten?
  Loop je in een stad dan zie je her en der mensen op straat eten, want het aanbod is overweldigend. Verleidelijke geuren, want dat trekt mensen.
  Kijk ook eens rond in de supermarkt, want het aanbod (en ook de aanbiedingen) van kant en klare producten is tegenwoordig groter dan het aanbod (en de aanbiedingen) van verse producten.

 11. Toen ik op de info avond van de middelbare school kwam waar onze zoon naar toe zou gaan, schrok ik me rot toen ze ons de kantine lieten zien. Geen gezond voedsel te bekennen, alleen maar snoep en frisdranken boordevol suiker. Wat een desillusie.Als onderzoeker van de relatie voeding en gedrag had ik onze kinderen tot dan toe “meuk”vrij opgevoed. Wat zou er nu van ze terecht komen? Gelukkig had ik onze kinderen ook geleerd om zelf gezonde keuzes te maken waardoor ze de verleidingen aardig hebben weten te doorstaan. Op dit moment gaat het al wel iets beter de goede kant uit met de kantines heb ik me laten vertellen, maar het kan altijd nog veel beter. Zolang scholen geld verdienen aan het voeren van een dergelijke kantine zal het probleem van overgewicht bij de jeugd er niet beter op worden.

 12. Ja zeker schrikken! Men wil wel maar heeft altijd een excuus, voornamelijk geeft men aan dat biologische groeten en fruit ( evt. andere producten) te duur zijn. Je kan je geld maar 1 keer uitgeven, maar doe dit dan aan de juiste voedingsmiddelen die er toe doen!
  Geen junkfood uit een supermarkt of foodketens. Eet in ieder geval meer groenten en fruit, eventueel ook als het niet biologisch is. Van het seizoen en liefst uit eigen land.
  Maak zelf je appelmoes of je appelflappen. Gebruik andere zoetmiddelen dan suiker. Zo maak je in ieder geval een start naar een gezonder leven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *