Gyoza met dashi kobucha pompoen

De Japanse keuken is er eentje om te blijven ontdekken. Steeds als je denkt dat je alles wel hebt gezien en geproefd, valt er opnieuw weer iets nieuws te ontdekken, dat is het leukste van deze veelzijdige keuken. Een poosje geleden kwam ik Gyoza tegen. Het wordt ook wel jiaozi genoemd.

Dit zijn dichtgevouwen deeglapjes gemaakt van bloem, water en een snufje zout, gevuld met een mengsel van kleingehakte groenten en/of champignons, vlees, vis of tofu. In heel China eet men jiaozi op oudejaarsavond onder andere omdat de vorm aan goudklompjes doet denken en ze dus symbool staan voor financiële voorspoed. In Noord China eet men jiaozi het hele jaar door, als ontbijt, lunch of diner, als bijgerecht of hoofdmaaltijd, in gespecialiseerde jiaozi-restaurantjes en vaak ook gewoon zelfgemaakt, thuis. Ik vond het zo’n leuk gerecht, dat ik er mijn eigen meukvrije variant op heb bedacht. Mijn variant is vrij van gluten, en andere meuk. Dit recept is goed voor twee/drie personen.

sam_9570

Als bijgerecht heb ik mijn grote favoriet ingezet: kobocha pompoen! Daar kun je mij iedere dag wel voor wakker maken. In China worden deze pompoensoorten erg veel gebruikt in de keuken. Bij ons is hij minder bekend omdat ze enkel in het pompoen-seizoen verkrijgbaar zijn. Wij zijn meer verknocht aan de oranje ( hokiado) pompoen en de flespompoen. Deze zijn het gehele jaar door bij ons verkrijgbaar. Kun je geen kobocha pompoen vinden, kun je ook deze soorten gebruiken.

De gestoomde pompoenstukken heb ik kort gekookt in dashi. Dashi is een Japanse visbouillon. Het vormt de basis van vele Japanse gerechten, bijvoorbeeld misosoep en tamago. Dashi wordt gemaakt van gedroogd zeewier ‘Kombu’ en schaafsel van gefermenteerde & gerookte tonijn ‘Bonito’. Het heeft een typische ‘umami-smaak’ Dashi kan ook zijn gemaakt met shi-takje instant, gedroogd. Er wordt altijd iets van suiker aan toegevoegd. Het maakt het daarom vrij lastig om een redelijk meukvrije variant te vinden. Je kunt dashi in zakjes kopen in de biowinkel, sommige supermarkten, en de toko. Let erg goed op de ingrediënten, want er kan veel aan worden toegevoegd, zoals suiker. Ik moest erg lang zoeken eer ik een variant vond die enigszins meukvrij was.

SAM_9584

Ik vond uiteindelijk een meest meukvrije variant in de biowinkel van het merk TeraSana. Dit is op basis van shi-take gemaakt en bevat glucose. Verder is hij aardig meukvrij, in elk geval het meest haalbare wat ik kon vinden. 

Dashi kobocha maken

sam_9569

Je kunt de pompoen kort koken of stomen. Ik stoom alles , dus daar gaat mijn voorkeur ook naar uit. Gebruik een middelmaat pompoen voor twee personen. Bij dit recept kun je o.a gestoomde broccoli bij serveren, of gestoomde bloemkoolroosjes.

IMG_0218

Om de dashi te maken, heb je dus zoals eerder geschreven dashi bouillonpoeder nodig. Dit kun je vinden in de biowinkel ( meest meukvrij) Naast dashi poeder heb je ook mirin en sake nodig. Dit zijn ( kook) wijnen. Deze kun je vrij goed kopen in supermarkten ( zie foto)  Je kunt zowel sake als mirin ook biologisch kopen, dit heeft mijn voorkeur. Let ook hier weer op toevoegingen. Dit geldt ook voor sojasaus. Zorg ervoor dat de sojasaus gefermenteerd is en vrij van GMO. Ik prefereer tamarisaus. Deze saus wordt vaak glutenvrij gebrouwen. Sojasauzen kunnen erg veel gluten bevatten.

8310c0c227

Deze variant kun je goed kopen in supermarkten, maar…is niet vrij van GMO, dit kan ik tenminste niet 100% bevestigen. De tamari varianten in de biowinkel zijn wel 100% vrij van GMO en gluten. De weg naar de biowinkel is dus altijd de beste, wil je gaan voor meukvrij.

Dit heb je nodig:

  • een middelgrote kabocha pompoen, gewassen en in de schil, in stukken
  • 350 ml water
  • een zakje dashi bouillonpoeder
  • een flinke scheut mirin
  • een flinke scheut sake
  • twee flinke eetlepels stevia sweet Xtra
  • een flinke scheut tamarisaus

Zo maak je het:

Stoom de stukken pompoen tot ze zacht zijn gegaard. Vul een pan met alle ingrediënten voor de dashi, en breng al roerend aan de kook. Zodra de alcohol is verdampt de stukken pompoen er voorzichtig in dompelen. Zet het vuur laag en laat dit 10 minuten pruttelen. Laat afkoelen. Schep de pompoen uit de pan met een schuimspaan en gebruik de bouillon bijvoorbeeld verder voor soep!

SAM_9567

Monique’s Gyoza

We gaan verder met de deeg flapjes!

Dit heb je nodig:

Voor de vulling:

  • 200 gram geweekte/gekookte kikkererwten, uitgelekt
  • een wortel in kleine stukjes
  • een halve kleine prei, in stukjes
  • twee eetlepels Monique’s Meukvrije 07 alleskunner kruiden of andere lekkere kruiden
  • een flinke scheut homemade ketjap manis of tamari

SAM_9567

Zo maak je het:

Kneed water, bloem en zout tot een stevige bal. Wikkel de bal in een stukje plastic folie en laat 25 minuten rusten.  Meng alle ingrediënten voor de vulling in een kom samen en laat kort trekken.

SAM_9566

Bekleed een werkplek met een stuk plastic folie. Draai uit de deegbal kleine balletjes, druk steeds een balletje plat op de folie, en bekleed dit met een ander stukje folie. Rol met een deegroller de balletjes tussen de folie tot platte koeken. Verwijder de bovenste folie en schep er wat vulling op. Vouw en knijp het deeg samen tot er een soort vierkant envelopje/klompje ontstaat. Laat een beetje avocado olie of goede kokosolie smelten in een koekenpan en bak de klompjes om en om goudbruin en gaar. Lekker met wat ketjap!

 

 

 

 

3 Reacties op “Gyoza met dashi kobucha pompoen

  1. Leuke toepassing van pompoen in gyoza. Het artikel zou beter zijn zonder al die ‘meuk’ benoemingen.

    • Helemaal mee eens! Als je in je aanhef al aangeeft ‘meukvrij’ (wat een woord!) te koken, hoef je dat niet elke zin weer te herhalen. Boodschap is duidelijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *