Maak zelf je speculaas en taai-taai kruiden!

Zo rond sinterklaas is er weer een ware ” run” op speculaaskruiden. Deze zijn pas recentelijk beter verkrijgbaar. Lange tijd waren deze speculaaskruiden enkel vindbaar in biowinkels. Sinds kort druppelt het ook binnen in supermarkten. Dit is gekomen omdat de vraag erg groot is geworden. We bakken steeds meer zelf en daarbij zijn speculaaskruiden onmisbaar. Het wordt niet alleen in sinterklaaslekkernijen gebruikt, maar ook bijvoorbeeld in ontbijtkoek, kruidkoek, en speculaasjes.

Alhoewel het dus steeds beter verkrijgbaar is, blijft het nog even zoeken. Speculaaskruiden is een mix van verschillende kruiden en specerijen. Om de consument te plezieren is er jaren geleden een kant en klaar mix op de markt gekomen. Maar eigenlijk is het meest gemakkelijk om zelf deze mix te maken. Het is bovendien een stuk goedkoper. Voor een zakje speculaaskruiden ( biologisch) betaal je  € 2 voor 30 gram. Niet biologisch ben je iets goedkoper uit, € 2,95 voor 150 gram, maar….daarin zitten vaak veel minder kruiden en specerijen. De prijs hangt erg af van de verschillende kruiden die zijn gemixt. Originele speculaaskruiden bestaan uit ceylon kaneelpoeder, koriander, kruidnagel, cardemom foelie, anijs, en een vleugje peper.  Veel mixen ( niet biologisch) bestaan uit kaneel, gemberpoeder, peper en cardemom.

Zoals eerder gezegd kun je het zelf onwijs eenvoudig en voordelig maken. Door in een potje het volgende te mengen:

  • ceylon kaneelpoeder ( 50 gram) ( klik hier om te bestellen
  • cardemom ( 30 gram)
  • kruidnagelpoeder ( 30 gram)
  • foelie ( 30 gram)
  • koriander ( 30 gram)
  • anijspoeder ( 30 gram)
  • vleugje peper

Kies liefst voor biologische kruiden en specerijen.  Conventionele kruiden & specerijen zijn in regel behoorlijk bespoten met bestrijdingsmiddelen.

Er zijn ook taai taai kruidenmixen verkrijgbaar. Deze verschillen nauwelijks van de speculaaskruiden, er is enkel wat gemberpoeder toegevoegd. Dus wil je taai taai kruiden? Meng dan door bovenstaand rijtje 30 gram gemberpoeder.

Je kunt oneindig veel kruiden met deze mixen. Ze geven naast smaak ook enige zoetheid. Daarom worden ze in veel zoete producten verwerkt. Wil je wat inspiratie opdoen voor de sinterklaasperiode? KLIK HIER om naar het overzicht te gaan van alle sinterklaas recepten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *