Ik kocht eindelijk de NINJA CREAMY DE LUXE ijsmachine…….

Zo’n twee jaar geleden zag ik hem voor het eerst ergens voorbij komen -> de NINJA CREAMY. Een -> op het oog -> zeer handig uitziende ijsmachine, waar je in een handomdraai het lekkerste en gezondste ijs kunt maken. De machine ziet er ook nog eens mooi uit. Ik, een vreselijke. ijs-fanaat, was meteen geïnteresseerd. Maar….hoe gaat zoiets…..twijfel twijfel twijfel, want oeh, het ware fiks dure apparaten. Ik ben er uiteraard ook eerst eens wat dieper in gedoken dan het eerste prachtige glazuur-laagje wat NINJA voorschotelt. Maar echt waar ; ik kon NIETS negatiefs vinden. Zo is de machine vrij van PFAS en BPA, iets waar ik wat betreft machines en apparaten ontzettend goed op let.

En dan is het nu 2025. En zijn de verkoopprijzen inmiddels wat gedaald nu ook de hype die rondom dat ding ontstond, is gaan dalen. En vond ik het eindelijk tijd, om de NINJA creamy te gaan bestellen, want ja…inmiddels was ik wel onwijs benieuwd. Ik bestelde de NINJA CREAMY DE LUXE NC501EU, wat mij € 189 euro kostte. Ik kreeg hem de volgende dag al binnen, en ben ermee op avontuur gegaan. Een verhelderend en realistisch, eerlijk verslag over de populaire NINJA CREAMY.

WAT IS HET PRECIES ?

Laten we beginnen met de specificaties. Het gaat dus om een ijsmachine, waarmee je niet alleen ijs kunt maken, maar -> als je de wat luxere varianten kiest -> ook sorbet ijs en ijskoude smoothies kunt maken. Het is vrij makkelijk om te bedienen en het werkt ook vrij makkelijk. Mijn gekochte NINJA is 42,2 cm hoog / 30,5 cm breed en 21,4 cm diep. Je moet dus wel wat ruimte hebben in je keuken, en ik had daar zelf aanvankelijk nogal wat bedenkingen over in mijn piep-kleine kippenhok wat ik keuken noem. Het apparaat weegt 6,66 kilogram. De kleuren zijn grijs met zwart.
Het display heeft een vrij eenvoudige bediening, wat voor mij erg fijn is. Ik ben niet zo handig met knopje dit en dat en zus en zo. Het display begint helemaal bovenaan met de tijdsaanduiding. Daaronder vind je een grote draaiknop, waarmee je kunt switchen van schepbaar ijs naar drinkbaar ijs-> ook wel smoothie. Wat betreft het schepbare ijs kun je kiezen uit ;
– gewoon schepijs -> geschikt voor zuivel en plantaardige zuivel / fruit
– schepijs “ light “ -> geschikt voor magere zuivel / plantaardige zuivel / fruit 
– sorbetijs -> geschikt voor fruit / fruit op sap / sappen / fruit op water 
– gelato ijs -> geschikt voor Italiaans ijs te maken
– frozen yoghurt -> geschikt voor , hoe kan het ook anders , yoghurt maar, let op, alleen VOLLE yoghurt, voor magere yoghurt is deze functie niet geschikt 
Wat betreft de smootie-kant kun je kiezen uit ;
– frappe
– frozen drink
– slush puppy
– milkshake
Links op het display vind je de aan / uitknop, en daarnaast de mix-knop, en de herhaal knop om opnieuw extra te mengen.
De beker bevat een goede aanduiding waar je de beker kunt vullen voor schepijs en voor vloeibaar ijs. Je krijgt bij de NINJA drie ijsbekers, die je kunt vullen en 24 uur in de vriezer kunt zetten. Na 24 uur kun je er schepbaar en romig ijs van maken met de ijsmachine. De kan kun je via een kliksysteem in-en-uit klikken, zodat de kan goed vast zit aan de machine en niet los kan schieten tijdens het malen.
De machine is gemaakt uit BPA vrij kunstsof en RVS, en is geheel vrij van PFAS. De afwerking is mat en glanzend. Het vermogen van de DE LUXE is 800 W.
Qua onderhoud en reiniging is de machine ook lekker eenvoudig. Je kunt de drie bekers en de kan in de vaatwasser zetten, maar mijn persoonlijke tip en advies is om dat niet te doen en deze gewoon even onder der kraan af te spoelen, zo vies worden ze immers niet. Dit verlengt de levensduur aanzienlijk. De machine zelf kun je met een licht bevochtigde katoenen doek voorzichtig afnemen.

HOE WERKT IE PRECIES ?

Hij werkt, als je hem eenmaal onder de knie hebt, ontzettend eenvoudig. Ik las op internet erg veel “ opstartproblemen “ bij mensen die hem wat té spannend vonden de eerste keren dat de machine werd gebruikt, maar dat het daarna echt “ een eitje “ is. Dat ging ik zelf eens ondervinden. Ik ben een vreselijke kluns met apparaten en ik heb totaal géén geduld voor gebruiksaanwijzingen lezen. Met dat gegeven al in mijn achterhoofd, was ik, voordat ik de NINJA ontving, op YOU TUBE filmpjes gaan bekijken, het krioelt daar van de video’s. En ik werd enthousiaster en enthousiaster. De machine is gelukkig hoog, waardoor ik het nog prima in mijn keukentje naast mijn HS blender in mijn kast kwijt kon. Dat was uitdaging nummer één getackeld, op naar de volgende ; de machine zelf leren kennen. Heel veel video’s op YT vertelden mij dat je de bekers ook 12 uur in kon vriezen in plaats van 24, en dat klonk mij als muziek in de oren-> ik heet niet voor niets mevrouw ongeduld -> en zodra ik de bekers in mijn handen had, ben ik eerst deze gaan vullen om meteen in de vriezer te zetten. De machine zelf is inderdaad best eenvoudig. De kan bevat een deksel met de messen, en  een ring om de messen vast te draaien. De messen zijn niet scherp. De bedoeling is dat je het messenblokje in het deksel plaatst en de ring erop klikt. Je machine is in feite nu gereed voor gebruik.
Ik heb de drie bijgeleverde bekers gevuld voor de eerste keren met :
– magere bio-dynamische kwark en wat druppels zuivere stevia ( 500 gram kwark ) 
– biologisch dynamische magere yogarde yoghurt met stevia en daar heb ik ook nog wat vers ingevroren aardbeien die nog in mijn vriezer ogen van de zomer, bij gestopt ( 500 gram yogarde en ongeveer acht aardbeien)
– voor sorbet ijs ; cranberry’s uit mijn vriezer van afgelopen kerst met stevia druppels, en vier eetlepels cichorei koffie ( 400 gram cranberry’s )
Deze heb ik 24 uur ingevroren. En toen kon het feest eindelijk beginnen ! Ik begon met de kwark. Ik heb de bevroren beker in de kan gezet , het deksel erop gedraaid en in de machine geklikt, wat boven verwachting echt heel soepeltjes ging, ik zag daar ook best nog wat trubbels. Maar als je dat klik-systeem eenmaal onder de knie hebt, gaat het makkelijk. Het is een kwestie van even door krijgen hoe je de kan in de machine schuift. Dat moet je even zien.  Ik heb de functie op light schepijs gezet, en…daar ging ie dan……ik had overal gelezen, maar eh…ook veel op video gehoord, dat de machine behoorlijk wat herrie maakt. Daar was ik dus op voorbereid en dat was maar goed ook, want MIJNE GOETHEH, deze machine kun je in ieder geval niet s’nachts aanzetten…..🙉 De eerste “ draaiing “ maakt alles poederig, dus besloot ik er wat bio-dynamische magere yoghurt bij te gooien, en de mix-in knop in te drukken voor de eerste keer….ook dat ging echt soepel. Qua gebruik valt hij mij echt niet tegen, wauw, zelfs de grootste kluns kan met gemak deze machine bedienen. En toen was het klaar…..
Nou, en DIT was het eerste resultaat! Ik noem dit gezonde slagroom ijs! MIJNE GOETHEHHHHH, wat is DIT lekker! Ik moest mij beheersen niet meteen de hele pot soldaat te maken en ik buikpijn zou krijgen, maar OEH OEH OEH! Wat is DIT een uitvinding! Voor het eerst in jaren kijk ik uit naar de zomermaanden, want REKEN MAAR van YES dat dit receptje standaard gaat worden in huize van der Vloed! Hoe simpel -> hoe lekker -> hoe GEZOND! Want even hé lieve mensen…..er zitten maar DRIE ingrediënten in ; bio-dynamische magere yoghurt / zuivere stevia druppels en bio-dynamische magere yoghurt. Ik heb op de natte vinger-in-de-lucht gewoon wat yoghurt toegevoegd, ik denk dat het iets van 400 ml was. Dus dat! Gezond slagroom ijs want MIJNE GOETHEH, wat is dit ROMIG!
Op naar de tweede : de yogarde met de aardbei. Ik heb deze ook op de light ijs functie gedraaid. En ook hier moest er wel weer opnieuw yoghurt bij na de eerste draaiing. De eerste draaiing wordt poeder. Maar na de yoghurt wordt het………..
…DIT! oooh my! Dit is is-heaven! Wat een romig ijs! Dat ging er bij mij wel in ! En smaakt absoluut naar meer!
Tot slot de sorbet. Met de cranberry’s en de cichorei koffie. Ik heb het sorbet programma aangedrukt, en de massa kwam er net zo korrelig uit als de kwark en yoghurt. Ik zie hier wel een patroontje, ik denk dat er wel steeds wat extra vocht toegevoegd moet worden. Ik heb ook aan deze sorbet wat magere yoghurt toegevoegd, ik denk ongeveer 300 ml, en opnieuw de sorbet stand ingedrukt. En daarna….GENIETEN ! 😍 ooh jaaah! Dit WIL JE! Dit is the real stuff! Wat een heerlijke textuur, romig en fluffy tegelijk. Je kunt echt LOS gaan met allerlei ander soort fruit, ik kies vanwege mijn reactieve hypoglycaemie altijd wel voor de soorten met de minste fruitsuikers. Maar je kunt uiteraard ieder stukje vers biologisch fruit gebruiken wat je wenst. Het fijne is -> zeker voor iemand als ik -> dat het er qua maten en hoeveelheden niet zo op aan komt. Je kunt er werkelijk van alles in dumpen, tot de nok is bereikt. En daar kun je ijs van maken. Het kan eigenlijk nooit echt mis gaan. En dat biedt echt heel veel mogelijkheden voor de meukvrije consument.

Milshake maken

Uiteraard wilde ik ook de andere functies een beetje uitproberen. Ik koos voor de milkshake, ik had de sorbet met de cranberry’s weer terug in de vriezer gezet en dat was weer hard geworden, en dus dacht ik dit mooi als basis te gebruiken voor een milkshake. Ik heb er homemade havermelk -> KLIK HIER -> bij gegoten, en…nou ja zeggghhh..! Wat een heerlijke milkshake! Vriendlief heeft hem in één teug opgedronken en eh…had een ” freeze tummy ” hahaha, maar het is echt mega lekker! Fresh!

ZIJN ER NADELEN ?

Eerlijk…ik heb mij ROT gezocht naar mogelijke minpunten, maar ik kan echt NIETS negatiefs vinden. Deze machine klopt van A tot z. Als er dan één dingetje moet zijn, dan zeg ik als minpunt het soms vrij harde geluid.  Als je nachtelijke gravings krijgt voor ijs, kun je de machine niet aanzetten, wil je geen ruzie krijgen met je buren.  En okay…ik vind de draad wat kort, zodat ik echt dichtbij een stopcontact moet staan. Het is  verder een zeer fijn apparaat voor iedereen, die graag meukvrij leeft en ook erg van ijs houdt. Je kunt op deze manier het allerlekkerste maar meteen ook het aller-GEZONDSTE ijs maken in nog geen 5 minuutjes. Het is niet moeilijk, de weg wijst zich vanzelf. Er zit een zeer handige snel-handbediening bij zodat je -> voor alle andere ongeduldigen onder ons -> DIRECT de machine kunt gebruiken zonder dat je er eerst heel wat studie aan vooraf moet laten gaan. En ja; alles is in het Nederlands. Er zit ook een recepten boekje bij, maar daar haal jij als meukvrije consument niets uit, wel inspiratie. Wat ik je zeker kan aanraden, is vooraf je de machine aanschaft, even wat filmpjes op YOU TUBE gaat bekijken, het krioelt van de video’s, zowel Amerikaans als Nederlands. Mijn leukste video en waar ik alles uit leerde was die van Alwin van VET GEZELLIG, -> KLIK HIER om dat filmpje te bekijken.

IJS OVER ?

ik kan mij zo voorstellen, ook al kun je de hele bak zonder pardon op smikkelen, dat zo’n megabak ijs wat veel is. Je kunt het ijs gemakkelijk weer terug invriezen. Haal je het weer uit de vriezer, voeg dan wat yoghurt toe of wat water en maak er opnieuw ijs van in je NINJA machine. Je ijs is weer as-good-to go! Je kunt ook met reeds gemaakt ijs weer nieuwe ijs smaken maken, en dat gebruiken als basis. Zo kun je echt op avontuur en steeds weer nieuwe smaken bedenken !

 

HET ONDERHOUD ?

Je kunt de onderdelen in de vaatwasser stoppen, maar ik zou dat afraden, dit verkort de duurzaamheid. Omdat de onderdelen echt supersnel en makkelijk onder de kraan zijn af te spoelen, zou ik dat adviseren. Het apparaat zelf kun je steeds even met een licht bevochtigde katoenen doek afnemen. Zet de machine ook op een veilige plek, zodat er niet tegenaan gestoten wordt. Omdat hij zo onwijs fijn is ontworpen, past hij in elke keuken, ook in de meest kleinste kippenhokjes. Ik kon hem prima kwijt naast mijn blender in de kast.
Ik kocht de NINJA CREAMY DE LUXE NC501EU online, er zijn verschillende series, de prijzen variëren. Ik betaalde € 189 euro, maar er is een wat simpeler versie, die geen sorbet functie heeft, die € 139 euro kost. Het is maar net waar je voor wilt gaan en wat je van plan bent te gaan gebruiken. Daar heb ik eerst ook echt heel goed naar gekeken en over nagedacht, maar ik zal de sorbet echt veel gaan gebruiken. Als ik dat niet zou doen, zou ik zijn gegaan voor de goedkopere. Zo moet jij ook je keuze maken.
Ik ben méér dan enthousiast, en ik zal komende maanden hieronder ontzettend veel meukvrije recepten gaan aanvullen, want jullie begrijpen, dat ik nog lang niet klaar ben met mijn NINJA avontuur! Ik ben een heel blij mens!
Er is erg veel ” reuring ” over mogelijk loskomende plastic-splinters door de kracht van de messen. Dit kan inderdaad gebeuren, maar alleen, als je de bak NIET GOED IN DE BEKER KLIKT. Als je de bak scheef inklikt, zullen de messen mogelijk de randen van de bak inderdaad kunnen raken. Dit is dus wel een puntje van aandacht, kijk altijd erg goed of je bak goed en recht in de beker is geklikt.

DE MEEST GEMAAKTE FOUTEN BIJ GEBRUIK

Dit stukje tekst zou mogelijk wel eens de duurzaamheid van je machine een stuk kunnen verlengen. Ik vond ze ergens op een Amerikaanse website en ik besloot ze meteen in acht te nemen en ook meteen hier in mijn artikel te gaan delen, want het zijn GOUDEN TIPS, om A -> nog beter met je machine om te kunnen gaan B-> meer plezier uit je machine te halen en C-> je machine gaat langer mee…..

 

 

 

 

 

HAAL JE BEKERS 20 MINUTEN VOOR GEBRUIK UIT DE VRIEZER

De meest gemaakte fout is om je ingevroren ijs METEEN onder de NINJA te zetten.  Dit is echt NIET goed voor je messen. En ook kan dit juist die gevreesde versplintering van je beker teweegbrengen. Haal dus 15-20 minuten van tevoren de beker uit de vriezer, en zet het dan pas onder de NINJA.  Heb je geen geduld, dan kun je de beker ook even kort in een bak heet water zetten.

 

ZET DE BEKERS RECHTOP EN STABIEL WEG IN DE VRIEZER

Onderaan de bekers zie je ” blokjes ” zitten, die ervoor zorgen, dat de beker vast en stabiel in de kom van de NINJA past. Die blokjes hebben nog een functie : het ijs goed in de beker laten reguleren tijdens een maling. Als je de bekers schuin, onstabiel -> bijvoorbeeld bovenop andere diepvriesproducten in je vriezer -> wegzet, vriest de massa ook onstabiel / scheef in, waardoor de messen de grootste moeite hebben om alles mee te pakken, en ook hier de zijkanten van je beker kunnen raken. Zorg er dus altijd voor, dat de inhoud recht en stabiel in de beker invriest.

 

EGALISEER LEFTOVERS

Je eet -> soms, hahaha -> niet meteen een hele beker ijs op. Je kunt een left-over gewoon weer opnieuw invriezen.  Zorg er dan WEL voor, dat je het ijs met de onderkant van je lepel egaliseert tot een rechte massa in de beker. Dit voorkomt, dat het ijs weer schuin opvriest.

 

ONEFFENHEDEN WEG SCHRAPEN

Zeker als je waterijs / sorbetijs wilt maken, kunnen er na het vriesproces vrij grote oneffenheden bestaan op het ijs. Zoals bobbels en schuine opgeborgen delen. Ook hier is het dan belangrijk dat je de bovenkant egaliseert, je kunt dit met een lepel gemakkelijk weg schrapen. Dit verduurzaamt de levensduur van je bekers en messen aanzienlijk.

 

GEBRUIK DE RE SPIN KNOP

Het was ook één van de fouten die ik als beginner maakte : denken dat met één maling je meteen resultaat hebt…..maar de NINJA zegt JUIST  daarom de RESPIN knop te hebben aangebracht in de machine. Want na een eerste maling is de massa pas klaar voor de re-spin. Ik wist dit ook niet. En gebruik nu voortaan eerst de eerste maling -> bijvoorbeeld de LITE ICECREAM -> en daarna standaard de re-spin. Mocht je ijs na de re-spin nog te poederig zijn, dan kun je bijvoorbeeld nog een re-spin doen of wat vloeibaars toevoegen en de mix-in knop gebruiken. Maar prent het nu meteen in je hoofd : gebruik je machine ALTIJD met de re-spin achter elke eerste maling.

 

SCHRAAP DE ZIJKANTEN NEER

Goed, je eerste maling is achter de rug en je hebt een pot met poederijs. Een meest gemaakt fout is om de randen niet neer te schrapen en in te mengen met de rest in de beker. Dit geeft de re-spin namelijk een veel betere grip waardoor het resultaat ook beter is  -> romiger en smeuïger . Dus vergeet dat voortaan ook niet.

 

VUL DE BEKER NIET OVER DE AANGEGEVEN LIJN

je kunt nogal eens over-enthousiast raken, en je beker tot de rand vullen met bijvoorbeeld vers fruit en yoghurt. NIET DOEN! Want dit is echt funest voor je machine en je loopt kans dat je machine vast kan lopen. Hou je altijd netjes tot de aangeven lijn op je bekers.

 

 

GEBRUIK ALLEEN PRODUCTEN DIE GOED ZIJN IN TE VRIEZEN

Volle room, roomboter, suiker, honing, agave….het zijn allemaal behoorlijk pittige ingrediënten voor je Ninja om te vermalen. Je kunt ze wel toevoegen, maar doe dat in zeer kleinere mate. Als je denkt dat roomboter en volle zuivel beter -> romiger -> zal zijn, dan heb je dat mis, want magere zuivel werkt precies hetzelfde wat betreft rodigheid, en is stukken beter voor je machine om te verwerken tot romig ijs. Je kunt het beste de biologische dynamische magere zuivel gebruiken die je in biowinkels kunt kopen, deze zijn traditioneel geproduceerd en bevatten daarom meer romigheid. Bovendien is magere zuivel beter vertegenwoordigd in eiwitten en is gezonder omdat het veel minder verzadigde vetten bevat. En….magere zuivel is beter in te vriezen.

 

 

BLIJF NIET KEER OP KEER OP KEER OP KEER DE MACHINE GEBRUIKEN

soms lukt het gewoon even niet…..je ijs blijft poeder. Wat je ook probeert, het ijs blijft prut. Ga niet oneindig re-spinnen en re-spinnen, want om te beginnen kan je machine dan overhit raken en stuk gaan, maar ook smelt het ijs naarmate je maar keer op keer op keer bezig blijft. Geef het even pauze, egaliseer het ijs en zet het terug in de vriezer. Probeer het later dan opnieuw.

 

 

 

MEUKVRIJE RECEPTEN VOOR JOUW NINJA CREAMI !

ik ben uiteraard geen meuk-ijs-vreter, en daarom ben ik juist zo enorm blij met deze uitvinding. Want eerlijk mensen -> wie dit ding heeft uitgevonden verdient een stoel in de hemel. Het biedt ontzettend veel mogelijkheden voor de meukvrij-lovers. En daarom ga ik komende tijd hier steeds lekkere meukvrije recepten aanvullen, om jullie ook inspiratie te geven ! Ik kickstart meteen af met een knalletje ; KOFFIE SWIRL IJS! 

 

dat maak je niet met gewone koffie, maar met een koffie suugoraat-> CICHOREI. Dit is een soort koffievervanger, waar geen cafeïne en cafestol in zit. Je kunt ook kiezen voor een granen-koffie, zoals BAMBU / ZONNATURA , let hier wel goed op, of het alleen uit 100% granen bestaat, in de meeste gevallen gerst. Wil je ook glutenvrij, dan is de CHIKKO NO COFFEE meest geschikt, deze kun je HIER  bestellen. Deze heb ik in dit recept gebruikt. Verder heb je ook SEA MOSS nodig, wat je HIER kunt bestellen.

 

NODIG ;

  • 500 gram biologisch dynamische magere kwark -> zuiver zuivel of weerribben in de biowinkel verkrijgbaar
  • zeven druppels chocolade zuivere stevia ( KLIK HIER)
  • een halve dessertlepel sea moss ( KLIK HIER )
  • twee eetlepels cichorei koffie -> dus geen korrels ( KLIK HIER )
  • biologische magere yoghurt

 

  1. Meng de stevia druppels door de kwark, en vries deze in de pot 24 uur in
  2. Maak een koffiekopje koffie met de cichorei koffie, en roer de Sea Moss erdoor, laat afkoelen
  3. Voeg wat yoghurt toe aan het ijs . Maak ijs met de LITE ICEREAM functie
  4. Voeg nog wat yoghurt toe en voeg de koffie toe.
  5. druk op de MIX IN knop.
  6. klaar is je koffie swirl ijs !!  DIGG IN !

 

VEGAN CALORIE-ARM ROMIG KOMKOMMER IJS! 

OEH! voor iedereen die van ECHT lekker romig ijs houdt, maar niet van de calorietjes, heb ik iets bedacht…..WAUW!  Dit wordt zeker mijn favo in de zomermaanden ! Het heeft maar drie ingrediënten, water niet mee gerekend. En dat zijn ook nog eens ingrediënten die waanzinnig gezond zijn! Gebruik liefst een biologische komkommer, en laat de schil erom.

NODIG :

  • een biologische komkommer in stukken -> laat de schil erom
  • twee eetlepels seamoss -> hier te bestellen 
  • zuivere stevia druppels -> smaak en hoeveelheid naar keuze  ( HIER te bestellen )
  • water

 

  1. maal de komkommer met de stevia druppels en ongeveer 350 ml water of meer in de blender , vul de beker en vries 24 uur in
  2. zet de beker in de NINJA en gebruik het LITE ICE CREAM programma
  3. schep een beetje poederijs uit de beker en gooi de seamoss en wat water erbij, gebruik de MIX IN knop
  4. als de massa nog iets te korrelig is gebleven, de MIX IN knop met wat extra water opnieuw gebruiken

 

 

KOFFIE SWIRL ! 

met hetzelfde recept kun je deze swirl maken ! Voeg aan het ijs ongeveer vier eetlepels cichorei of tranenkoffie toe met wat water en gebruik de MIX IN opnieuw!

 

Romige courgette-kaneelijs!

Whaaaat ? Jazeker! Je leest het correct. COURGETTE. Ik ben nogal een out-of-the-box denker, en wil nét even anders dan alle anderen met leuke en vooral ECHT meukvrije recepten voor deze NINJA uit de hoek komen. Daarom staat mijn hoofd nooit stil, en bedacht ik vrij unieke basisgrondstoffen voor ijs. Zoals dus courgette ! Waarom deze nogal uitzondert keuze? Wel, om te beginnen is courgette KNETTERTJE gezond.

Ze bevatten erg weinig calorieën, maar zijn extreem rijk aan vezels. Vezels zijn essentieel voor een goede stoelgang en een gezonde darmfora / passage. Courgettes zijn zeer rijk aan bepaalde vitaminen als A en C :  een exemplaar van gemiddelde grootte bevat ruim de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C.  Deze vitamine is van groot belang voor een sterk immuunsysteem. Het eten van courgettes helpt daarom om je immuunsysteem te ondersteunen. Vitamine x  is daarnaast ook nuttig voor je ijzeropname, je collageenaanmaak, een mooie huid en voor het gezond houden van je hart en bloedvaten.
Daarnaast bevatten ze een aantal B vitaminen. Wat mineralen betreft bevat de courgette voornamelijk kalium , mangaan, magnesium, ijzer en fosfor. Met name het kalium gehalte is interessant.  Dit mineraal speelt een cruciale rol bij het gezond houden van je hart en bloedvaten. De balans tussen kalium en natrium in je lichaam heeft namelijk een grote invloed op je bloeddruk. Natrium heeft een bloeddrukverhogend effect, terwijl kalium dit effect juist neutraliseert. Voldoende kalium consumeren en je natriuminname onder controle houden, helpt daarom om een hoge bloeddruk te voorkomen. Dit is belangrijk omdat een hoge bloeddruk het risico op hart- en vaataandoeningen vergroot. Courgettes zijn gemakkelijk te verteren omdat ze, net als komkommers, voor een groot deel uit water bestaan. Dit water heeft samen met de vezels die deze groente bevat ook een positief effect op je stoelgang. Vocht en vezels zijn namelijk cruciaal om obstipatie te voorkomen. Ook zijn de vezels goed voor de vriendelijke bacteriën in je darmen. Dit verkleint het risico dat de slechte bacteriën in je darmen de overhand krijgen. Om optimaal van de vezels te profiteren, kun je de courgette beter niet schillen. De schil bevat namelijk de meeste vezels. De schil bevat ook antioxidanten, caroteen, luteïne, en zeaxanthine. Deze drie stoffen beschermen de ogen tegen de schadelijke inwerking van licht. Courgettes zijn koolhydraat-arm en zijn daarom erg populair in KHD -arme ( low carb) diëten. Ideaal dus, om er ijs van te maken, want wie wil er nu niet caloriearm gezond ijs eten ? Gebruik wel een BIOLOGISCHE courgette, en was deze zorgvuldig, omdat je ook de schil gebruikt. 
NODIG : 
  • een biologische courgette in de schil, gewassen en in stukjes gesneden
  • water
  • acht-negen druppels zuivere stevia -> ik koos voor de vanille smaak, is erg lekker bij courgette ( KLIK HIER om te bestellen )
  • twee volle eetlepels biologische ceylon kaneelpoeder ( KLIK HIER om te bestellen )
  • biologische SEA MOSS ( KLIK HIER  om te bestellen )

 

  1. maal de courgette met ongeveer 450 ml water en de kaneel / stevia vloeibaar. Schenk in de beker en vries 24 uur in
  2. maal op de LITE ICECREAMSTAND het ijs tot poeder, en schep er wat uit, vul met wat water en een eetlepel seamoss.
  3. maal opnieuw met de LITE ICECREAMSTAND tot een romige massa.
  4. is het ijs iets te ” laf ” van smaak, kun je er nog enkele druppels stevia aan toevoegen en de MIX IN functie gebruiken.

 

 

 

KUMQUAT IJS!

wat zeg je ? Nou…kumquat! Kumquat is een afstammeling van de citrusvrucht. Het kleine, sinaasappel-achtige vruchtje groeit aan een boom die ook sterk lijkt op een sinaasappelboom. De kumquat komt oorspronkelijk uit Vietnam en China. Ze zijn licht oranje van kleur, en van binnen is het vruchtvlees met pitten licht zuur van smaak. De schil smaakt juist zoet. Die zoet zure combi maakt dit vruchtje juist zo interessant, en besloot ik er ook eens ijs van proberen te maken in de NINJA. Je kunt de kumquats het beste vinden in de biowinkel, want…het is erg belangrijk, dat je ze BIOLOGISCH inkoopt. Dit, omdat we de schil gewoon kunnen eten en ook gebruiken in dit recept.  Was de kumquats.

 

NODIG :

  • 250 gram biologische kumquats
  • acht-negen druppels zuivere stevia ( ik heb de vanille smaak gebruikt )
  • circa 400 ml water
  • een grote volle eetlepel Johannes broodpitmeel  + water

 

 

  1. maal in de blender de kumquat / stevia en water. Vries dit 24 uur in
  2. maak de massa in de NINJA op de LITE ICECREAM stand tot een poederige massa
  3. maak een papje van de johannesbroodpitmeel met wat water en voeg dit toe aan het ijs.
  4. gebruik twee keer de mix in knop, en voeg eventueel nog wat extra water toe als de massa te droog blijft.

 

 

Speculaas ijs

HHHMMMM….ja, deze kan ik iedere dag wel eten ! Ik heb de MAGERE YOGARDE yoghurt gebruikt van Ommelanden. Deze yogarde is in de fles gerijpt. Een ideale basis voor ijs!

 

NODIG :

  • 500 ml ommelanden magere yogarde
  • acht-negen druppels zuivere stevia -> ik heb de karamelsmaak gebruikt
  • biologische magere yoghurt
  • een eetlepel speculaaskruiden ( KLIK HIER )

 

  1. giet de yogarde met de stevia in de beker en vries in
  2. gebruik de LITE ICECREAM functie , voeg de speculaaskruiden en wat yoghurt toe en gebruik de mix in knop.

 

 

 

 

VANILLE COURGETTE ROOMIJS ( VEGAN )

Mijn eerdere proef met een biologische courgette smaakte naar meer. Dit keer heb ik de schil wel verwijderd, om te testen of dat een smaakverschil en verschil in textuur gaf…..nou en of! Probeer dit zelf maar eens!

 

NODIG :

  • een biologische courgette, gewassen en geschild, in stukjes gesneden
  • 8-9 druppels vanille stevia ( klik HIER om te bestellen )
  • 300 ml water
  • een theelepel vanille bourbon ( KLIK HIER om te bestellen)
  • een grote eetlepel Johannes broodpitmeel + water

 

 

  1. maal in de blender alles behalve de Johannes broodpitmeel vloeibaar, vul de beker en zet 24 uur in de vriezer weg.
  2. maal op de LITE CREAM stand. Maak ondertussen een papje van de johannesbroodpitmeel + wat water, gebruik liefst een melk kloppertje om zo klonten te voorkomen
  3. Voeg het papje toe, en gebruik de re-spin knop.

 

 

KARNEMELK-KANEELIJS

Ik ben dol op karnemelk, en dus werd één plus één al snel twee en begon ik ook met bio-dynamische karnemelk te experimenteren ! Even wel de tip, dat je echt moet gaan voor de ECHTE pure biologische karnemelk die je in een biowinkel kunt kopen. Deze zitten meestal ook in glazen flessen. Deze karnemelk is echt heel erg romig, wat zeker om ijs te maken zeer gunstig is. Je kunt het uiteraard ook met de biologische karnemelk uit de supermarkt af, maar het resultaat zal dan vermoedelijk iets minder ” creamy” zijn.

 

WAT HEB JE NODIG :

  • 500 ml biologische karnemelk uit de biowinkel
  • acht druppels stevia ( ik heb de chocoladesmaak gebruikt )
  • een flinke eetlepel ceylon kaneelpoeder
  • een eetlepel johannesbroodpitmeel + water om mee te mengen

 

  1. Schud alle ingrediënten behalve de johannesbroodpitmeel en water in de beker, tot alles goed met elkaar is vermengd en vries dit 24 uur in
  2. zet de beker op de LITE ICECREAM strand
  3. maak een papje van de johannesbroodpitmeel en wat water, mix dit liefst even met een melk kloppertje, om klontjes te voorkomen
  4. schep wat van het ijspoeder uit de beker, en schenk het papje erin, en druk vervolgens op RESPIN

 

 

 

 ROMIG AARDBEIEN SORBET IJS

Ja ho ho ho, aardbeien ijs kan in dit rijtje toch zeker niet ontbreken ! Zeker ook, omdat ze laag zijn in fruitsuikers! Je kunt zowel diepvries als verse gebruiken. als je diepvries gebruikt, laat ze dan ontdooien. Ik heb dit sorbetijs extra romig gemaakt met wat seamoss.

 

DIT HEB JE NODIG :

  • 300 gram biologische aardbeien ( diepvries of vers )
  • acht druppels vanille stevia
  • een eetlepel seamoss + water

 

  1. maal in de blender de aardbeien en stevia vloeibaar, vul de beker en vries 24 uur in
  2. zet de sorbet functie aan, en maak ondertussen een papje van de seamoss met wat water. Mix dit liefst even met een melk kloppertje, om klontjes te voorkomen
  3. schep wat van het ijspoeder uit de beker en schenk het seamoss papje erin, en druk op RESPIN

 

 

 

 

8 Reacties op “Ik kocht eindelijk de NINJA CREAMY DE LUXE ijsmachine…….

  1. Ik twijfel ook al heel lang om deze te kopen…mijn kids zijn zoo gek op ijs maar er is zoveel meuk op de markt…..dus 9 van de 10 keer is het dus nee! Denk dat ik hem dan toch maar ga kopen als jij zo enthousiast bent!
    Ik kijk uit naar je recepten!

  2. Leuk te lezen! Wij twijfelen ook al best lang en ik vraag me steeds af of je niet hetzelfde kan bereiken met de hs blender? Die kan immers ook bevroren fruit met bijv kort ingevroren yoghurt mixen toch? Hoe is jouw ervaring?

    • zeker niet, de messen in de NINJA bewegen zich naar boven en beneden en wordt heel anders om gewenteld dan in een blender. Het moet immers ijs maken.

  3. Ik denk dat ik de machine ga bestellen – ook heel gek op ijs 🙂 – inmiddels de derde machine uit jouw artikelen die ik ga kopen buiten alle (koeken) pannen van GREENPAN om. Prima allemaal. Bedankt voor de uitgebreide reviews etc. En natuurlijk meukvrij, dat spreekt voor zich!

    • zo leuk om te lezen Hans! Alvast erg veel plezier met de Ninja!

  4. Ik denk na jou filmpje dat ik deze ook maar ga aanschaffen.
    Dankjewel voor de test het helpt mij goede keuzes te maken

  5. Heb je misschien ook tips voor mensen zoals ik die helemaal niet tegen zuivel kunnen? Ik kan geen lactose hebben maar ook geen casseïne

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *