Karamel bonbons

Ik ben knetterdol op karamel. Als kind kon ik me misselijk eten aan de ” caramac” reepjes, en ik was dol op de Bebogeen caramelpasta. Hier heb ik een heerlijke vervanger op bedacht, KLIK HIER om naar het recept te gaan.   Van karamel krijg ik nooit genoeg en gelukkig zijn er gezonde en natuurlijke vervangers, waar je een eind mee uit de voeten kunt,

IMG_0346-1200x800

Naast de greensweet-stevia karameldruppels, is lucuma ook een zeer goede vervanger als het komt op de karamelsmaak. KLIK HIER OM ALLES OVER LUCUMA TE LEZEN.   Lucuma is ook één van de soorten natuurlijke zoetstoffen die betrekkelijk weinig invloed heeft op de bloedsuikerspiegel. De smaak is te omschrijven als lekker zoet en karamel-achtig. Lucuma bevat per 100 gram zo’n 85 gram koolhydraten, waarvan 12 gram uit suikers bestaan. Dat is dus echt bijzonder weinig. Ook hier geldt, net als bij andere zoete poeders, dat het geen specifieke zoete suikersmaak heeft, maar het heeft een betere zoetkracht dan bijvoorbeeld baobab.

greensweet-promo-choco-druppels-768x1153

De druppels van Greensweet-stevia zijn gemaakt van pure extracten. KLIK HIER OM MEER TE LEZEN.   De karamelsmaak is ontzettend bijzonder. Dit wordt gemaakt uit gedistilleerde oliën van o.a noten, zaden en pitten. Dit wordt opgelost in alcohol, of wordt gedroogd om verder te gebruiken als smaakversterker. Het geeft alles een zalige karamelsmaak, ook deze heerlijke bonbons.

IMG_3752

Je hebt maar drie ingrediënten nodig. Twee heb ik hierboven al kort besproken, de derde is cacaoboter. Als je rauwe cacaoboter kiest en dit au-bain-marie onder de 40 graden laat smelten, zijn deze bonbons ook geschikt voor ” raw-foodies”. Bovendien blijven de meeste voedingswaarden behouden.

 

Om de bonbons te maken heb je leuke malletjes nodig. Deze kun je overal kopen. Je kunt ieder gewenst malletje ( vormpje) gebruiken. Heb je geen malletjes? Dan kun je ook een plak karamel chocolade maken. Bekleed een plaatje met een randje of een vierkante schaal met bakpapier en laat de hete massa daarop vloeien.

 

IMG_3733

Dit heb je nodig:

  • circa 185 gram cacaoboter
  • vier eetlepels lucumapoeder
  • 15 druppels ( of meer naar smaak) greensweet-stevia karamel druppels

IMG_3737

Zo maak je het:

Laat de cacaoboter au bain marie onder de 40 graden smelten ( dit hoeft uiteraard niet) Dit kun je het beste doen door een vuurvast schaaltje in een pan met water op het vuur te zetten. Als de cacaoboter volledig is gesmolten, de lucuma en stevia toevoegen en enige tijd goed en krachtig door roeren.

IMG_3735

Giet de massa in de malletjes en laat dit op een koele plaats hard worden. Als de buitentemperaturen hoger zijn dan 25 graden kan dit 24 uur duren, de ideale buitentemperatuur is zo’n 16 graden. Ook binnen dus. Als ze volledig zijn uitgehard de bonbons voorzichtig uit de malletjes wippen. Bewaar de bonbons op een koele droge plek in een schaaltje, dek niet af. Is het warm buiten? Bewaar de bonbons dan op de bovenste plank in de koelkast. Wil je een lekkere koele versnapering? Vries de bonbons in, dan verkrijg je ijsbonbons!

IMG_3736

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *