Ijsbergsla

Ik vind sla erg lekker, maar gek genoeg ben ik niet echt een hardloper in het consumeren van sla. Het staat niet dagelijks op mijn menu. Dit jaar heb ik echter zelf eens wat sla gekweekt in mijn balkon-moestuintje. De sla groeide door de warme zomer ( 2018) er snel waardoor ik deze zomer vrij veel sla heb gegeten en erachter kwam dat het toch ook echt heel erg lekker is! Ik ben met name gek op ijsbergsla, Dit vind ik erg verfrissend en sappig. Wat is het eigenlijk en hoe gezond is ijsbergsla?

IMG_4892

WAT IS IJSBERGSLA?

Ijsbergsla kun je onderscheiden van andere sla-soorten, Het is wat dikker in de krop, en heeft erg knapperige, lichtgroene bladeren. Sinds 1981 wordt ijsbergsla in Nederland geteeld. De zaadjes worden eerst in potten gezaaid en daarna over geplant in de volle grond op ruime afstand van elkaar. Nederlandse ijsbergsla is verkrijgbaar van Mei tot September, daarbuiten komt ijsbergsla vanuit het buitenland aangevoerd.
IMG_4891

GEZONDE FACTS

Ijsbergsla is net als andere bladgroente erg gezond. Het is in het bijzonder erg rijk aan fytonutriënten. Daarnaast bevat het aardig wat vitaminen en mineralen, zoals ijzer, calcium, en vitamine A en C. Ijsbergsla blinkt echter niet uit in voedingswaarden, als we hem naast andere slasoorten zetten. Het bestaat voornamelijk uit water, Als we naar de voedingswaarde kijken dan scoort ijsbergsla als minste onder andere slasoorten, maar omdat ijsbergsla zo lekker knapperig van smaak is, wordt het toch veel in salades gebruikt. Door ijsbergsla te mengen met andere slasoorten als rucola, en Romeinse sla, kan het toch een wel heel erg gezonde hap worden.

IMG_4890

KOPEN, BEWAREN

Let erop bij het kopen van ijsbergsla, dat de bladeren frisgroen zijn en de stronk hagelwit. Vertoon het bruine vlekken is de sla niet vers. Sommige ijsbergsla-soorten bevatten een melkachtige vloeistof. Dit geeft de sla een iets bittere smaak, maar je kunt dit gewoon eten. Was de sla zorgvuldig voor gebruik. Droog de bladeren of laat ze uitlekken op een velletje keukenpapier.
Verpakt in plastic folie is sla ongeveer een week in de koelkast houdbaar. Als je de strink verwijdert verleng je echter de houdbaarheid Buiten de koelkast is ijsbergsla ongeveer 2 dagen houdbaar. Bewaar hem dan wel op een koele plek ( 12-15• )
IMG_4889

WAT KUN JE MET IJSBERGSLA?

– versier je boterham, cracker, boekweitwafel enz met een paar blaadjes sla, heerlijk knapperig!
– als basis voor salades
– door de stamppot
– gebruik het blad als tacoschelp voor heerlijke bogenpuree’s!
– gestoomd en gesmoord, lekker bij andere groenten
Handige bereidingstijden:

Koken: 3 – 5 minuten
Roerbakken: 2 – 3 minuten
Magnetron: 2 – 3 minuten
Grillen: 3 – 5 minuten
Smoren: ca. 6 minuten
Stomen: ca. 6 minuten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *