Vegan kikkererwten spread , zo maak je dat!

Ik ben er dol op ; kikkererwten ! Maar dan wel met de grote kanttekening erbij, dat ik ze alleen biologisch gedroogd lekker vind. De kant en klare meuk vind ik ronduit 🤢, alsof je een zoutpot leeg likt. Ik maak sowieso nooit gebruik van al die rare “ peulvrucht-producten “ waar supermarkten tegenwoordig ram-vol mee liggen. Het heeft in de meeste gevallen namelijk helemaal niets met peulvruchten te maken, dat zweeft er als onderdeel vaak een beetje doorheen, de rest wat we binnen krijgen is ultra bewerkte meuk. Het is nog altijd erg jammer, dat peulvruchten in hun meest natuurlijke vorm, dus biologisch gedroogd, niet populair zijn. We willen heus “ aan-de-peulvruchten” maar dan wel met alle gemak van de wereld. Want dat weken / koken, tja, dat is ZOOOOOO-HVEEEEEL werk hé ? Terwijl de allergrootste grap juist is, dat het geen zweetdruppel aan extra moeite kost. Want je hoeft immers niet bij een week-proces te blijven staan wachten. En koken ? Je zet ze op het vuur en je gaat verder je ding doen. In de hoofden van de consument heeft de ultra bewerkte industrie het bereiden van peulvruchten tot een heel ding en veel gedoe gemaakt. ZONDE. Want je vergooit niet alleen ontzettend veel geld aan al die ultra bewerkte meuk, je gooit ook veel essentieel voedingsstoffen weg. En….de smaak. Ik wil daarom de echte pure peulvrucht weer terug op de kaart zetten, eigenlijk ben ik daar al heel wat jaartjes inmiddels mee bezig. Ik ga in elk geval proberen de consument wat te inspireren , want het schijnt, dat heel veel consumenten niet veel verder komen met peulvruchten, dan een taco of een wrap vullen, of bij een warme maaltijd serveren. Ik hoop dat met mijn recepten de pure echte biologische gedroogde peulvrucht op de kaart komt ! Wat dachten jullie bijvoorbeeld van een frisse kikkererwtenspread ?

HEERLIJK OP DE BOTERHAM !

Deze spread lijkt een beetje op de beroemde hummus, maar het is toch anders. Het is een stukje luchtiger en daardoor ook een stukje lichter verteerbaar. Je kunt het niet alleen op de boterham / cracker / toast enz smeren, maar ook als vulling gebruiken voor bijvoorbeeld in hartige quiches, pastei bakjes mee vullen voor een gezondere borrelhap, op stukjes gesneden paprika smeren, eieren ermee vullen, kortom, het is een alles-kunner, deze spread! Zo lekker, dat zelfs kinderen hun vingers erbij gaan aflikken ! En…het is dus zo gemaakt! Wat ik altijd doe is meteen een kilo kikkererwten weken en koken, zodat ik altijd porties in mijn vriezer heb liggen. Voor dit recept heb je ongeveer 350 gram gekookte en uitgelekte kikkererwten nodig,. Uiteraard : kies BIOLOGISCHE GEDROOGDE kikkerwten, die je zeer voordeling kunt bestellen VIA DEZE LINK bij de kleinere ondernemer. De rest van de kikkererwten kun je dus portioneren en invriezen, zo heb je altijd meteen lekkere peulvruchten in huis! Alles wat je dan hoeft te doen is ontdooien en opwarmen in een beetje water, of mee roer-bakken bijvoorbeeld. Koud zijn ze ook verrukkelijk met wat lekkere kerrie kruiden, om zo op te smikkelen ! Voor jouw gemak staan alle bestel linkjes voor de ingrediënten achter ieder ingrediënt!

WAT HEB JE NODIG ;

( voor een grote pot )
  • 350 gram geweekte / gekookte / uitgelekte biologische kikkererwten ( KLIK HIER )
  • Twee eetlepels biologische erythritol ( KLIK HIER )
  • Een eetlepel kerrie mild ( KLIK HIER )
  • 100 ml  biologische MCT  olie ( KLIK HIER )
  • Een koffiekopje biologische kokosrasp ( KLIK HIER )
  • Vier verse biologische bosuitjes, twee in zeer verfijnde stukjes gesneden
  • Water, ongeveer 400 ml

 

….EN ZO MAAK JE HET :

1) Maal in de HS blender of keukenmachine alle ingrediënten, behalve de fijn gesneden bosui, tot een vrij stevige massa
2) Spatel de gesneden bosui erdoor
3) stort in een goed afsluitende glazen pot
4) bewaren op een koele plek of op de bovenste plank van de koelkast
Maak de spread zo snel mogelijk op, want het heeft geen erg lange houdbaarheid, omdat er geen bewaarmiddelen in zitten. Je houdt het in de koelkast ongeveer een weekje houdbaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *