Hoe bereid je een spagettipompoen en wat kun je ermee?

“ pomp-die-dom-pie-dom-pompoen! “ 😉

Ik kan er de hele dag over zingen. Pompoenen zijn mijn grote liefde en het is dan ook niet zo gek dat Oktober mijn lievelingsmaand is/ Dan regent het weer pompoenen!
Jaren geleden waren alleen de oranje ( hokiado) pompoenen en de fles ( butternut) pompoenen verkrijgbaar en moesten we uitwijken naar biowinkels om andere rassen te kunnen kopen. Dit is inmiddels veranderd en vinden we ieder jaar in de supermarkt steeds meer rassen omstreeks de pompoen-tijd ( van September tot December)
Daar ben ik echt zo super-blij mee, niet alleen voor mezelf, maar ook omdat de pompoen hierdoor meer bekendheid krijgt en meer wordt ontdekt door de consument. EINDELIJK! Want pompoen is niet alleen lekker en knetter-gezond, het is ook een duurzame groente.
DSC_0260

RASSEN

Dat pompoenen niet alleen oranje zijn of in crèmekleurig, wordt nu steeds bekender waardoor mensen nieuwsgierig worden. Er zijn zoveel verschillende soorten en rassen dat het eigenlijk onmogelijk is om deze op een rijtje te zetten. IN MIJN ARTIKEL zet ik de meest populairste pompoensoorten op een rij, KLIK HIER.
DSC_0269

SPAGHETTI POMPOEN

De spaghetti pompoen dankt zijn naam aan de spaghetti-achtige slierten die het vruchtvlees na het koken geeft. Het wordt daarom ook veel ter vervanging voor spaghetti gebruikt.
SAM_7641-1024x776
De spaghetti pompoen kan een gele schil geven of een gevlekte, groen/ donkergroene schil wat erg veel lijkt op een watermeloen-schil. Dit geeft bij vele kassa’s de nodige verwarring, omdat de spaghetti pompoen in zijn groene kleuren wordt aangezien voor watermeloen. 😉 Het is overigens niet zo raar te noemen, omdat de pompoen en de meloen familie zijn van elkaar.
Spaghetti pompoen heeft oranje / geel vruchtvlees wat gekookt erg mild en nootachtig van smaak is. Met een vleugje zoet. De spaghetti pompoenen zijn daarom uitermate geschikt als hoofdgerecht of als dessert / toetje.
Je kunt de schil ook eten, maar vaak zijn deze iets stugger dan andere soorten. Dit is dan minder lekker. Je kunt de schil van jonge oogst spaghettipompoenen het beste eten, dan zijn de schillen nog minder stug.

DSC_0304

HOE BEREID JE EEN SPAGHETTI POMPOEN?

Gebruik een scherp mes ( maar pas op voor je vingers) en gebruik een stevige ondergrond zodat de pompoen niet weg kan schieten. Snij de pompoen overdwars door midden. Dit doe je het beste door het punt van je mes in het midden te zetten en al “ zagend” de pompoen in twee stukken te snijden.
DSC_0303
Als de pompoen door midden is, kun je de zaadlijsten verwijderen. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de pompoen delen met de snijkant naar onderen op de bakplaat en bak ongeveer 30-40 minuten, controleer steeds even of de pompoen zacht is als je er met een vork in prikt.
Je pompoen is nu “ ready to eat! “
DSC_0307
Je kunt er een koolhydraat-arm alternatief voor spaghetti van maken. Haal hiervoor met een vork van boven naar beneden lange halen door het vruchtvlees, zodat er slierten ontstaan.
Met het vruchtvlees kun je een heerlijke puree maken. Haal het vruchtvlees uit de schil en stamp deze met een beetje plantaardige melkvervanging tot een smeuïge puree. Hieraan kun je tal van kruiden & specerijen aan toevoegen.
DSC_0310

HEERLIJKE AMANDEL/ POMPOEN PUDDING!

Ik bedacht met een halve spaghetti pompoen deze verrukkelijke puddinkjes!

DIT HEB JE NODIG:

  • een halve gekookte spaghetti pompoen, het vruchtvlees
  • 100 gram geweekte en uitgelekte amandelen
  • 15 druppels greensweet-stevia amandel
  • 200 ml amandelmelk of water
  • 4 gram Agar Agar

ZO MAAK JE HET:

Je kunt van de geweekte amandelen vooraf eerst melk maken wat je kunt gebruiken in dit recept. KLIK HIER om te lezen hoe je dit maakt. Het pulp kun je gewoon verder gebruiken in dit recept. Vind je dit teveel werk, kun je ook andere plantaardige melk gebruiken, of water.
Doe de pompoen, stevia, en amandelen ( of puree) en de melk / of water  in de blender en pureer tot een fijne massa. Gooi over in een steelpannetje en voeg de Agar toe. Verwarm tot de massa begint te koken terwijl je blijft roeren.
Je kunt het beste speciale puddingvormpjes gebruiken. Deze vind je in de betere bak en kookwinkels en via internet, Je kunt ook kommetjes gebruiken. Schenk de vormpjes of kommetjes vol met de massa, en laat in de koelkast opstijven. Serveer met vers of diepvriesfruit en garneer met wat stevia poedersuiker.
DSC_0315

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *