Het grote ” alles wat je wil weten over pompoen! ” dossier + taart recept!

Van pompoen krijg ik nooit genoeg. Ik eet ze iedere dag, en zeker tijdens het pompoen-seizoen kan ik dolgelukkig worden van al die prachtige soorten! In Nederland komen steeds meer soorten de supermarkten binnen druppelen. Daar waren tot voor kort enkel de oranje en flespompoenen verkrijgbaar maar afgelopen twee jaar zien we steeds meer soorten rondom het pompoenseizoen wat zo’n beetje begint eind Augustus. Ik ontvang ( zeker rondom de pompoen tijd) erg veel vragen over pompoenen. Alhoewel ik al vrij veel artikelen heb geschreven over pompoenen ga ik in dit artikel alle meest gestelde vragen beantwoorden en geef ik uitgebreide informatie over de pompoensoorten die in Nederland meest verkrijgbaar zijn. 

DSC_0260
ZIJN ALLE POMPOENEN EETBAAR?
De pompoenen die we in supermarkten, biowinkels en bij verschillende boeren kunnen kopen zijn vrijwel allemaal eetbaar. Kalebassen, zoals niet-eetbare pompoenen worden genoemd, kun je in principe alleen kopen in tuincentra’s. Kalebassen worden gebruikt als decoratie. Ze zijn niet eetbaar . De schil van een kalebas is heel erg hard. Kalebas is een verzamelnaam voor diverse vruchtsoorten van de geslachten Cucurbita. Datzelfde geldt voor de pompoen. Pompoenen zijn in het algemeen, in elk geval in  Nederland, eetbare soorten, terwijl kalebassen geschikt zijn voor het maken van gebruiksvoorwerpen. Deze vruchten zijn inheems in Midden- en Zuid-Amerika en dus pas sinds de 16e eeuw in Europa bekend. Ouder, afkomstig uit Midden-Azië en al in de Middeleeuwen in Europa bekend, zijn de flesvormige vruchten die de Latijnse naam lagenaria of cucurbita lagenaria droegen maar nu tot het afzonderlijke geslacht Lagenaria worden gerekend. In het Nederlands worden deze vruchten fleskalebas of ook kortweg kalebas genoemd, maar in het Middelnederlands nog cauwoerde, uit Oudfrans caourde, Nieuwfrans gourde ‘fleskalebas’.
Kalebassen zijn hol van binnen en bevatten geen of nauwelijks zaadlijsten. De smaak is zeer bitter, waardoor het sowieso eigenlijk al niet goed eetbaar is. Resumerend: in de winkels vinden we geen kalebassen, wel moet je even opletten als je pompoenen bij een boer of andere bron koopt die niet conform de regels van een winkel werken. Vraag daar altijd even of de pompoenen eetbaar zijn. Maar in de winkels kun je vrijwel geen kalebassen vinden. 
DSC_0257
 
KUN JE DE SCHIL VAN POMPOENEN ETEN?
Ja! 
Het blijft een hardnekkig misverstand, dat de schil niet eetbaar zou zijn. Maar het is juist andersom: in de schil zit de meeste smaak en bovendien de meeste betacaroteen ( antioxidant) Schil je dit weg, dan verliest een pompoen onwijs veel smaak, kleur, geur maar dus ook belangrijke voedingsstoffen. 
Vrijwel alle schillen van de pompoenen zijn eetbaar. Sommige soorten bevatten echter een vrij stugge schil, waardoor de smaak wat minder wordt, maar hoe jonger de pompoen is ( verse oogst) hoe malser de schil. Flespompoenen en spaghettipompoenen bevatten bijvoorbeeld een vrij stugge schil. Door deze te koken worden de schillen vanzelf zachter. Laat pompoenen met een dikke, stugge schil dus niet in de oven garen, maar kook deze in ruim water. 
 
WAT KAN IK MET DE ZAADLIJSTEN / PITTEN?
Als je veel pompoenen eet zoals ik, kun je flink wat zaadlijsten / pitten overhouden. Soms zijn deze zaadlijsten erg vast, en krijg je het er moeilijk uit geschept. Dit is vaak het geval bij jonge pompoenen. Met een beetje meer kracht lukt het uiteindelijk altijd. 
De zaadlijsten zijn niet eetbaar, de pitten wel. Maar hoe krijg je die pitten er een beetje vlot uit? 
Laat de zaadlijsten in een bak met kokend water ongeveer 15 minuten weken. Veel pitten worden dan al los geweekt. Spoel de zaadlijsten daarna om in een vergiet onder de kraan en help de pitten een handje om los te komen van de zaadlijsten. Droog de pitten, en laat ze bijvoorbeeld verspreid op een plaatje op de verwarming drogen. In de oven kan ook: op 45 graden, ongeveer 2/3 uur.
En dan komt het meest vervelendste klusje: de pitten uit hun velletjes halen. Dit kost wel wat pulk-werk….Veel mensen vinden dit teveel werk en gooien de zaadlijsten dan ook meestal weg of gebruiken ze om te kweken. Als je het geduld kunt opbrengen kun je aardig wat pompoenpitten verzamelen. 
Pompoenpitten zijn ontzettend gezond. Internet staat bomvol, met artikelen, over de vele gezonde voordelen van pompoenpitten. Ze mogen klein zijn, maar ze zitten wel echt propvol voedingsstoffen. Een klein portie ( circa 30 gram )  levert al een aardige hoeveelheid vetten ( meervoudig onverzadigde) ,  magnesium 40% van de ADH ) mangaan ( 45% van de ADH ) en eiwitten ( 8 gram) op. Dit levert sowieso al meteen vele gezonde voordelen. Gunstig voor hart en vaten, een krachtige anti-oxidant, werkt gunstig op de bloedsuikerspiegel, is zeer rijk aan vezels waardoor we een soepele stoelgang krijgen, en dankzij de goede bron van tryptofaan / zink / magnesium kunnen pompoenpitten een gunstige invloed hebben op onze nachtrust.
We kunnen ze kant en klaar kopen, maar ook vers uit onze pompoenen halen. Dit is, zoals je eerder kon lezen, best een klusje, maar levert wel de allerbeste gezonde voordelen. De kant en klaar pompoenpitten zijn meestal geroosterd, wat meteen erg veel van de gezonde voordelen wegneemt. KLIK HIER om verder te lezen , en hoe je zelf pompoenpitten kunt roosteren.
RAUW?
Veel mensen twijfelen, of de pitten zo rauw vers uit een pompoen eetbaar zijn. Ze twijfelen, omdat veel andere pitten giftig zijn. Gelukkig zijn pompoenpitten niet giftig en dus eetbaar. Dit wil echter niet zeggen, dat je ze ongelimiteerd kunt eten, want ze kunnen bij een overconsumptie mogelijk bijwerkingen geven. Ook kunnen ze je buik / maagpijn bezorgen als je spijsvertering moeite heeft om ze te verteren. Ze kunnen ook winderigheid en een opgeblazen gevoel geven als de vertering lastiger gaat.
Ook kunnen ze, net als vele andere voedingsmiddelen, allergische reacties geven, gelukkig komt dit bijna niet voor.
We roosteren ze graag. Dit is inderdaad lekkerder, maar helaas niet gezonder. Verhitten boven de 170-175 •C zorgt voor een flinke afname aan al die gezonde voedingsstoffen. Je kunt ze daarom het beste even roosteren in de oven waar de temperatuur instelbaar is. Roosteren in een koekenpan is erg lastig om een temperatuur punt aan te houden.
Tot slot moet je ook oppassen met het consumeren van pompoenpitten als je medicijnen slikt. Overleg altijd even van tevoren met je behandelend arts of dit veilig is. Better safe than sorry.
Om in een veilige range te blijven, kun je het beste per dag niet meer dan 20-25 gram pompoenpitten consumeren. En eet ze liefst één voor één in plaats van een handje tegelijk achterover slaan. Nog beter is het om ze te verwerken in gerechten. Ervaar je klachten als buikpijn / diaree / misselijkheid na het consumeren, staak het eten van pompoenpitten dan meteen.
Als ik naar mezelf kijk : ik eet iedere dag veel pompoen, en hou dan ook kilo’s pitten over, die ik niet vaak bewaar. Er blijft namelijk bij mij altijd wel wat pitten achter die ik gewoon mee-eet. Dit zijn er dagelijks ongeveer 2-6 stuks. Ik heb gelukkig geen verteringsproblemen, en deze pitten geven mij dan ook geen last.
Wil je ze liever geroosterd? Gebruik dan de oven en rooster ze niet hoger dan 175 *C.
IMG_2315
 
HOE ZIT HET MET BESTRIJDINGSMIDDELEN?
Pompoenen zijn duurzaam. Ze hebben geen of nauwelijks bestrijdingsmiddelen nodig omdat de pompoen zichzelf zeer goed kan beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Daarom zijn vrijwel alle pompoenen die uit Nederland komen biologisch. Toch gebeurt het wel, dat pompoenen worden bespoten, bijvoorbeeld omdat ze naast in Nederland ook in het buitenland verkocht worden. Wil je een 100% garantie op biologisch, koop dan pompoenen met een sticker, of alleen in biowinkels. 
Pompoenen die buiten een seizoen in Nederland worden verkocht komen vaak vanuit het buitenland. Deze soorten worden vaak wel bespoten. Wil je ook buiten een seizoen 100% biologische pompoenen, loop dan even een blokje om naar de biowinkel. Sommige biowinkels bieden deze namelijk een heel jaar door aan, maar velen kiezen echter alleen voor een seizoensgebonden voorraad die vanuit Nederland wordt aangeleverd om zo het milieu te besparen. 
Pompoenen zijn bovendien minst bespoten. Dus zijn ze niet biologisch, dan zijn de bestrijdingsmiddelen minimaal. Natuurlijk adviseer ik altijd om pompoenen vanuit Nederland te kopen. Naast dat de pompoenen dus duurzaam zijn betreft pesticiden, zijn ze tevens los verkrijgbaar, waardoor er geen onnodige plastic verpakkingen nodig zijn. Scheelt weer in de plastic afvalberg! 
DSC_0331
 
HEBBEN POMPOENEN ALLEMAAL EEN ZELFDE SMAAK?
Nee.
Wel zijn pompoenen zoet. Maar er zijn grote verschillen in smaak / soorten te bespeuren. En zijn bepaalde soorten pompoenen meer geschikter voor bepaalde gerechten. Zo zijn de meest zoetste en meest melige soorten geschikt voor desserts en toetjes, zijn matig zoete soorten geschikt voor bakken en in ovengerechten, en zijn de minst zoete soorten meest geschikt voor gerechten met hartige smaaknoten. 
Naast een zoete smaak, kan het vruchtvlees verschillen van hard tot fluweelzacht en melig. Spaghetti pompoenen bevatten bijvoorbeeld een draderig vruchtvlees terwijl de kabocha en de blauwe pompoen. melig zijn van binnen. De oranje ( hokiado ) pompoen is meest populair omdat deze pompoen vrij neutraal is te gebruiken, Maar laat je niet tegenhouden om andere soorten uit te proberen! De smaak van pompoen is best persoonlijk. Mijn voorkeuren gaan bijvoorbeeld uit naar meest zoet, melig en fluweel-zacht, of boterzacht. De witte “ LYRIC pompoen is dan ook samen met de kabocha mijn twee toppers. 
Grote pompoenen hebben in regel meer smaak dan kleinere. Dit komt door de vastheid van het vruchtvlees. Ook kunnen erg jonge ( onrijpe) pompoenen ook nog nergens naar smaken. Het vruchtvlees is dan vaak nog knoert-hard. In regel geldt: hoe groter een pompoen, hoe lekkerder hij zal smaken. 
IMG_5421
 
HOE SNIJ IK EEN POMPOEN?
IMG_5419
 
WORD JE DIK VAN POMPOEN?  EN HEB JE LEKKERE RECEPTEN VOOR MIJ?
DSC_0262
 
WAAR KAN IK DE BIJZONDERE SOORTEN VINDEN?
Tot voor kort konden we alleen de oranje ( hokiado) pompoen en de flespopoen vinden in supermarkten maar inmiddels breidt het assortiment zich ieder jaar weer een beetje meer uit. Dit is hartstikke leuk, niet alleen voor mij maar ook voor de consument omdat deze nu ook kennis kan maken met bijzondere soorten. De onbekendheid van al deze soorten is mij al jaren een doorn in het oog, en daarom vind ik het zo onwijs leuk dat supermarkten het nu eindelijk lijken op te gaan pikken. 
Voor de echt bijzondere soorten kun je het beste even rondkijken in de biowinkel. Daar vind je bijvoorbeeld ook de schattige pattison pompoentjes en erg lieve kleine pompoentjes. Veel boeren maar ook particulieren bieden hun oogst aan. Kijk even rond in je omgeving of er van dit soort plekken zijn, het scheelt je enorm veel geld omdat deze vaak voor een habbekrats worden aangeboden en meest bijzonder zijn. 
Zo’n bijzondere soort is bijvoorbeeld DE TURKSE MUTS. Deze eetbare pompoom wordt vaker gebruikt als sier-pompoen en je begrijpt vast bij het zien van deze pompoen waarom. Ze worden ook wel Turkse of Franse tulbandpompoenen genoemd. Het gaat om een oud Frans ras uit 1817 en wordt tegenwoordig meest nog steeds in Frankrijk geteeld. Ze zijn melig zoet van smaak, een kunnen de mooiste kleurcombinaties hebben. Omdat vaak wordt gedacht dat deze niet eetbaar zijn, worden ze in Nederland nauwelijks verkocht en vinden we deze soorten dan ook meest in tuincentra’s waar ze ook als sierpompoen wordt verkocht. Liggen ze echter in een biowinkel of supermarkt ( LIDL verkoopt ze soms! ) dan zijn ze gewoon eetbaar!
DSC_0365
 
HOE LANG BEWAAR JE POMPOENEN?
Pompoenen kun je minstens twee tot zelfs vier maanden bewaren op een koele plek in huis. Ik bewaar ze bijvoorbeeld op kamertemperatuur in een erg grote mand en een schaal op mijn eettafel. Echter kunnen pompoenen ook zeer snel rotten / beschimmelen. Dit gebeurt als de pompoen oud is ( geen verse oogst) en het bijvoorbeeld een vochtige teelt heeft gehad ( veel regen bijvoorbeeld) Met jonge pompoenen komt dit niet echt voor, en deze kun je zeker maanden goed bewaren. 
IMG_5108
 
KAN IK POMPOEN INVRIEZEN?
Je kunt pompoen invriezen. Blancheer de stukken en laat deze afkoelen. Daarna kun je ze invriezen. In de vriezer hou je het zeker 6-7 maanden houdbaar.
DSC_0353
 
HOE BEWAAR IK EEN AANGESNEDEN POMPOEN?
Aangesneden pompoen kun je het beste in plastic huishoudfolie wikkelen en in de koelkast bewaren. Daar blijft het dan ongeveer 3-5 dagen goed. Als je, zoals ik, veel pompoen gebruikt en veel vooraf snijdt, kun je ook de losse delen zonder folie 24 uur in de koelkast bewaren. 
IMG_4910
 
IK VIND DE SCHILLEN VAAK ERG STUG EN DAAROM NIET LEKKER. MAAR IK WIL ZE OOK WEER NIET WEGGOOIEN. HOE BEREID IK DE SCHIL HET BESTE ZODAT HET BOTERZACHT WORDT?
De schillen van vele soorten kunnen inderdaad behoorlijk stug zijn. Bijvoorbeeld de fles-pompoen en de spaghettipompoen hebben zeer stugge schilletjes. Als je een pompoen treft met een stugge schil, kun je deze beter niet in de oven laten garen. Door dit garingsproces worden schillen juist alleen maar stugger. Het beste kun je de pompoen koken in ruim water. Op deze manier worden schillen boterzacht. En kun je ze zeer gemakkelijk eten en verwerken. Soms hebben pompoenen harde stukjes, zoals bij een flespompoen erg vaak het geval is. Deze kun je dan wegsnijden. 
Wil je toch graag in de oven garen? Hol het gegaarde vruchtvlees dan na het garen uit de schil, en zet de schil in ruim water op het vuur tot deze boterzacht zijn gekookt. 
DSC_0332
 
IK ZIE VAAK POMPOENEN MET “ SPIKKELS”. OOK ZIE IK VEEL POMPOENEN MET “ SCHUURVLEKKEN”. KAN IK DE SCHIL DAN NOG WEL GEWOON ETEN? 
Je ziet vaak op de pompoen wat rare gele vlekken. De structuur van deze vlekken zijn ook vaak grof en stug. Veel mensen vragen zich af wat deze vlekken zijn. Dit zijn zogenoemde “ verkurkte beschadigingen”. Gelukkig is dit niets ergs. Deze vlekken ontstaan als de pompoen op een grond groeit. Daardoor krijgen sommige delen van een pompoen geen zonlicht waardoor deze plekken niet goed verkleuren tijdens de groei. Je kunt het vergelijken met groene en witte asperges. Witte asperges groeien onder de grond en vangen daardoor geen zonlicht en blijven “ albino”. De groene asperges groeien boven de grond en vangen zonlicht waardoor ze groen verkleuren. Als het erg nat weer is, ontstaan deze vlekken sneller op pompoenen. Ze worden meestal op een strobed gelegd om de meeste verkurking te voorkomen. Gelukkig kun je de verkurkte delen ook gewoon eten, en hoef je niets weg te gooien. Ik persoonlijk vind die delen zelfs smakelijker! Maar dat is persoonlijk. Vind je de smaak niets kun je de schil wegsnijden.
De “ spikkels” of “ pukkels” ontstaan door hagel, of harde regenschade. Dit kun je ook gewoon eten, niets aan de hand. Veel oogsten kunnen overigens door deze spikkels mislukken. Dit, omdat wij ( de consument ) liever mooie en puntgave pompoen kopen. Vaak worden deze mislukte gespikkelde pompoenen gewoon vernietigd, wat natuurlijk bizar is. In 2017 waren er wat slimme boeren die hun verhaal op social media hebben verteld waardoor deze oogsten massaal werden opgekocht. Hopelijk een goede les. 
WEL OF GEEN STICKER? IK ZIE IN SUPERMARKTEN VAAK POMPOEN MET EN ZONDER STICKER WAAROP DE BIOLOGISCHE AFKOMST WORDT VERMELD. HOE ZIT DAT NU?
We kunnen tegenwoordig goed terecht in de supermarkt voor verschillende soorten / rassen pompoenen. Dat is uiteraard super-fijn, maar het kan inderdaad nogal verwarring geven omdat de ene pompoen wel een sticker draagt en de ander niet. Hoe zit dat? Wel de pompoenen die het gehele jaar door worden verkocht , zoals de fles-pompoen en de oranje Hokiado pompoen, dragen een sticker, om aan te geven dat ze van biologische afkomst zijn. Dragen zij geen sticker, dan is dit dus NIET gegarandeerd. Zoals je eerder kon lezen, zijn de meeste pompoenen biologisch, omdat ze nauwelijks tot niet bespoten hoeven  te worden. Ze zijn erg sterk en zijn niet erg kwetsbaar of bevattelijk voor aantasting / rotting en bederf. Daarom zijn vrijwel alle pompoenen van nature biologisch ( onbespoten) maar er zijn kanttekeningen. Zo kunnen pompoenen die niet uit Nederland afkomstig zijn, wel worden bespoten om de transport zo goed mogelijk te overleven. Zit er echter wel een sticker op, dan is deze wel 100% biologisch. Wil je 100% verzekerd zijn van een biologische pompoen? Let dan op de volgende zaken:
* ….koop de pompoenen in de biowinkel
* ….koop de pompoenen bij een particulier die een moestuin heeft
* ….koop de pompoenen bij een boer die 100% biologisch teelt
* ….koop alleen pompoenen met een sticker om verzekerd te zijn van 100% biologisch
* ….koop liefst geen pompoenen vanuit het buitenland
Betekent het dus, dat een Hollandse pompoen zonder sticker niet biologisch is? Ja en nee, het is goed mogelijk , dat deze wel ( licht of zwaar ) zijn bespoten. Maar dat hoeft dus niet altijd het geval te zijn. De meeste kans op een onbespoten pompoen zonder sticker die dit aangeeft, heb je met pompoenen die uit Nederland afkomstig zij en in het seizoen worden verkocht. Wil je 100% zekerheid, dan kun je altijd contact opnemen met de leverancier.
KUN JE POMPOEN RAUW ETEN? 
Jazeker, je kunt pompoen met schil en vruchtvlees rauw consumeren. Het heeft een iets bittere smaak dan de gekookte pompoen, maar daarom niet minder lekker! Het bewaart bovendien de meeste vitaminen die door te koken meest verloren kunnen gaan. Soms kunnen mensen rauwe pompoen moeilijker verteren maar eigenlijk komt dit niet erg vaak voor.  Als je rauwe pompoenen eet, zorg er dan extra goed voor dat je de pompoenen zorgvuldig onder de hete kraan wast. Je kunt de pompoen het beste in kleine stukjes snijden en raspen of kort in de keukenmachine / blender vermalen. Maak er bijvoorbeeld eens een lekker zoet zuurtje van, door de pompoen rasp te vermengen met een flinke scheut appel-cider azijn, twee eetlepels erythritol en een zeer fijn gesnipperd lente-uitje! Verrukkelijk!
HOE HERKEN IK BIOLOGISCHE POMPOENEN BIJ DE SUPERMARKT / VERSMARKT / PARTICULIER / GROENTESPECIAAL WINKELS ? 

Pompoenen zijn een sterk ras, wat weinig tot zelfs geen bestrijdingsmiddelen nodig heeft. Sommige rassen zijn net iets gevoeliger, deze worden in regel bespoten met bestrijdingsmiddelen. Maar dit zijn geen grote hoeveelheden. Wat dat betreft behoren pompoenen tot één van de “ schoonste “ groentesoorten. Toch is er onderscheid. Er zijn wel degelijk biologische pompoenen, pompoenen dus, die biologisch worden geteeld. Wat is het verschil ? Wel, de biologische teler moet zich aan alle wettelijk bepaalde regels houden van het Europees biologische keurmerk, jazeker, dat bekende groente label. Dit keurmerk behoort tot de top 12 aan top keurmerken, alias keurmerken die zeer legitiem en accuraat zijn. Pompoenen die dit keurmerk NIET dragen, zijn NIET biologisch geteeld. En kunnen mogelijk bestrijdingsmiddelen bevatten, zeker als ze vanuit het buitenland worden gehaald.
Als je de pompoenen koopt in de biowinkel, ben je sowieso gegarandeerd van de biologische afkomst, maar in supermarkten / ( vers ) markten / bij-de-boer / particulier en in diverse “ losse “ winkels wordt het een stukje lastiger. Daarom zijn deze keurmerken zo belangrijk. In regel verkopen de meeste supermarkten biologische pompoenen, maar….niet ALLE SOORTEN zijn dan ook meteen biologisch. Zoals je eerder kon lezen verschilt dit per ras. Daarnaast speelt ook mee, of de pompoenen uit Nederland komen of zijn gehaald uit het buitenland, wat vrij vaak voorkomt buiten het pompoenseizioen ( eind Augustus tot eind November )
Supermarktketen LIDL verkoopt bijvoorbeeld biologische oranje pompoenen, deze zijn gebrand-merkt. Maar de fles-pompoen ( butternut ) dragen geen brandmerk, en worden ook niet als biologisch verkocht. AH zegt al helemaal niets over biologisch of niet, hun pompoenen dragen geen keurmerk en ook geen brandmerk.
Wat je kunt doen, is navragen bij klantenservices van supermarkten. Dirk van der Broek verkoopt bijvoorbeeld én biologische, én NIET biologische oranje pompoenen, wat het knap ingewikkeld maakt voor de consument. Let daarom echt steeds opnieuw even goed op keurmerken op de pompoen of dat een prijskaart én het land van herkomst, en wel / niet biologisch aangeeft. Twijfel je, vraag het dan na.
Veel discount supermarkten als een Aldi en een Lidl verkopen direct uit dozen in het schap. Dit maakt hert voor de consument meteen een beetje makkelijker, want op iedere doos vind je een sticker met alle nodige specificaties. Daarop vind je de teler, waar de pompoenen vandaan komen, en biologisch of niet. Een slim trucje die niet zoveel mensen kennen, maar probeer het eens uit. Deze sticker tells it all! Bij de wat luxere supermarkt ketens ( AH, Jumbo , Plus ) vind je helaas deze dozen niet, maar vraag daar ook gerust na, wees daarin spitsvondiger. En last out zeker not least : kies altijd het liefste voor NEDERLANDSE POMPOENEN! 
DSC_0352

DE MEEST VOORKOMENDE SOORTEN IN NEDERLAND

In Nederland komen we dus, zoals je eerder hebt kunnen lezen, steeds meer rassen de supermarkten binnen druppelen. Ik zet de meest voorkomende rassen in de Nederlandse winkels op een rij.
DSC_0268
 
FLES POMPOEN
Alhoewel het woord flespompoen meest wordt gebruikt, heten deze langwerpige pompoenen officieel butternuts. Ze kregen de naam flespompoen niet voor niets: ze zijn zeer herkenbaar aan de vorm die inderdaad veel weg heeft van een fles, of een peer. De butternut heeft een harde, gladde crèmekleurige schil. Deze schil kun je eten, dus behoef je niet te verwijderen.
DSC_0372
Het vruchtvlees is oranje en heeft vrij weinig pitten/zaadlijsten. Deze bevinden zich in het onderste, bolle gedeelte van de pompoen. In de “ hals” vinden we geen zaadlijsten. De zaadlijsten in het bolle gedeelte zijn soms vrij lastig te verwijderen omdat het vruchtvlees van een flespompoen erg stevig is. Wat je het beste kunt doen is de pompoen in stukken snijden en daarna de zaadlijsten verwijderen, of gebruik met wat brute kracht je vingers om de zaadlijsten eruit te halen.
De flespompoen is de goedkoopste van alle rassen en zijn het gehele jaar door verkrijgbaar. Buiten het seizoen worden ze uit het buitenland gehaald. Soms kun je een heel jaar lang flespompoen vinden in de biowinkel, maar dan haalt ook deze zijn flespompoenen meestal uit het buitenland.
DSC_0373
De flespompoen is heel erg populair in de Marokkaanse en Turkse keuken, daar wordt het gebruikt om desserts van te maken. De flespompoen is dan ook één van de zoetste rassen. Het is bijvoorbeeld zoeter dan de oranje hokiado pompoen, terwijl deze pompoen veel populairder lijkt. Ook is het vruchtvlees van de flespompoen erg mooi oranje wat betekent dat er erg veel betacaroteen in zit. De smaak? zeer zoet! Heerlijk vast en sappig.
Kook de flespompoen in de schil. In de oven garen geeft een wat stuggere schil. Je kunt dit ras dus het beste in de schil koken waardoor de schil boterzacht wordt. Deze pompoensoort is heerlijk om pompoensoep van te maken.
DSC_0267
HOKIADO ORANJE POMPOEN
Een betrekkelijk kleine pompoen afkomstig uit Japan. Ook hier kun je de schil er lekker om laten. Het vruchtvlees is oranje, en in het midden vinden we een behoorlijke zaadlijst vol pitten. Deze pitten kunnen we roosteren. De vorm is meestal hoog, rond met een lange uitloper/steel.Er zijn in oranje pompoenen enorm veel soorten. De hokiado wordt meest verkocht, gevolgd door de “ gewone oranje” pompoen. Deze zijn meestal een stuk groter, maar zijn minder zoet. Deze soorten vinden we vooral in speciaalzaken en bij de particulier. De meeste hokiado pompoenen zijn peervormig, maar er zijn ook veel hokiado pompoenen in de omloop in Nederland die lampion-achtig zijn van vorm. Daarin zitten ook soms weer kleine smaakverschillen in zoetheid. De lampion pompoenen bevatten over het algemeen meer zoetheid. De soort lampion pompoen die we n Nederland zien is de Giraumon pompoen. Prachtig om te zien overigens.
IMG_4909
De hokiado wordt net als de flespompoen het gehele jaar verkocht, en buiten het seizoen ook vanuit het buitenland gehaald. Alhoewel deze oranje pompoen meest populair is, bevat hij niet de meeste smaak en betacaroteen, de flespompoen is daarin beter vertegenwoordigd. De hokiado is mild zoet, heeft zacht en licht melig vruchtvlees en is zeer geschikt voor soepen of om te stoven. De schil is minder stug, waardoor het snijden ook makkelijker is dan andere soorten. 
DSC_0269
 
DE SPAGHETTI POMPOEN
We zien deze steeds vaker in de Nederlandse winkels. Ze zijn anno 2018 meest verkrijgbaar in biowinkels, maar o.a supermarktketen LIDL heeft ze sinds dit jaar ook in hun assortiment. De spaghetti pompoen is een pompoen van Japanse afkomst .. De pompoen valt, zodra hij wordt gekookt, in spaghetti-achtige draadjes uiteen. Na het koken kun je deze draadjes zeer gemakkelijk verwijderen met een vork.Er zijn in Nederland twee soorten verkrijgbaar: een soort met een gele schil, en een soort met een groene / donkergroene gevlekte schil, wat erg lijkt op de schil van een watermeloen.
De gele soorten zijn iets zoeter van smaak. Het vruchtvlees is licht oranje/ neigend naar geel, en zeer draderig. De zaadlijsten liggen in regel vrij los, waardoor je deze, zeker na het koken, zeer eenvoudig kunt verwijderen. De schil van een spaghettipompoen is vrij stug. Dit kan niet smakelijk zijn om te eten. De schil wordt heel erg stug naarmate de pompoenen rijpen, dus hoe jonger de pompoenen, hoe malser de schillen nog zijn. Wil je de schil mee-eten, kook de spaghettipompoen dan in ruim water en niet in de oven. Door te koken in water worden schillen ook boterzacht. Wil je meer lezen over de spaghetti pompoen? KLIK HIER
DSC_0263
 
KABOCHA POMPOEN
FOR SURE één van mijn allergrootste favorieten, en niet in de minste plaats vanwege het fluweelzachte, melige vruchtvlees en de verrukkelijke zoete smaak! Ook de kabocha komt van oorsprong uit Japan, en de schil is eetbaar. De kleuren zijn licht en donkergroen/gestreept, de vorm meestal plat en bolrond. Deze pompoen bezit een volle, romige, zoete smaak. Na het koken wordt het vruchtvlees zeer smeuïg zodat het een prima vervanging is voor aardappelpuree. Velen vergelijken de smaak ook wel eens met die van tamme kastanjes.
DSC_0363
De kabocha is een soort die na de flespompoen en hokiado pompoen meest in supermarkten worden verkocht. Ze zijn er echter niet het gehele jaar door.
De schil is licht stug, wat wil zeggen dat je er vrij gemakkelijk met een mes doorheen komt. Na het koken is de schil boterzacht. De kabocha is uitermate geschikt voor desserts en andere zoete gerechten . Wil je meer lezen over de kabocha? KLIK HIER
DSC_0333
 
DE WITTE “ ALBINO” POMPOEN
Witte pompoenen zijn er in ontzettend veel rassen. Meest bekende zijn de  albinopompoen, spookpompoen, sneeuwbal, Casper, Lumina, Baby Boo, suikerspinpompoen en de lyric.  In Nederland worden ze nauwelijks verkocht, en kun je ze dan ook moeilijk vinden, maar anno 2018 lijkt er eindelijk verandering in te komen omdat supermarktketen LIDL deze hebben opgenomen in hun assortiment.   Deze albino’s met een natuurlijke witte of ivoorkleurige huid (ook bekend als de schaal) zijn gefokt door pompoenkwekers en zaden voor specifieke variëteiten, zoals Lumina, suikerspin, volle maan, ijsbeer of miniatuur Baby Boo, Witte pompoenen moeten worden geplant nadat het risico van vorst is verstreken en het duurt ongeveer 90 dagen om te groeien. Zodra witte pompoenen op de wijnstok rijpen, moeten ze snel worden geplukt of bestaat het risico op verkleuring. Ze zijn geweldig om te snijden  omdat hun huid niet zo dik is als die van een oranje pompoen.
DSC_0327
Het vlees in een witte pompoen is heerlijk zacht, en lekker zoet.. Witte pompoen kan in veel recepten worden vervangen door oranje pompoen, of je nu pompoentaart aan het bakken bent of een pompoensoep verzint. De satijnachtige textuur en de zoete pompoensmaak van de Lumina-variëteit is uitstekend voor het bakken. Het ras wat we het vaakst in Nederland tegenkomen is de LYRIC pompoen. Deze hebben een heerlijk melig, zacht zoet en smeuïg vruchtvlees.
DSC_0328
Ze hebben een lichtgroen / oranje kleur vruchtvlees wat best opmerkelijk is. De LYRIC is naast de kabocha mijn grote favoriet. Vanwege de geweldig zoete smaak, het fluweelachtige, boterzachte, melige vruchtvlees en de gemakkelijkheid van het snijden. Verleent zich geweldig voor toetjes!
DSC_0387
PATTISON
Deze soorten vinden we nu nog alleen in biowinkels en speciaalzaken en bij de particulier, maar hopelijk komt er snel verandering in, en gaan supermarkten ook overstag. Deze prachtige variant is in vele kleuren en groottes verkrijgbaar. Pattison pompoenen worden jong geoogst. Zodra ze groter groeien dan 7-10 cm, gaat de smaak vrijwel verloren en zijn ze vlak en smaakloos. Pattison pompoenen worden vaak gebruikt ter vervanging voor courgette. De smaak is mild zoet, en het vruchtvlees is licht oranje. Soms zie je veel “ wratten” op de pompoenen. Dit is niet erg, en kun je de pompoen gewoon eten. Pattison pompoen zijn van binnen wat “ natter” en daardoor ook minder geschikt om bijvoorbeeld een romige pompoensoep mee te maken. De schil kun je gewoon eten.Pattison pompoenen zijn vooral een streling voor het oog, ze hebben vaak de meest prachtigste kleuren en vormen. En: hoe kleiner de pompoen, hoe smaakvoller!
DSC_0720
KINGS CROWN  of CROWNS PRINCE POMPOEN
Deze soort heeft een wit/ grijsachtige schil,  en onderop een “ kroontje” Hier heeft hij dan ook zijn naam aan te danken. Deze pompoen wordt veel gekweekt in Nieuw Zeeland. Deze blauwgrijze pompoen is platrond, met een afmeting van ongeveer 30×20 cm en is zeer lang bewaarbaar. Aan de onderzijde bevindt zich meestal een typerende ronde krans, de “Crown”. Het oranjegele vruchtvlees ruikt heerlijk fris en smaakt zoet en melig.  Het is de voorvader van allerlei hybriden (Crown Prince e.d.) maar doet door goede selectie niet onder voor zijn moderne nageslacht. Kings crowns zijn pompoenen die erg veel betacaroteen bevat. Het vruchtvlees is diep oranje. De schil is wat stug. Daarom is hij ook beter houdbaar. Qua smaak komt hij nog het meest in de buurt van de LYRIC pompoen. Wist je overigens dat deze pompoenen wel acht maanden te bewaren zijn op een hele plaats? De zoete smaak heeft ook een noot-achtige nasmaak. Anno 2018 o.a bij de AH verkrijgbaar. 
DSC_0266
BLAUWE POMPOEN
Deze blauwe pompoen kun je zeer gemakkelijk verwarren met de kabocha. Qua uiterlijk lijken ze sprekend op elkaar maar als je beter kijkt zie je wel een verschil. De blauwe pompoen heeft inderdaad een blauw-achtige gloed op zijn schil. Er zijn verschillende soorten blauwe pompoenen, net als de kabocha.
Qua smaak en textuur ontlopen de kabocha en de blauwe pompoen elkaar niet. Ook de blauwe pompoen heeft een mooi oranje kleur vruchtvlees, smaakt lekker zoet en heeft een fluweelzachte, melige textuur. De schil is iets minder stug dan de kabocha. 
SWEET DUMPLING
Deze eetbare pompoensoort wordt veelal gebruikt als sier-pompoen, maar dat is echt zonde. Natuurlijk is hij ontzetten fraai om te zien, maar hij is nog lekkerder om te eten! Het vruchtvlees is een beetje te vergelijken met de kaboucha pompoen, maar dan iets lichter van kleur. De smaak wordt nog meest vergeleken met een zoete aardappel. Rauw gegeten doet deze sweet dumpling zijn naam ook eer aan: rauw smaakt het naar wilde zoete kastanje. Deze pompoen is uitermate geschikt om te koken, stomen, bakken, roosteren en stoven. In Nederland zijn ze goed verkrijgbaar, met name particuliere en hobby-kwekers bieden in het pompoen-seizoen hun mooie pompoenen aan, ook nog eens voor een habbekrats. Ook worden ze in bio-winkels verkocht, maar daar is de prijs meestal erg hoog.
Gekookt in de schil ( want ja, die kun je ook gewoon eten ) smaakt het vruchtvlees heerlijk zoet, is melig van structuur en heeft een noot-achtige nasmaak. Het behoort naast de kaboucha en de Albino tot mijn grote favorieten. Een ware delicatesse!

HELP! Mijn pompoen is verrot!

Pompoenen zijn supersterk. Ze worden daarom nauwelijks tot niet bespoten en de meeste pompoenen zijn daarom biologisch. Toch zijn niet alle pompoenen biologisch, omdat er ook veel ( buiten het pompoen seizoen) uit het buitenland wordt gehaald, waar de pompoenen soms wel worden bespoten. Met name flespompoen en de Hokiado pompoen wordt veel uit het buitenland gehaald. Pompoenen van Hollandse boden worden nauwelijks bespoten.

Pompoenen kunnen zeer lang op kamertemperatuur worden bewaard. Afhankelijk van de rijpheid en het ras kunnen sommige pompoensoorten wel maanden worden bewaard. Echter kunnen de rassen, ook de sterkere rassen als de flespompoen, rottingen en vlekjes gaan vertonen. Zeker de jonge pompoenen met nog vrij veel vocht kunnen naast nauwelijks smaak ook sneller gaan rotten en beschimmelen. Daarom kun je het beste voor rijpere soorten kiezen. Maar ook dit is nooit een echte garantie op veel smaak en langere houdbaarheid omdat iedere pompoen in wezen best uniek is.

Is jouw pompoen gaan rotten en schimmelen? Gooi deze dan niet direct weg. Want vrijwel altijd is het zo dat je deze plekken gewoon weg kunt snijden, en dat de rest van de pompoen nog prima eetbaar is.

Snij ongeveer anderhalve centimeter weg van de rotting, en schimmel. Gebruik ook je zintuigen. Is een pompoen zeer verkleurd, zijn de zaadlijsten uitgedroogd, heeft de pompoen een onbestendige geur en kleur gekregen, gooi de pompoen dan wel weg. Dan is de smaak ook niet erg lekker meer.

Kijk in ieder geval de verrotte / beschimmelde pompoen GOED NA. Je kunt er nog vaak een pan vol pompoen uit slepen. Bovendien reduceer je de voedselverspilling.

 

 
DSC_0337

POMPOENTAART! 

Met pompoen kun je echt alle kanten op. Van pompoen wordt het meest soep gemaakt, maar het wordt ook steeds meer opgemerkt als een heerlijke zoeter in taart, gebak en desserts. In deze heerlijke pompoentaart kun je alle soorten pompoen ( met schil) verwerken. Ik adviseer echter om de zoete soorten te kiezen, zoals de LYRIC, de kabocha en de blauwe pompoen. Je kunt echter ook minder zoete gebruiken, zoals ik in dit voorbeeld recept heb gedaan, door een spagettipompoen te gebruiken ( met schil)
DSC_0329
Ik heb de bodem gebakken in de airfyer. Maar je kunt de bodem uiteraard ook bakken in de oven. Verwarm de oven voor op 185 • en bak de bodem in een ronde vorm in ongeveer 15 minuten gaar.  In de airfyer gaat het echter razendsnel 
DSC_0342
DIT HEB JE NODIG:
 
( voor de bodem:
 
450 gram havermout ( droog)
10-12 druppels greensweet-stevia ( smaak naar keuze, ik koos voor amandel)
275 ml water
 
Voor de topping:
een halve gekookte spaghettipompoen of een kleine andere pompoen,  fijn gemalen tot een puree
4 gram Agar Agar
10 druppels greensweet-stevia ( smaak naar keuze, ook hier koos ik voor de amandelsmaak)
 
Om te decoreren:
noten / zaden / pitten / goijibessen, rozijnen / kokosrasp / kokossnippers / amandelschaafsel / gepofte boekweit / kasha *
( dit is allemaal optioneel, je kunt geheel zelf je favorieten kiezen. 
DSC_0339
ZO MAAK JE HET :
:
Leg een stukje bakpapier in de baklift. Roer alle ingrediënten voor de boden goe door elkaar. Stort in de baklift en druk goed aan zodat er een bodem ontstaat. Zet de temperatuur op 180 graden en bak de boden 5 minuten, controleer daarna of de boden goed hard is geworden. Haal de boden uit de baklift en leg deze in een passende dichte bakvorm, of schaal. 
 
Gooi alle ingrediënten voor de topping in een steelpan en breng dit al roerende aan de kook . Schenk dit over de boden en verdeel. Bestrooi met de gewenste decoratie en laat de taart ongeveer 2 uur opstijven in de koelkast. 
DSC_0338

GERELATEERDE ARTIKELEN:

recept pompoen mayonsaise

recept pompoen / banaan chocoladepasta

recept pompoen rösti

recept pompoenstukjes uit de oven

recept gevulde pompoen

gooi geen pompoenpitten weg! Zo verwerk je ze! 

haver / pompoen-pitcake recept 

pompoen bloemen zijn eetbaar! 

recept pompoen bites geen oven nodig! 

recept vegan pompoen taartje uit de airfryer

recept pompoen frieten uit de airfryer

hoe bereid je en spaghetti-pompoen en wat kun je er allemaal mee?

hoe snij je een pompoen?

wordt je dik van pompoen?

recept pompoen boterham spread

recept pompoen muffin-paddenstoelen

de KABOUCHA pompoen, the best ! 

recept chocolade / pompoen taart

recept gyoza met dashi en kaboucha pompoen 

recept pompoen kerst-rollade

recept pompoen chocolade brownies

recept walnoot / pompoen taartje

recept pompoen patat uit de oven met pompoen saus

wok-recept met pompoen chutney

recept pompoen chutney

recept gevulde pompoen

recept monique’s pompoensoep

recept  herfst bordje met pompoen puree

recept pompoen koeken

 
 

12 Reacties op “Het grote ” alles wat je wil weten over pompoen! ” dossier + taart recept!

  1. Zo Monique, wat veel informatie over de pompoen.
    Heb tot nu toe de 2 meest bekende soorten gegeten maar ga nu op zoek naar andere soorten en daar iets lekkers van maken.
    Dankjewel voor je uitgebreide verslag.

  2. Geweldig Monique , zo leer je nog eens wat ????????
    En zo goede uitleg, super

  3. Top site, hoop wijzer geworden en de smaak te pakken gekregen. Kun je ook iets over de Bleu Ballet schrijven?

  4. Wij hebben een grote oranje pompoen gekregen.. uit de tuin bij de Drentse boerderij van vrienden… steel goed verkurkt…
    Nu hebben we ‘m vandaag aangesneden om te gaan verwerken in soep etc.., maar het vruchtvlees is deels groen… is het verstandig om hier soep van te maken of krijgen we dan buikpijn?
    Mvrg
    Tourette

  5. Hallo Monique,

    Mijn pompoenplant heeft veel vruchten die nu nog geel zijn.
    Kan ik ze nu al voor een deel oogsten en eten en een aantal door laten groeien?

    Hartelijke groet, Itsk

  6. Ik had nog 2 pompoenen liggen en wilde hier soep van maken. Nu zijn de pitten van 1 pompoen gaan wortelen in het vruchtvlees. Rare vraag misschien maar kan ik die dan nog gewoon eten omdat er wel stukjes van de wortels in het vruchtvlees zitten die zijn er niet uit te halen.

  7. wow, wat een berg informatie. Mooi artikel om te bewaren en te delen. Dankjewel

  8. Wat fijn zoveel info! Ik mis alleen Giraumon pompoen en zou daar graag wat meer over willen weten en recepten, en dan ook nog vegetarisch….
    Ik hoop dat er reacties deze kant op komen…

  9. Hallo Monique,
    Mijn naam is Rudy Dillen en ben werkend lid aan de plaatselijke Heemkring van Herentals (B). In voorbereiding op een artikel doe ik wat opzoekwerk en kom terecht op jouw site, overigens mooi gemaakt! De benaming van onze (oude) Rederijkerskamer was ’t Cauwoerdeken’. Deze zou mogelijk zijn afgeleid van de pompoennaam die in onze regio nogal populair was/is. Onze kerk is gesticht door het Kapittel van Mons (Bergen), vandaar mogelijk de Franse naam. Nu ligt Mons/Bergen dicht tegen de Franse grens en was er vroeger ook een deel van Frankrijk. Zou het mogelijk zijn dat met deze Franse invloed de Kanunnikessen van Bergen de flespompoen hebben meegebracht naar onze streek, mogelijk ook als alternatief/vervangend voedingsmiddel als de aardappeloogst weer eens was mislukt? Ik hoor graag jou inzichten hierover. Alvast dank voor je reactie. Met vrolijke Kerstgroet, Rudy Dillen

  10. Hoi Monique, ik heb vandaag een pompoen curry gemaakt. Normaal zalig. Maar de pompoen was heel erg melig en dat verpestte eigenlijk de hele smaak. Ik heb dat nooit eerder gehad en vraag me af hoe je kunt herkennen of een pompoen melig is. Ik had nu de biologische flespompoenen van Appie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *