Alles ( maar dan ook ALLES!) over thee!

Het is zo gewoon geworden, ons kopje thee. We drinken het op ieder moment van de dag. Ik wil van mijzelf niet zeggen dat ik een echte theeleut ben, maar een kop thee op zijn tijd gaat er altijd in. Vroeger als kind dronk ik ontzettend veel thee. Ik wilde geen limonade of ranja. Ik wilde alleen maar thee met een wolkje melk erin. 😉 Ik ben zo’n typische gelegenheid-theedrinkster geworden. Ik drink buiten de deur altijd thee en ik drink veel thee in de herfst en wintermaanden. In de zomer drink ik eigenlijk nooit hete thee, maar maak ik ijsthee. Het soort thee varieert bij mij enorm. Vroeger zwoer ik bij rooibos, later werd dat groene thee en nu maak ik mijn theemelanges zelf. Want niets is lekkerder dan dat! 

In dit artikel ga ik alles vertellen over thee, waarom het zo gezonde gewoonte is en ik geef een aantal lekkere recepten om zelf heerlijke thee te maken. 

IMG_0977

WAT IS THEE PRECIES?

Als we deze vraag moeten beantwoorden, moeten we even zeer ver terug in de tijd stappen. Volgens de overlevering is de mythische Chinese keizer SHEN NUNG in 2737  vóór Christus dé grote ontdekker van thee. Deze man was geleerde,beschermheer van de kunsten en een echte kruidenkenner. Hij was ervan overtuigd dat gekookt water bij kon dragen aan een goede gezondheid. Zijn eis was dan ook dat al zijn onderdanen uit hygiënisch oogpunt het water kookte voor gebruik, en dan pas mochten drinken. Op een dag was hij met zijn gevolg op bezoek in een verre streek, en maakten zij een stop, om water te koken. In de grote kookpot vielen per ongeluk wat blaadjes van een theeplant , en de keizer raakte gefascineerd van het drankje wat daaruit voortkwam: thee. Het verspreidde een zeer aangename geur en de smaak was zacht en aromatisch. oór

De keizer bestempelde dit drankje als een geneeskrachtig middel. Pas rond 300 jaar ná christus gingen Chinezen pas dagelijks thee nuttigen als dagelijks drankje. Tijdens de Tang en Song Dynastieën begon thee pas echt deel uit te maken van de Chinese traditie. Tijdens de Tang-dynastie ( 780 AD) werd er een boek gepubliceerd over thee, door de geleerde Lu Yu-na, na twintig jaar studie. Dit boek heette CHA CHING. In dit boek werd de productie van thee besproken, het belang van goed en zuiver gekookt water, en de juiste manier van thee zetten In de negentiende eeuw spreidde thee zich uit naar Japan, en daar werd het drinken en bereiden van thee tot een ware kunstvorm verheven. Om de Japanse theeceremonie correct uit te kunnen voeren moet je een jarenlange studie volgen. 

IMG_1001

Wat dichter bij huis, in Nederland, begon de geschiedenis van thee in 1610. Het VOC ( Verenigde Oostindische Compagnie) nam toen een kleine hoeveelheid thee mee naar Nederland. Thee werd in deze periode vooral gezien als medicijn en wondermiddel tegen tal van kwaaltjes Tijdens de eerste helft van de 17 e eeuw werd thee vooral gebruikt als medicijn en leek alleen weggelegd voor de elite. Pas eind 17 e eeuw gingen steeds meer mensen thee drinken. Het werd niet alleen gedronken als medicijn, maar ook omdat thee zeer smakelijk werd bevonden om als drank te drinken. Thee werd zo langzaam maar zeker onderdeel van sociale gelegenheden. Voornamelijk dames gingen overdag bij elkaar op visite om thee te drinken, te praten, en te discussiëren . Het welbekende theekransje werd geboren en deze nieuwe dagbesteding viel bij de mannen nu niet bepaald in goede aarde. Ze vonden dat de dames veel minder productief werden en dat kletsen…..dat kon nooit goede kletspraat zijn. Ondanks de vele kritiek van de heren op deze sociale activiteit verspreidde het drinken van thee als sociaal genotsmiddel zich verticaal door de samenleving heen. En is het vandaag de dag nog altijd een begrip. 

WAAR KOMT THEE VANDAAN?

Thee groeit alleen in landen met een subtropisch klimaat. Dit zijn landen als: 

China, India, Japan, SriLanka ( daar komt vooral de ceylon thee vandaan) en Taiwan. Landen die in opkomst zijn: Afrika, Nepal, Vietnam en Indonesië. Wat dichter bij huis is Turkije. In Turkije wordt voornamelijk zwarte thee verbouwd. De meeste thee komt uit de provincie Rize. 

Net als bij wijn kun je in thee de bodem proeven. Zo proef je in thee die in de bergen groeit de mineralen. Naast de pluk is snoeien ook ontzettend belangrijk. Wordt er te laat of niet gesnoeid heeft dat een grote invloed op de oogst. De meeste thee wordt tegenwoordig gestekt en niet meer opgekweekt uit zaden van de theebes. Na ongeveer zes maanden wordt een theestruik voor het eerst gesnoeid, dit wordt “ pruning” genoemd. Na drie tot vier jaar kan er worden geoogst. Iedere vijf tot zes jaar wordt een theestruik volledig teruggesnoeid. Wist je dat theestruiken wel 120 tot 140 jaar oud kunnen worden? Over de theestruik gesproken, alle thee is dus afkomstig van zo’n theestruik, genaamd Camelia Sinesis. Het productieproces bepaalt, tot welke soort een thee behoort. Globaal gezien zijn er ZES verschillende soorten ( klassen) thee:

1) WITTE THEE

Witte thee is thee is zijn meest pure vorm. Het wordt gemaakt met zorgvuldig handmatig geplukte jonge bladknoppen, nog voordat het blad zich heeft kunnen ontvouwen. De jonge blaadjes en scheuten zijn meestal voorzien van een zilverwit-laagje dons dat bij het droogproces goed zichtbaar wordt. Daarom kreeg het de naam WITTE thee. Witte thee ondergaan geen tot zo min mogelijk bewerkingen. Na de pluk en verwelken worden de blaadjes licht gerold en gedroogd in de zon of ze worden licht gebakken. Omdat het blad zo min mogelijk is bewerkt vraagt het om een meest delicate behandeling. Witte thee smaakt subtiel zoet, en om deze het best tot zijn recht te laten komen kun je witte thee het beste bereiden met water van 80 graden C.

2) GELE THEE

Gele thee is heel erg zeldzaam, het wordt in slechts zeer kleine hoeveelheden geproduceerd. Qua productie is het vrijwel gelijk aan die van groene thee ( zie verderop ) met één extra stap. Na het stoppen van de oxidatie door verhitting wordt de thee onder een vochtige doek op een droogoven bij een temperatuur van 40-60 graden C. verder te drogen gelegd. Dit proces wordt “ moest healing” genoemd. Qua smaak ligt gele thee tussen witte en groene thee in. Gele thee bereid je het beste met water van 80-85 graden C.

IMG_0993

3) GROENE THEE

In Nederland wordt er ontzettend veel groene thee gedronken. Bij de productie van groene thee wordt de thee na het oogsten zou snel mogelijk geconserveerd. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat er oxidatie plaatsvindt. ( oxidatie = reageren met zuurstof, hetzelfde gebeurt als je een appel doorsnijdt) Oxidatie verandert kleur, smaak en aroma. Om dit voor te blijven wordt groene thee verhit in een oven of door te roerbakken of het wordt gestoomd. Groene thee is voornamelijk afkomstig uit Japan en China. Groene thee heeft een nogal uitgesproken smaak waar je van moet houden. Velen noemen het drassig en bitter. Dit heeft echter vaak te maken met de bereiding en de kwaliteit van groene thee. De smaak is zeer afhankelijk van productie, waar het is geproduceerd en hoe. Geroosterde groene thee smaakt bijvoorbeeld van zoet naar bitterzoet, bloemig, moerassig, en boterig.  Gestoomde groene thee smaakt naar zeewier, groene groente en noten. Groene thee komt het best tot zijn recht als het wordt bereidt met water met een temperatuur van 70-80 graden C. Geroosterde groene thee zet je het beste met water van 80 graden C, gestoomde groene thee met water van 70 graden C.

IMG_0994

4) ZWARTE THEE

Zwarte thee is volledig geoxideerd. Door de reactie met zuurstof kleurt het blad van bruin naar volledig zwart. Deze oxidatie bepaalt ook de smaak. Het blad wordt na de pluk en verveling gekneusd/gebroken of versneden. Door het beschadigen van het blad wordt het oxidatieproces versneld en zal alles zeer snel verkleuren. Daarna wordt het blad gerold en gedroogd. Zwarte thee is behoorlijk “ krachtig” in smaak. Afhankelijk van het land van herkomst. Smaaktonen die je in zwarte thee kunt proeven zijn mout, cacao, citrus, karamel, kaneel. Zwarte thee wordt meestal met kokend water bereid. Uitzondering daarop is de originele Chinese zwarte thee, deze kun je beter met water zetten met een temperatuur van 85-90 graden C.

5) OOLONG THEE

Grote kans dat jij je wenkbrauwen nu optrekt bij het lezen . Want deze theesoort is vrij onbekend. Oolong is een van oorsprong traditionele Chinese thee. Qua smaak ligt hij een beetje tussen groene en zwarte thee in. De oxidatiegraad van Oolong ligt tussen de 10-75%. Oolong betekent in het Chinees “ zwarte drank”. Gedroogde Oolong blaadjes zijn te herkennen als losse of opgerolde donkergroene bolletjes voor de minst geoxideerde soort en tot een zwarte, draadachtige vorm voor de meest geoxideerde oolong. Oolong thee bereid je met kokend water. Je kunt deze thee veel vinden bij Chinese toko’s. 

6) PU-EHR THEE

Pu-ehr is post-gefermenteerde thee. In basis ligt Pu-ehr thee gelijk aan groene thee. Alleen wordt bij Pu-ehr thee na het laatste stadium van drogen de thee in een donkere vochtige ruimte te rijpen gelegd. Dit duurt van enkele maanden tot vele jaren. Pu-ehr thee wordt daarom ook wel “ aged” thee genoemd of “ vintage thee”. Tijdens het rijpen ontstaat er een gistingsproces eat de thee een unieke samenstelling, arma en smaak geeft. Er zijn twee soorten Pu-ehr, raw en cooked. Rauw rijpt het op een meest natuurlijke ,manier, gekookt wordt het proces door toevoeging van vocht van enzymen op gang gebracht. 

Pu-egr smaakt erg bijzonder, het heeft veel diepte. Het is een echte thee voor de liefhebber. Het bezit donkere aroma’s en zoete smaaknoten. Zet Pu-ehr niet te heet. Gebruik water wat net van de kook af is, zo’n 90 graden C Zo komen de bijzondere aroma’s het beste tot zijn recht. 

Rooibos en kruiden theeën zijn niet afkomstig van de theeplant. Deze mogen dan ook geen thee worden genoemd. We noemen deze soorten INFUSIES. Rooibos in een infusie van de naaldjes en blaadjes van de rooibosstruik. Deze bijzondere groene struik groeit alleen in Zuid Afrika. Tijdens het productieproces kleuren de naaldjes rood. Rooibosthee is zeer geliefd bij kinderen vanwege de vrij zoiets, kruidige smaak.  Rooibos zet je het beste met water met een temperatuur van 100 graden C.

IMG_0986

Van kruiden kunnen we ook heerlijke infusies trekken. Maar ook van bloemen en fruit. In de volksmond spreken we van “ kruidenthee” maar omdat kruiden niet afkomstig zijn van een theeplant is dat een beetje krom. De smaak is afhankelijk van welke kruiden, planten, bloemen en fruit je gebruikt. Je zet deze infusies het beste met water met een temperatuur van 100 graden, laat het tenminste 5 minuten goed trekken. 

IMG_0985

HOE ZET JE HET BESTE THEE?

Het lijkt echt zo simpel, je zet een waterkoker aan of een fluitketel op het vuur en je schenkt het kokende water direct op je theezakje. Dat is in erg veel gevallen iontrzettend zonde van thee. Want sommige theesoorten vragen om een speciale watertemperatuur om het best tot zijn recht te komen. Ook het water wat je gebruikt is van groot belang. Thee bestaat immers voor 99% uit water. De kwaliteit van het water waarmee je thee zet heeft invloed op de smaak en het aroma. In Nederland bevat ons kraanwater in het algemeen teveel kalk. Kalk en mineralen in het water reageren met de enzymen in de thee en veranderen de smaak en het aroma. Kraanwater geeft dus niet al te beste thee. Het bevat algemeen gezien teveel mineralen en het droogrestgehalte ( kalk) is te hoog om tot een optimaal resultaat te komen. Het beste is een PH van zeven en een droogrest van minder dan 50 mg per liter.  Er zijn tegenwoordig speciale filterkannen op de markt die het gehalte aan mineralen en droogresten in het water verlagen en het water zacht en zuiver maken voor bereiding voor thee. Je kunt ook mineraalwater uit flessen gebruiken. Er wordt erg veel “ Spa blauw” gebruikt om thee te zetten. Dit is meest neutraal; met een PH waarde van zes en een droogrest van 33 mg per liter. Vooral delicatesse theesoorten als witte, groene en licht geoxideerde Oolong theeën vragen om dit soort water. 

VELE MANIEREN VAN BEREIDEN

Elke cultuur heeft zo zijn eigen manier van bereiden. Engelsen zetten hun thee zeer sterk met melk, Turken drinken hun thee met ontzettend veel suiker, de Chinezen  drinken hun thee “ Gong Fu Cha”. Allen hebben gemeen, dat de thee los wordt gebruikt. Het wordt in een pot gedaan en opgegoten met heet water. Wij gebruiken verschillende methoden. We maken de meeste thee met kant-en-klaar theezakjes. Losse thee wordt steeds populairder., We gebruiken voor losse thee een thee-zeefje, een thee-ei of losse ongebleekte theezakjes die we zelf vullen met thee. Belangrijk is, dat de losse theeblaadjes voldoende ruimte hebben om zich uit te vouwen, zodat het aroma en smaak volledig tot uiting komen. 

Wil je echt voluit gaan, kun je een theethermometer gebruiken om het water op exact de juiste temperatuur te verkrijgen. Er zijn ook speciale waterkokers verkrijgbaar die een temperatuurmeter hebben. Maar je kunt ook prima op eigen gevoel afgaan. Giet het water OP de thee, en hou de tijd goed in de gaten.  Hoe sterk wil je het? Dat is afhankelijk van deze trek-tijd. Tijdens het trekken moet de thee op temperatuur blijven. Je kunt de theepot daarom het beste op een theelichtje zetten 

IMG_0995

Wat je voorkeur heeft is niet zo erg belangrijk. Een theezeefje en thee-ei geeft wel wat meer smaak en aroma af dan een theezakje, maar dat verschil is minimaal.

IMG_0978

Wat wel belangrijk is, is dat je ongebleekte theezakjes koopt. Deze kun je kopen in de meeste biowinkels en thee-speciaalzaken. De theezakjes zijn er in verschillende maten. Ik vind het prettig om een kleine maat en een grote maat in huis te hebben.

IMG_0982

De grote maat kun je beter gebruiken voor grovere bloemen, kruiden en planten. De kleinere zakjes gebruik ik voor losse groene en witte thee. 

IMG_0976

LOSSE THEE OF THEEZAKJES????

Thee is relatief goedkoop. Dit zorgt voor een enorm assortiment over de gehele wereld. We kunnen thee zeer goedkoop inkopen tot peper-duur. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zit het verschil hem in afkomst, productie en kwaliteit. Biologische theesoorten zijn bijvoorbeeld stukken duurder. De prijs wordt ook grotendeels bepaald door een verpakking.

IMG_1677

Hoe luxer een verpakking, hoe duurder. Apart verpakte theezakjes zijn bijvoorbeeld veel duurder da een pakje thee zonder afzonderlijke verpakkingen. Ook de theezakjes zelf kunnen zijn gebleekt of ongebleekt. Biologische varianten bevatten vrijwel altijd ongebleekte theezakjes. Velen vragen zich af, of losse thee gezonder is dan kant en klare theezakjes. Dit ligt aan de productie en kwaliteit van de thee.

IMG_1676

Hoe meer een thee wordt bewerkt ( denk aan aromatiseren, dubbel veel verhitten) hoe minder gezond een thee wordt. De meest populaire theetjes ( ja van Pickwick) zijn gearomatiseerd met tal van kunstmatige smaakjes en geurtjes. Dit is uiteraard minder gezond dan een biologische groene thee. Het ligt dus sterk aan:

– waar de thee vandaan komt

– hoe het is geproduceerd

– hoe het is verpakt

– of de thee biologisch is of niet

IMG_0992

Er zijn veel speciale thee-winkels in Nederland. Bijvoorbeeld Simon Levelt. Op internet kun je ook erg veel kleine pure bedrijfjes vinden die echte pure thee verkopen. In de biowinkels kun je tegenwoordig ook terecht voor vele soorten thee, zowel los als kant en klaar. Deze zijn uiteraard de betere keuze, niet alleen voor de gezondheid maar ook qua kwaliteit, smaak en aroma. 

SUIKER IN DE THEE?

Thee drink je het liefst puur. Zo komen de smaak en aroma’s het beste tot hun recht. Wil je toch wat zoets? Gebruik dan wat pure stevia ( druppels of korrel) Deze zijn ook 100% plantaardig. Er wordt nogal eens beweerd, dat er in theezakjes ook suiker wordt gepropt., Dit klopt. Dit wordt echter niet gedaan, om de thee zoeter te laten smaken, maar als “ drager” voor het aroma in de thee. Dankzij de suiker blijft het aroma zoveel mogelijk behouden. Als je je meteen zorgen maakt, niet nodig, want het aantal suiker is verwaarloosbaar. Het is zelfs zo weinig dat je er niets van zult proeven.

IMG_1678

Een voorbeeld: in een kopje Lipton yellow Label thee zit 0,012 gram KH. Als je één gram suiker binnen zou moeten krijgen met deze thee zou je gemiddeld zo’n 85 koppen thee moeten drinken. Ik zou mij daar dan echt niet druk om maken. Het wordt ook niet verplicht gesteld dit in een ingrediëntenlijst te vermelden. 

IMG_0999

HOE GEZOND IS THEE?

We kunnen regelmatig lezen in de media dat thee gezond is. Ook artsen, deskundigen en specialisten zijn het eens, dat thee een zeer gezond drankje is, ook voor kinderen. Wil je meer lezen over thee i.v.m kinderen? KLIK HIER. Als we de vele rooskleurige verhalen mogen geloven helpt thee zo’n beetje tegen alles. Klopt dat ? Nou….veel wel, en een beetje niet, want er wordt ook ontzettend veel overdreven en uitgemolken. 

Groene en zwarte thee is rijk aan antioxidanten. We weten allemaal hoe belangrijk antioxidanten zijn. Het beschermt ons tegen schadelijke stoffen in bijvoorbeeld rook, voeding en zonlicht. Groene thee bevat wat meer antioxidanten dan zwarte thee maar erg groot is dat verschil niet. 

We zien regelmatig in het nieuws dat thee helpt tegen hart en vaatziekten, diabetes, gewichtsverlies, rimpels, stress, menopauze-klachten en nog veel meer kwalen waar veel Nederlanders dagelijks mee worstelen. Of thee tegen al deze kwalen helpt, wordt veel onderzocht en zo nu en dan lezen we dus een resultaat van zo’n onderzoek in de krant. Maar voor al deze ziekten en aandoeningen geldt dat één positief onderzoek te weinig is om een claim te baseren. Er is vaak veel meer onderzoek nodig. 

Wel zijn er vele aantoonbare bewijzen dat thee wel degelijk een gezond drankje is, Er is meerdere malen aangetoond dat het de kans op een beroerte verkleint, en dat twee tot drie koppen zwarte of groene thee per dag de bloeddruk kan verlagen. Er is tevens groot bewijskracht, dat drie koppen groene thee per dag het LDL-cholesterol verlaagt. 

Thee bevat fluoride, mangaan, flavonoïden, cafeïne en tannines. 

Hoeveel cafeïne er in thee zit, hangt sterk af van het soort thee en hoe sterk de thee wordt gezet. Zwarte en groene thee bevatten gemiddeld per kop thee 30 milligram cafeïne. Zowel groene als zwarte thee is rijk aan flavonoïden. Dit zijn een groep bioactieve stoffen. In thee vinden we met name catechese, dat is een bepaalde soort flavonoïde.

Flavonoïden geven mogelijk bescherming tegen kanker omdat deze werken als een antioxidant. Er zijn geen studies, die dit aantonen.  Tussen groene en zwarte thee verschilt de flavonoïdesamenstelling niet noemenswaardig veel. De hoeveelheden zijn hetzelfde maar er zitten veel andere soorten in.

Er zitten ook wat nadelen aan thee. Het bevat tannines. Dit bindt mineralen als calcium, en ijzer waardoor ze niet meer beschikbaar zijn voor opname in de darm. Gelukkig geldt dit alleen, als je liters thee per dag drinkt en niet gezond, volwaardig en gevarieerd eet. Het is geen enkel probleem als je naast thee drinken ook een gezond eetpatroon onderhoudt waarin erg veel groente voorkomt. 

En dan is daar ook de cafeïne. Ik kan zelf enorm slecht tegen cafeïne en teveel thee drinken zou voor mij dan ook geen goed idee zijn. Als je zowel koffie als thee drinkt en dit vrij veel doet, kan cafeïne best een dingetje worden. In thee wordt cafeïne vaak aangeduid als theïne. Het wordt vaak als twee aparte stoffen gezien, maar dat is dus niet zo. Cafeïne is een stimulerende stof wat zowel positieve als negatieve effecten kan geven. Cafeïne komt erg snel in het bloed terecht. Na 3-4 minuten zit er al meer dan de helft in je bloed. Tussen een half uur tot twee en half uur ervaar je de effecten. Drinken we 1 á 2 kopjes koffie, kan cafeïne een stimulerend effect hebben op onze concentratie en prestatie. Het geeft een verhoogd gevoel van energie en het verdrijft vermoeidheid. Meer kopjes drinken geeft overigens geen beter effect. Sterker: dan kan het juist meer schade aanrichten dan goed. Voor een volwassene is 400 milligram cafeïne per dag de ADH. Dit komt neer op zo’n vier cafeïne-houdende producten per dag. Dit geldt overigens niet voor mensen zoals ik, die overgevoelig zijn voor cafeïne, Ik krijg er hartkloppingen, zweetaanvallen en onrust en gejaagdheid in mijn lijf van. In een kop thee vinden we zo’n 25 mg cafeïne. Je kunt dus aardig wat thee per dag drinken. Kruidenthee is een mogelijk alternatief als je echt cafeïne wilt mijden, of er zijn theinevrije thee-soorten op de markt.

Resumerend: is thee gezond? JA. Het heeft ontzettend veel gezonde eigenschappen, en de slechtere wegen niet erg op tegen de goede. Het is bijvoorbeeld een veel betere keuze dan sapjes, frisdrank en andere commerciële suikerhoudende drankjes. Na water wordt thee dan ook geadviseerd. Alhoewel veel verhalen wat worden overdreven is thee echt gezond. 

Kies de juiste thee

Wil je ect voor gezond gaan, dan adviseer ik je om biologische thee en losse thee te kiezen. Zeker ” supermarkt-thee” ( Pickwick…..Lipton…) kunnen best aardig wat toevoegingen bezitten, en worden kunstmatig gearomatiseerd. Heb jij je niet ooit afgevraagd waarom de gearomatiseerde zakjes van Pickwick ( smaakjes thee) zo sterk kunnen ruiken? Meloenthee ruikt zo vreselijk sterk en zoet dat je meer het idee hebt dat je een snoepje in je thee hebt laten vallen. Deze sterke geuren en smaken komen in de natuur niet ect voor. Kies liever voor pure en echte thee, waaraan je zelf nog van alles kunt toevoegen. Zo hou jij de complete regie over je kopje thee en niet de fabrikanten.

 

IMG_0980

Zelf thee maken!

Ik maak mijn eigen thee altijd zelf met losse thee, bloemen, planten, kruiden en specerijen.  Als mijn weerstand een beetje meer behoefte heeft aan versterking, dan drink ik erg veel gember/kamillethee. Dit maal ik in een vijzel fijn en stop deze in een zakje. Door het vijzelen komen er veel aroma’s vrij. Ik maak ontzettend veel combinaties. Ik heb inmiddels een aardige verzameling gedroogde bloemen, planten, kruiden en specerijen in huis gehamsterd. Deze koop je in de biowinkel. Er is van alles: brandnetel, framboosblad, citroenblad,rozenbottel/apotheker, ginkoblad, goudsebloem, lindeblad, kamille, paardenbloem, mariadistel…..je kunt het zo gek niet bedenken. Als je zo’n verzameling hebt gehamsterd kun je iedere dag weer een andere samenstelling maken. Ik koop als basis voor mijn thee biologische losse groene en witte thee. Theezakjes kant en klaar gebruik ik eigenlijk nooit.

IMG_0983

Ik meng er vaak wat groene stevia door voor een lekkere zoete smaak. Je kunt van deze combinaties ook koude drank maken. Zet de thee als aangegeven hieronder en laat dit goed koud afkoelen. Bewaar in de koelkast.

HEERLIJKE THEE-IDEETJES

Ik gebruik als basis voor thee altijd losse biologische groene en/of witte thee. Dit hoeft echt niet meteen peper-duur te zijn. AH verkoopt tegenwoordig bijvoorbeeld biologische losse thee van Simon Levelt, deze zijn vriendelijker geprijsd ( 2,99 per zakje) dan de varianten in de biowinkel od speciaalzaak. Je kunt uiteraard helemaal zelf bepalen, wat je als basis kiest. Zwarte, witte, groene thee, het kan allemaal. Je kunt uiteraard ook geen thee als basis gebruiken ( infusies maken) maar voor de smaakbeleving, het aroma en de gezondheid zou ik zeker thee als basis gebruiken. Ik let eigenlijk nooit zo op watertemperaturen, ik ben zo’n iemand die alles op gevoel doet. Wel zorg ik ervoor dat mijn water eerst even lekker goed doorkookt en twee/drie minuten van-de-kook is gezet. Ik vind het dan een mooie temperatuur. Ik gebruik ook niet altijd mineraalwater, want dat vind ik een beetje duur en niet al te duurzaam en milieuvriendelijk. Een waterfilter is een mogelijke oplossing, maar omdat ik zoals eerder gezegd niet dagelijks liters thee drink vind ik zo’n vrij dure filter best een aanschaf.  HOE je je eigen thee zet is dus eigelijk nogal persoonlijk.

IMG_0987 IMG_0997

De volgende thee receptjes zijn geschikt voor het thee-ei, het thee-zeefje of de zakjes. Als je een kop thee wilt zetten adviseer ik je om het thee-ei of zeefje te gebruiken. Of gebruik het kleinste maat theezakje. Wil je een pot thee zetten, gebruik dan het liefst een groot theezakje. Ik ga uit bij onderstaande recepten van een liter thee.

SWEET TEA:

Doe een halve theelepel groene stevia, een theelepel gedroogde brandnetel, een theelepel goudsebloem, een theelepel rozenbottel en een eetlepel groene thee in een zakje. Deze hoeveelheid is voldoende voor een liter thee. Laat 5 minuten in water van de kook af trekken. Voor één kop thee: laat het zakje 2 minuten trekken en knijp uit.

SPICY CUP:

Doe een half theelepeltje geraspte gemberwortel, een theelepel kamille, een theelepel framboosblad, een eetlepel groene thee, een theelepel ceylon kaneel in een zakje en schenk kokend water op. Laat 5 minuten trekken. Voor één kop, het zakje 3 minuten laten trekken.  Knijp het zakje uit.

ROSEGARDEN:

Doe een eetlepel rozen-aphoteker, een theelepel rozenbottel, een theelepel mariadistel, een theelepel citroenmelisse, en een eetlepel groene thee in een zakje en schenk kokend water op. Laat 5 minuten trekken. Voor één kop thee, laat het zakje 3 minuten trekken, knijp uit.

LIVER LOVE:

Doe een eetlepel paardenbloem, een eetlepel mariadistel, een eetlepel gekookte gepureerde artisjok, een stukje geraspte gemberwortel, en een eetlepel groene thee in een zakje en schenk kokend water op. Laat 5 minuten trekken. Voor één kop, het zakje 3 minuten trekken en uitknijpen. Deze thee is heilzaam en reinigend voor de lever en galblaas.

CATCH A COLD TEA:

Doe een flinke eetlepel groene thee, een mespuntje groene stevia, een mespuntje Spaanse peper ( poeder) een stukje geraspte gemberwortel, een theelepel kurkuma, en een theelepel kamille in een zakje en schenk op met kokend water. Laat 5 minuten trekken. Voor één kop 3 minuten trekken en uitknijpen. Deze thee is heerlijk bij een verkoudheid.

IMG_0998

GREEN HAPPINESS:

Doe twee eetlepels groene thee, een theelepel brandnetel, een theelepel framboosblad, een theelepel gekneusde ginkoblaadjes, een theelepel gekneusde euqalyptusblad, en een mespuntje groene stevia in een zakje en schenk kokend water op, laat 5 minuten trekken. Voor één kop 2 minuten trekken en uitknijpen.

WHITE ROSES:

Doe twee theelepels witte thee, een eetlepel rozen-apotheker of rozenbottel, een eetlepel groene thee, en een theelepel  lindebloesem in een zakje en schenk kokend water op, laat 5 minuten trekken. Voor één kop thee 3 minuten trekken en uitknijpen.

FRUITY FRUITY:

Doe een eetlepel witte of groene thee, een eetlepel ceylon kaneelpoeder, een theelepel citroengras, een eetlepel banaanpuree en een theelepel appelpuree in een zakje en schenk kokend water op, laat 5 minuten trekken. Voor één kop 3 minuten trekken en uitknijpen. Deze thee is zeer geliefd bij kinderen! Ook lekker om koud te drinken.

BLOSSOM ME:

Doe een eetlepel groene thee, een eetlepel citroengras, een eetlepel brandnetel, een eetlepel goudsebloem en een eetlepel lindebloesem in een zakje en schenk kokend water op, laat 5 minuten trekken. Voor één kop 3 minuten trekken en uitknijpen.

IMG_0984

GOLDEN CUP OF TEA:

Doe twee eetlepels groene thee, een theelepel kurkuma, een mespuntje zwarte peper en twee eetlepels goudsebloem in een zakje en schenk kokend water op. Voor één kop 3 minuten trekken en uitknijpen. Een versterkend theetje, goed voor de spijsvertering.

 

 

 

 

 

13 Reacties op “Alles ( maar dan ook ALLES!) over thee!

 1. Beste Monique,
  Wat een leuke leerzame website heb je!
  Ik heb nog een tip voor een warme drank!

  Een lepeltje rooibos, 2 kardemom en 2 kruidnageltjes

  Dit is een heerlijke winter-”thee”!

 2. Ik koop vaak bij de bio winkel ‘losse thee/infusies o.a kamille, brandnetel en nachtrust thee. Zit er in losse thee ook cafeïne/theïne ?

 3. De kruidentheeën van Tropical Caribbean Products zijn een aanrader.
  100% natuurlijk en authentiek, pas ontdekt.
  De smaak super goed.

  A.Seribredo

 4. Wat een interessante info.
  Mag ik de conlcusie trekken dat b.v. “AH kruiden voor 1 kop” ook hun geur en smaak kunstmatig gekregen hebben en wellicht gezoet zijn ?

 5. “ Er is tevens groot bewijskracht, dat drie koppen groene thee per dag het LDL-cholesterol verlaagt”
  is gebaseerd op commerciële theorie. Net als Becel gezond zou zijn.
  Je LDL is net zo belangrijk als HDL.

 6. Hallo Monique;

  Onlangs een discussie met Pickwick gehad over aroma’s in fruit thee; ze blijven bij hoog en bij laag beweren dat ze aroma’s uit natuurlijke stoffen gebruiken.

  Lopen ze nu gewoon te liegen?!?

  “Hartelijk dank voor uw bericht over Pickwick Fruit Fusion thee.

  Om de gewenste smaak te bereiken bij variatie-theesoorten worden in sommige varianten aroma’s gebruikt. Het grote variatie-assortiment bestaat uit een basis van thee, kruiden of rooibos waaraan een of meerdere van de volgende ingrediënten worden toegevoegd; kruiden, fruitstukjes, specerijen of aroma’s.

  Aroma’s (zoals vermeld in de ingrediënten-declaratie op een aantal van onze theeblends) worden verkregen uit natuurlijke materialen zoals vruchten. Pure aromastoffen hebben een dragermateriaal nodig om verwerkt te kunnen worden in de thee. Ze worden bijvoorbeeld gemaakt van fruitsap, dat gemengd wordt met een dragermateriaalen. Dit dragermateriaal is vaak een koolhydraat (afkomstig van zetmeel uit mais of graan). Pickwick gebruikt geen smaak- en geurversterkers.

  Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben en wensen u nog een fijne dag toe!”

  Waarop ik schreef:

  “Vriendelijk bedankt voor uw antwoord.

  Er rees mij tijdens het lezen nog wel een verdere vraag;

  U geeft aan dat de aroma’s uit natuurlijke materialen, zoals vruchten worden verkregen.
  Toch staat er op het etiket: ‘aroma’s’ en niet ‘natuurlijke aroma’s uit ….. ‘

  Kijk ik op het voedingscentrum dan lees ik het volgende:

  ” Zijn aromastoffen via een chemische proces gemaakt, of zijn ze kunstmatig en komen ze in de natuur niet voor, dan staat op het etiket alleen de term ‘aroma’.”

  https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/aromastoffen.aspx

  Is het dan zo dat, ondanks dat de aroma’s zoals u zegt uit vruchten e.d. komen, de door u genoemde ‘drager’ kunstmatig is of klopt het etiket niet?

  Alvast bedankt en vriendelijke groet,”

  Het antwoord;


  Hartelijk dank voor uw bericht.

  Alle grondstoffen die gebruikt zijn voor de Fruit Fusion varianten, zijn natuurlijk. De aroma’s in de recepturen zijn natuurlijke aroma’s.
  Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben en wensen u nog een fijne dag toe!

  benieuwd wat je er van vind….

 7. Wat een interessante blog om te lezen!! Dank je wel!

  Ik vroeg me alleen af of je tips hebt van kant en klare theezakjes die je bijv bij de ah kan halen of andere supermarkten? Die niet chemisch zijn? Af en toe is dat wel zo gemakkelijk vooral met kinderen die graag zelf thee willen zetten.

  Ik ken alleen die van het merk royal green herbal infusion maar die is helaas niet te koop bij de gewone supermarkten

  Alvast bedankt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *