Calorie-arm, koolhydraat-arm, suikervrij , glutenvrij, veganistisch smullen van een toetje? Dat kan !
Al van kinds af ben ik een ” toetjes-mens”. Mij kon je al klein meisje niet blijer maken dan met een bakje verse vanillevla, nog uit de echte glazen fles, met het cellofaan dekseltje. Nog steeds ben ik verzot op toetjes. Stiekem vind ik deze laatste gang van een maaltijd het lekkerste om naar uit te kijken. Over de jaren heen is het toetjes / dessert schap in supermarkten nogal veranderd. Ik kan mij nog goed herinneren, dat we konden kiezen uit chocolade of hopjes of vanille vla, en verder yoghurt. Later kwam daar nog ” blanke” vla bij. Dit lijkt inmiddels te zijn verdwenen, net als al die andere nostalgische toetjes van welleer.
Nee…..voor echt gezonde toetjes hoef je niet te zoeken in supermarkten. Alles is kant en klaar, vol met suiker en verzadigde vetten, en allerlei andere rare additieven om iets te verdikken, te kleuren of meer smaak te geven. Er wordt bijvoorbeeld veel gelatine gebruikt voor pudding, veel zetmeel voor vla, veel kleur/ geur en smaakstoffen ( aroma’s ) en kunstmatige zoetstoffen en suiker. Alhoewel er een soort revolutie gaande lijkt te zijn afgelopen jaren, blijft de markt overspoeld met dit soort meuk. Zeker voor veganisten ( een zeer sterk groeiende groep ) is het enerzijds een leuke ontwikkeling maar anderzijds ook helemaal niet. Leuk, omdat er voor deze groep mensen nu ook alternatieven zijn, niet leuk omdat deze 9/10 x propvol zijn gepropt met meuk. Zo zijn de meeste toetjes gemaakt van kokosmelk, in plaats van koemelk. Dit levert gigantische hoeveelheden verzadigd vet op. Of er wordt gestoeid met genetisch gemanipuleerde soja, waar je als Vegan ook vraagtekens bij kunt zetten in hoeverre dit nog echt 100% vegan is te noemen na de bewerkingsprocessen.
Voor veganisten , maar ook voor mensen die graag op hun gezondheid willen letten, zijn er gelukkig ook nog enkele echt gezonde alternatieven. Eentje daarvan is AQUA FABA. Watteh…? Ja, je leest het correct: AQUA FABA ( spreek uit ” AAkwuuuaa-Faba ) Wil je alles lezen over Aqua Faba? KLIK HIER. Je leest in dit artikel o.a dat aqua faba min of meer een veganistisch / plantaardig alternatief is op eiwitten / eiwitschuim. Het wordt meest gemaakt met het vocht van gekookte kikkererwten. Maar zoals je in mijn artikel kunt lezen, kun je ook andere peulvruchten gebruiken. Kikkererwten zijn echter de betere peulvruchten om te gebruiken. Het wordt veelal gehaald uit blik of pot . Het vocht wordt opgevangen en met een mixer tot een dik schuim geklopt. Nadeel van deze methode is dat het vocht vrij veel zout en andere conserveringsmiddelen kan bevatten. Je kunt daarom het beste van gedroogde kikkerwten het kookvocht opvangen en gebruiken. Hierin zitten geen rare toevoegingen.
Je kunt 500 gram kikkererwten per keer gebruiken, en dit 2 x koken. Je kunt dus twee x een volle pan aqua faba maken van 500 gram kikkererwten en de kikkererwten daarna lekker zelf opeten. Ik maak twee grote pannen aqua faba van 500 geweekte/ gekookte kikkererwten Na het afgieten laat ik het afkoelen en beeaar ik het in een kan in de koelkast. Hoe kouder de aqua-faba is, hoe beter hij stijf klopt.
Met AF ( afgekort ) kun je echt van alles maken. Zoals dit verrukkelijke calorie-arme toetje. Het vult behoorlijk vanwege de opgeklopte AF, en door er gezonde maar onwijs lekkere dingen aan toe te voegen maak je de heerlijkste toetjes in een handomdraai. Zoals deze heerlijke koffiemousse, zonder koffie. Ik heb CICHOREI gebruikt, een natuurlijke koffie surrogaat ( KLIK HIER voor meer info )
En wat biologische erythritol , om het heerlijk te zoeten op de meest gezondste manier. Dit toetje kost je rond de 8-10 kcal…nou, daar doen we het toch voor?
DIT HEB JE NODIG:
- aqua faba, ongeveer 250 ml per persoon
- twee eetlepels cichorei koffie surrogaat
- drie eetlepels biologische erythritol
Zo maak je het:
Klop met een mixer op hoge snelheid alle ingrediënten in een kom tot een mousse. GENIETEN MAAR!
Klinkt lekker! Hoe lang is de aqua faba ongeveer te bewaren in de koelkast? En bewaar je dan het opgeklopte kookvocht en klopt je het op als je het gaat gebruiken?
Aqua Faba – nog nooit gemaakt en staat al heel lang op het to do lijstje. Nu het vakantie is me toch maar eens aan wagen. Wat zou je er verder door kunnen doen? Cichorei wordt het hier niet met de kinderen, ik denk aan iets van fruit (siroop/sap) maar misschien is dat te zwaar voor de aqua faba?. ALs je tips hebt hou ik me aanbevolen
Kokosmelk is heel gezond hoor! Niet vetten zijn slecht in onze voeding, maar suikers… Verder is dit alles veel te duur voor mij. Ik eet maar af en toe toetjes, dat kan ook. 😏
De tijd van de glazen melkflessen heb ik ook gekend.
Maar die dop die erop zat dat was een capsule. Deze zijn gemaakt van aluminium.
Die spaarde we wat het is metaal dus geld waard.
Ahh ja.. die toetjes van vroeger…
Ik was gek op Chipolata pudding die mijn oma altijd in de vriezer had (speciaal voor mij). Nergens meer te krijgen of alleen nep spul..
De enige vla of of toetje wat ik ook nog lekker vond was (is) Bitterkoekjesvla e/o pudding. Ook nergens meer te krijgen..
Aqua Faba, klinkt mij erg machtig in de oren, maar ik ga t volgend weekend toch maken kijken of ik dat kan mengen met een Bitterkoekjes mengsel, en hoe dat smaakt. Denk wel dat ik Cocosbloesem-suiker ga gebruiken i.p.v. Stevia, ik vind Stevia niet zo heel lekker..
Erg bedankt voor dit recept! 🙂
PS: Wij gebruiken nog steeds enkel melk uit een glazen fles. Er zit alleen een draaidop op tegenwoordig. Wij kopen de melk van een kleinere boerderij, maar je kunt bv Demeter volle en halfvolle melk in flessen kopen van het merk Weerribben zuivel. Dat is nog echt ouderwetse melk waar je de seizoenen in proeft. En die ook gewoon zuur wordt een paar dagen na opening. Dat het zo snel zuur wordt is wel even wennen en soms lastig. Daarom bewaar ik altijd een paar flessen melk in de vriezer, zo hebben we altijd verse échte melk op voorraad.. 🙂
Het ziet er heerlijk uit. Ik heb nog kikkererwten. Ik zal het een van deze dagen maken.
Bedankt, Monique