Pompoen / banaan chocolade pasta ( vegan, gluten/ granenvrij, lactosevrij, vrij van geraffineerde suikers)

Chocopasta…..ik moet de persoon nog tegenkomen die dit niet lust. Ik kon vroeger als kind de pot met mijn vingers uitlikken, zo dol was ik erop. Uiteraard was dit snel over toen ik via mijn studie ontdekte was voor ladingen suiker en transvetten hierin schuil gingen. Dankzij de gezonde trends zien we steeds meer ” zogenoemde varianten” op chocopasta op de markt verschijnen. Van suikervrij tot biologisch, van veganistisch tot lactosevrij. Alles lijkt super-leuk en aardig, maar in de kern blijft het wat het is: een enorme suiker en vetbom.

Gelukkig kun je zelf heel veel doen. En het zelfs 10 x lekkerder zelf maken dan al die meuk uit de winkels. Door de complete regie zelf in handen te houden, kun je zelf bepalen wat je erin stopt en juist eruit laat. Want ja, ook in het geval van chocoladepasta is het “ LESS IS MORE”.

Vrijwel alle chocoladepasta’s zijn in basis gemaakt van suiker en ( harde palm) oliën. Hieraan wordt cacaopoeder en andere conserveermiddelen toegevoegd als melkpoeders en emulgatoren. Allemaal nul-komma-nul gezonde ingrediënten. Er is dan ok werkelijk niets gezonds aan het consumeren van chocopasta. Het bestaat vooral ” voor-de-lekker”. Als er op de pot had gestaan ” suiker/ olie pasta” had denk ik niemand een pot gekocht, maar inhoudelijk is dit wel waar het op neerkomt.

Daarom maak ik al jaren zelf mijn chocoladepasta. Deze bestaat uit echte chocolade ( poeder) en in basis verschillen ze sterk van recept tot recept. Want dat is nu juist het grappige: je kunt de basis uit van alles en nog wat laten bestaan. Van zuivere kokosolie tot granen, van groente tot fruit. Ik heb over de jaren veel recepten bedacht, maar dit is toch wel één van mijn grote favorieten. Niet in de laatste plek omdat de basis uit pompoen bestaat. Ik ben denk ik de allergrootste pompoen-fan die er bestaat. Er gaat geen dag voorbij , of het staat op mijn menu. In deze chocolade pasta vormt pompoen de basis. Je kunt ieder gewenst soort gebruiken, ik heb bijvoorbeeld de groene kabocha gebruikt, omdat deze meliger en zoeter is dan andere pompoen-soorten. Maar het kan dus ook met alle andere soorten pompoen worden gemaakt.

De chocopasta is smeuïg, en heerlijk op alles waar je het maar op wenst te gebruiken. Op de boterham, cracker, toast, maar ook op taart, cake en als vulling. Omdat het vrij is van oliën, geraffineerde suikers, gluten / granen, lactose/ caseïne, en dierlijke additieven is de pasta geschikt voor vele doelgroepen. Het is een knetter-gezond alternatief op de conventionele chocoladepasta’s.

Wat heb je nodig?

…En zo maak je het:

Gooi alle ingrediënten in de ( liefst HS ) blender en maal tot er een mooie, romige, smeuïge massa ontstaat. Gooi over in een glazen goed afsluitbare pot en bewaar op een koele plek.

Je kunt er nog van alles aan toevoegen. Denk aan:

  • een vol handje biologische Sultana rozijnen ( geweekt en uitgelekt)
  • cacao nibs
  • amandel schaafsel
  • kokosrasp / kokos snippers
  • noten
  • ceylon kaneelpoeder

 

 

 

3 Reacties op “Pompoen / banaan chocolade pasta ( vegan, gluten/ granenvrij, lactosevrij, vrij van geraffineerde suikers)

  1. Aangezien er een banaan in verwerkt wordt vermoed ik dat deze chocopasta niet lang kan bewaard worden?

  2. Die zelfde vraag heb ik ook, hoelang te bewaren in de koelkast ?!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *