Kruidige eiercake

Ik heb het grote geluk, dat ik bevriend ben met een lieve senioren boer die op zijn stukje grond als pure hobby kippen houdt en hun eitjes verkoopt. Geloof mij, deze echt verse eitjes smaken in de verste verte niet naar de eieren in de supermarkt. De lieve oude man is dol op kippen en heeft daarom verschillende rassen rond scharrelen op zijn erf. Dit levert altijd een bonte verzameling aan verse eitjes op!

IMG_8220

Ik ben enorm blij met deze luxe! Ik ben vegetarisch en voor 99% veganistisch, ik eet namelijk wel verse eitjes en biologisch/dynamische kwark en yoghurt. Daar kan ik niet van buiten. Diervriendelijk geproduceerd heb ik dan ook weinig moeite met het consumeren van deze eitjes, kwark en yoghurt. Ik sport fanatiek, en mijn lijf vraagt dus om veel eiwitten. Deze krijg ik via verse eitjes binnen.

Nu komt het zelden voor ( eigenlijk nooit…) dat ik eieren overhou. Maar soms is die lieve oude boer H. zo lief dat hij mij ontzettend veel eieren gratis geeft. Ik kan dan plots met een ” overschot” aan verse eitjes zitten…..en wat doe je dan? Dan ga je deze zo snel mogelijk verwerken. Ik bedacht bij zo’n overschot aan eitjes dit heerlijke eiercake-recept. Het is onwijs luchtig, omdat ik het op een speciale manier bak. Deze bakmethode kennen we ook bij het bakken van spekkoek.  Ik vind deze manier van bakken ( het principe is laagje na laagje) echt heel tof, omdat je cake veel gelijkmatiger opbakt. Het kost niet eens zoveel extra tijd, al is het allemaal wel even ietsje intensiever qua handelingen. Maar dan heb je ook wat hoor! Probeer het maar snel! Je weet niet wat je proeft! Het heeft nog het meeste weg van een sponscake.

IMG_1096

Ik heb de cake deels lekker gekruid. Dit geeft de cake een waanzinnig lekkere smaak. Als topping heb ik een heerlijk chocoladeglazuur-laagje gebruikt met verse amandelschaafsel. Om je vingers bij af te likken! Ik adviseer je om verse eitjes te gebruiken. In deze cake komen deze het beste tot zijn recht.

Dit heb je nodig:

  • 10 eieren, gesplitst
  • vier eetlepels greensweet-stevia sweet Xtra
  • 15 gram ( wijnsteen) bakpoeder
  • 225 gram havermoutmeel ( havermout in de blender tot meel vermalen)
  • 35 ml warm water
  • een eetlepel kruidnagelpoeder
  • een theelepel anijspoeder
  • een eetlepel cardemon
  • een theelepel piment
  • twee eetlepels ceylon kaneelpoeder

Voor de topping:

IMG_1100

Zo maak je het:

Verwarm de oven ( onder en bovenwarmte) voor op 190 graden. Vet een middelgrote vierkante bakvorm in met kokosolie. Klop in een vetvrije kom de eiwitten samen met twee eetlepels stevia stijf. Klop in een andere kom de dooiers, het water, twee eetlepels stevia en het meel samen. Spatel beetje bij beetje de eiwitten door het dooiermengsel. Halveer het beslag en roer door één deel de kruiden en specerijen.

IMG_1098

Begin met een laag naturel beslag in de vorm. Bak deze 5-8 minuten, schenk vervolgens een goede laag kruidenmengsel op de laag en bak opnieuw 5-8 minuten. Ga zo door tot al het beslag op is. Laat de cake nog 10 minuten bakken. Laat afkoelen.

IMG_1099

Roer de stevia door de cacao en voeg steeds kleine beetjes water toe tot er een mooi stevig glazuur ontstaat. Besmeer de cake royaal met het glazuur. Bestrooi met amandelschaafsel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *