Broccoli spread

Ik blijf mij verbazen over de vele potten spread in de supermarkt. Het zou erg fijn zijn geweest, als al deze potten echt 100% puur zouden blijven, maar daar wringt de schoen. In al die zogenaamde, gezond ogende spreads zitten enorme hoeveelheden suikers, vetten en zout. Wat eigenlijk erg overbodig is, maar nodig om iets in een supermarkt te mogen verkopen.

Natuurlijk worden de zand-emmers aan zout en suiker ook toegevoegd om iets meer smaak te geven. Het is zo erg, dat de natuurlijke smaken ( waar het eigenlijk om zou moeten draaien) worden weggevaagd. De vervlakking is soms zo erg, dat je niets meer kunt proeven van het stukje groente wat erin zou moeten zijn verwerkt. Maar met dit stukje groente wordt wel flink gespeculeerd. Het wordt groot uitgemeten op etiketten en in reclame campagnes. Terwijl er dus in realiteit maar een kleun beetje van is terug te vinden in de receptuur, en ook wordt overschreeuwd door de talloze andere ingrediënten. We leren zo kunstmatige smaken de voorkeur te geven boven echt natuurlijke.

Het ironische is, dat niets zo makkelijk is om zelf te maken als spreads. KLIK HIER om meer inspiratie op te doen.  Geloof mij: als je eenmaal de smaak te pakken hebt van het zelf maken van spreads, vraag je je af waarom je dit niet veel eerder deed. Het is niet alleen veel smakelijker, maar ook echt gezond, bovendien goedkoper. Deze broccolispread eet ik graag bij het ontbijt op een homemade crackertje, maïswafel of homemade boterham. Het zorgt er meteen voor dat je je dag meteen goed begint met een stevige bodem van groente. En het levert meteen meer groenteconsumptie op in je dag.  Gestoomde / gekookte groente eten we helaas nog steeds niet ( graag) tijdens het ontbijt, omdat dit als ongewoonlijk wordt ervaren. Ik hoop, dat we ooit eens van dat idee afstappen. Want we laten een erg mooie ruimte liggen in de morgen om onze gezondheid op te krikken, plus je ADH van groente.

Deze spread is zo lekker en voedzaam, dat je het de hele dag door kunt eten. Je kunt zelf bepalen hoe zoet of juist pittig je het wilt maken. Je kunt kiezen voor een zoete spreads of een hartige. Wil je een zoete spread? Gebruik dan een paar druppels zuivere stevia extra door de spread. Dit is vooral voor kinderen aan te raden. Je kunt de spread zo uit het vuistje eten, maar vooral gebruiken als spread op brood, toast, crackers, wafels enzovoort. Als je zelf crackers maakt, krijg je ook nog eens een zeer goede balans in vetten, koolhydraten, en eiwitten binnen. Met twee crackers besmeerd met deze broccolispread kun jij na je ontbijt echt uren door zonder een hongerklap! Crackers maken is net zo makkelijk als spread maken. Je hebt enorm weinig nodig. Maak deze crackers maar eens:

CRACKERS

Dit heb je nodig:

 • twee grote verse eieren ( indien vegan: een kleine gepureerde banaan)
 • 100 gram sesamzaad
 • 75 gram lijnzaad
 • 75 gram chiazaad
 • 100 gram zonnebloempitten
 • 75 gram pompoenpitten
 • een snufje Keltisch zeezout

Zo maak je ze:

Verwarm de oven voor op 185 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Roer alle ingrediënten in een kom goed door elkaar. Stort de massa op de bakplaat en smeer zo dun mogelijk uit. Bak de crackers in het midden van de oven gaar in ongeveer 30-35 minuten, blijf tussentijds goed controleren. Laat afkoelen. Breek de plak in vierkante delen.

En dan nu de broccolispread! Gebruik een grote stronk. Snij deze in stukjes en kook 12 minuten, giet af.

Wat heb je nodig?

 • een grote stronk broccoli, gekookt en uitgelekt
 • 250 gram havermout
 • een flinke snuf Keltisch zeezout
 • twee eetlepels ras el hanout kruiden
 • een eetlepel bieslook
 • circa 150 ml water

Doe alle ingrediënten in ( het liefst een HS) blender en zet de blender op het groenteprogramma, of als je blender deze niet heeft, op hoge snelheid, maal tot de spread de gewenste dikte heeft gekregen. Bewaar de spread in een goed afsluitbare glazen pot in de koelkast.

 

 

 

11 Reacties op “Broccoli spread

 1. Hallo Monique
  Ik heb de groentenspread gemaakt maar vind het erg plakkerig
  Hoort dit zo?

  • waarschijnlijk heb je te weinig water gebruikt, je kunt het wat verdunnen, dan wordt het minder plakkerig .

 2. ik zie dat je hier rauwe havermout gebruikt…proeft het dan niet *zanderig* of weekt het genoeg in het vocht van de broccoli?

 3. Ik heb veel meer water gebruikt dan in het recept staat, maar vind het ook nog steeds plakkerig en ik weet niet wat ik van de smaak moet vinden om eerlijk te zijn. Misschien zou een nachtje in de koelkast en/of de combinatie met brood verbetering er in brengen, maar voor alsnog niet echt een succes helaas

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *