Roken….onderschat het niet!

Ik heb in mijn 50 jarige bestaan geen sigaret opgestoken. Ik vind het vies, het stinkt, ik vind het smerig en ik heb erge last van de rook. Alhoewel er in mijn puberteit ontzettend veel om mij heen werd gerookt, deed het me niets, sterker nog, ik ontweek het waar ik maar kon. Dat is tot aan de dag van vandaag nog steeds zo. Ik krijg last van branderige ogen, hoesten en irritaties aan mijn luchtwegen als ik maar een wolkje rook inadem. Ik vind het daarnaast ook gewoonweg een smerige gewoonte. Maar respecteer daarin ieders keuze.  Niet iedereen is fan van mijn meukvrije standpunten , ieder het zijne..

Waarom dan dit artikel over roken en sigaretten? Wel, ik vond dat dit onderwerp ook maar eens aangesneden moest worden omdat roken juist één van de allergrootste gevaren is voor onze gezondheid. Het ironische is, dat als een komkommer, een paprika of een bloemkool opeens de schuld krijgt van het verspreiden van een virus of van een giftige stof, staat heel Nederland op zijn kop, en worden bloemkolen geboycot. Terwijl dat als we zelfs van een bloemkool met een giftig stofje zouden eten, het veel minder schade geeft dan het roken van één sigaret. Anders gezegd worden de echte gevaren van het roken zwaar onderschat. Heel veel mensen weten bijvoorbeeld niet, dat meeroken bijna NET ZO SLECHT is als zelf roken, en er per jaar zo’n 2000 mensen overlijden aan enkel meeroken.Vandaar een verhelderend artikel. Ik hoop, dat het rokers ertoe kan zetten om direct te stoppen.

IMG_1056

WAAROM IS ROKEN ZO SLECHT?

Laten we beginnen met het zeer trieste gegeven dat er per jaar gemiddeld 22.000 doden vallen door roken. Dat is echt schrikbarend hoog. Toch is het voor veel rokers geen reden tot bezorgdheid. Natuurlijk speelt verslaving hierin ook een zeer grote rol. Iedere verslaving maakt een mens naïef, blind en doofstom. Het is in veel gevallen dan ook zo dat mensen die roken heus wel weten wat de gevaren zijn en niets liever willen dan stoppen, maar de vraag blijft toch altijd weer HOE. Ook speelt leeftijd een grote rol en een leefomgeving. Als er thuis wordt gerookt door beide ouders is er 98% kans dat kinderen in het gezin ook gaan roken. Daarnaast wordt er uiteraard meegerookt. Jongeren zijn onder elkaar erg beïnvloedbaar. Roken is helaas nog altijd een machtsmiddel, iets wat stoerheid uitstraalt. Pakjes sigaretten duurder maken heeft helaas geen effect gehad op jongeren. Ze kopen dan minder voedsel, om aan sigaretten te komen. 

WAAROM IS ROKEN ZO’N VRESELIJK GEVAAR VOOR ONZE GEZONDHEID?

Op een rij de grootste punten:

– Sigarettenrook bevat vierduizend chemische stoffen, waarvan zo’n veertig kankerverwekkend zijn. Hierdoor hebben mensen die zelf roken veel meer kans op kanker te ontwikkelen, niet alleen longkanker, maar ook andere soorten kanker. 

– Als je denkt dat jouw kind niet rookt, en je daar trots op bent, omdat je zelf wel rookt, heb je het mis. Mensen in jouw nabije omgeving die niet roken maar wel de rook inademen hebben op langdurig basis net zoveel kans op het ontwikkelen van longkanker terwijl ze zelf nog geen sigaret hebben aangeraakt. Langdurig is dus gevaarlijk voor niet-rokers, maar ook als deze zeer kortstondig in de sigarettenrook staan kan dit al gevolgen hebben. Al na een half uur vernauwen de bloedvaten zich. 

– Mensen met hart-problemen lopen extra veel risico vroegtijdig te komen overlijden als zij roken. Maar ook mensen die schone aderen hebben brengen zichzelf zeer grote schade toe door te roken. Door het roken verstoppen de aderen ( aderverkalking) wat betekent dat er weinig bloedtoevoer naar het hart plaatsvindt. Dit kan voor tal van vreselijke gevolgen zorgen zoals een hartinfarct, een beroerte of een hartstilstand. 

– Verstopte aderen geeft tal van vervelende klachten. Vermoeidheid, kortademigheid, etalagebenen……allemaal symptomen.

– Alhoewel je tal van soorten kanker kunt ontwikkelen door roken, is longkanker het bekendste kankersoort die wordt veroorzaakt door roken. Longkanker openbaart zich vaak zeer vaag, waardoor het een sluip-ziekte is, en waar het meestal al te laat is  om te behandelen. Er zijn wel bepaalde vage symptomen als je niet zo lekker voelen, grieperig, kortademig en zo nu en dan een vervelend hoestje, heesheid wat maar niet overgaat. Na een periode kan een patiënt bloed opgeven. Als er longkanker is geconstateerd, wordt er gekeken of de long verwijderd kan worden. Dit is alleen mogelijk als er geen uitzaaiingen zijn. Zijn deze er niet, dan wordt er gekeken naar de tumor. WAAR deze zich bevindt is van cruciaal belang. Zit deze bijvoorbeeld tegen een bloedvat aan, is het vaak al onmogelijk om te opereren. Kan het wel, dan wordt dit een zeer zware operatie. Daarnaast is het missen van een long geen pretje voor de rest van je leven. Je moet het doen met de helft van de capaciteit en je kunt vakanties in de bergen wel op je buik schrijven omdat daar erg grote benauwdheid ontstaat. Andere veel voorkomende soorten kanker door roken zijn keelkanker, strottenhoofdkanker en mondkanker. 

– Roken en meeroken zorgt jaarlijks voor maar liefst 30 keer meer slachtoffers dan dat er doden in het verkeer vallen. Er sterven per jaar zo’n 22.000 mensen aan roken. Ter vergelijking : in het verkeer sterven er jaarlijks zo’n 700 mensen . Meeroken zorgt jaarlijks voor zo’n 2000 doden. 

–  Zelfs aan infectieziekten sterven jaarlijks veel minder mensen dan aan de gevolgen van roken. Nederlanders denken het tegendeel.

Goed, wellicht weet je als roker heus wel dat het slecht is. En slik je even als je bovenstaande tekst hebt gelezen. In een land als China wordt ontzettend veel gerookt en de mensen daar zijn zich erg bewust van de gevaren. In Nederland lijkt dit totaal niet door te dringen. Ja, het is slecht, maar dat is teveel en te vet eten ook. Niks is nog goed voor ons! Zo bagatelliseren we het roken. IMG_1052

HET EFFECT VAN ROKEN OP JE LICHAAM

Roken is superslecht. Het bevat erg veel schadelijke stoffen. We doen panisch over een fipronill besmetting op eieren, maar we roken er ondertussen een paar sigaretten extra door wat 10x zoveel schadelijker is dan een fipronil-besmet eitje. De meest schadelijkste stoffen in sigaretten zijn koolmonoxide, teer en nicotine. 

Teer heeft voornamelijk effect op de longen. Het is een mengsel van verschillende stoffen die tot een plakkerige, stroperige stof in de longen condenseren. Teer bevat kankerverwekkende stoffen. Daarnaast veroorzaakt teer in de longen allerlei afwijkingen zoals bronchitis waardoor ademhaling-functies sterk verminderen. Het verslavende stofje, nicotine, werkt vooral op ons zenuwstelsel. Koolmonoxide vermindert het vermogen van de rode bloedcellen om zuurstof op te nemen en dor het lichaam te vervoeren. We worden vermoeider en benauwder. 

Er zijn diverse stichtingen in het leven geroepen om het roken terug te dringen. Stichting STIVORO pleit ervoor om met grootscheepse campagnes vooral jongeren tot het stoppen van roken te zetten. Ook de Wereld Gezondheid Organisatie ( WHO) heeft zich eerder al ingezet. Campagnes en kennis moeten gaan zorgen dat kinderen en jongeren niet gaan roken, dat mensen worden beschermd tegen het meeroken, dat rokers stoppen met roken. Als deze campagnes slagen zou dit zeker 13.000 minder tabaksdoden opleveren. 

De Nederlandse overheid werkt echter niet erg mee. Sinds 2003 heeft de overheid het budget voor deze voorlichting met 2/3 verminderd. In 2012 werd de kraan helemaal dicht gedraaid. Ook werden veel vergoedingen uit zorgpakketten gehaald, maar gelukkig vergoeden veel verzekeringen het stoppen met roken gedeeltelijk. 

IMG_1057

HELPT EEN ROOKVERBOD EN GRUWELIJKE TEKSTEN OP EEN PAKJE SIGARETTEN?

In steden als New York gelden er zeer strenge rookverboden. NY was één van de eerste Amerikaanse steden die in 2003 roken in cafés en restaurants verbood. In erg veel huurcontracten staat dat roken in huis verboden is. In stadsparken en 20 kilometer-stranden is roken ook verboden. Buiten kun je in NY dus ook maar beter geen peuk meer opsteken, wil je geen boete van 50 dollar riskeren. Ook in andere landen is door verboden in openbare gelegenheden het roken drastisch verminderd. Een rookverbod lijkt dus wel degelijk effectief te werken. Onderzoeken die een jaar na het inluiden van rookverboden werden gedaan wezen uit dat in Ierland nog maar 3% werd gerookt, in Frankrijk ook nog maar 3%. Maar….in Nederland lijkt het allemaal niet zo’n goed effect te hebben want wij roken na het invoeren van rookverboden maar liefst nog zo’n 35%. Duitsland spande overigens de kroon,  daar werd een jaar na de invoering nog 44% gerookt in openbare gelegenheden. Ierland en Frankrijk hebben erg veel geld gestoken in goede voorlichting, Nederland en Duitsland niet. Dit heeft een groot nadelig effect gehad op het handhaven van rookverboden in ons land. 

Het probleem zit hem vooral in de onwetendheid van de gevaren, in het bijzonder voor meerokers. Als een niet-roker in een rokerige ruimte zich een hele avond bevindt, heeft deze ook aardig wat onzichtbare sigaretten gerookt. Dit geldt ook voor kinderen en dieren. Als je je dierbaren dus wilt behoeden en hen alle gezondheid toewenst, rook dan nooit in het bijzijn van mensen en dieren. Veel mensen roken ook in een auto terwijl er een bijrijder naast zit of er iemand later bij komt zitten in de auto. Raampjes open draaien heeft wat dat betreft erg weinig effect. Rook dus nooit in een auto, ook niet als je alleen bent. Buiten roken is ook uit den boze in gezelschap. Al staan mensen enkele meters uit jouw rookwalm, zij krijgen toch rook binnen. Ik hoor je al denken: ja zeg! Waar moet ik dan paffen?????? Nou, wat dacht je van niet? Je doet er je omgeving sowieso een ontzettend groot plezier mee. Onthou de 2000 doden per jaar aan meeroken. En onthou ook, dat kinderen ook meeroken. 

IMG_1053

Ik heb in mijn netwerk gevraagd aan mensen of zij vinden dat de soms gruwelijke teksten en foto’s van verteerde ( rokers) longen effect heeft op hun rook-gedrag. Zeker 99% reageerde dat het geen enkel effect op hen had. Er waren reacties als “ het lijkt wel een soort “ spaar-ze-altmaal-plaatjes” en “ ik kijk daar niet eens naar” Velen vonden de beangstigde teksten op de verpakkingen zinloos, en zijn doel totaal voorbij gaan. Een ruime meerderheid was van mening dat vooral de verslaving telde en verpakkingen totaal niet belangrijk of van invloed zijn als men eenmaal rookt, of verslaafd is. Een minderheid was van mening dat roken voortkomt uit sociale drang, en deze niet zijn te stoppen met enge foto’s en angstige teksten. Zeker jongeren zijn totaal niet onder de indruk van enge teksten en zwaar verteerde rokers-longen. Er wordt gekeken naar het goedkoopste pakje sigaretten/shag en niet naar wat er op een verpakking staat. Uit alle reacties kunnen we concluderen dat veel mensen niet onder de indruk zijn en deze maatregel om het roken terug te dringen compleet de plank misslaat. 

Er is meer vertrouwen in een algemeen rookverbod. In Nederland geldt sinds Oktober 2014 een rookverbod voor de hele horeca. Er mag sindsdien ook niet meer worden gerookt in kleinere café’s. De rijksoverheid heeft zeer duidelijke regels opgesteld. Helaas worden deze lang niet overal nagestreefd en omdat er nauwelijks controles worden uitgevoerd lijkt het een gebed zonder einde. Strenger optreden, meer en betere controles, en hogere boetes bij overtredingen zouden mogelijk effect kunnen hebben op een beter nastreven van de rookverboden. 

IMG_1054

VEEL REDENEN OM TE STOPPEN!

Ik hoop dat je na het lezen van bovenstaande tekst wat realistischer tegen roken aan gaat kijken. En nog beter: de stink-stokken meteen de vuilnisbak in kiepert. Als je nog niet bent overtuigd, kunnen de volgende feitjes je mogelijk over de streep trekken:

– Wist je, dat zodra je stopt met roken, het al een effect geeft na 20 minuten? Dit gebeurt er, als je stopt met roken in fases:

* Na 20 minuten daalt de bloeddruk en de hartslag

* Na 24 uur beginnen je longen al aan de grote schoonmaak. Alle koolmonoxide is al uit het lichaam verdwenen. Je zult last kunnen krijgen van slijm wat je ophoest.

* Na 48 uur is vrijwel alle nicotine uit je lichaam verdwenen. Let op: de nicotine is verdwenen, niet de schade wat nicotine in het lichaam heeft aangericht.In deze fase begint je reuk en je smaak ook weer te verbeteren.

* Na 72 uur begin je meer energie te krijgen. Je ademhaling wordt beter.

* Na 2-12 weken is de longfunctie met grote sprongen verbeterd. Ook is de bloedsomloop sterk verbeterd. 

* Na een maand is je conditie verbeterd, gaat bewegen ( traplopen!) makkelijker zonder hijgen en proesten,. en rokershoest verdwijnt.

* Na een jaar is het risico op hart en vaatziekten gehalveerd, in de komende periode na het jaar zal ook het risico op andere ziekten af gaan nemen.

* Na 5-15 jaar is het risico op een beroerte gelijk aan dat van een niet-roker.

* Na 10 jaar is het verhoogde risico op longkanker gehalveerd.

* Na 15 jaar is het risico op hart en vaatziekten gelijk aan dat van een niet-roker,

– Het bespaart je bakken vol met geld. Een gemiddeld pakje sigaretten kost 6,75. Als je een pakje per dag rookt, bespaar je op jaarbasis zo’n 2465 euro. Daar kun je leuk van op vakantie gaan. Of een verbouwing in je huis….of….

– Zoals je hierboven in de fases kunt lezen verbetert je conditie. Je wordt energieker ( dankzij meer zuurstof) en je kunt alles wat langer uithouden ( raakt minder snel vermoeid)

– Je huid krijgt weer kleur. Rokers hebben een zeer grauwe, doffe huid. Al een week na het stop-moment heb je weer een mooie gezonde gloed. 

– Je geur en smaak verbeteren. Alles smaakt en ruikt weer veel lekkerder.

– Het is erg goed voor de mensen in je ( nabije) omgeving. Waar je ook rookt, de omgeving heeft altijd last van de sigarettenrook. Vooral mensen, ook kinderen en dieren. 

– Je algehele gezondheid gaat met sprongen vooruit. Het heeft ook weerslag op je mentale gesteldheid. 

Niet veel mensen lukt het om “ cold turkey” te stoppen. Als ik naar mijn moeder kijk, weet ik hoe moeilijk dat kan zijn. Mijn moeder ( nu 70) heeft jarenlang als een stoomboot gerookt. Ze rookte uiteindelijk anderhalf tot twee pakjes per dag. In 1997 kreeg ze last van trombose in haar been. Ze moest direct worden opgenomen. Ik herinner mij nog dat ze zeer bewust haar laatste sigaret rookte voordat ze naar het ziekenhuis werd vervoerd. Ze heeft daarna geen sigaret meer aangeraakt. Mijn moeder had het grote geluk bij een ongeluk dat haar ziekenhuis-opname de grote stok achter de deur was. Ik weet niet of het haar was gelukt zonder deze opname. Eerdere stop-pogingen hadden geen enkel effect. Het vraagt dus nogal wat om te stoppen met roken en hoe langer je rookt, hoe lastiger het wordt. Maar dus ook weer niet onmogelijk. Het TRIMBOS INSTITUUT kan je mogelijk ondersteunen in je strijd. Neem eens een kijkje op de website. 

Ik kan mij niet erg veel voorstellen wat een rokers-verslaving inhoudt. Wel weet ik uit ervaringen uit mijn nabije omgeving en uit mijn studies, dat het een pittige verslaving is, met vreselijk veel nadelige gevolgen voor de gezondheid. Ik vond een reactie uit mijn groep wel een zeer treffende. Deze dame vertelde dat er vreselijk vieze sigaretten op de markt gebracht zouden moeten worden, zodat men na een paar haaltjes vreselijk ziek en beroerd worden. Dit is effectiever dan angstige teksten en foto’s op verpakkingen. Net als bij voeding zul je dan niet snel een tweede sigaret opsteken. Of dit echt zo werkt zal moeten blijken, maar ik vind het idee wel goed. 

IMG_1051

2 Reacties op “Roken….onderschat het niet!

  1. Goed artikel! mijn ouders rookten allebei als een ketter, vooral mijn vader, maar van de vier kinderen die ze kregen zijn er maar twee waarvan een heel veel, gaan roken! Mijn zus en ik roken allebei niet, mijn jongste broertje zo nu en dan. Ik heb zelf twee kinderen die gelukkig allebei niet roken en er ook een gruwelijke hekel aan hebben! Mijn moeder is gestopt na een dotterbehandeling, mijn vader is ook gestopt na een ziekenhuis opname, allebei cold turkey. Mijn vader is inmiddels overleden, 8 jaar gelden, mijn moeder is nu 77 jaar en rookt nog altijd niet. Helaas is mijn broer nog steeds een verstokte roker…..ik hoop dat hij ook ineens de geest krijgt om te stoppen!

  2. Probleem blijft toch die mensen die bij de bushalte roken. Je kunt vaak geen kant op en dan gaan ze daar roken. Beleid zoals in NY zou uitkomst bieden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *