Pompoen-bloemen, eetbaar en lekker met deze heerlijke veganistische spread!

Ik heb een grote liefde voor pompoenen. Ik eet ze iedere dag. Buiten het seizoen is het lastiger om pompoenen uit Nederland te vinden, maar gelukkig zijn ze steeds beter het gehele jaar door verkrijgbaar. Buiten het seizoen vinden we voornamelijk de hokiado ( oranje ) pompoen en de fles-pompoen. Zo rond Augustus komen de eerste nieuwe verse oogst pompoenen weer de winkels binnen druppelen. En zien we ook de vele rassen. Vorig jaar had mijn favoriete supermarkt-keten LIDL heel veel verschillende rassen, wat mij zeer gelukkig maakte. Hopelijk komen ze allemaal dit jaar opnieuw in de winkels te liggen. Ook AH doet overigens al jaren leuk mee met het aanbieden van de verschillende rassen. Ik word er echt gelukkig van!

Mijn grote favoriet is de KABOUCHA ( donkergroene ) pompoen. KLIK HIER om alles over deze verrukkelijke pompoen te lezen. Wil je meer lezen over pompoenen? KLIK HIER
Ik heb helaas geen tuin, ik moet het met een zeer klein balkonnetje doen. Dit hield mij echter niet tegen, om dit jaar eens zelf te gaan proberen pompoenen te kweken. Ik heb de zaden uit de kaboucha en de hokiado pompoenen bewaard en geplant in bakken vol aarde en voeding op mijn balkon. Binnen no-time had ik een behoorlijke plantenzee. Helaas groeien er momenteel alleen nog maar mannelijke bloemen aan, maar ik wacht geduldig tot de eerste vrouwelijke bloem zich openbaart.
Deze ga ik dan meteen bevruchten, met het stuifmeel uit de mannelijke bloem, aangezien ik hier helaas weinig bijen zie. De bijen sterven langzaam uit en zeker als je betrekkelijk weinig andere planten en bloemen op je balkon hebt staan, vliegen ze jouw balkonnetje voorbij. En zul je de bestuiving zelf moeten doen.
Voorlopig dus nog erg veel mannelijke bloemen dus. Ik geniet van al hun pracht. En…ik eet ze met liefde op 🤭 ETEN? Ja….eten, want wist je, dat deze bloemen gewoon eetbaar zijn en bovendien ontzettend lekker? Ze hebben een licht zoete, milde smaak en geven een poederig mondgevoel. Ze worden meestal gevuld of gefrituurd. Ze worden ook veel door de salade gemengd, iets wat ik erg veel doe. Ook kun je ze roerbakken.
Maar, omdat ze zich daar zo explosiet voor verlenen, worden ze vooral gevuld. Ik maak zelf erg veel gevulde pompoenbloemen, met mijn zelf bedachte super-heerlijke Vegan spread. Dat is echt een feestje op je tong.
Mannelijke bloemen openen zich tenminste een dag, daarna sluiten ze en vallen ze vanzelf van de steel. Het is dus helemaal niet erg, als je ze opeet. Je ruimt ze dan op een erg fijne manier op . Je kunt ze het beste afknippen aan het einde van een middag. Velen zijn zich dan al aan het sluiten. Door ze dan af te knippen, hou je een mooie kelk over om te vullen. Eet de bloemen tot aan de steel, dus eet het kroontje/ stukje steel niet op.
Eetbare bloemen ( want daar vallen deze pompoen bloemen onder ) zijn rijk aan belangrijke voedingsstoffen. Het bevat bijvoorbeeld erg veel vitamine C. Daarnaast zijn vrijwel alle eetbare bloemen extreem rijk aan mineralen als kalium,. Ijzer en calcium. Met name de pompoen-bloem bevat vrij veel ijzer. Eetbare bloemen zijn ook zeer rijk aan fytonutriënten, flavonoïden, en antioxidanten. Helemaal niet zo verkeerd dus, om zo nu en dan eens een bloemetje te eten!
LET WEL GOED OP, dat je een EETBARE bloem te pakken hebt. Er zijn namelijk ook veel bloemen die giftig zijn. Je kunt ook kiezen voor gedroogde bloemen. KLIK HIER om daar meer over te lezen.
Eigenlijk bedacht ik deze “ niet-normaal-meer-zo-lekkere “ veganistische spread speciaal om deze pompoenbloemen met iets lekkers te vullen. Ik wilde iets veganistisch. De bloemen zijn gevuld bijvoorbeeld superlekker met bio-dynamische geitenkaas-spread, maar deze vegan spread overtreft eigenlijk alles! En weet je wat nu zo leuk is? Het kost je nog geen 4 minuten werk om het te maken.

DIT HEB JE NODIG:

  • 200 gram biologische , ongezouten, ongebrande cashewnoten
  • 200 ml amandel of havermelk of sojamelk
  • Een eetlepel biologische erythritol
  • Een snufje Kala namak zout ( KLIK HIER voor meer info )
  • Een theelepel Nigella

ZO MAAK JE HET:

Doe alles in de ( liefst HS ) blender en druk op de hoogste stand tot het een romige spread is geworden. Je kunt de spread zeker een week in de koelkast bewaren.

DE POMPOENBLOEMEN VULLEN

Pluk de pompoenbloemen dus liefst in de namiddag, zodat ze zich al aardig sluiten, maar nog voldoende open zijn om ze te vullen. Vouw voorzichtig de bladeren open, zodat je een schep spread kunt vullen. SMULLEN MAAR!

2 Reacties op “Pompoen-bloemen, eetbaar en lekker met deze heerlijke veganistische spread!

  1. Ik vroeg me af waaraan kun je zien of een bloem eetbaar is of giftig en dus niet eetbaar? Hoe kom je daar achter?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *