Poeders, capsules, shakes, reepjes….waarom alleen je portemonnee ervan afvalt

Zodra de feestdagen voorbij zijn, kunnen we er niet omheen, op social media barst het los, de supermarkten geven week-aanbiedingen vol light-producten, en de tijdschriften staan vol met diëten. We moeten blijkbaar allemaal snel van winter en feestkilo’s af, of ons lijf zomerklaar maken. Om in de zomermaanden fit and faboulous op stranden te paraderen, of om ons in luchtige zomerkleding te durven vertonen. Wie wil dit nu niet? En als we dit lekker snel en eenvoudig met pilletjes, shakes, poedertjes, capsules en reepjes kunnen oplossen….nou, te gek toch? 

Wel…..wat zeggen ze meestal over iets wat te goed lijkt om waar te zijn? Juist, Dat IS ook te goed om waar te zijn. Hoe mooi het allemaal ook wordt gebracht, als we al deze middelen wat nuchter zouden bekijken, zullen we snel tot de conclusie komen dat deze middeltjes in realiteit niet erg goed werken. Zouden er anders nu nog mensen rondlopen met overgewicht? En is ruim de helft van alle Nederlanders te zwaar in gewicht? Ik denk, dat niemand echt kiest om knetter-zwaar te worden. Overgewicht heeft vooral erg veel nadelige gevolgen, en dat is denk ik zelf, niet iets waar iemand voor kiest. Het is mede hierom, dat al deze middeltjes ontzettend populair zijn en zeker in deze periode  gretig aftrek vindt. We willen allemaal mooi ( en dus slank) gevonden worden, ons fit en gezond voelen. Zeker het vertekende beeld wat met name social media ons schetst ( denk aan de fitgirls) heeft daarin een grote vinger in de pap. Het kan snel de indruk wekken dat iedereen het goed doet, behalve jij. De wanhopige greep naar allerlei wondermiddeltjes is dan erg snel gemaakt.
IMG_3724

WAAROM LIJKEN DEZE MIDDELEN TE WERKEN?

Je hoort van je zus of vriendin dat zij zo’n goed resultaat heeft bereikt met die capsules. Of je oom is vreselijk afgevallen dankzij shakes. Zij vertellen je vaak ook, dat zij er erg blij mee zijn, en jij ziet het resultaat ook  zichtbaar. Je zus is slanker dan ooit en je oom kan plots de marathon lopen, omdat hij zijn dikke bierbuik niet meer hoeft mee te zeulen. WAUW, denk jij. Waar kan ik deze capsules kopen? En waar zijn die shakes verkrijgbaar?
Zodra jij alles in huis hebt ( en zo’n 150 euro armer bent) ben je meer dan gemotiveerd om te beginnen. S’morgens een shake, s’middags twee capsules, en s’avonds een karig diner. Want zo staat dit wel voorgeschreven. Zonder aanpassing aan je huidige eetpatroon zullen de capsules volgens de fabrikant namelijk niet gaan werken. En ook moet je wat meer gaan bewegen. Uiteraard moet je ook niet meer gaan snoepen. Dus zeg maar DAAAHAAAG tegen die heerlijke sauzijzenbroodjes uit de kantine, die heerlijke glaasjes wijn aan het eind van de avond, die lekkere stukjes kaas en die heerlijke winegums die altijd wel ergens in je voorraadkasten  rondzweven. Het is zwaar, moeilijk, maar met wat volhouden merk je, dat de kilo’s eraf vliegen. WAUW!!!  HET WERKT! ECHT!
Maar…….dan…….
Dan is daar het dieptepunt, net nu je zo lekker bezig bent. Okay, je hebt één keer ( echt…één keertje maar!!) gesmokkeld met dat saucijzenbroodje tijdens de lunch, en okay okay…..de ingang van de sportschool  heb je  opeens twee keer ( of drie keer, kan ook…) niet meer kunnen vinden. En ja, dat ene glaasje wijn tijdens het eten…..Verder hou je je toch prima aan de voorschriften? En slurp je iedere morgen trouw een shake naar binnen? En s’middags de caps? Zijn de wondermiddelen opeens uitgewerkt? Want je blijkt opeens een kilo aan te zijn gekomen, in plaats van te zijn verloren….Toch maar eens aan je zus en je oom vragen hoe zij dat doen. Wat blijkt? Je zus hangt iedere dag in de apparaten in de sportschool, zij is altijd al veel gedisciplineerder geweest dan jij, en je oom? Die lijkt hardlopen tot zijn nieuwe obsessie te hebben verworven, volgens je tante staat je oom iedere morgen al om zes uur op om een uur rond te rennen. En een biertje? Haha, je tante lacht heel hard, want “ bier” lijkt opeens een vies woord. Shakes! Dat is het nieuwe bier! Je tante is overigens niet zo blij met deze shakes, want het maakt je oom en tante maandelijks zo’n € 300 euro armer. Ontmoedigd ga je weer naar huis. Een illusie armer, en je kunt je voorraadkast in de kelder weer aanvullen met je shakes en capsules, om daar te laten verjaren. Of je brengt ze naar je zus en je oom.
Herkenbaar?
Je bent echt niet de enige. Soms kunnen mensen in je omgeving zo enthousiast zijn, dat jij meteen naar je computer rent om alles te bestellen. Of zijn de vele distributeurs die rond krioelen op social media als mierenhopen, zo overtuigend dat jij al klaar staat met je pinpas. Alle verhalen zijn rooskleurig, succesvol, en er zijn ook altijd “ bonussen” zoals een verbetering van je huid, sterke haren en nagels, geen moeheid, altijd fit en faboulous. Kilo’s smelten als sneeuw in de zon weg. Het lijkt een sprookje. En ach, je moet hier en daar wel wat aanpassen aan je voeding, en natuurlijk moet je ook uit die luie bank komen met je kont, maar is dat niet logisch? Dat “ hoort” erbij. Toch?
Dit is waar de schoen wringt. Want dit stukje informatie wordt nooit van de daken geschreeuwd als er weer eens een nieuwe shake wordt gelanceerd. En je zus, je oom, of vriendin zal ook nooit zeggen hoe vreselijk zwaar zij het soms hebben. En zullen je ook niet snel vertellen dat zij al om zes uur opstaan om te gaan hardlopen. Alles lijkt te draaien om die wondermiddelen die jou helpen om in no-time slank en dus gelukkig te worden. Waarom? Omdat ook ZIJ dit op hun mouw gespeld hebben gekregen. Ook ZIJ geloven, dat het vooral door de shakes en capsules komt.

IMG_3720

VEEL OVEREENKOMSTEN

Als we inhoudelijk gaan kijken naar alle wondermiddelen die er op de markt staan, dan zien we veel overeenkomsten. Ze bestaan allemaal tenminste uit één soort fruit en/of groente. En zijn 100% natuurlijk. Bevatten vaak “ superfoods” en plantenextracten die ons  ultraslank maken. Bevatten een legertje aan antioxidanten. Alles samen geperst en super geconcentreerd. Inhoudelijk kost dit in productie geen drol. Er wordt idioot veel op verdiend, zoveel, dat de productiekosten gratis lijken. Ik heb inmiddels erg veel van dit soort producten onderzocht, en allen hadden ze vrijwel dezelfde inhoudelijke stoffen. Het een baseert zich echter op één specifiek product ( bijvoorbeeld blauwe bessen) terwijl de ander een cocktail gebruikt aan groente en fruit en plantenextracten. En alles heeft wel weer iets bijzonders.
De shakes zijn een zelfde verhaal. Ze zijn gebaseerd op een aantal calorieën per shake. Dit kan dus je ontbijt vervangen, of je lunch of je diner. Er wordt gezorgd dat er voldoende ( vrijwel altijd synthetische) vitaminen, mineralen, koolhydraten, eiwitten en vetten aanwezig zijn. Gemiddeld liggen de calorieën per shake op zo’n 200 tot 250 kcal.  Als jij gewend bent om s’morgens twee boterhammen met hagelslag te eten en een glas melk, dan scheelt zo’n shake je al meteen de helft. Een shake bevat gemiddeld zo’n 300 tot 350 ml.
IMG_3723

VERSCHRIKKELIJK DUUR

Wat de grootste overeenkomst is, is de prijs. Deze wondermiddelen hebben namelijk vooral een wonderlijke prijs, waar je duizelig van wordt. Een beetje slimme distributeur strikt jou om meteen een soort abonnement te nemen, waarbij je maandelijks of drie-maandelijks opnieuw voorraden van je gekozen wondermiddelen krijgt thuisgestuurd. Daarbij krijg je tevens een gepeperde rekening, die soms wel oplopen tot zo’n 200 euro per maand, Ook “ losse” afslankproducten zijn duur. Voor 10 flesjes maaltijdvervangers a 330 ml per flesje, betaal je € 23 euro. En er wordt geadviseerd daar twee per dag van te drinken. Als we inhoudelijk naar de ingrediënten gaan kijken, zien we dat het in productie de fabrikant bijna niets kost. En we bovendien veel suiker en andere meuk tegenkomen:
Schermafbeelding 2018-06-03 om 02.53.32
Zoals je hierboven ziet bestaat zo’n maaltijdvervanger uit magere melk ( zeer goedkoop) en suiker, waar dan synthetische vitaminen en mineralen en vezels aan zijn toegevoegd. En krijg je met één flesje 30 gram suikers binnen. In productiekosten schat ik zo’n flesje op nog geen 50 eurocent. Jij betaalt zo’n € 2 euro voor een flesje. Het is een goudmijn. Ik denk nog wel de producten die in de voedselindustrie het meeste opleveren.

IMG_3719

HOE WERKT HET DAN?

Wat hier gebeurt, is dat je om de tuin wordt geleid met mooie praatjes en wondermiddelen, maar in werkelijkheid op een dieet wordt gezet. Die middelen hebben daar meestal helemaal geen enkele invloed op, wat zij wel doen is jou minder laten eten zonder dat jij je daar bewust van bent. Bij IEDER product komt een VOEDINGSADVIES.
Schermafbeelding 2018-06-03 om 02.54.29 Schermafbeelding 2018-06-03 om 02.55.06
Die zijn vrijwel allemaal identiek. Je moet een bepaald voedingsplan volgen, en meer gaan bewegen. Als je dit nooit deed, kunnen kilo’s eraf vliegen voordat je het weet. Minder en anders eten en meer beweging hebben dit effect . Je wordt vaak “ verboden” bepaalde voedingsmiddelen te eten zoals suikers, brood, koolhydraten, en vetten. En je wordt gesommeerd iedere dag te gaan bewegen. Op je menu komen opeens veel groenten, fruit, magere producten en mager vlees als kip en kalkoen. Frisdranken zijn plots verboden en ook alcohol is uit den boze. Die oom van jou zat dagelijks aan zijn biertje en ontwikkelde daarmee zijn bierbuik. Dit heeft hij af moeten zweren en door iedere morgen met een shake te starten in plaats van zijn twee boterhammen met vlokken en zijn glas melk, en zijn plotselinge nieuwe hobby ( hardlopen0 iedere morgen trouw uit te oefenen, is het geen wereldwonder, dat hij inmiddels bijna 20 kilo is afgevallen en zijn bierbuik is verdwenen. Wat hier gebeurt, zijn GEWOONTES omdraaien. Die shakes, capsules, poeders, drankjes en reepjes zijn daar een speler in, maar geen oplossing. Jouw oom zal ook wel weer eens een biertje pakken. Hij zal daar niet miraculeus vanaf zijn. Want jouw oom zal het ook vaak moeilijk hebben.
Anders gezegd geven al die middelen geen MEERWAARDE. Het zijn meer slimme geleiders om jou anders te laten eten en drinken. Maar omdat jij dit niet bewust ziet als verandering zal er ALTIJD de bekende terugval zijn en het jo-joeffect. Want je wilt immers niet de rest van je leven shakes blijven wegklokken, of capsules blijven slikken ( al doelt de fabrikant hier wel op) Ze werken in wezen allemaal. Voor even. En lukt het je om zeer gedisciplineerd te blijven, dan kunnen ze zeker ook op langere termijn werken. Maar in een 24 uurs economie waar “ socializen” hoog in het vaandel staat, is leven op shakes voor de rest van je leven niet haalbaar. Daarom zijn er altijd uiteindelijk weer die terugvallen. En kun je veel beter bewust je eet en leefpatroon om gaan gooien, zonder wondermiddelen die je een rib uit je lijf kosten.
IMG_3689

HOE DAN?

Ik hoor je al zuchtend vragen “ ja, maar HOE DAN?” Hoe zorg je voor een blijvend resultaat? Dat is eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld:
1) VERANDER JE EET EN LEEFPATROON
Wees zelf jouw eigen wondermiddel. Dit begint bij het onder de loep nemen van je eet en leefpatroon. Wat eet je? En hoeveel eet je? Wat doe je op een dag? Heb je dagelijks een vast ritme aan beweging? Hoe vul jij je dag in? Op welke tijden eet en drink je ? Drink je frisdranken? Als je dit opschrijft, heb je een duidelijk beeld, en dit kan confronterend zijn. Maar deze confrontatie moet je aangaan. Ga kijken, waar je kunt verbeteren. Schrap bijvoorbeeld frisdrank, en drink voortaan water, thee en water met wat druppels stevia. Eet je s’morgens twee boterhammen met hagelslag? Schrap deze en eet een kom havermout met yoghurt en/of kwark en vers fruit. Eet je amper verse groente? Ga compleet los en vul je keuken met verse groente en eet er zoveel van als je wilt. Kies voor aardbeien, blauwe bessen, frambozen of rode bessen om tussendoor te snacken. Kies voor volkoren granen, zilvervliesrijst, quinoia, haver, en eet biologisch vlees als je dit wenst of kies goede vleesvervangers. Onthou, dat KLEINE veranderingen in een eet/drinkpatroon al het grote verschil kunnen maken.
2) BEWEGEN
Niemand wordt gezonder van uren op zijn of haar kont zitten. Daar zijn we niet voor in de wieg gelegd. BEWEEG! IEDERE DAG. Doe wat in je mogelijkheden ligt, ga in je pauzes even lekker naar buiten en ga wandelen terwijl je je lunch eet. Ga fietsen, in plaats van voor elk wissewasje de auto pakken. Wandel, fiets, ga rustig snelwandelen, hardlopen…..het hoeft echt geen dure sportschool te betekenen. Door iedere dag beweging in te zetten wordt je vanzelf fitter.
3) VIND RUST EN ONTSPANNING
Stress…..een beetje is gezond, teveel ongezond en dit heeft zeker invloed op je gewicht, is gebleken uit talloze studies. Pak op tijd je rust en slaap liefst 8 uur. Slaap is ontzettend belangrijk voor gezond en fit door het leven te kunnen lopen. Ga op vaste tijden naar bed en sta op vaste tijden op. Vermijd zoveel mogelijk stress. Een ontspannen geest maakt alles bovendien 10 x gemakkelijker.
4) MAAK ALLES ZELF
De reden waarom we “ vervetten” is vooral omdat we geen regie meer hebben over ons voedsel. Alles wordt voor ons voorgekauwd en klaargemaakt. Hartstikke handig natuurlijk, maar niet gezond omdat al deze producten additieven bevatten die ongezond zijn. Hou daarom de complete regie over je voeding en maak alles zelf. Dit lijkt vaak een drempel te hoog, maar in de praktijk zul je merken dat het naast zeer gemakkelijk ook superleuk is om te doen.
5) GEBRUIK JE GEZONDE VERSTAND
Gezond verstand kost niets. Dat is geheel gratis. En kan je zeker helpen om een stabiel en gezond gewicht te behouden. Natuurlijk koop je geen gezond en strak lijf, en dat komt al helemaal niet voort uit een capsule of shake. Daar moet je ZELF heel hard voor werken,. Als je goed let op WAT je eet HOE je eet, heb je de helft al gewonnen want je zult direct merken waar jouw valkuilen liggen. Eet je gezonder, gevarieerder, dan zal de rest ook volgen, zoals een gezondere en stralender huid, vitaal en fit gevoel, geen oververmoeidheid en/ of dipjes, geen futloze haren, sterkere nagels, en ja, minder kilo’s. Het is niet zo moeilijk, het kost alleen wat gezond verstand, En dat is altijd goedkoper dan al die wondermiddelen. 
IMG_3345
Je lunchtrommel kan er zo uitzien of bestaan uit een waterige shake die je in twee minuten wegklokt. Jij mag zelf zeggen wat jouw voorkeur heeft en wat voor jou het beste voor altijd is vol te houden. Ik zou het wel weten.
MEER GERELATEERDE ARTIKELEN LEZEN?

4 Reacties op “Poeders, capsules, shakes, reepjes….waarom alleen je portemonnee ervan afvalt

  1. Dat dit stuk de waarheid bevat kan niet missen. Kortom je moet het zelf doen. Wees baas in eigen buik! Zo simpel is het!

  2. Heerlijk, eerlijk en verhelderend.
    De wonderpillen en poeders leiden af van waar het werkelijk om gaat: verandering van voedingspatroon.

  3. Dag Monique, met één ding ben ik het niet eens: het gaat niet om wilskracht maar om motivatie. Sommige mensen hebben weinig wilskracht maar kunnen mits motivatie grootse dingen doen.

  4. Wauw, wat een mooi, duidelijk en helder artikel. Je hebt het heel goed uitgelegd. Ik ben groot fan van je onderzoeken en ik lees ze altijd met veel plezier! Mijn dank is heel groot 🙏

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *