Sinterklaas lekkernijen….weet jij wat er echt in zit?

Het begint al ergens in Augustus, terwijl het nog volop zomer is……peper en kruidnoten, marsepein, suikergoed, chocoladeletters, schuimpjes…..Sinterklaas komt nog wel steeds ergens in November aan en viert op 5 December zijn verjaardag, maar de feestelijke lekkernijen, daar kunnen we in de zomer al aan beginnen. Ik persoonlijk vind het erg jammer, het haalt veel mooie traditie en nostalgie weg, maar ook gaan we veel meer snoepen. Zodra we ze weer in de winkels aantreffen, moet je een bikkel zijn om geen zakje kruidnootjes mee te nemen. Ik hoef niemand te vertellen dat al deze Sinterklaas-lekkernijen niet bepaald onder het rijtje “ gezond” valt, en eerlijk = eerlijk, daar zijn ze dan ook niet voor bedoeld. Maar toch beseffen veel mensen niet HOE ONGEZOND al deze lekkernijen zijn en onderschatten het extreme suiker-gebruik in al deze producten. Omdat het niet “ om-het-gezonde” draait, kunnen fabrikanten compleet los gaan met hun suiker-voorraad. Veel sinterklaas-lekkers bestaan uit suiker, het heet niet voor niets suiker-goed. Maar dat “ goed” hadden ze wat mij betreft mogen veranderen in “ suiker-slechts” want er is werkelijk niets, maar dan ook helemaal niets gezonds aan al dat lekkers. 😟 Sterker nog: het is echt ongezond. Ik ga er geen “ zeur” artikel van maken, want natuurlijk mogen we heus wel eens een keertje wat lekkers. Maar toch wil ik aandacht besteden aan het inhoudelijke van al deze sint-lekkernijen. Er mag uiteraard worden genoten op sinterklaas-avond, maar dat is nu het probleem……Omdat alles in Augustus al volop verkrijgbaar is, snoepen we er A: veel meer van, en B: meer constant.

ERG ONDERSCHAT

“..Nou ja zeg! Die paar kruidnoten? ….Dat stukje chocoladeletter? …..dat stukje gevuld speculaas? Dat is heus niet zo dramatisch! “ 😠😠
Dit zou je nu wellicht kunnen denken, en je hebt gelijk. Als het bij dat ene stukje van een sinterklaas-lekkernij zou blijven, is dit helemaal geen aanslag op je gezondheid. Ons lichaam is prima in staat om dat netjes op te ruimen. Maar zeg eens heel eerlijk: blijft het bij een stukje?
Dat is ook meteen waar de schoen wringt. We krijgen zin in meer. En wordt het thuis een stukje chocoladeletter, op het werk af en toe een greep uit de grote pot met kruid-nootjes, een stukje gevuld speculaas op visite, en ach, je kind hoeft zijn stukje banketletter niet meer, dus eet jij het op. Stiekem eet je meestal veel meer dan je denkt. En dan moet het nog 5 December worden…😟
Met name kruidnoten hebben een gigantische “ dooreet-factor” waardoor je ongemerkt en onbewust meer eet dan je wellicht zult denken.
Vroeger ( ja…gaan we weer! 🤓 ) als kind herinner ik mij vooral de sinterklaas-avonden. Want dan lag er een banketletter op de verwarming, met een plak gevuld speculaas, en kregen we ( mijn broers) ieder een puntzak met sint-snoep. Met die zak deden we dan tot oudejaarsavond . In dat zakje zaten een paar kruidnoten, een aantal pepernoten, schuimpjes, suikerbeestjes en chocolade sigaretten. Daarvoor en daarna kregen we geen snoep en al helemaal geen sint-snoep. Van opa en oma kregen we dan nog een kleine chocolade letter en een zakje chocolade-geld. Dat was voor ons echt ieder jaar een groot feest en nu, op mijn vijftigste jaar, denk ik daar met veel warme gevoelens aan terug.
Dit is nu wel anders. De kids van nu krijgen iedere morgen een volgepropte schoen met in ieder geval IETS snoeperigs. Wij zette uiteraard ook onze schoentjes, maar dit mocht 1 x per week na de aankomst van sinterklaas en zijn pieten. En dat was nooit snoep. Maar kleine schoen-cadeautjes, zoals een kleurboekje, of kleurpotloodjes. Geloof me, daar waren we super-blij mee. Ik herinner mij nog goed dat we op de avond dat we onze schoentjes weer voor de kachel mochten zetten, ik het zo spannend vond dat ik niet kon slapen en stiekem steeds mijn bed uit ging om te kijken of mijn schoen al was gevuld.
Naast dat de schoen-cadeau’s behoorlijk in niveau zijn veranderd, zie ik overal wel iets van snoep in de schoenen die op social media worden gezet. Dit levert onbewust meer snoepmomenten op, wat uiteindelijk een ware aanslag kan gaan worden op onze gezondheid, en die van onze kinderen. Not-to-mention hun gebit en de onze. 😕
Want hoe erg is dat suikergebruik eigenlijk in al dat sint lekkers? Ik heb een lijst gemaakt van de meest populaire sinterklaas lekkernijen en de hoeveelheden suiker….
Dat is vast even schrikken? 😧 Je zult er vast nooit zo naar hebben gekeken ( in suikerklontjes ) maar het is wel de realiteit. Ik heb dan ook nog het meest gangbare gekozen, inmiddels zijn er zoveel variaties op alle lekkernijen waardoor het suikergehalte alleen nog maar meer oploopt. Denk aan al die luxere kruidnoten, of ge-chocolateerde speculaas en suikerwaren.  We kunnen tegenwoordig de gekste variaties kopen. Supergeinig en lekker, maar ook superveel extra suikers, die er ongemerkt in gaan. En al snel kun je inderdaad denken “ ach, ik heb er maar een paar gegeten! “ Maar je krijgt wel onbewust in één keer heel veel suiker binnen. Daar schuilt het “ gevaar” . Je hebt geen idee van de hoeveelheden suikers. Want oo dat is zeer slim onder het kleed gehouden door de meeste fabrikanten. Door alles per 100 gram te berekenen zul je niet zo bewust zijn , van de hoeveelheden suikers per portie. Je ziet het grote plaatje, maar niet het kleine plaatje wat meest belangrijk is. Door dit bewustzijn kun je veel meer controle houden.

..En de ” gezonde” sinterklaas lekkernijen?

Veel ( web ) winkels komen rond sinterklaas-tijd met talloze zogenaamd ” gezonde” alternatieven op chocolade en ander lekker sinterklaas snoepgoed. We zien heel vaak kreten als ” lactosevrij ”  “ glutenvrij ”  en “ suikervrij” staan. Vooral de laatste claim, suikervrij, klopt in de meeste gevallen niet. Wat we vaak zien, is dat al deze varianten zijn gezoet met kokosbloesemsuiker, agave, dadels / stroop en honing. Dit zijn allen net zo goed suikers en zijn al die suikervrij-verklaarde-producten NIET suikervrij. Sterker: ze kunnen in de meeste gevallen nog veel meer meuk ( hulpstoffen ) bevatten, zoals aroma’s en cacaomassa. Als je werkelijk een allergie hebt voor koemelk ( lactose en / of caseïne) en / of gluten, dan zijn deze alternatieven zeker een uitkomst, maar ze bevatten nog net zoveel suikers en vetten. Er bestaan ook alternatieven die zijn gezoet met kunstmatige zoetstoffen als Maltitol. Deze zijn dan wel suikervrij, maar de Maltitol kan zeer snel klachten opleveren door een overmatig gebruik, wat zeker snel het geval kan zijn. Er kunnen veel buikklachten ontstaan zoals rommelende darmen en diaree.  Pas daar dus een beetje mee op. Kijk goed naar de ingrediënten en laat je niet misleiden door mooie claims.

MAAR HET IS ZO VERLEIDELIJK!

Ik kan mij zo voorstellen dat je nu even baalt, want laten we eerlijk zijn, je moet een echte “ die-hard” zijn om al dat lekkers als een wandelende vrieskast voorbij te lopen. 🥶 Ik ben wat dat betreft al aardig doorgewinterd, maar ook ik sta heus wel eens te watertanden bij het aanzien van een stukje echte roomboter banketletter die lekker warm is gemaakt. 🤩 Dat doet mij vooral denken aan vroeger, waar ik de doos van de warme bakker op de verwarming zo voor mij kan halen. Het geeft mij dus vooral nostalgische gevoelens. Ik denk dat de “ oudere-garde” met mij mee kunnen praten.
Nu is het vooral lust. En dat is helemaal niet gek, met al die hoeveelheden suiker. We hebben een natuurlijke drang naar zoet, en daar spelen al die verleidelijke zaken in de supermarkt tijdens het boodschappen doen uiteraard op in. Ook worden we aan alle kanten “ aangevallen”. We struikelen bij de ingang al over al dat sinterklaas lekkers, en de hele supermarkt geurt naar gevuld speculaas. Zeker met een hongerige lege maag kan je winkelmandje zo zijn gevuld met al dat suiker-slechts. En eet je onbewust meer, snoep je meer.
Hoe weersta je de verleiding? Tja, dat is een lastige vraag, omdat de één een veel betere discipline heeft dan een ander. Ook spelen diverse factoren een grote rol, zoals omgeving, gezinssituatie en de momenten waarop je eraan wordt blootgesteld. Wellicht kun je iets met mijn tips:
1) SIMPEL MAAR WAAR: BLIJF ER ZO VER MOGELIJK VAN WEG!😆
Ik weet het, het is een bijna-onmogelijke opgave, maar het is zeker de moeite waard, om zo ver mogelijk weg te blijven van al die verleidingen. Zoek de plaatsen niet op, en ontkom je er niet aan, zorg er dan voor dat je er zo min mogelijk aan wordt blootgesteld. Sla bijvoorbeeld een ander pad in in supermarkten waar je al dat lekkers niet passeert, en hoe cliché ook, zorg voor een volle maag als je boodschappen gaat doen. Boodschappen doen met een lege maag is nooit verstandig. Wat ook helpt is gericht boodschappen doen, gebruik desnoods een lijstje. Door doelbewust boodschappen te doen kom je veel minder snel in de verleiding andere dingen mee te grijpen.
2) MAAK AFSPRAKEN MET JE OMGEVING🙌
Het wordt er niet gemakkelijker op,  als er een mega grote pot kruidnoten door je lieve collega’s is gevuld op je werk. Vraag aan je collega’s of zij alleen op 5 December, of een dag daarvoor, een klein schaaltje willen neerzetten. Hou het klein, zodat de grijp-momenten in een pot worden beperkt.
Spreek met je gezinsleden af, dat er alleen op sinterklaas-avond lekkers op tafel komt. Wist je, dat dit jaren geleden niet anders was? We aten alleen lekkers op sinterklaasavond, en het werd echt gezien als een verwennerij, om de verjaardag van sinterklaas te vieren. Nuchter bekeken: vier jij je verjaardag ook iedere dag door iedere dag wat lekkers te nemen? Nee toch? Sinterklaas ook niet 😁 en onthoud dan ook, dat het een TRAKTATIE is en geen dagelijks terugkerend eet-festijn, wat al in Augustus begint.  Dit heeft de voedselindustrie bedacht, niet sinterklaas .
3) MAAK AFSPRAKEN MET JEZELF😊
Maak een “ contract” op met jezelf. Zet zwart op wit neer dat je alleen op sinterklaasavond wat lekkers neemt. Maak jezelf trots, plak dit contract op een plek waar je oog goed op valt. En weet je wat nog het meest leuke is? Je “ beloning” op sinterklaasavond smaakt dan dubbel zo lekker!
4) WEES BEWUST🤔
Print bovenstaand lijstje uit met de aantallen suikerklontjes en plak dit op een goed zichtbare plek, of neem mee in je tas. Blijf jezelf confronteren met de hoeveelheden suikers, dit zal je zeker op de moeilijke momenten even terug zetten met beide voeten op de grond.
Onthoud, dat de voedselindustrie ons al deze lekkernijen in de strot duwt. We hebben al deze producten niet nodig. Het is vooral op de markt gezet om zoveel mogelijk winst te halen ten koste van onze gezondheid. Denk jij, dat een fabrikant werkelijk kijkt naar de inhoud van zijn product, en wat voor effecten dit heeft op de volksgezondheid? 😶 Ik denk, dat je het antwoord wel weet. Besef goed, dat je deze meuk niet nodig hebt en al helemaal niet om dagelijks van te eten.
5) MAAK ZELF GEZONDE, MEUKVRIJE ALTERNATIEVEN😃
Het is niet alleen leuk om te doen, ook word je bewuster van de meuk die er in al die producten schuil gaan. Moeilijk is het niet, om zelf je lekkers te maken, maar zeker 10x gezonder. Ik heb een receptenboek vol inspiratie geschreven ( KLIK HIER) en ook op mijn website vind je talloze recepten om zelf je sinterklaas-lekkernijen te maken. ( KLIK HIER voor overzicht )

Geniet, maar geniet met mate en alleen op de dag waarvoor het ook is bestemd. Sinterklaas is niet al in Augustus jarig en al helemaal niet vier maanden achter elkaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *