Monique’s meukvrije thee

In mijn uitgebreide artikel over thee kun je alles lezen over thee en de vele gezonde voordelen. Ik ben nu niet echt een enorme theeleut, maar in de herfst en winterperiode drink ik wel iedere dag aardig wat thee. EIGEN thee, wel te verstaan. Ik drink nooit ” kant en klaar” zakjes thee, maar koop erg veel los en meng dit zelf tot de lekkerste theemelanges.

IMG_1076

Inmiddels heb ik een aardige verzameling aan gedroogde kruiden, specerijen, bloemen en planten in huis. Dit zorgt ervoor dat je telkens weer andere smaken kunt creëren zodat het ook noot saai en eentonig wordt. Ik mix alles altijd met biologische losse groene of witte thee. Anders mag je het immers niet echt ” thee” noemen, maar een infusie. Ik heb inmiddels veel favoriete mixen. Eentje die bij mij op nummer één staat is deze mix. Ik heb besloten om hem met jullie te gaan delen, zodat jullie er ook net zo van kunnen genieten als ik doe.

IMG_1078

Dit recept bestaat uit vier onderdelen. De eerste twee zijn groene stevia ( blad) en rozenapotheker.  Rozenapotheker is een verzamelnaam voor diverse soorten gedroogde rozen. Sinds oertijden eten en drinken mensen van de roos. Niet alleen omdat rozen lekker zijn, maar ook voor de geneeskrachtige eigenschappen van bloemen en (vooral) van bottels. In de Middeleeuwen werden rozen voor medicinale doeleinden gekweekt en gebruikt tegen uiteenlopende kwalen als slapeloosheid, hoofd-, oor-, kiespijn en inwendige bloedingen. Van al die toepassingen zijn er in onze tijd met name twee overgebleven: rozenbottelolie voor de huid en de geurende etherische olie uit rozenbloemblaadjes in diverse toepassingen. De bottels van de Hondsroos (Rosa Canina) bevatten grote hoeveelheden vitamine C, meer zelfs dan citrusvruchten. Ook de bottels van de Rosa Rugosa (Rimpelroos) zijn zeer rijk aan vitamine C. Een aftreksel van bloemblaadjes van de Apothekersroos (Rosa Gallica) is een traditioneel versterkend middel voor mensen die herstellen van een ziekte. Rozen apotheker is verkrijgbaar in de biowinkel.

Groene stevia kun je kopen in poedervorm. Maar je kunt het ook zelf kweken. In diverse tuincentra’s en sommige biowinkels worden steviaplantjes en zaadjes verkocht. Het blad kun je dan zelf drogen. Voor gebruik in thee hoef je het niet fijn te vermalen, maar ik zou het wel aanraden omdat de zoete smaak dan beter tot zijn recht komt Je kunt groene stevia o.a hier bestellen.

IMG_1077

Het derde ingrediënt is kamille. Klik hier, om alles over kamille te lezen.  Het laatste ingrediënt is het belangrijkste: de thee. Ik gebruik altijd biologische witte of groene thee. Je kunt uiteraard ook zwarte thee gebruiken. Zowel kamille als groene en witte losse thee vind je in de biowinkel. Ook via internet kun je kamille en groene en/of witte losse thee bestellen. Het fijne is dat gedroogde bloemen en planten niet duur zijn in aanschaf en dat je er erg weinig van nodig hebt. De duurste aankoop is de witte en/of groene thee. Maar ook hier heb je erg weinig van nodig. Mijn ervaring is dat de kant en klaar zakjes biologische thee goedkoper zijn dan losse. Wat best vreemd is, omdat je snel denkt dat kant en klaar veel meer kost in productie. Wat ik dan ook vaak doe is gewoon de kant en klaar zakjes kopen en deze open knippen om te vermengen 😉 Dat is voordeliger. Het scheelt soms bijna 75 tot een euro. Losse thee is wel vaak wat grover dan de thee in kant en klaar zakjes maar dat heeft niet erg veel invloed op de thee, afhankelijk van hoe lang je het laat trekken.

IMG_0983

Wat veel mensen onderschatten, is het theezakje. Als je gebleekte theezakjes gebruikt doet dat absoluut afbraak op de smaak en het aroma. Je kunt dan liever een thee-ei of een thee-zeefje gebruiken. Ongebleekte theezakjes kun je kopen in biowinkels en speciale thee-winkels. Ik prefereer het ongebleekte theezakje. Een thee-ei of zeefje doet het voor ij gewoon wat minder, maar dat is persoonlijk.

IMG_1079

Je kunt alles in originele vorm laten, maar ook fijn vijzelen in een vijzel. Hierdoor komen meer aroma’s vrij. Mijn voorkeur is ” fifty-fifty”. Ik vijzel altijd de thee. Dit levert de meeste aroma’s op. Uiteraard is het water ook belangrijk. Dit heb je kunnen lezen in mijn artikel over thee. Echter ben ik daar niet zo gevoelig voor…..ik ben van de snelle en temperatuur mijn water nooit…..Ik doe het op gevoel. Deze thee vraagt om kokend water. Je kunt ook voor mineraalwater of gefilterd water kiezen. Dit maakt de thee minder hard.

IMG_1081

Voor het perfecte kopje thee, zet je het liefst een liter thee per zakje. Je kunt uiteraard ook per kop zetten, maar eigenlijk is dat een beetje zonde want je kunt uit een zakje in principe liters thee trekken. Bovendien komt thee gezet per liter het beste tot zijn recht. Zet daarom een liter water op. Vul een theezakje vervolgens met:

  • een half theelepeltje groen steviablad
  • een eetlepel kamille
  • een eetlepel rozenapotheker
  • een eetlepel witte ( of groene) thee

Schenk het kokende water op het zakje en laat 5 minuten trekken.

TIP:

Deze thee is ook ideaal voor icetea! Omdat deze thee zoet van smaak is heeft het geen zoetmiddelen nodig. Kinderen zijn dol op deze thee! Het is overigens een zeer gezonde drank. Het bevat enorm veel antioxidanten! ALLEEN MAAR VOORDELEN !

 

Een reactie op “Monique’s meukvrije thee

  1. Wat zijn de voordelen van het stevia blad, Monique? Behalve het zoete? Ik heb het een keer geprobeerd, maar vond het echt veel te zoet. Een ander punt: thee maak je met kokend water, maar met het stevia blad erin wordt het bitter. Dus ik zou dan de stevia eruit laten, tenzij het naast het zoete, nog meer voordelen heeft. Misschien kun je daar nog wat over vertellen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *