Het grote ” alles wat je wil weten over pompoen! ” dossier + taart recept!

DSC_0262

Van pompoen krijg ik nooit genoeg. Ik eet ze iedere dag, en zeker tijdens het pompoen-seizoen kan ik dolgelukkig worden van al die prachtige soorten! In Nederland komen steeds meer soorten de supermarkten binnen druppelen. Daar waren tot voor kort enkel de oranje en flespompoenen verkrijgbaar maar afgelopen twee jaar zien we steeds meer soorten rondom het pompoenseizoen wat zo’n beetje begint eind Augustus. Ik ontvang ( zeker rondom de pompoen tijd) erg veel vragen over pompoenen. Alhoewel ik al vrij veel artikelen heb geschreven over pompoenen ga ik in dit artikel alle meest gestelde vragen beantwoorden en geef ik uitgebreide informatie over de pompoensoorten die in Nederland meest verkrijgbaar zijn. 

DSC_0260
ZIJN ALLE POMPOENEN EETBAAR?
De pompoenen die we in supermarkten, biowinkels en bij verschillende boeren kunnen kopen zijn vrijwel allemaal eetbaar. Kalebassen, zoals niet-eetbare pompoenen worden genoemd, kun je in principe alleen kopen in tuincentra’s. Kalebassen worden gebruikt als decoratie. Ze zijn niet eetbaar . De schil van een kalebas is heel erg hard. Kalebas is een verzamelnaam voor diverse vruchtsoorten van de geslachten Cucurbita. Datzelfde geldt voor de pompoen. Pompoenen zijn in het algemeen, in elk geval in  Nederland, eetbare soorten, terwijl kalebassen geschikt zijn voor het maken van gebruiksvoorwerpen. Deze vruchten zijn inheems in Midden- en Zuid-Amerika en dus pas sinds de 16e eeuw in Europa bekend. Ouder, afkomstig uit Midden-Azië en al in de Middeleeuwen in Europa bekend, zijn de flesvormige vruchten die de Latijnse naam lagenaria of cucurbita lagenaria droegen maar nu tot het afzonderlijke geslacht Lagenaria worden gerekend. In het Nederlands worden deze vruchten fleskalebas of ook kortweg kalebas genoemd, maar in het Middelnederlands nog cauwoerde, uit Oudfrans caourde, Nieuwfrans gourde ‘fleskalebas’.
Kalebassen zijn hol van binnen en bevatten geen of nauwelijks zaadlijsten. De smaak is zeer bitter, waardoor het sowieso eigenlijk al niet goed eetbaar is. Resumerend: in de winkels vinden we geen kalebassen, wel moet je even opletten als je pompoenen bij een boer of andere bron koopt die niet conform de regels van een winkel werken. Vraag daar altijd even of de pompoenen eetbaar zijn. Maar in de winkels kun je vrijwel geen kalebassen vinden. 
DSC_0257
 
KUN JE DE SCHIL VAN POMPOENEN ETEN?
Ja! 
Het blijft een hardnekkig misverstand, dat de schil niet eetbaar zou zijn. Maar het is juist andersom: in de schil zit de meeste smaak en bovendien de meeste betacaroteen ( antioxidant) Schil je dit weg, dan verliest een pompoen onwijs veel smaak, kleur, geur maar dus ook belangrijke voedingsstoffen. 
Vrijwel alle schillen van de pompoenen zijn eetbaar. Sommige soorten bevatten echter een vrij stugge schil, waardoor de smaak wat minder wordt, maar hoe jonger de pompoen is ( verse oogst) hoe malser de schil. Flespompoenen en spaghettipompoenen bevatten bijvoorbeeld een vrij stugge schil. Door deze te koken worden de schillen vanzelf zachter. Laat pompoenen met een dikke, stugge schil dus niet in de oven garen, maar kook deze in ruim water. 
DSC_0371
 
WAT KAN IK MET DE ZAADLIJSTEN / PITTEN?
Als je veel pompoenen eet zoals ik, kun je flink wat zaadlijsten / pitten overhouden. Soms zijn deze zaadlijsten erg vast, en krijg je het er moeilijk uit geschept. Dit is vaak het geval bij jonge pompoenen. Met een beetje meer kracht lukt het uiteindelijk altijd. 
De zaadlijsten zijn niet eetbaar, de pitten wel. Maar hoe krijg je die pitten er een beetje vlot uit? 
Laat de zaadlijsten in een bak met kokend water ongeveer 15 minuten weken. Veel pitten worden dan al los geweekt. Spoel de zaadlijsten daarna om in een vergiet onder de kraan en help de pitten een handje om los te komen van de zaadlijsten. Droog de pitten, en laat ze bijvoorbeeld verspreid op een plaatje op de verwarming drogen. In de oven kan ook: op 45 graden, ongeveer 2/3 uur.
En dan komt het meest vervelendste klusje: de pitten uit hun velletjes halen. Dit kost wel wat pulk-werk….Veel mensen vinden dit teveel werk en gooien de zaadlijsten dan ook meestal weg of gebruiken ze om te kweken. Als je het geduld kunt opbrengen kun je aardig wat pompoenpitten verzamelen. 
IMG_2315
 
HOE ZIT HET MET BESTRIJDINGSMIDDELEN?
Pompoenen zijn duurzaam. Ze hebben geen of nauwelijks bestrijdingsmiddelen nodig omdat de pompoen zichzelf zeer goed kan beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Daarom zijn vrijwel alle pompoenen die uit Nederland komen biologisch. Toch gebeurt het wel, dat pompoenen worden bespoten, bijvoorbeeld omdat ze naast in Nederland ook in het buitenland verkocht worden. Wil je een 100% garantie op biologisch, koop dan pompoenen met een sticker, of alleen in biowinkels. 
Pompoenen die buiten een seizoen in Nederland worden verkocht komen vaak vanuit het buitenland. Deze soorten worden vaak wel bespoten. Wil je ook buiten een seizoen 100% biologische pompoenen, loop dan even een blokje om naar de biowinkel. Sommige biowinkels bieden deze namelijk een heel jaar door aan, maar velen kiezen echter alleen voor een seizoensgebonden voorraad die vanuit Nederland wordt aangeleverd om zo het milieu te besparen. 
Pompoenen zijn bovendien minst bespoten. Dus zijn ze niet biologisch, dan zijn de bestrijdingsmiddelen minimaal. Natuurlijk adviseer ik altijd om pompoenen vanuit Nederland te kopen. Naast dat de pompoenen dus duurzaam zijn betreft pesticiden, zijn ze tevens los verkrijgbaar, waardoor er geen onnodige plastic verpakkingen nodig zijn. Scheelt weer in de plastic afvalberg! 
DSC_0331
 
HEBBEN POMPOENEN ALLEMAAL EEN ZELFDE SMAAK?
Nee.
Wel zijn pompoenen zoet. Maar er zijn grote verschillen in smaak / soorten te bespeuren. En zijn bepaalde soorten pompoenen meer geschikter voor bepaalde gerechten. Zo zijn de meest zoetste en meest melige soorten geschikt voor desserts en toetjes, zijn matig zoete soorten geschikt voor bakken en in ovengerechten, en zijn de minst zoete soorten meest geschikt voor gerechten met hartige smaaknoten. 
Naast een zoete smaak, kan het vruchtvlees verschillen van hard tot fluweelzacht en melig. Spaghetti pompoenen bevatten bijvoorbeeld een draderig vruchtvlees terwijl de kabocha en de blauwe pompoen. melig zijn van binnen. De oranje ( hokiado ) pompoen is meest populair omdat deze pompoen vrij neutraal is te gebruiken, Maar laat je niet tegenhouden om andere soorten uit te proberen! De smaak van pompoen is best persoonlijk. Mijn voorkeuren gaan bijvoorbeeld uit naar meest zoet, melig en fluweel-zacht, of boterzacht. De witte “ LYRIC pompoen is dan ook samen met de kabocha mijn twee toppers. 
Grote pompoenen hebben in regel meer smaak dan kleinere. Dit komt door de vastheid van het vruchtvlees. Ook kunnen erg jonge ( onrijpe) pompoenen ook nog nergens naar smaken. Het vruchtvlees is dan vaak nog knoert-hard. In regel geldt: hoe groter een pompoen, hoe lekkerder hij zal smaken. 
IMG_5421
 
HOE SNIJ IK EEN POMPOEN?
IMG_5419
 
WORD JE DIK VAN POMPOEN?  EN HEB JE LEKKERE RECEPTEN VOOR MIJ?
DSC_0262
 
WAAR KAN IK DE BIJZONDERE SOORTEN VINDEN?
Tot voor kort konden we alleen de oranje ( hokiado) pompoen en de flespopoen vinden in supermarkten maar inmiddels breidt het assortiment zich ieder jaar weer een beetje meer uit. Dit is hartstikke leuk, niet alleen voor mij maar ook voor de consument omdat deze nu ook kennis kan maken met bijzondere soorten. De onbekendheid van al deze soorten is mij al jaren een doorn in het oog, en daarom vind ik het zo onwijs leuk dat supermarkten het nu eindelijk lijken op te gaan pikken. 
Voor de echt bijzondere soorten kun je het beste even rondkijken in de biowinkel. Daar vind je bijvoorbeeld ook de schattige pattison pompoentjes en erg lieve kleine pompoentjes. Veel boeren maar ook particulieren bieden hun oogst aan. Kijk even rond in je omgeving of er van dit soort plekken zijn, het scheelt je enorm veel geld omdat deze vaak voor een habbekrats worden aangeboden en meest bijzonder zijn. 
DSC_0365
 
HOE LANG BEWAAR JE POMPOENEN?
Pompoenen kun je minstens twee tot zelfs vier maanden bewaren op een koele plek in huis. Ik bewaar ze bijvoorbeeld op kamertemperatuur in een erg grote mand en een schaal op mijn eettafel. Echter kunnen pompoenen ook zeer snel rotten / beschimmelen. Dit gebeurt als de pompoen oud is ( geen verse oogst) en het bijvoorbeeld een vochtige teelt heeft gehad ( veel regen bijvoorbeeld) Met jonge pompoenen komt dit niet echt voor, en deze kun je zeker maanden goed bewaren. 
IMG_5108
 
KAN IK POMPOEN INVRIEZEN?
Je kunt pompoen invriezen. Blancheer de stukken en laat deze afkoelen. Daarna kun je ze invriezen. In de vriezer hou je het zeker 6-7 maanden houdbaar.
DSC_0353
 
HOE BEWAAR IK EEN AANGESNEDEN POMPOEN?
Aangesneden pompoen kun je het beste in plastic huishoudfolie wikkelen en in de koelkast bewaren. Daar blijft het dan ongeveer 3-5 dagen goed. Als je, zoals ik, veel pompoen gebruikt en veel vooraf snijdt, kun je ook de losse delen zonder folie 24 uur in de koelkast bewaren. 
IMG_4910
 
IK VIND DE SCHILLEN VAAK ERG STUG EN DAAROM NIET LEKKER. MAAR IK WIL ZE OOK WEER NIET WEGGOOIEN. HOE BEREID IK DE SCHIL HET BESTE ZODAT HET BOTERZACHT WORDT?
De schillen van vele soorten kunnen inderdaad behoorlijk stug zijn. Bijvoorbeeld de fles-pompoen en de spaghettipompoen hebben zeer stugge schilletjes. Als je een pompoen treft met een stugge schil, kun je deze beter niet in de oven laten garen. Door dit garingsproces worden schillen juist alleen maar stugger. Het beste kun je de pompoen koken in ruim water. Op deze manier worden schillen boterzacht. En kun je ze zeer gemakkelijk eten en verwerken. Soms hebben pompoenen harde stukjes, zoals bij een flespompoen erg vaak het geval is. Deze kun je dan wegsnijden. 
Wil je toch graag in de oven garen? Hol het gegaarde vruchtvlees dan na het garen uit de schil, en zet de schil in ruim water op het vuur tot deze boterzacht zijn gekookt. 
DSC_0332
 
IK ZIE VAAK POMPOENEN MET “ SPIKKELS”. OOK ZIE IK VEEL POMPOENEN MET “ SCHUURVLEKKEN”. KAN IK DE SCHIL DAN NOG WEL GEWOON ETEN? 
Je ziet vaak op de pompoen wat rare gele vlekken. De structuur van deze vlekken zijn ook vaak grof en stug. Veel mensen vragen zich af wat deze vlekken zijn. Dit zijn zogenoemde “ verkurkte beschadigingen”. Gelukkig is dit niets ergs. Deze vlekken ontstaan als de pompoen op een grond groeit. Daardoor krijgen sommige delen van een pompoen geen zonlicht waardoor deze plekken niet goed verkleuren tijdens de groei. Je kunt het vergelijken met groene en witte asperges. Witte asperges groeien onder de grond en vangen daardoor geen zonlicht en blijven “ albino”. De groene asperges groeien boven de grond en vangen zonlicht waardoor ze groen verkleuren. Als het erg nat weer is, ontstaan deze vlekken sneller op pompoenen. Ze worden meestal op een strobed gelegd om de meeste verkurking te voorkomen. Gelukkig kun je de verkurkte delen ook gewoon eten, en hoef je niets weg te gooien. Ik persoonlijk vind die delen zelfs smakelijker! Maar dat is persoonlijk. Vind je de smaak niets kun je de schil wegsnijden.
De “ spikkels” of “ pukkels” ontstaan door hagel, of harde regenschade. Dit kun je ook gewoon eten, niets aan de hand. Veel oogsten kunnen overigens door deze spikkels mislukken. Dit, omdat wij ( de consument ) liever mooie en puntgave pompoen kopen. Vaak worden deze mislukte gespikkelde pompoenen gewoon vernietigd, wat natuurlijk bizar is. In 2017 waren er wat slimme boeren die hun verhaal op social media hebben verteld waardoor deze oogsten massaal werden opgekocht. Hopelijk een goede les. 
DSC_0352

DE MEEST VOORKOMENDE SOORTEN IN NEDERLAND

In Nederland komen we dus, zoals je eerder hebt kunnen lezen, steeds meer rassen de supermarkten binnen druppelen. Ik zet de meest voorkomende rassen in de Nederlandse winkels op een rij.
DSC_0268
 
FLES POMPOEN
Alhoewel het woord flespompoen meest wordt gebruikt, heten deze langwerpige pompoenen officieel butternuts. Ze kregen de naam flespompoen niet voor niets: ze zijn zeer herkenbaar aan de vorm die inderdaad veel weg heeft van een fles, of een peer. De butternut heeft een harde, gladde crèmekleurige schil. Deze schil kun je eten, dus behoef je niet te verwijderen.
DSC_0372
Het vruchtvlees is oranje en heeft vrij weinig pitten/zaadlijsten. Deze bevinden zich in het onderste, bolle gedeelte van de pompoen. In de “ hals” vinden we geen zaadlijsten. De zaadlijsten in het bolle gedeelte zijn soms vrij lastig te verwijderen omdat het vruchtvlees van een flespompoen erg stevig is. Wat je het beste kunt doen is de pompoen in stukken snijden en daarna de zaadlijsten verwijderen, of gebruik met wat brute kracht je vingers om de zaadlijsten eruit te halen.
De flespompoen is de goedkoopste van alle rassen en zijn het gehele jaar door verkrijgbaar. Buiten het seizoen worden ze uit het buitenland gehaald. Soms kun je een heel jaar lang flespompoen vinden in de biowinkel, maar dan haalt ook deze zijn flespompoenen meestal uit het buitenland.
DSC_0373
De flespompoen is heel erg populair in de Marokkaanse en Turkse keuken, daar wordt het gebruikt om desserts van te maken. De flespompoen is dan ook één van de zoetste rassen. Het is bijvoorbeeld zoeter dan de oranje hokiado pompoen, terwijl deze pompoen veel populairder lijkt. Ook is het vruchtvlees van de flespompoen erg mooi oranje wat betekent dat er erg veel betacaroteen in zit. De smaak? zeer zoet! Heerlijk vast en sappig.
Kook de flespompoen in de schil. In de oven garen geeft een wat stuggere schil. Je kunt dit ras dus het beste in de schil koken waardoor de schil boterzacht wordt. Deze pompoensoort is heerlijk om pompoensoep van te maken.
DSC_0267
HOKIADO ORANJE POMPOEN
Een betrekkelijk kleine pompoen afkomstig uit Japan. Ook hier kun je de schil er lekker om laten. Het vruchtvlees is oranje, en in het midden vinden we een behoorlijke zaadlijst vol pitten. Deze pitten kunnen we roosteren. De vorm is meestal hoog, rond met een lange uitloper/steel.Er zijn in oranje pompoenen enorm veel soorten. De hokiado wordt meest verkocht, gevolgd door de “ gewone oranje” pompoen. Deze zijn meestal een stuk groter, maar zijn minder zoet. Deze soorten vinden we vooral in speciaalzaken en bij de particulier. De meeste hokiado pompoenen zijn peervormig, maar er zijn ook veel hokiado pompoenen in de omloop in Nederland die lampion-achtig zijn van vorm. Daarin zitten ook soms weer kleine smaakverschillen in zoetheid. De lampion pompoenen bevatten over het algemeen meer zoetheid. De soort lampion pompoen die we n Nederland zien is de Giraumon pompoen. Prachtig om te zien overigens.
IMG_4909
De hokiado wordt net als de flespompoen het gehele jaar verkocht, en buiten het seizoen ook vanuit het buitenland gehaald. Alhoewel deze oranje pompoen meest populair is, bevat hij niet de meeste smaak en betacaroteen, de flespompoen is daarin beter vertegenwoordigd. De hokiado is mild zoet, heeft zacht en licht melig vruchtvlees en is zeer geschikt voor soepen of om te stoven. De schil is minder stug, waardoor het snijden ook makkelijker is dan andere soorten. 
DSC_0269
 
DE SPAGHETTI POMPOEN
We zien deze steeds vaker in de Nederlandse winkels. Ze zijn anno 2018 meest verkrijgbaar in biowinkels, maar o.a supermarktketen LIDL heeft ze sinds dit jaar ook in hun assortiment. De spaghetti pompoen is een pompoen van Japanse afkomst .. De pompoen valt, zodra hij wordt gekookt, in spaghetti-achtige draadjes uiteen. Na het koken kun je deze draadjes zeer gemakkelijk verwijderen met een vork.Er zijn in Nederland twee soorten verkrijgbaar: een soort met een gele schil, en een soort met een groene / donkergroene gevlekte schil, wat erg lijkt op de schil van een watermeloen.
De gele soorten zijn iets zoeter van smaak. Het vruchtvlees is licht oranje/ neigend naar geel, en zeer draderig. De zaadlijsten liggen in regel vrij los, waardoor je deze, zeker na het koken, zeer eenvoudig kunt verwijderen. De schil van een spaghettipompoen is vrij stug. Dit kan niet smakelijk zijn om te eten. De schil wordt heel erg stug naarmate de pompoenen rijpen, dus hoe jonger de pompoenen, hoe malser de schillen nog zijn. Wil je de schil mee-eten, kook de spaghettipompoen dan in ruim water en niet in de oven. Door te koken in water worden schillen ook boterzacht. Wil je meer lezen over de spaghetti pompoen? KLIK HIER
DSC_0263
 
KABOCHA POMPOEN
FOR SURE één van mijn allergrootste favorieten, en niet in de minste plaats vanwege het fluweelzachte, melige vruchtvlees en de verrukkelijke zoete smaak! Ook de kabocha komt van oorsprong uit Japan, en de schil is eetbaar. De kleuren zijn licht en donkergroen/gestreept, de vorm meestal plat en bolrond. Deze pompoen bezit een volle, romige, zoete smaak. Na het koken wordt het vruchtvlees zeer smeuïg zodat het een prima vervanging is voor aardappelpuree. Velen vergelijken de smaak ook wel eens met die van tamme kastanjes.
DSC_0363
De kabocha is een soort die na de flespompoen en hokiado pompoen meest in supermarkten worden verkocht. Ze zijn er echter niet het gehele jaar door.
De schil is licht stug, wat wil zeggen dat je er vrij gemakkelijk met een mes doorheen komt. Na het koken is de schil boterzacht. De kabocha is uitermate geschikt voor desserts en andere zoete gerechten . Wil je meer lezen over de kabocha? KLIK HIER
DSC_0333
 
DE WITTE “ ALBINO” POMPOEN
Witte pompoenen zijn er in ontzettend veel rassen. Meest bekende zijn de  albinopompoen, spookpompoen, sneeuwbal, Casper, Lumina, Baby Boo, suikerspinpompoen en de lyric.  In Nederland worden ze nauwelijks verkocht, en kun je ze dan ook moeilijk vinden, maar anno 2018 lijkt er eindelijk verandering in te komen omdat supermarktketen LIDL deze hebben opgenomen in hun assortiment.   Deze albino’s met een natuurlijke witte of ivoorkleurige huid (ook bekend als de schaal) zijn gefokt door pompoenkwekers en zaden voor specifieke variëteiten, zoals Lumina, suikerspin, volle maan, ijsbeer of miniatuur Baby Boo, Witte pompoenen moeten worden geplant nadat het risico van vorst is verstreken en het duurt ongeveer 90 dagen om te groeien. Zodra witte pompoenen op de wijnstok rijpen, moeten ze snel worden geplukt of bestaat het risico op verkleuring. Ze zijn geweldig om te snijden  omdat hun huid niet zo dik is als die van een oranje pompoen.
DSC_0327
Het vlees in een witte pompoen is heerlijk zacht, en lekker zoet.. Witte pompoen kan in veel recepten worden vervangen door oranje pompoen, of je nu pompoentaart aan het bakken bent of een pompoensoep verzint. De satijnachtige textuur en de zoete pompoensmaak van de Lumina-variëteit is uitstekend voor het bakken. Het ras wat we het vaakst in Nederland tegenkomen is de LYRIC pompoen. Deze hebben een heerlijk melig, zacht zoet en smeuïg vruchtvlees.
DSC_0328
Ze hebben een lichtgroen / oranje kleur vruchtvlees wat best opmerkelijk is. De LYRIC is naast de kabocha mijn grote favoriet. Vanwege de geweldig zoete smaak, het fluweelachtige, boterzachte, melige vruchtvlees en de gemakkelijkheid van het snijden. Verleent zich geweldig voor toetjes!
DSC_0387
PATTISON
Deze soorten vinden we nu nog alleen in biowinkels en speciaalzaken en bij de particulier, maar hopelijk komt er snel verandering in, en gaan supermarkten ook overstag. Deze prachtige variant is in vele kleuren en groottes verkrijgbaar. Pattison pompoenen worden jong geoogst. Zodra ze groter groeien dan 7-10 cm, gaat de smaak vrijwel verloren en zijn ze vlak en smaakloos. Pattison pompoenen worden vaak gebruikt ter vervanging voor courgette. De smaak is mild zoet, en het vruchtvlees is licht oranje. Soms zie je veel “ wratten” op de pompoenen. Dit is niet erg, en kun je de pompoen gewoon eten. Pattison pompoen zijn van binnen wat “ natter” en daardoor ook minder geschikt om bijvoorbeeld een romige pompoensoep mee te maken. De schil kun je gewoon eten.Pattison pompoenen zijn vooral een streling voor het oog, ze hebben vaak de meest prachtigste kleuren en vormen. En: hoe kleiner de pompoen, hoe smaakvoller!
74632bed74e2d1cac4f1ce6ea8c6913a5dbfe5bc
KINGS CROWN  of CROWNS PRINCE POMPOEN
Deze soort heeft een wit/ grijsachtige schil,  en onderop een “ kroontje” Hier heeft hij dan ook zijn naam aan te danken. Deze pompoen wordt veel gekweekt in Nieuw Zeeland. Deze blauwgrijze pompoen is platrond, met een afmeting van ongeveer 30×20 cm en is zeer lang bewaarbaar. Aan de onderzijde bevindt zich meestal een typerende ronde krans, de “Crown”. Het oranjegele vruchtvlees ruikt heerlijk fris en smaakt zoet en melig.  Het is de voorvader van allerlei hybriden (Crown Prince e.d.) maar doet door goede selectie niet onder voor zijn moderne nageslacht. Kings crowns zijn pompoenen die erg veel betacaroteen bevat. Het vruchtvlees is diep oranje. De schil is wat stug. Daarom is hij ook beter houdbaar. Qua smaak komt hij nog het meest in de buurt van de LYRIC pompoen. Wist je overigens dat deze pompoenen wel acht maanden te bewaren zijn op een hele plaats? De zoete smaak heeft ook een noot-achtige nasmaak. Anno 2018 o.a bij de AH verkrijgbaar. 
DSC_0266
BLAUWE POMPOEN
Deze blauwe pompoen kun je zeer gemakkelijk verwarren met de kabocha. Qua uiterlijk lijken ze sprekend op elkaar maar als je beter kijkt zie je wel een verschil. De blauwe pompoen heeft inderdaad een blauw-achtige gloed op zijn schil. Er zijn verschillende soorten blauwe pompoenen, net als de kabocha.
Qua smaak en textuur ontlopen de kabocha en de blauwe pompoen elkaar niet. Ook de blauwe pompoen heeft een mooi oranje kleur vruchtvlees, smaakt lekker zoet en heeft een fluweelzachte, melige textuur. De schil is iets minder stug dan de kabocha. 
 
DSC_0337

POMPOENTAART! 

Met pompoen kun je echt alle kanten op. Van pompoen wordt het meest soep gemaakt, maar het wordt ook steeds meer opgemerkt als een heerlijke zoeter in taart, gebak en desserts. In deze heerlijke pompoentaart kun je alle soorten pompoen ( met schil) verwerken. Ik adviseer echter om de zoete soorten te kiezen, zoals de LYRIC, de kabocha en de blauwe pompoen. Je kunt echter ook minder zoete gebruiken, zoals ik in dit voorbeeld recept heb gedaan, door een spagettipompoen te gebruiken ( met schil)
DSC_0329
Ik heb de bodem gebakken in de airfyer. Maar je kunt de bodem uiteraard ook bakken in de oven. Verwarm de oven voor op 185 • en bak de bodem in een ronde vorm in ongeveer 15 minuten gaar.  In de airfyer gaat het echter razendsnel 
DSC_0342
DIT HEB JE NODIG:
 
( voor de bodem:
 
450 gram havermout ( droog)
10-12 druppels greensweet-stevia ( smaak naar keuze, ik koos voor amandel)
275 ml water
 
Voor de topping:
een halve gekookte spaghettipompoen of een kleine andere pompoen,  fijn gemalen tot een puree
4 gram Agar Agar
10 druppels greensweet-stevia ( smaak naar keuze, ook hier koos ik voor de amandelsmaak)
 
Om te decoreren:
noten / zaden / pitten / goijibessen, rozijnen / kokosrasp / kokossnippers / amandelschaafsel / gepofte boekweit / kasha *
( dit is allemaal optioneel, je kunt geheel zelf je favorieten kiezen. 
DSC_0339
ZO MAAK JE HET :
:
Leg een stukje bakpapier in de baklift. Roer alle ingrediënten voor de boden goe door elkaar. Stort in de baklift en druk goed aan zodat er een bodem ontstaat. Zet de temperatuur op 180 graden en bak de boden 5 minuten, controleer daarna of de boden goed hard is geworden. Haal de boden uit de baklift en leg deze in een passende dichte bakvorm, of schaal. 
 
Gooi alle ingrediënten voor de topping in een steelpan en breng dit al roerende aan de kook . Schenk dit over de boden en verdeel. Bestrooi met de gewenste decoratie en laat de taart ongeveer 2 uur opstijven in de koelkast. 
DSC_0338
 
 
 

3 Reacties op “Het grote ” alles wat je wil weten over pompoen! ” dossier + taart recept!

  1. Zo Monique, wat veel informatie over de pompoen.
    Heb tot nu toe de 2 meest bekende soorten gegeten maar ga nu op zoek naar andere soorten en daar iets lekkers van maken.
    Dankjewel voor je uitgebreide verslag.

  2. Geweldig Monique , zo leer je nog eens wat 👍🏼
    En zo goede uitleg, super

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *