Bakken met……bloemen en bottels!

Enkele jaren geleden ontdekte ik het voor het eerst: ROZENAPOTHEKER. Een wat vreemde naam voor de Franse roos, of ook wel de ROSA GALLICA genoemd. Voor ons is de roos als voedsel niet voor te stellen, maar we eten al rozen sinds de oertijd. Ze worden als zeer lekker beschouwd, maar vooral geneeskrachtig. Zeker dit laatste maakt de roos ( en de rozenbottel) populair. Echter eten we de rozen niet meer op, maar maken we er bijvoorbeeld etherische oliën van en gewone olie voor de huid te herstellen en te verzorgen. In de Middeleeuwen werden rozen alleen voor medicinale doeleinden gekweekt en werd het gegeten tegen o.a kiespijn, inwendige bloedingen. Hoofdpijn, oorpijn en slapeloosheid. Door deze laatste eigenschap is de bekende uitspraak “ slapen als een roosje” geboren. 

ROZENBOTTEL

De meest populaire “ roos” is de rozenbottel. Van verse rozenbottel maken we bijvoorbeeld nog steeds heel veel jam. Rozenbottels van de Hondsroos kun je rauw eten. Ze bevatten wel wat prikkende haartjes, maar als je deze voorzichtig verwijdert kun je de bottel gebruiken voor alles wat je maar wenst. Denk aan jam, thee, siroop, wijn of een lekkere puree.
Naast de Hondsroos-bottel zijn er nog veel meer  andere wilde rozenbottels die eetbaar en dus zeer bruikbaar zijn. Dit zijn o.a:
 de Egelantier
– de Japanse rimpelroos
– de Apothekersroos ( Rosa Gallica)
– geelbloeiende Kornoetje
De meest gebruikte rozenbottel is de bottel van de Hondsroos. Deze bloeien ook het meest in Nederland. De bottels van de Hondsroos ( Rosa Canina) zijn extreem rijk aan vitamine C. Daarom staan de rozenbottels meest bekend. Ze bevatten zelfs méér vitamine C dan citrusvruchten. Na de eerste vorst zijn de rozenbottels goed rood en zacht, en dat is de ideale tijd om ze te oogsten / plukken. We kunnen rozenbottels ook gedroogd in de ( bio) winkel kopen. De geplukte rozenbottels worden door midden gesneden en gedroogd. Gedroogd zijn rozenbottels zeker een jaar tot anderhalf jaar houdbaar.
Rozenbottels zijn echt heel erg gezond. Naast de extreme hoeveelheden aan vitamine C bevat het ruime hoeveelheden vitamine A, B1 en B2. Daarnaast heeft de rozenbottel een ontstekingsremmende werking , is het bolletje zeer rijk aan antioxidanten, en bevat het polyfenolen. Het is rijk aan selenium. Daarnaast zijn er veel positieve geluiden over het zeer gunstige effect op de spijsvertering ( dankzij pectine) en de gunstige uitwerking op de darmen.  Tot slot kan rozenbottel je weerstand verhogen.
Velen zeggen, dat je van de smaak moet houden. Het is een vrij heftige smaak die best sterk kan binnenkomen. Dit komt met name door de zaadjes in de bottels, deze smaken zeer bitter. De zaadjes worden dan ook vaak verwijderd. Rauwe rozenbottels smaken erg zuur. Door ze kort even te koken verdwijnt deze zurige smaak. Na het koken worden de rozenbottels licht zoet. Als je verse rozenbottels hebt geplukt, moet je eerst de steeltjes en de kelkblaadjes verwijderen. En om de bittere smaak weg te halen, kun je het beste de zaadjes ook verwijderen. Rauw worden rozenbottels niet erg veel geconsumeerd. Ze worden meest gedroogd en gekookt. Ze smaken gekookt erg lekker door salades, door de yoghurt en uiteraard als jam heerlijk op de boterham.

ROZENAPOTHEKER of  APOTHEKERSROOS

Van deze roos wordt voornamelijk de blaadjes gebruikt. De ROSA GALLICA, zoals de roos oorspronkelijk heet, heeft geneeskrachtige blaadjes. Ze worden al eeuwen ingezet als versterkend middel na ziekte. Er wordt vaak een drank van getrokken. Twee koppen van dit aftreksel zou al zeer versterkend werken.
De apothekersroos is één van de oudste rozen die we kennen. Ze staan vooral bekend om hun zeer aangename geur en worden daarom ook erg veel in de tuin gekweekt.  De bloeitijd ligt tussen Juni en Juli. De roos is zeer populair omdat de roos erg sterk is en in de tuin nauwelijks last heeft van ziekten. Daarnaast geurt hij dus zeer sterk en aangenaam.
Hoe komt hij nu aan zijn naam “ apothekersroos”?  Vroeger werd met name deze specifieke roos veel gebruikt tegen kwalen en daardoor kreeg het de naam “ apotheker” . Apothekers uit de omgeving waar de roos werd gekweekt maakten geurstoffen uit de bloemblaadjes en werden tevens gebruikt bij het bereiden van medicijnen.
De blaadjes worden meestal gedroogd en gebruikt om thee van te trekken. Vanwege de zeer aangename sterke geur worden de gedroogde blaadjes ook gebruikt als luchtverfrisser / potpourri. Net als de rozenbottel zijn de blaadjes van de Franse roos ook zeer gezond en geneeskrachtig.

GEDROOGD

Het blijft een beetje vreemd, om bloemetjes te eten. In Nederland lopen we er zeker niet warm voor. Supermarkten hebben het ooit eens geprobeerd, maar de eetbare bloemen verdwenen net zo snel als ze kwamen. Dat is jammer want we laten een prachtig cadeau van moeder-natuur liggen. Bloemen zijn ook smakelijk, al zijn natuurlijk niet alle bloemen lekker. Maar bloemen als goudsbloem en rozen zijn licht zoet en mild van smaak. Bovendien geeft het ieder gerecht ontzettend veel kleur en pracht. Een beetje gedroogde goudsbloem door een salade geeft een salade een prachtige presentatie.
We kunnen in Nederland bloemen meest gedroogd kopen. HET BLAUWE HUIS  een zeer bekend merk in de biowinkels op gebied van kruiden, planten, bloemen en specerijen verkoopt een groot assortiment aan gedroogde bloemen en bottels. Zij verkopen zelfs biologisch dynamisch.
Ik ben een groot fan van gedroogde bloemen en rozenbottels. Ik gebruik ze regelmatig om zelf mijn thee te maken. Onlangs bedacht ik, dat er vast wel wat meer te maken viel met deze lekkere bloemen en bottels. Ik besloot , om eens wat te gaan experimenteren.
Van de gedoogde rozenbottels en rozenapotheker heb ik een poeder gemaakt in de ( HS) blende. Dit bleek een schot in de roos ( 😉 ) te zijn, want het poeder smaakt heerlijk zoet! Dit biedt meteen perspectieven om mee te gaan bakken. Dit heb ik dan ook meteen gedaan. Ik bedacht heerlijke koeken en een snack-balletje.

FLOWER POTS

Deze koeken heb ik bestrooid met het rozenpoeder, om het zo maar even een naam te geven. Het resultaat is werkelijk verrukkelijk!
DIT HEB JE NODIG:
  • 300 gram amandelmeel
  • 250 gram havermout
  • Twee eetlepels biologische erythritol
  • Een banaan, gepureerd
  • 35 ml water
  • Rozenpoeder

ZO MAAK JE HET:
Verwarm de oven voor op 175•C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Roer alle ingrediënten behalve de poeder, in een kom samen en kneed er een soort spitsbal van. Haal drie kwart van het deeg en maak van de rest platte koeken. Draai balletjes uit het laatste stukje deeg en druk steeds een balletje op een koek. Bestrooi de koeken tot slot met een klein beetje rozenpoeder. Bak de koeken in het midden van de oven gaar in ongeveer 25 minuten, ze moeten goudbruin zijn verkleurd. Laat afkoelen.

SWEET ROSE SNACK-BALLS

Je kunt het rozenpoeder ook heerlijk verwerken in deze snack-balletjes! Deze balletjes zijn binnen 5 minuten klaar en heel erg lekker als snack of traktatie. Het rozenpoeder geeft de balletjes een bijzondere smaak`!
DIT HEB JE NODIG:
  • 275 gram zonnebloempitten, fijn vermalen tot meel in de blender
  • Twee eetlepels biologische erythritol
  • Twee eetlepels rozenpoeder
  • 175 gram gojibessen, geweekt en goed uitgelekt
  • Warm water

ZO MAAK JE HET:
Doe alle ingrediënten in een kom en voeg kleine beetjes warm water toe, tot er een stevige bal ontstaat. Draai balletjes uit het deeg.

WAT KAN IK ER NOG MEER MEE DOEN?

Het rozenpoeder kun je eindeloos bewaren en variëren. Maal bijvoorbeeld ook eens wat gedroogde goudsbloem met gedroogde rozenbottels samen. Je kunt het poeder o.a gebruiken :
– om mee te bakken. Het maakt een baksel iets zoeter en het krijgt een bijzondere smaak
– om te gebruiken als decoratie. Bestrooi het bijvoorbeeld over taart en gebak.
– om alles te garneren, denk daarbij door yoghurt en kwark
– over gestoomde aardappelen en groente
– door en over salades
– lekker op een partje appel
– als ingrediënt in een kruiden / bloemen / specerijenmengsel. Je kunt bijvoorbeeld kaneel en vanille toegeven voor een lekkere mix
–  uiteraard om thee mee te trekken
Bloemen en bottels kun je dus eten, maar niet ongelimiteerd. De gedroogde soorten die we in de biowinkel kunnen kopen zijn eetbaar. Maar niet alle bloemen zijn eetbaar, het is daarom nooit verstandig om wild geplukte bloemen en bottels te consumeren. Op internet zijn er ontzettend veel artikelen vindbaar over eetbare en niet-eetbare bloemen en planten. Wil je wild gaan plukken, dan is het absoluut raadzaam om deze aandachtig door te lezen.
Gebruik het rozenpoeder ook niet met grote hoeveelheden tegelijk. Ik ben daar liever een beetje voorzichtig mee. Alhoewel er geen ADH bekend zijn voor bloemen, kun je het beste niet meer dan een afgestreken  eetlepel per dag consumeren, wat neerkomt op zo’n 10 gram.

Waar kan ik gedroogde bloemen kopen?

Je kunt gedroogde bloemen vinden in de meeste biologische en gezondheidswinkels. Je kunt ook vrij goed op internet terecht. Het merk ” Het blauwe huis” heeft een zeer groot assortiment, ook kin gedroogde kruiden, specerijen en planten. Ook verkopen zij gedroogde mixen om zelf thee van te trekken.

Een reactie op “Bakken met……bloemen en bottels!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *