De beroemde TikTok Dubai reep, dat maak je ook 100% meukvrij zelf!

Ik ben niet actief op TikTok, alhoewel ik er wel een account heb. Ik kijk er nooit, ik kom er nooit, het trekt mij gewoon helemaal niet. Daarin lijk ik een einzelgänger, want als ik het allemaal mag geloven, zit de hele wereld op TikTok. Met alle gevolgen van dien. Er zijn ontzettend veel TikTok hypes / trends en hacks. Ook in Nederland dreint dat door, tot het idiote toe. Mensen staan uren en uren in een rij buiten hippe “ TikTok-winkels “ om hun, vaak ook dan nog eens PEPERDURE items te kopen. Van hippe broodjes, tot hippe koeken. Zo ook met de zogenoemde DUBAI REEP. Dit werd in Nederland onder de aandacht gebracht op TikTok via DE BONTE KOE, een bekende Nederlandse chocolaterie. Pas toen ultra influencer Monica Geuze haar tanden voor haar camera in zo’n reep zette en dit deelde op TikTok, vloog de hendel er pas echt af en stonden er bij ieder filiaal bij de Bonte Koe lange rijen. Inmiddels zijn andere slimme ondernemers de reep ook gaan maken, en is het anno 2024 ( Juli 2024) een mega hype.

Wat is het nu eigenlijk, die DUBAI reep ? Het gaat om een bedenksel van chocolaterie DE BONTE KOE. Zij bedachten een chocolade reep met een vulling van een pistache crème met daarin een crunch. Die crunch komt van een vrij uniek Midden oosters deeg, genaamd KADAYIF. Maar het wordt op internet ook wel KATAIFI en / of YUFKADEEG genoemd.  Waar het op neerkomt is dat het gaat om een flinterdun gesponnen deeg, wat ook wel engelenhaar wordt genoemd. Het bestaat uit een tarwemeel, een maïs meel en zout. Je kunt het ook zien als zeer flinterdun gesneden filodeeg. Het wordt bijvoorbeeld ook toegepast in het bekende baklava. Door het uit elkaar te trekken,  met gesmolten boter te besmeren en in de oven te bakken, verkrijgt Kadayif een zeer verfijnde crunch.
Verder wordt er bij de Dubai reep meestal witte en melk chocolade gebruikt.
Wat deze hype erg banaal maakt, zijn de soms bizarre verkoopprijzen. Er wordt tussen de € 12-20 euro per reep gevraagd, dat is uiteraard té gek voor woorden. Al blijft het iets persoonlijks, wat jij er uiteraard voor over hebt. Maar inhoudelijk zijn de kosten minder dan de helft.
Ik begon mij af te vragen, of ook zoiets ook meukvrij na kon maken. Ik ben ermee aan de slag gegaan, en ik moet zeggen dat ik meer dan blij verrast was. Het is oprecht ontzettend lekker. Ik heb het uiteraard anders gedaan, zo heb ik de Kadayif achterwege gelaten, en heb ik geen witte chocolade gebruikt. Om toch dat crunch-je te krijgen, heb ik wat pistache nootjes fijn gesneden, en dit door de créme verwerkt. Dit hoeft niet. Als jij liever een gladde crème wenst, laat je deze stap achterwege.  Natuurlijk wil jij vast weten, hoe ik dat dan maak ? Nou, here you go!

WAT HEB JE NODIG ?

250 gram ongezouten pistache noten, gepeld* + wat nootjes achterhouden als je een crunch wilt
180 gram ( = twee plakken ) VIVANI 100% pure chocolade*
Vijf volle eetlepels biologische erythritol
200 ml kokosmelk, 24 uur gekoeld in de koelkast
Drie volle eetlepels zuivere kokosolie
(* deze kun je bij de Lidl kopen, of wat duurder biologisch in de biowinkel )
(* deze kun je vinden in de biowinkel )
1) pel de pistache nootjes, je hoeft de bruine losse velletjes er niet persee af te pellen, maar als je dat prefereert, ga je gang. Wil je een crunch in de crème, bewaar dat wat nootjes. En snij deze in verfijnde stukjes
2) gooi de nootjes met de erythritol, kokosvet en kokosmelk in de blender / keukenmachine en maal tot een romige massa. Blijft alles wat te dik, voeg dat wat extra kokosmelk toe. Wil je de crunch, voeg aan de pistache crème dan de fijn gehakte nootjes toe.
3) laat één plak chocolade au-bain-marie smelten. Zodra de chocolade is gesmolten, voeg je ongeveer 2-3 druppels stevia toe.
4) bekleed een vierkant schaaltje met wat PFAS vrij bakpapier. Mijn trucje is om een klein stukje op maat uit te knippen, een prop te maken en even onder de kraan te houden, goed uitknijpen, zo kun je het papier perfect goed aansluiten in je schaaltje.
5) schenk de gesmolten chocolade uit in het schaaltje en verdeel. Zet dit ongeveer 30 minuten in de vriezer
6) laat de andere plak  chocolade au-bain-marie smelten. Zodra de chocolade is gesmolten, voeg je ongeveer 2-3 druppels stevia toe.
7) haal de schaal uit de vriezer en breng op de chocolade een laagje pistache crème aan. Schenk daar bovenop de chocolade, verdeel goed, en zet opnieuw 30 minuten in de vriezer.

BEWAREN

Als de buitentemperatuur rond de 15 graden is kun je de chocolade in plaats van de vriezer ook buiten de vriezer hard laten worden. Dit kost alleen wel iets meer tijd, maar het voordeel is wel, dat je de chocolade buiten de koelkast kunt bewaren. Als het is uit gevroren, moet je de chocolade in de koelkast bewaren. Terug in de vriezer stoppen kan overigens ook.
Je kunt met dit recept een hele grote plak maken, of twee / drie repen. Je kunt ieder malletje / schaaltje / welke vorm ook gebruiken die je wenst. Ik had erg veel pistache crème over die ik heerlijk op heb gebruikt als broodspread. Bewaar deze pistache crème in de koelkast.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *