Hippe flatbread…..dat maak je glutenvrij, en….ZELF!

Anno 2025 : het jaar is nog nauwelijks begonnen, of  TikTok heeft alweer een nieuwe hype te pakken ; FLATBREAD. Flatbread -> ook wel plat ongerezen  brood -> is niet opeens uit een ei komen zetten, het bestaat al decades lang. Flatbread is een ongerezen broodsoort, het deeg bestaat in de basis slechts uit gemalen graan en water. OORSPRONKELIJK. De industrie heeft er een knap knutselwerkje van weten te maken, en proppen het vol met tarwebloem, tarwegluten, conserveermiddelen , emulgatoren, zout , bevochtigingsmiddelen, raapolie, azijn, zuurteregelaars, stabilisatoren, en zetmeel. Voor ongeveer zes stuks betaal je gemiddeld € 2,45.

 

 

Soms kan TikTok een ware hype creëren, als een influencer opeens iets ” ontdekt ‘ en dat als een lopend vuurtje over TikTok gaat. De verknipte industrie vaart daar wel bij en stimuleert deze hypes alleen maar meer. Helaas gaat het negen van de tien keren om een ongezonde/ tot zelfs ZEER ongezonde hype, zoals we in 2024 de DUBAI REEP opeens voor onze kiezen kregen en daar GROF voor moesten betalen -> wat we ook DEDEN tot mijn grote verbazing …. € 20 euro voor een reep chocolade ? Ik vond het BIZAR, in een wereld waarin er ook honger is, wat ook in JOUW straat achter de voordeur kan plaatsvinden…..Afijn, of het de flatbread ook gaat gebeuren, ik sluit het niet uit. Ik vind het in elk geval weer tijd worden om de meukvrije tegenhanger te geven, net als ik ook deed met de peperduur betaalde zwaar ongezonde DUBAI REEP. Ik bedacht in een minuutje een gezonde variant, de ook nog eens MEGA voedzaam is, in plaats van ongezond. En nee, veel heb je daar niet voor nodig, en je kunt het zo duur maken als je wilt. Ik kies altijd graag voor zo biologisch mogelijk, maar als jij dat té duur vind, kun je ook voor de niet-biologische -> goedkopere -> alternatieven gaan.

wat heb je dan allemaal nodig ?

niet veel dus : VIJF ingrediënten. Dat zijn :

  • 450 gram biologisch-dynamische magere yoghurt ( biowinkel )
  • 150 gram biologische amandelmeel ( KLIK HIER om voordelig te bestellen)
  • 350 gram biologische havermout -> in de blender tot meel vermalen ( KLIK HIER om voordelig te bestellen)
  • 15 gram -> een eetlepel -> wijnsteen bakpoeder ( KLIK HIER om voordelig te bestellen)
  • een half koffiekopje biologische psyllium vezels ( KLIK HIER om voordelig te bestellen)

 

 

Het is verder EEN MAKKIE. Je kneedt alles in een kom samen tot een stevige bal, en daar maak je kleine ronde balletjes van. Dit rol je tussen twee vellen PFAS vrij bakpapier uit met een deegroller -> als je die niet hebt kun je ook een pot gebruiken -> en verder is het dan nog een kwestie van in de koekenpan ZONDER BAKVET om-en-om bruin bakken.

 

Ik vind het zelf verrukkelijk als ze nog een beetje warm zijn, met een likje 100% pure bio-dynamische roomboter ( biowinkel , NIET in supermarkten ! ) Koud kun je ze opwarmen en vullen / beleggen met wat je maar lekker vind.  Ze zijn ontzettend rijk aan essentiele eiwitten -> dus bruikbare eiwitten, die ook goed opneembaar zijn, en ZEER rijk aan voedingsvezels. Ze bevatten aardig wat vitaminen en mineralen en zijn zeer arm aan koolhydraten. En bovendien zijn ze zeer vet-arm. Ze passen daarom perfect in een dagelijks voedingspatroon. Je kunt ze ook invriezen. Als je dan toch én mee wilt doen met hippe trends, én je jaar eens echt gezond opstarten, dan lijkt mij deze aanvulling geen al te slecht idee…..

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *