Ik kocht eindelijk de NINJA CREAMY DE LUXE ijsmachine…….

Zo’n twee jaar geleden zag ik hem voor het eerst ergens voorbij komen -> de NINJA CREAMY. Een -> op het oog -> zeer handig uitziende ijsmachine, waar je in een handomdraai het lekkerste en gezondste ijs kunt maken. De machine ziet er ook nog eens mooi uit. Ik, een vreselijke. ijs-fanaat, was meteen geïnteresseerd. Maar….hoe gaat zoiets…..twijfel twijfel twijfel, want oeh, het ware fiks dure apparaten. Ik ben er uiteraard ook eerst eens wat dieper in gedoken dan het eerste prachtige glazuur-laagje wat NINJA voorschotelt. Maar echt waar ; ik kon NIETS negatiefs vinden. Zo is de machine vrij van PFAS en BPA, iets waar ik wat betreft machines en apparaten ontzettend goed op let.

WAT IS HET PRECIES ?

HOE WERKT IE PRECIES ?






Milshake maken
Uiteraard wilde ik ook de andere functies een beetje uitproberen. Ik koos voor de milkshake, ik had de sorbet met de cranberry’s weer terug in de vriezer gezet en dat was weer hard geworden, en dus dacht ik dit mooi als basis te gebruiken voor een milkshake. Ik heb er homemade havermelk -> KLIK HIER -> bij gegoten, en…nou ja zeggghhh..! Wat een heerlijke milkshake! Vriendlief heeft hem in één teug opgedronken en eh…had een ” freeze tummy ” hahaha, maar het is echt mega lekker! Fresh!
ZIJN ER NADELEN ?

IJS OVER ?
ik kan mij zo voorstellen, ook al kun je de hele bak zonder pardon op smikkelen, dat zo’n megabak ijs wat veel is. Je kunt het ijs gemakkelijk weer terug invriezen. Haal je het weer uit de vriezer, voeg dan wat yoghurt toe of wat water en maak er opnieuw ijs van in je NINJA machine. Je ijs is weer as-good-to go! Je kunt ook met reeds gemaakt ijs weer nieuwe ijs smaken maken, en dat gebruiken als basis. Zo kun je echt op avontuur en steeds weer nieuwe smaken bedenken !

HET ONDERHOUD ?

DE MEEST GEMAAKTE FOUTEN BIJ GEBRUIK
Dit stukje tekst zou mogelijk wel eens de duurzaamheid van je machine een stuk kunnen verlengen. Ik vond ze ergens op een Amerikaanse website en ik besloot ze meteen in acht te nemen en ook meteen hier in mijn artikel te gaan delen, want het zijn GOUDEN TIPS, om A -> nog beter met je machine om te kunnen gaan B-> meer plezier uit je machine te halen en C-> je machine gaat langer mee…..
HAAL JE BEKERS 20 MINUTEN VOOR GEBRUIK UIT DE VRIEZER
De meest gemaakte fout is om je ingevroren ijs METEEN onder de NINJA te zetten. Dit is echt NIET goed voor je messen. En ook kan dit juist die gevreesde versplintering van je beker teweegbrengen. Haal dus 15-20 minuten van tevoren de beker uit de vriezer, en zet het dan pas onder de NINJA. Heb je geen geduld, dan kun je de beker ook even kort in een bak heet water zetten.
ZET DE BEKERS RECHTOP EN STABIEL WEG IN DE VRIEZER
Onderaan de bekers zie je ” blokjes ” zitten, die ervoor zorgen, dat de beker vast en stabiel in de kom van de NINJA past. Die blokjes hebben nog een functie : het ijs goed in de beker laten reguleren tijdens een maling. Als je de bekers schuin, onstabiel -> bijvoorbeeld bovenop andere diepvriesproducten in je vriezer -> wegzet, vriest de massa ook onstabiel / scheef in, waardoor de messen de grootste moeite hebben om alles mee te pakken, en ook hier de zijkanten van je beker kunnen raken. Zorg er dus altijd voor, dat de inhoud recht en stabiel in de beker invriest.
EGALISEER LEFTOVERS
Je eet -> soms, hahaha -> niet meteen een hele beker ijs op. Je kunt een left-over gewoon weer opnieuw invriezen. Zorg er dan WEL voor, dat je het ijs met de onderkant van je lepel egaliseert tot een rechte massa in de beker. Dit voorkomt, dat het ijs weer schuin opvriest.
ONEFFENHEDEN WEG SCHRAPEN
Zeker als je waterijs / sorbetijs wilt maken, kunnen er na het vriesproces vrij grote oneffenheden bestaan op het ijs. Zoals bobbels en schuine opgeborgen delen. Ook hier is het dan belangrijk dat je de bovenkant egaliseert, je kunt dit met een lepel gemakkelijk weg schrapen. Dit verduurzaamt de levensduur van je bekers en messen aanzienlijk.
GEBRUIK DE RE SPIN KNOP
Het was ook één van de fouten die ik als beginner maakte : denken dat met één maling je meteen resultaat hebt…..maar de NINJA zegt JUIST daarom de RESPIN knop te hebben aangebracht in de machine. Want na een eerste maling is de massa pas klaar voor de re-spin. Ik wist dit ook niet. En gebruik nu voortaan eerst de eerste maling -> bijvoorbeeld de LITE ICECREAM -> en daarna standaard de re-spin. Mocht je ijs na de re-spin nog te poederig zijn, dan kun je bijvoorbeeld nog een re-spin doen of wat vloeibaars toevoegen en de mix-in knop gebruiken. Maar prent het nu meteen in je hoofd : gebruik je machine ALTIJD met de re-spin achter elke eerste maling.
SCHRAAP DE ZIJKANTEN NEER
Goed, je eerste maling is achter de rug en je hebt een pot met poederijs. Een meest gemaakt fout is om de randen niet neer te schrapen en in te mengen met de rest in de beker. Dit geeft de re-spin namelijk een veel betere grip waardoor het resultaat ook beter is -> romiger en smeuïger . Dus vergeet dat voortaan ook niet.
VUL DE BEKER NIET OVER DE AANGEGEVEN LIJN
je kunt nogal eens over-enthousiast raken, en je beker tot de rand vullen met bijvoorbeeld vers fruit en yoghurt. NIET DOEN! Want dit is echt funest voor je machine en je loopt kans dat je machine vast kan lopen. Hou je altijd netjes tot de aangeven lijn op je bekers.
GEBRUIK ALLEEN PRODUCTEN DIE GOED ZIJN IN TE VRIEZEN
Volle room, roomboter, suiker, honing, agave….het zijn allemaal behoorlijk pittige ingrediënten voor je Ninja om te vermalen. Je kunt ze wel toevoegen, maar doe dat in zeer kleinere mate. Als je denkt dat roomboter en volle zuivel beter -> romiger -> zal zijn, dan heb je dat mis, want magere zuivel werkt precies hetzelfde wat betreft rodigheid, en is stukken beter voor je machine om te verwerken tot romig ijs. Je kunt het beste de biologische dynamische magere zuivel gebruiken die je in biowinkels kunt kopen, deze zijn traditioneel geproduceerd en bevatten daarom meer romigheid. Bovendien is magere zuivel beter vertegenwoordigd in eiwitten en is gezonder omdat het veel minder verzadigde vetten bevat. En….magere zuivel is beter in te vriezen.
BLIJF NIET KEER OP KEER OP KEER OP KEER DE MACHINE GEBRUIKEN
soms lukt het gewoon even niet…..je ijs blijft poeder. Wat je ook probeert, het ijs blijft prut. Ga niet oneindig re-spinnen en re-spinnen, want om te beginnen kan je machine dan overhit raken en stuk gaan, maar ook smelt het ijs naarmate je maar keer op keer op keer bezig blijft. Geef het even pauze, egaliseer het ijs en zet het terug in de vriezer. Probeer het later dan opnieuw.

MEUKVRIJE RECEPTEN VOOR JOUW NINJA CREAMI !
ik ben uiteraard geen meuk-ijs-vreter, en daarom ben ik juist zo enorm blij met deze uitvinding. Want eerlijk mensen -> wie dit ding heeft uitgevonden verdient een stoel in de hemel. Het biedt ontzettend veel mogelijkheden voor de meukvrij-lovers. En daarom ga ik komende tijd hier steeds lekkere meukvrije recepten aanvullen, om jullie ook inspiratie te geven ! Ik kickstart meteen af met een knalletje ; KOFFIE SWIRL IJS!
dat maak je niet met gewone koffie, maar met een koffie suugoraat-> CICHOREI. Dit is een soort koffievervanger, waar geen cafeïne en cafestol in zit. Je kunt ook kiezen voor een granen-koffie, zoals BAMBU / ZONNATURA , let hier wel goed op, of het alleen uit 100% granen bestaat, in de meeste gevallen gerst. Wil je ook glutenvrij, dan is de CHIKKO NO COFFEE meest geschikt, deze kun je HIER bestellen. Deze heb ik in dit recept gebruikt. Verder heb je ook SEA MOSS nodig, wat je HIER kunt bestellen.
NODIG ;
- 500 gram biologisch dynamische magere kwark -> zuiver zuivel of weerribben in de biowinkel verkrijgbaar
- zeven druppels chocolade zuivere stevia ( KLIK HIER)
- een halve dessertlepel sea moss ( KLIK HIER )
- twee eetlepels cichorei koffie -> dus geen korrels ( KLIK HIER )
- biologische magere yoghurt
- Meng de stevia druppels door de kwark, en vries deze in de pot 24 uur in
- Maak een koffiekopje koffie met de cichorei koffie, en roer de Sea Moss erdoor, laat afkoelen
- Voeg wat yoghurt toe aan het ijs . Maak ijs met de LITE ICEREAM functie
- Voeg nog wat yoghurt toe en voeg de koffie toe.
- druk op de MIX IN knop.
- klaar is je koffie swirl ijs !! DIGG IN !
VEGAN CALORIE-ARM ROMIG KOMKOMMER IJS!
OEH! voor iedereen die van ECHT lekker romig ijs houdt, maar niet van de calorietjes, heb ik iets bedacht…..WAUW! Dit wordt zeker mijn favo in de zomermaanden ! Het heeft maar drie ingrediënten, water niet mee gerekend. En dat zijn ook nog eens ingrediënten die waanzinnig gezond zijn! Gebruik liefst een biologische komkommer, en laat de schil erom.
NODIG :
- een biologische komkommer in stukken -> laat de schil erom
- twee eetlepels seamoss -> hier te bestellen
- zuivere stevia druppels -> smaak en hoeveelheid naar keuze ( HIER te bestellen )
- water
- maal de komkommer met de stevia druppels en ongeveer 350 ml water of meer in de blender , vul de beker en vries 24 uur in
- zet de beker in de NINJA en gebruik het LITE ICE CREAM programma
- schep een beetje poederijs uit de beker en gooi de seamoss en wat water erbij, gebruik de MIX IN knop
- als de massa nog iets te korrelig is gebleven, de MIX IN knop met wat extra water opnieuw gebruiken
KOFFIE SWIRL !
met hetzelfde recept kun je deze swirl maken ! Voeg aan het ijs ongeveer vier eetlepels cichorei of tranenkoffie toe met wat water en gebruik de MIX IN opnieuw!
Romige courgette-kaneelijs!
Whaaaat ? Jazeker! Je leest het correct. COURGETTE. Ik ben nogal een out-of-the-box denker, en wil nét even anders dan alle anderen met leuke en vooral ECHT meukvrije recepten voor deze NINJA uit de hoek komen. Daarom staat mijn hoofd nooit stil, en bedacht ik vrij unieke basisgrondstoffen voor ijs. Zoals dus courgette ! Waarom deze nogal uitzondert keuze? Wel, om te beginnen is courgette KNETTERTJE gezond.
- een biologische courgette in de schil, gewassen en in stukjes gesneden
- water
- acht-negen druppels zuivere stevia -> ik koos voor de vanille smaak, is erg lekker bij courgette ( KLIK HIER om te bestellen )
- twee volle eetlepels biologische ceylon kaneelpoeder ( KLIK HIER om te bestellen )
- biologische SEA MOSS ( KLIK HIER om te bestellen )
- maal de courgette met ongeveer 450 ml water en de kaneel / stevia vloeibaar. Schenk in de beker en vries 24 uur in
- maal op de LITE ICECREAMSTAND het ijs tot poeder, en schep er wat uit, vul met wat water en een eetlepel seamoss.
- maal opnieuw met de LITE ICECREAMSTAND tot een romige massa.
- is het ijs iets te ” laf ” van smaak, kun je er nog enkele druppels stevia aan toevoegen en de MIX IN functie gebruiken.
KUMQUAT IJS!
wat zeg je ? Nou…kumquat! Kumquat is een afstammeling van de citrusvrucht. Het kleine, sinaasappel-achtige vruchtje groeit aan een boom die ook sterk lijkt op een sinaasappelboom. De kumquat komt oorspronkelijk uit Vietnam en China. Ze zijn licht oranje van kleur, en van binnen is het vruchtvlees met pitten licht zuur van smaak. De schil smaakt juist zoet. Die zoet zure combi maakt dit vruchtje juist zo interessant, en besloot ik er ook eens ijs van proberen te maken in de NINJA. Je kunt de kumquats het beste vinden in de biowinkel, want…het is erg belangrijk, dat je ze BIOLOGISCH inkoopt. Dit, omdat we de schil gewoon kunnen eten en ook gebruiken in dit recept. Was de kumquats.
NODIG :
- 250 gram biologische kumquats
- acht-negen druppels zuivere stevia ( ik heb de vanille smaak gebruikt )
- circa 400 ml water
- een grote volle eetlepel Johannes broodpitmeel + water
- maal in de blender de kumquat / stevia en water. Vries dit 24 uur in
- maak de massa in de NINJA op de LITE ICECREAM stand tot een poederige massa
- maak een papje van de johannesbroodpitmeel met wat water en voeg dit toe aan het ijs.
- gebruik twee keer de mix in knop, en voeg eventueel nog wat extra water toe als de massa te droog blijft.
Speculaas ijs
HHHMMMM….ja, deze kan ik iedere dag wel eten ! Ik heb de MAGERE YOGARDE yoghurt gebruikt van Ommelanden. Deze yogarde is in de fles gerijpt. Een ideale basis voor ijs!
NODIG :
- 500 ml ommelanden magere yogarde
- acht-negen druppels zuivere stevia -> ik heb de karamelsmaak gebruikt
- biologische magere yoghurt
- een eetlepel speculaaskruiden ( KLIK HIER )
- giet de yogarde met de stevia in de beker en vries in
- gebruik de LITE ICECREAM functie , voeg de speculaaskruiden en wat yoghurt toe en gebruik de mix in knop.
VANILLE COURGETTE ROOMIJS ( VEGAN )
Mijn eerdere proef met een biologische courgette smaakte naar meer. Dit keer heb ik de schil wel verwijderd, om te testen of dat een smaakverschil en verschil in textuur gaf…..nou en of! Probeer dit zelf maar eens!
NODIG :
- een biologische courgette, gewassen en geschild, in stukjes gesneden
- 8-9 druppels vanille stevia ( klik HIER om te bestellen )
- 300 ml water
- een theelepel vanille bourbon ( KLIK HIER om te bestellen)
- een grote eetlepel Johannes broodpitmeel + water
- maal in de blender alles behalve de Johannes broodpitmeel vloeibaar, vul de beker en zet 24 uur in de vriezer weg.
- maal op de LITE CREAM stand. Maak ondertussen een papje van de johannesbroodpitmeel + wat water, gebruik liefst een melk kloppertje om zo klonten te voorkomen
- Voeg het papje toe, en gebruik de re-spin knop.
KARNEMELK-KANEELIJS
Ik ben dol op karnemelk, en dus werd één plus één al snel twee en begon ik ook met bio-dynamische karnemelk te experimenteren ! Even wel de tip, dat je echt moet gaan voor de ECHTE pure biologische karnemelk die je in een biowinkel kunt kopen. Deze zitten meestal ook in glazen flessen. Deze karnemelk is echt heel erg romig, wat zeker om ijs te maken zeer gunstig is. Je kunt het uiteraard ook met de biologische karnemelk uit de supermarkt af, maar het resultaat zal dan vermoedelijk iets minder ” creamy” zijn.
WAT HEB JE NODIG :
- 500 ml biologische karnemelk uit de biowinkel
- acht druppels stevia ( ik heb de chocoladesmaak gebruikt )
- een flinke eetlepel ceylon kaneelpoeder
- een eetlepel johannesbroodpitmeel + water om mee te mengen
- Schud alle ingrediënten behalve de johannesbroodpitmeel en water in de beker, tot alles goed met elkaar is vermengd en vries dit 24 uur in
- zet de beker op de LITE ICECREAM strand
- maak een papje van de johannesbroodpitmeel en wat water, mix dit liefst even met een melk kloppertje, om klontjes te voorkomen
- schep wat van het ijspoeder uit de beker, en schenk het papje erin, en druk vervolgens op RESPIN
ROMIG AARDBEIEN SORBET IJS
Ja ho ho ho, aardbeien ijs kan in dit rijtje toch zeker niet ontbreken ! Zeker ook, omdat ze laag zijn in fruitsuikers! Je kunt zowel diepvries als verse gebruiken. als je diepvries gebruikt, laat ze dan ontdooien. Ik heb dit sorbetijs extra romig gemaakt met wat seamoss.
DIT HEB JE NODIG :
- 300 gram biologische aardbeien ( diepvries of vers )
- acht druppels vanille stevia
- een eetlepel seamoss + water
- maal in de blender de aardbeien en stevia vloeibaar, vul de beker en vries 24 uur in
- zet de sorbet functie aan, en maak ondertussen een papje van de seamoss met wat water. Mix dit liefst even met een melk kloppertje, om klontjes te voorkomen
- schep wat van het ijspoeder uit de beker en schenk het seamoss papje erin, en druk op RESPIN
Ik twijfel ook al heel lang om deze te kopen…mijn kids zijn zoo gek op ijs maar er is zoveel meuk op de markt…..dus 9 van de 10 keer is het dus nee! Denk dat ik hem dan toch maar ga kopen als jij zo enthousiast bent!
Ik kijk uit naar je recepten!
Leuk te lezen! Wij twijfelen ook al best lang en ik vraag me steeds af of je niet hetzelfde kan bereiken met de hs blender? Die kan immers ook bevroren fruit met bijv kort ingevroren yoghurt mixen toch? Hoe is jouw ervaring?
zeker niet, de messen in de NINJA bewegen zich naar boven en beneden en wordt heel anders om gewenteld dan in een blender. Het moet immers ijs maken.
Ik denk dat ik de machine ga bestellen – ook heel gek op ijs 🙂 – inmiddels de derde machine uit jouw artikelen die ik ga kopen buiten alle (koeken) pannen van GREENPAN om. Prima allemaal. Bedankt voor de uitgebreide reviews etc. En natuurlijk meukvrij, dat spreekt voor zich!
zo leuk om te lezen Hans! Alvast erg veel plezier met de Ninja!
Ik denk na jou filmpje dat ik deze ook maar ga aanschaffen.
Dankjewel voor de test het helpt mij goede keuzes te maken
Heb je misschien ook tips voor mensen zoals ik die helemaal niet tegen zuivel kunnen? Ik kan geen lactose hebben maar ook geen casseïne
zie recepten ! zoals de komkommer ijs!