Kumquats + limequats, verrassende citrusvruchten!

We komen steeds vaker exotische vruchten tegen in de supermarkt. Vooralsnog kwamen we deze enkel tegen in een bepaalde periode, bijvoorbeeld de feestdagen. Maar steeds vaker zien we ze standaard in een assortiment. Neem nu de kumquat. Ze zien er bekend uit, namelijk als mini sinaasappeltjes. Maar wat zijn kumquats nu eigenlijk? En zijn ze gezond? Wat kun je ermee?

IMG_1031

WAT ZIJN KUMQUATS?

Kumquat is een afstammeling van de citrusvrucht. Het kleine, sinaasappel-achtige vruchtje groeit aan een boom die ook sterk lijkt op een sinaasappelboom. De kumquat komt oorspronkelijk uit Vietnam en China. Ze zijn licht oranje van kleur, en van binnen is het vruchtvlees met pitten licht zuur van smaak. De schil smaakt juist zoet. Helaas is kumquat in de culinaire keuken nog erg onbekend, en vinden we deze planten ook vooral in potten bij tuincentrums. Ze worden dus vooral verkocht als sierplanten. In Zuidoost-Azie worden kumquats vooral veel ingezouten en als snack gegeten. Kumquat kun je met schil en pitten eten. Je behoeft ze dus niet te schillen. Zoals eerder gezegd is de schil zoet van smaak. In combinatie met het zure vruchtvlees geeft een kumquat een verrassende smaak. 

IMG_1030

GEZOND?

Kumquats zijn, net als alle andere citrusvruchten ontzettend gezond. Ze zijn in het bijzonder enorm rijk aan vitamine C en kalium. Daarnaast zijn ze rijk aan magnesium, en vezels. Qua kalium toppen ze enorm t.o.v andere citrusvruchten, per 100 gram is dat maar liefst 188 mg. Ze zijn zeer rijk aan voedingsvezels, zo’n 7 gram per 100 gram. Maar de vitamine C spant de kroon: per 100 gram krijg je maar liefst zo’n 44 gram binnen. Het bevat wel wat suikers: per 100 gram zo’n 9 gram. Verder bevat het vitamine A, calcium, ijzer en kleinere hoeveelheden aan B-vitaminen. Er wordt veel essentiële olie gemaakt van kumquats. Deze olie bestaat uit verschillende componenten, 25 van deze componenten maken circa 93% van de essentiële olie uit. Kumquats zijn tevens zeer rijk aan antioxidanten. De schilletjes bevatten zeer veel heilzame stofjes zoals D-limoneen en pingeen. D-limoneen kan kan beschermen tegen verschillende soorten kanker.

Limequats

Naast de kumquats zijn er ook limequats. Dit zijn een soort mini citroentjes. Het gaat om een kruising tussen een kumquat en een limoen. Net als de kumquat kun je de limequat in zijn geheel opeten, zelfs de pitten zijn eetbaar. De smaak is licht zurig en wrang, het sap is ook iets zuurder dan gewoon citroensap.

Limequats groeien aan struikachtige bomen in landen die horen tot de zogenoemde  citrusgordel. Dit zijn subtropische gebieden, waaronder Spanje, Israël, Zuid-Afrika, Florida en Brazilië. De vruchtjes worden tussen de 2-4 centimeter groot. Deze limequats zijn in het bijzonder rijk aan calcium en fosfor. Ze zijn in principe het gehele jaar door verkrijgbaar, maar worden meest aangevoerd in het voorjaar, zo rond April / Mei. Kijk dan eens in je biowinkel, of vraag of zij deze kunnen bestellen.

WAT KUN JE ERMEE?

Ze zijn “ super-cuts” om te zien, en daarom super leuk om zo uit te delen. Omdat ze in zijn geheel eetbaar zijn hoef je er niets van weg te gooien, of af te pellen. Maar je kunt nog veel en veel méér met lime/ kumquats! Zo zijn ze een heerlijke smaakmaker in warme en koude salades, kun je ze door allerlei gerechten verwerken, met name vis en gevogelte. Ze worden ook erg vaak gekonfijt ( gesuikerd) om als schilletjes te gebruiken door baksels. Je kunt de schillen ook raspen, om iets een heerlijk zoet aroma te geven. Doe eens wat schijfjes kumquat in water, een heerlijk drankje! Ook lekker door smoothies!  Maar je kunt er ook een heerlijke jam/vruchtenspread van maken!

IMG_1043

Was en droog 300 gram kumquats. Pureer ze in de blender of keukenmachine samen met twee eetlepels greensweet-stevia sweet Xtra, en 3 gram Agar Agar ( poeder) fijn. Gooi de massa over in een pannetje en breng al roerend aan de kook. Zodra de massa kookt, de pan van het vuur halen en de jam/spread overgooien in een schone glazen pot. Laat afkoelen. Bewaar daarna in de koelkast. 

IMG_1042

Lime /Kumquats kun je vooral tijdens de feestdagen kopen, omdat ze dan meest worden gekocht, maar de lekkerste zijn in het voorjaar te krijgen. Biowinkels verkopen ze vaker in het jaar, daar kun je dan ook het beste terecht. Je kunt ze ook wel eens vinden bij de toko. Verse lime / kumquats zien er fris en licht glanzend uit. Als je in de vrucht drukt moet het terugveren, gebeurt dit niet, dan zijn ze niet vers meer en kun je ze beter laten liggen. Omdat je lime / kumquats helemaal opeet, kun je het beste voor biologische ( onbespoten) varianten kiezen. Was lime / kumquats altijd zorgvuldig voor gebruik en dep ze goed droog in een stukje keukenpapier.

Je kunt kumquats ook vinden als potplant in diverse tuincentra’s.  Je kunt kumquats buiten de koelkast op kamertemperatuur bewaren, maar geadviseerd wordt, om ze in de groentelade van de koelkast te bewaren.  Ze blijven dan ongeveer twee weken goed. Ze rijpen snel, dus zorg er ect goed voor dat je ze knetter-vers inkoopt. 

IMG_1032

4 Reacties op “Kumquats + limequats, verrassende citrusvruchten!

  1. Hé Monique, ik heb wat rondgekeken in het wereldje van leugens en bedrog in om bij jou onderwerpen te blijven; de voeding. Jij bent al wat jaartjes bezig om zaken bloot te leggen. Ook ik weet hoe slecht suiker en alle andere benamingen van suiker voor de mens zijn. Gelukkig zien we langs jouw werk ook allerlei andere initiatieven; in het kort bio-producten. Je moet naar de beste manieren zoeken om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Misschien Max tv programma’s eens proberen. Maandelijks koop ik minimaal 1 bestseller op gebied van gezondheid en dan met name de juiste inzichten van 100 jaar geleden of de nieuwste inzichten. Zo vorm ik voor mijzelf en de familie een uitgebalanceerd visie. Ook in de werking van medicinale olie en overige gezondheid toepassingen doe ik op mezelf testen. Het is natuurlijk en ook hier is geen naam bekend de laatste 4000 jaar eraan is overleden. Alle onderdelen van gezondheid worden door machtige geldwolven gemanipuleerd. Gelukkig is er Internet en kunnen we wereldwijd á la minuut mensen informeren. Ik laat je niet meer los en blijf je volgen. Veel Gezondheid en een nog Grootser Succes.

  2. Hallo monique, ik had nog niets gehoort en gelezen over kumquats. Nu ik alle gezonde info lees van jou heb ik even op het product zelf gelezen. Dit is inderdaad een speciale vrucht die erg gezond lijkt te zijn.
    Dank voor jou info betreffende kumquats, .

  3. Ik kende de kumquats uit Griekenland .
    Heb nu zelf een klein boompje in de tuin.
    Heb voor het eerst gegeten van wegen mijn ziekte psoriasis en buikpijn klachten buik ik hoop dat het met mijn ziekte helpt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *