Chocolade/pompoentaart

Als rasechte pompoen-freak ( ik eet het iedere dag) kan de pompoen onmogelijk uitblijven in mijn recepten! Met pompoen kun je enorm veelzijdig aan-de-bak. Ik heb inmiddels talloze pompoen-taarten bedacht, maar ook koekjes, cakes en muffins. Je vindt al deze recepten terug op de receptenpagina op deze site.

SAM_0214

Ik wilde toch eens iets heel bijzonders maken met pompoen. Ik kwam op een spontaan en leuk idee, en dit is wat het is geworden: een super-super-SUPER lekkere taart waarvan ik kan zeggen dat dit tot nu toe mijn beste pompoen-baksel EVER is! Het is ook nog eens een plaatje om te zien dus erg leuk en feestelijk op de feesttafel. Ik heb gebruik gemaakt van een hokiado pompoen. Dit zijn de bekende oranje pompoenen. Alhoewel hij niet mijn meest favoriete pompoensoort is ( dat is de kabocha!) heb ik voor de hokiado gekozen omdat deze vrijwel het gehele jaar door verkrijgbaar is en in de meeste supermarkten ook verkrijgbaar is. Maar je kunt uiteraard ook voor andere pompoen-soorten kiezen!

SAM_0216

Dit heb je nodig:

 • een middelgrote hokiado pompoen, gewassen en in de schil, in stukken en ongeveer 12 minuten gekookt ( uit laten lekken)
 • 200 gram gemengde noten ( ik heb cashew, para en walnoten gebruikt)
 • 200 gram boekweitmeel
 • 100 gram zonnebloempitten
 • twee verse eitjes
 • 20 gram psyllium
 • twee eetlepels Greensweet-stevia Xtra + een eetlepel extra voor de pompoen
 • twee eetlepels avocado olie of gesmolten kokosolie
 • 2 gram agar agar
 • vier flinke eetlepels biologische magere cacaopoeder

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 185 graden. Gebruik een ronde ( vlaai) vorm, en vet deze in met wat avocado olie. Pureer de pompoen met een eetlepel stevia tot een gladde puree in de keukenmachine. Gooi over in een ( liefst gietijzeren) pan en voeg hieraan de Agar toe. Zet opzij.

SAM_0218

Pureer alle ingrediënten ( behalve de cacaopoeder) in de keukenmachine tot een soepele deegbal. Stort de bal in de vorm en druk naar buiten, zodat er een mooie opstaande rand ontstaat. Prik in het midden met een vork gaatjes in de bodem. Bak de bodem in het midden van de oven gaar in ongeveer 20-25 minuten, blijf tussentijds controleren.

SAM_0215

Zet ondertussen de pan op hoog vuur en breng de puree al roerende aan de kook. Vul de bodem met de helft van de puree. Roer door de andere helft van de puree de cacaopoeder en stort deze naast de puree in de vorm. Maak nu met een lepel ” zig-zag” bewegingen. Laat de taart verder afkoelen.

 

 

 

3 Reacties op “Chocolade/pompoentaart

 1. Heb je gerafineerde stevia gebruikt ?
  Het is toch beter om groene stevia poeder te gebruiken ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *