Nashi peren

Ik was ze al een paar keer voorbij gelopen in mijn biowinkel, de nashi peer. Ze zien er een beetje uit als een golden delicious appel. Omdat mijn interesse was gewekt, heb ik ze eens meegenomen en ben ik op zoek gegaan naar achtergrond informatie. Turns out to be dat deze nashi peren best bijzonder zijn en….geweldig lekker!!!!!!

IMG_1087

WAT ZIJN NASHI PEREN?

Nashi peren worden ook wel zandperen of Aziatische peren genoemd. Dit perensoort komt van nature voor in het oosten van Azië, waar hij veel wordt gekweekt voor consumptie. Vandaar het ook wel eens de naam Aziatische peer draagt. Omdat de vorm zeer sterk lijkt op die van een appel, worden nashiperen ook nog wel eens gewoon appelperen genoemd. Dit zag ik ook staan op het bordje bij de biowinkel. De bloemen van de nashi peer hebben vijf witte bloemblaadjes. De plant groeit in April, en de vruchten worden in de lente geplukt. De nashi peer kan ook prima in Nederland worden geteeld, alleen doen niet veel fruittelers dit. Echter komen we ze steeds vaker tegen in de moestuin. Het heeft wel enige warmte nodig om te kunnen bloeien. Ook de biologische teelt leveren inmiddels nashi peren in het seizoen. Nashi peren zijn verkrijgbaar van September tot Maart.  Er zijn ook Chinese nashiperen: de  china peer ( Pyrus bretschneider)  en de Tientsin-peer en de YA-peer. Deze worden nogal eens verward met de nashi peer. Logisch, want ze zijn bijna gelijk aan sappigheid en smaak, maar de vorm lijkt veel meer op een gewone peer, de nashi peer lijkt echt op een klein appeltje. Niet-biologische nashi peren zijn meestal verpakt in een papiertje ( zoals we dat ook kennen bij mandarijntjes) en een stukje schuim erin. Dit wordt gedaan, omdat nashi peren ontzettend kwetsbaar zijn. Dit is natuurlijk wel wat minder lief voor ons milieu, dus de biowinkel is ook in dit geval de beste weg om te bewandelen. In Nederland zijn er twee soorten verkrijgbaar: de Chinese nashi peer en de Japanse. De Japanse hebben een appelvorm.

GEZOND???

Nashi peren zijn naast heerlijk zoet, fris, en sappig ook erg gezond. Een ideale snack dus voor tussendoor. Ze zijn ook erg rijk aan vitamine C. En tevens erg rijk aan vezels. Per 100 gram bevatten ze gemiddeld:

  • Energie      176KJ/ 42 kcal
  • Eiwit          0,5 gram
  • koolhydraten    10,7 gram
  • waarvan suikers       7 gram
  • Vet          o,2 gram   waarvan verzadigd   0,01 gram

De voedingswaarde kunnen per ras verschillen.

 

Qua suikers zijn ze vrijwel gelijk aan appels. Nashi peren zijn heerlijk zoet. Dit maakt het tot een ideale suikervervanger in tal van baksels, één nashi peer is meestal al voldoende om bijvoorbeeld een cake te zoeten. Consumeer en behandel nashi peren als gewone peren. Je kunt ze dus ook net als gewone peren uit het vuistje eten, en verwerken. Omdat nashi wat meer neigen naar appels, hebben ze ook een meer krokantere bite dan een gewone peer. Nashi peren zijn ook erg goede dorstlessers: ze zitten boordevol sap. Dit sap maakt het wel wat lastiger om de peren te verwerken in wat vloeibare gerechten/desserts, het geeft erg veel extra vocht. Als je wilt gaan bakken met nashiperen, hou dan ook rekening met de natheid. Dit kan een ander resultaat geven. Gebruik wat kokosmeel, of een eetlepel psyllium om het vocht wat te onttrekken.

IMG_1091

SCHILLEN NIET EETBAAR??

De schillen van de nasi peren worden in landen als Japan als oneetbaar beschouwd, en daar worden ze voor consumptie dan ook verwijderd.  In Westerse landen worden de schillen gewoon gegeten. Koop nashiperen die geheel onbeschadigd zijn. Zoals eerder geschreven zijn nashiperen ontzettend kwetsbaar. Bewaar de in de koelkast, daar zijn ze ongeveer een week houdbaar. Gekoeld smaakt de vrucht overigens ook het lekkerst. Naast vervanging voor suiker in baksels, kun je nashi peren ook als marinade gebruiken voor vlees. In Azië wordt de nashipeer gepureerd en gebruikt als marinade om rundvlees heerlijk sappig en mals te krijgen. Je kunt ook heerlijke desserts maken, van vla tot pudding. Nashi peren zijn ook heerlijke smaakmakers door salades en cocktails. In andere landen worden schijfjes nashi peren ook wel gebruikt als garnering op een plakje kaas! Rare combi, maar het valt uit te proberen !

IMG_1090

12 Reacties op “Nashi peren

  1. Ik heb altijd de schil van een nashi opgegeten heb vanmorgen nog 2 gehad had net gister een zak gekocht .. nooit van gehoord dat je de schil niet kan opeten en eet ze al voor tenminste 17 jaar en er zijn veel orchards hier waar ik woon die nashi’s groeien

    • Ik proef niets raars aan de schil.
      Ben er ook niet ziek van geworden.
      Wat is er niet goed aan de schil?
      Ik lees alleen maar dat ie niet eetbaar is, maar niet waarom dat slecht of ongezond zou zijn.

  2. Ja, da’s voor mij ook nieuw.
    Ik vind de nashi’s ook erg lekker, en eet ook altijd de schil gewoon mee op.

    Ik was hem wel van te voren, maar dat doe ik met alle fruit

  3. Biologisch gezien is ook de schil eetbaar, net als bij een gewone peer. Maar omdat in deze tijd zoveel vruchten behandeld worden met pesticiden, raadt men dit af.
    Maar van nature uit is de schil niet giftig.

  4. ik heb nu 1 jaar een nashipeer in mijn tuin, ruim1,5 kg peren geplukt. hier jam van gemaakt, gewoon als perenjam uit het kookboek met wat kruidnagel en kaneel. wat minde r zoet had wel mijn voorkeur, ze bevatten veel suiker.. volgende keer gelei poeder ipv geleisuiker. op een vraag , wanneer weet je of een nashipeer rijp is, ik heb gelezen dat je naast het steeltje kunt voelen of ie wat zachter wordt.waarschijnlijk heb je daar japanse handjes voor nodig, ik voelde niets, dus meer op de kleur gelet. en net als bij alle andere peren, eentje doorsnijden, zwarte pitten betekent rijp

  5. Wij eten ze met schil zo van onze boom, alleen rijp zijn ze lekker dus oranje.
    We spuiten dus niet en hebben ontdekt waarom het steenvruchten heten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *