Waarom we iedere dag broccoli zouden moeten eten!

Bij mij is broccoli al jarenlang iedere dag een vast onderdeel van mijn menu. Ik eet ontzettend veel verse groente en daarbij ontbreekt broccoli nooit. Iedere dag eet ik aardig wat, niet alleen omdat het zo vreselijk gezond is, maar ook gewoonweg ontzettend lekker.

Sommige mensen kijken mij verbaasd aan als ik hen vertel dat broccoli iedere dag op mijn menu staat. Maar eigenlijk zou dit andersom moeten zijn, en zou ik mij kunnen verbazen waarom broccoli niet bij iedereen dagelijks op het menu staat. Als ik alle bewezen, onderbouwde gezonde voordelen erop nalees, zou je je af kunnen vragen waarom dit helemaal niet zo bekend is. Broccoli is méér dan alleen gezond. Het is bijzonder en extreem gezond. En wel hierom……
IMG_5428
Broccoli staat prominent op de eerste plek als het komt op meest gezondste groente.Waarom? Heb je even? Al heel lang is door middel van talloze onderzoeken bewezen dat broccoli tumoren kan voorkomen maar dat niet alleen,bij 75% van de onderzochten verkleinde de omvang ook van de tumoren. Broccoli herbergt echt een schat aan zeer belangrijke voedingsstoffen. Waaronder:
 • Sulfurofaan: dit is een zeer sterk indirect werkende antioxidant. Dit houdt in dat de werking van deze stof tot ontplooiing komt wanneer de groente wordt bewerkt, zoals gesneden en gekookt.Dat klinkt wat tegenstrijdig, maar broccoli kun je dus het beste snijden en koken, om zo het meest te profiteren van deze supersterke antioxidant. Dit geldt overigens ook voor de rest van de familie kruisbloem. Bij het snijden gaan groenten zich verweren door glucosinolaten aan te maken en dat is gunstig , het beschermt niet alleen de plant maar ons ook tegen kanker en veroudering. Echter hebben de stronken ongeveer twee dagen nodig om in gesneden vorm de maximale hoeveelheid glucosinolaten aan te maken en het is dan ook het beste om de broccoli twee dagen voor gebruik te snijden.
 • Vezels: vezels zijn zeer belangrijk voor een goede werking van de maag en de darmen. Juist omdat ze onverteerbaar zijn worden de darmen geprikkeld en gestimuleerd,wat weer een zeer gunstig effect heeft op de spijsvertering. De vezels in broccoli zijn oplosbaar wat weer erg gunstige effecten heeft op heel veel functies in het lichaam. Dezelfde vezels zorgen bovendien voor een langer verzadigd gevoel wat kan helpen tegen honger en trek en ter ondersteuning tijdens een vermageringen-dieet.
 • Indolen: indolen worden gevormd uit glucosinolaten wanneer deze worden gekauwd of fijn gesneden. Deze indolen bieden ook een zeer beschermende werking tegen kanker.
 • Luteine/zeaxanthine: dit zijn krachtige antioxidanten die ons beschermt tegen vrije radicalen. Ook erg gunstig bij oog aandoeningen.
 • Calcium: Zoals bekend geeft calcium stevigheid aan het gebit en skelet en is het ook hard nodig voor het optimaal functioneren van ons spierweefsel. Het is ook belangrijk voor een goede celgroei,hormoon stofwisseling en is nauw betrokken bij onze bloedstolling.
 • Foliumzuur: een vorm van een in water oplosbare vitamine uit de vitamine B  complex.
 • Vitamine C: deze in water oplosbare vitamine staat erg bekend om zijn goede weerstand opbouw,maar zorgt ook voor gezonde botten tanden en bloedvaten. Samen met vitamine E beschermt het ons ook tegen vrije radicalen.
 • Polyfenolen: werken net als antioxidanten. Ze werken anti-allergeen en ontstekingsremmend. Ze verminderen vet afgifte van vettige stoffen in het bloed. Flavonoïden zijn ook polyfenolen die aanwezig zijn in plantaardige voedingsmiddelen. Zo bepalen favonoïden bijvoorbeeld ook de grote variatie aan kleuren in groente en fruit en huizen ze voornaam in de schil.
IMG_5424

BROCCOLI VERLAAGT HET CHOLESTEROL

We komen nog even terug op sulfurolaan. Dit zorgt namelijk ook nog eens voor een verlaging van het “ slechte” LDL cholesterol, waardoor de algehele cholesterol-spiegel verbetert. Ook de enorme hoeveelheden vezels spelen een belangrijke rol op de cholesterolspiegel. De oplosbare vezels heeft een erg gunstige uitwerking. 

IMG_5426

BROCCOLI  HEEFT EEN GUNSTIGE INVLOED OP ARTROSE

Artrose is een aandoening waarbij je gewrichten ontstoken raken. De kans dat dit gebeurt wordt groter naarmate je ouder wordt, maar broccoli kan deze ziekte vertragen en wellicht zelfs voorkomen . Hier is weer een hoofdrol weggelegd voor sulforafaan: het blokkeert destructieve enzymen die het kraakbeen beschadigen.

GOEDKOOP EN MINST BESPOTEN

Alhoewel niet-biologische broccoli uiteraard ook wordt bespoten, valt dit reuze mee in vergelijking met andere groenten. Dit maakt broccoli ook meteen tot één van de minst bespoten groentesoort ter wereld. Er worden echter vrij veel pesticiden gebruikt, maar de hoeveelheden zijn minimaal. Dit betekent dat je niet altijd voor biologische broccoli hoeft te kiezen, deze zijn in regel flink duurder. Je kunt het beste afwisselen, als je ook graag net als ik broccoli iedere dag op je menu wilt gaan zetten. Nog een voordeel van broccoli is dat het vrij goedkoop is. Het wordt relatief vrij goedkoop aangeboden in supermarkten. Ook biowinkels houden zeer regelmatig weekaanbiedingen waardoor ook onbespoten broccoli betaalbaar wordt.
IMG_5427

WIL JIJ OOK IEDERE DAG BROCCOLI OP JE MENU ZETTEN?

Als je al het hierboven geschreven leesvoer hebt gelezen, hoop ik dat jij nu ook enthousiast genoeg bent geworden om iedere dag broccoli te gaan eten. Dit kun je over een hele dag uitsmeren, je hoeft dus bijvoorbeeld niet iedere avond broccoli te eten. Dat zou ook weer niet erg gezond wezen, want variatie is ook een groot sleutelwoord in een gezond en evenwichtig eetpatroon. Zie broccoli meer als iets wat je iedere dag tussendoor en als extraatje eet. Eet bijvoorbeeld wat gestoomde broccoli  bij je ontbijt, verwerk het door je smoothie, eet het tussendoor vanuit de koelkast gekoeld, eet het bij de lunch, verwerk het door salades, eet het bij je diner, eet het als avondsnack…..kortom, broccoli kan en mag op ieder moment van de dag!
 IMG_5429

HOEVEEL PER DAG?

Broccoli kun je in principe ongelimiteerd eten. Het is calorie-arm, vullend en laat de bloedsuikerspiegel met rust. Om van bovengenoemde gezonde voordelen te profiteren is het wel verstandig iedere dag tenminste een half strookje broccoli te eten. Daarnaast is het ook erg belangrijk, dat je de broccoli stoomt of kort kookt, om zoveel mogelijk te kunnen profiteren van alle voedingsstoffen. Hoeveel je er dus van eet is geheel aan jou. Maar tenminste een half stronkje per dag volstaat wel om voldoende te kunnen profiteren van de voedingswaarden.
Meer lezen?

LEKKERE RECEPTEN MET BROCCOLI

SAM_2235-1200x800

Vegan broccoli quiche, voor het volledige recept KLIK JE HIER

SAM_8617-1200x800

Broccoli ” special soup” Voor het volledige recept KLIK JE HIER

 

SAM_5876-1200x800

Heerlijk zoete cake met broccoli! KLIK HIER voor het recept! 

Dit heerlijke broccoli brood kan op ieder moment van de dag! KLIK HIER VOOR HET RECEPT

Deze spread kan op brood, bij de maaltijd of als hapje tussendoor! KLIK HIER VOOR HET RECEPT

 

 

 

20 Reacties op “Waarom we iedere dag broccoli zouden moeten eten!

 1. Omdat ik niet van broccoli houd, staat er een bakje broccolikers op de vensterbank. Daar eet ik dan dagelijks van.

 2. Brocollikiemen ook heel erg gezond.

  Hou wel van brocolli en eet het ook wel op kamertemperatuur als tussendoortje.

  • Hé vrienden ik zelf eet elke dag een hele Broccoli met kip of vis.en gestoomd plus een teentje knoflook erbij en voel mij er heel goed mee,😉👍

 3. Lekker ik stoom ze altijd dan wat extra virgin olie erover en bestrooien met geroosterde pijnboompitjes.

 4. ‘Artrose is een aandoening waarbij je gewrichten ontstoken raken’.
  – Artrose is een aandoening, waarbij het kraakbeen verdwijnt. Als de gewrichten gaan ontsteken (wat een gevolg KAN zijn van artrose) dan heet dat artritis.

 5. Als men eens geen verse broccoli in huis heeft, is diepvries-broccoli even goed?
  Dank voor de moeite!
  Inge

 6. Niet teveel rauwe broccoli (en andere kruisbloemigen) eten. Dat is niet goed voor de schildklier.

 7. Hallo Monique,
  Je zegt gestoomd of kort gekookt…. Maar nu heb ik de broccoli gesauteerd. Dan is het niet helemaal gaar (maar wel erg lekker). Is dat niet (zo) goed?
  Groetjes,
  Vonne

 8. Lieve Monique,
  Altijd zijn je raadgevingen interessant
  Mijn vrouw is geen kookwonder
  Ze vraagt hoe de broccoli kan bewaard worden want het worden toch vele kleine stukjes die je misschien niet te lang in de koeler kan bewaren
  Bedankt
  Frans

 9. Dag Monique

  Fijn artikel wat net weer even verder gaat. Bij verse broccoli is de stronk net afgesneden, is dat niet voldoende om het stofje aan te maken?

  Ik eet vaak broccolikiemen en waterkers omdat daar geconcentreerd sulfurovaan inzit, moeten de kiemen dan ook gesneden worden?

  Alvast bedankt,

  Hanneke

 10. Broccoli is idd gezond maar voor mensen met schildkierziektes niet deze moeten zeker niet iedere dag broccoli een andere koolsoort dagelijks eten . 1 x pw een koolsoort zitten ze aan hun top max, liever nog 1 x per 4 weken, het beste helemeel geen koolsoorten.

  • Wat voor schildklierziektes? Ook als je schildklier een beetje traag nijgt te werken?

 11. Kun je ook sulforafaan supplementen nemen ipv het eten van brocolli? En wat is dan de maximale hoeveelheid?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *