Keelpijn/ ontsteking…hoe kom je er op een meest natuurlijke manier vanaf?

De herfst….I LOVE IT! 😄❤️ Met alles erop en eraan: het gure weer, de prachtige natuur, de pompoenen, weer vroeger donker, de leuke Halloween-feesten, ik vind het allemaal ge-wel-dig. Ik haat de zomers van nu, die alleen maar heter en heter worden. Ik kan aan het eind van de Lente dan ook al reikhalzend uitkijken naar de herfst, ik sla liefst die hele zomer over. En is het dan eindelijk zover, raak ik compleet in mijn element. Ik voel me fijner , ik functioneer beter, kortom, ik hou vreselijk veel van de herfst.

De herfst neemt meestal ook wat nadelige dingen met zich mee. Griep en verkoudheid. Met name verkoudheid kan bij heel veel mensen opeens toeslaan. Het is in vrijwel alle gevallen onschuldig en gaat na een paar dagen weer over, maar je kunt er vreselijk veel ongemak van hebben. Keelpijn is bijvoorbeeld zo’n typische kwal, waar we ontzettend veel last van kunnen hebben. Het is logisch, omdat we met onze keel veel moeten regelen. Onze stem, onze voeding, ons vocht, alles gaat door onze keel / keelopening. Raakt dat maar enigszins geïrriteerd, dan kunnen we daar flinke last van hebben. Als de keel gaat ontsteken kan het aanvoelen als schuurpapier, en kan eten en drinken een zeer pijnlijke bezigheid worden. Ook praten en slikken kan ontzettend pijnlijk zijn. Soms kunnen we ook flink hoesten, wat de keel alleen maar pijnlijker maakt.
Er zijn miljoenen middeltjes op de markt die de pijn kan verlichten, verzachten en de genezing versnellen. Meest bekend zijn de vele keel-snoepjes en hoest-drankjes. Het lijkt heerlijk, zo’n “ QUICK FIX” maar in de meeste middelen zit enorm veel meuk. Veel suiker, en veel chemische hulpstoffen. Hoe “ gezond” zijn al deze middelen? En wat kunnen we zelf doen om zo natuurlijk mogelijk weer van onze keelpijn af te komen?

WAT IS KEELPIJN?

Laten we beginnen met in het kort uitleggen wat keelpijn nu precies is. Het kan ontstaan als gevolg van zowel een bacteriële infectie of een virus-infectie. Maar het kan ook komen, door bijvoorbeeld verkeerd stem-gebruik, te hard / teveel schreeuwen,  overbelasting van je stem, droge lucht, of als je je keel teveel schraapt. Het hangt vrijwel altijd samen met een griepje of een verkoudheid. Een verkoudheid kan bijvoorbeeld beginnen met wat lichte keelpijn, tot zwaar gesnotter. De meest gehoorde klachten / symptomen zijn:
– een branderig gevoel achterin de keel
– rode, licht tot behoorlijk opgezwollen amandelen
– opgezette klieren in de hals
– gevoeligheid rondom de keel
– slijmvorming achter in de keel
– witte stippen achter in de keel
– pijn bij het slikken
– pijn bij het praten / heesheid
– prikkelend gevoel
– zwaar geïrriteerd gevoel achter in de keel
– hoofdpijn / oorpijn / loopneus / verstopte neus
– hoesten, behoefte voelen de keel continu te schrapen
– benauwdheid
– droge keel
Het goede nieuws is dat keelpijn in regel onschuldig is en vanzelf weer overgaat. Dit kan tussen 2-10 dagen duren. Naar de dokter hoeft dus niet, maar het kan wel enorm veel last geven. In de meeste gevallen wordt keelpijn veroorzaakt door een verkoudheidsvirus. Pas als er sprake is van een bacteriële infectie is het soms zinvol om naar de dokter te gaan. Hij kan je dan een antibiotica kuur voorschrijven om deze te bestrijden. Een verkoudheidsvirus trekt hier zich niets van aan, en is het dus zinloos een AB te slikken als hier sprake van is. Een huisarts zal ook niet snel een AB kuur uitschrijven. Pas als je je echt heel ziek voelt, zal hij overgaan op het uitschrijven van zo’n kuur.
Pijn kun je in regel goed onderdrukken met paracetamol, maar ik persoonlijk ben geen voorstander van al deze onderdrukkingen. Daarnaast kun je vraagtekens zetten bij de vele hulpstoffen die we in zowel zelfhulp-medicatie ( vrij verkrijgbare ) als reguliere medicatie ( medicijnen onder recept ) tegen kunnen komen.,.

CHLOORHEXIDINE EN LIDOCAINE

Een veel gebruikte stof in middelen tegen keelpijn en ontstekingen is de bacteriocide stof CHLOORHEXIDINE. We komen het bijvoorbeeld veel tegen in zuigtabletten en drankjes en mondspoel-middelen. De stof is opgenomen in de lijst van essentiële geneesmiddelen van de WHO.
Omdat deze stof bacteriedodende werkingen heeft, wordt het vaak toegepast in spoelmiddelen, zuigtabletten en drankjes in een concentratie van 0,05 – 4% . Omdat chloorhexidine niet vlekt, wordt het ook wel eens “ witte jodium” genoemd.
Het is geen vriendelijke stof. Als de grens van 0,05% al wordt overschreden, kunnen er allergische reacties optreden. Zo mag de stof ook niet worden gebruikt met bijvoorbeeld tandpasta omdat dit een chemische interactie teweegbrengt. Er zijn nog meer nadelen.
De tong en tanden kunnen tijdelijk tijdens gebruik verkleuren, als je staakt met het gebruik ( bijvoorbeeld de zuigtabletten ) zal dit wel weer verdwijnen, maar het is zeker geen fijne bijwerking. Ook kan je smaak ( tijdelijk) veranderen. Er zijn rapportages bekend waarin wordt vermeld dat de stof naast smaakveranderingen, ook uitdroging en zweetvorming aan het mondslijmvlies kunnen geven. Wordt de stof op wonden gebruikt, kan dit na enkele keren de giftigheid van het geneesmiddel activeren en de werking dus of belemmeren of omkeren.
Het wordt tevens gebruikt als een niet-vlekkend alternatief voor joodtinctuur ( jodium als Betadine ) Chloorhexidine hecht zich aan de huid en blijft daar tenminste zo’n zes uur chemisch actief. In ziekenhuizen wordt het o/a veel gebruikt voor desinfecteren van de handen voor een operatie.
Een andere veel gebruikte stof in vele middelen tegen keelpijn / ontstekingen is de stof lidocaïne. Ook deze stof is opgenomen als essentiële stof in het geneesmiddelenbestand van het WHO. Het wordt voornamelijk gebruikt als een ( lokaal ) anestheticum ( verdoving) Zo bestaan de ampullen verdovingen bij de tandarts ook uit 1,8 ml lidocaïne. Het wordt verder toegepast bij kleine verdovingen. In keeltabletten is lidocaïne ( HCi) het werkende bestanddeel. Het geeft een plaatselijke pijnstillende werking. Overdoseringen komen in de vorm van zuigtabletten en / of drankjes niet voor, wel kunnen de bijwerkingen na ( bijvoorbeeld overdosering ) injecteren wel ernstig tot zeer ernstig zijn. Dit heb ik zelf eens ervaren, na een extractie van een wortelrest bij de tandarts. Ik had een week na de ingreep veel last van rare en “ dove” tintelingen rondom mijn mond en gezicht en ik ben ook misselijk en duizelig geweest. Ik heb mij zeker een week niet mezelf gevoeld, voelde mij erg akelig.  Waarschijnlijk omdat mijn tandarts mij behoorlijk “ plat” spoot met vier spuiten en wat “ tikjes” rondom de wortel. Het deed mij realiseren wat voor rotzooi dat spul is. Ook al komt het in kleinere hoeveelheden voor in bijvoorbeeld zuigtabletten, geen haar op mijn hoofd die denkt om deze meuk in mijn mond te stoppen.
Een ander veel gebruikte stof in voornamelijk keel / zuigtabletten is de stof AMBROXOL ( ambroxol-hydrochloride ) Het maakt slijm in de luchtwegen los, en verlicht vastzittende hoest. Er zijn in regel erg weinig bijwerkingen bekend, maar er zijn er wel een aantal, waaronder een droge mond, dyspepsie, buikpijnen, diaree, en in zeer zeldzame gevallen huiduitslag en droge keel.

HET KAN OOK 100% NATUURLIJK

Bovenstaand is voor mij meer dan genoeg om deze middelen te mijden. Maar ja…..je wilt uiteraard wel snel van je keelpijn / ontstekingen af. Gelukkig biedt moeder natuur meer dan genoeg mogelijkheden om op een meest natuurlijke manier de pijn te verlichten en te verzachten. Ik geef hieronder wat tips en alternatieven om zo gezond en meukvrij mogelijk door je verkoudheid / keelpijn / keelontsteking heen te komen.
1) HANDEN WASSEN
HANDEN WASSEN!”…..hoe vaak roepen we het niet? Zeker in de herfst/winterperiode is dat geen onterechte kreet. Bacteriën en virussen kunnen ook via voorwerpen en handen worden overgedragen. Ben je reeds wat meer vatbaar ( door bv ziekte, slechte weerstand) dan heb je enkel een vriendelijk bedoelde hand nodig om snotverkouden te raken. Ook als je buiten bent en bijvoorbeeld boodschappen gaat doen. De winkelwagens, de mensen in de supermarkt, alles kan zo een virus doorgeven aan jou. Ik doe het eigenlijk al jaren. Het zit er bij mij ingebakken dat ik, zodra ik thuiskom, mijn handen was. Ongeacht waar ik ben geweest. Ook zeg ik ervoor dat ik mijn gezichtsveld niet aanraak tijdens mijn buitenzijn, al is dat vaak wat lastig omdat dit vaak onbewust gaat. Maar zoveel mogelijk rekening ermee houden helpt al een stuk. 
Als je verkouden bent geworden betekent dit vaak dat je weerstand is verminderd.KLIK HIER om alles te lezen hoe je deze weerstand weer omhoog kunt krijgen. Als je verkouden bent kun je geluk hebben of pech. Je kunt namelijk tijdelijk geen smaak en geur hebben. Wat het nog vervelender maakt om goed, verstandig en gezond te eten. Smaak en geur worden grotendeels door de neus waargenomen. Als je neus verstopt is, lukt dat dus niet. Zodra je weer vrij door je neus kunt ademen komt je smaak vanzelf terug. Goed en veel snuiten helpt ook meestal meer heel even. Een neusspray kan verlichting geven, maar gebruik deze nooit langer dan een week. KLIK HIER voor meer informatie
2) SLAPEN / VOLDOENDE NACHTRUST / RUSTEN
Ook als je niet ziek of verkouden bent, is nachtrust ontzettend belangrijk. KLIK HIER om naar mijn uitgebreide artikel te gaan. Zorg iedere nacht voor tenminste 8-9 uur slaap als je verkouden bent. Nachtrust is en blijft in veel gevallen het beste medicijn.
 3)EET GEZOND EN OP TIJD
.Inkopper wellicht, maar toch……veel mensen onderschatten de invloed van gezond eten en drinken bij griep en verkoudheid. Je lichaam is keihard aan het werk voor jou om de bacteriën en virussen uit jouw lichaam te werken, en dat vraagt extra energie. Zorg dan ook extra goed voor je lichaam. Eet zoveel mogelijk ( groene blad) groente en fruit, Andere goede opties bij verkoudheid zijn:
– bouillon of soep. We kennen de term “ Ziek?? Eet kippensoep!” en dat is geen fabel. Het aminozuur in kip ( cystëine)  helpt om het slijm in de longen te verdunnen. Bouillon en soep houden de neus vochtig , bestrijdt uitdroging en gaat een keelinfectie tegen. 
– veel antioxidanten. Dit vinden we bijvoorbeeld in thee, zacht fruit ( vooral in blauwe bessen) en verse groente
-fruitsoorten die rijk zijn aan vitamine C ( sinaasappel, kiwi, citroen) Met name citrusvruchten zijn een goed idee, omdat de flavonoïden het immuunsysteem versterken en daarmee het herstel versnellen
– pittig voedsel. Pepers, wasabi, mierikswortel, sambal….nu niet direct de eerste voedingsmiddelen waar je aan denkt, maar wel erg effectief tegen verkoudheid-kwaaltjes als verstopte neus en pijnlijke keel. Eet geen hele pepers, maar verwerk het in een gerecht. 
– ijs. Maak lekkere ijscollies van cool bear limonadesiroop of stevia druppels, en eet zoveel mogelijk . Ijs kan helpen op vastzitten slijm op te lossen en keelpijn te verzachten. Blijf veel en goed drinken en liefst zoveel mogelijk koud. 
4) GEEF JE KEEL RUST
Het is niet verstandig om met een pijnlijke keel / keelontsteking veel te praten. Om te beginnen kan het je pijnlijke keel extra belasten en jou prikkels geven de keel meer te schrapen, wat nog meer irritatie oplevert. Probeer zo min mogelijk te praten, en geef je keel wat rust. Wat ook als prettig wordt ervaren is een warme sjaal om je keel wikkelen. 
5) DRINK VOLDOENDE
Om je keel zo min mogelijk te schrapen is het verstandig om om de twee uur wat koud water te drinken. Een droge keel kan zorgen voor meer pijn en irritatie. 
 

PURE, RAUWE, KOUDGESLINGERDE HONING DIRECT BIJ DE IMKER 

Over honing heb ik veel geschreven: KLIK HIER. Alhoewel ik geen voorstander ben van honing voor inwendig gebruik, ben ik zeer te spreken over de uitwendige werkingen. Honing werkt verzachtend. Maar kan ook antibacterieel werken als deze niet wordt verhit. Het bekende lepeltje honing in de thee werkt dus wel verzachtend, maar niet antibacterieel wat nogal eens wordt beweerd. Alle goede stofjes in de honing gaan door verhitting verloren. Ook is het belangrijk, om voor pure, rauwe honing te kiezen, iets wat niet goed verkrijgbaar is. Een lepeltje honing door vers getrokken kamille thee kan de keel absoluut verzachten, en kan dus een fijne verlichting bieden bij pijn. 

ETHERISCHE OLIE ( PEPERMUNT EN EUKALYPTUS

Ook pure, zuivere etherische oliën kunnen voor veel verlichting zorgen. Niet alleen om mee te stomen, maar ook om te vernevelen in een diffuser. Door een ruimte te vernevelen met het nevel van pepermunt olie en / of eucalyptus olie kunnen pijnklachten verlichten, en zeker bij verstopte neusjes werkt zo’n diffuser geweldig. KLIK HIER voor meer info.  Klik hier voor meer info over pure essentiële oliën.

KAMILLE / ROZENBOTTELTHEE DRINKEN

Warme dranken kunnen verzachtend werken, maar veelal worden koude dranken ( en ijs ) als meer verlichtend ervaren. Wel is het gunstig, om warme ( niet te hete ) infusies / thee te drinken. Twee hele goede om samen te combineren zijn kamille en rozenbottel. Dit kun je in gedroogde vorm kopen in de biowinkel Je kunt hier thee van trekken. Het heeft een verzachtend en bacterie-remmend effect.

Met zout gorgelen

Zout werkt oplossend bij vastzittend slijm. Het kan ook wat verlichting geven bij pijn en irritatie. Gebruik ongeveer twee eetlepels Keltisch zeezout op 250 ml water, laat goed oplossen en gorgel.

Propolia propolis druppels

Wat bij mij in elk geval knetter-goed werkt, zijn deze druppels van ” pro-polia. Het zijn, zoals de naam al zegt, druppels op basis van propolis. KLIK HIER om alles over propolis te lezen. Het is gemaakt van zo’n 85% propolis-extract, 16% honing,  en etherische kaneel en kruidnagel olie. Jawel, ook hier weer die fantastische kruidnagel!  Kruidnagel staat bekend om zijn verzachtende / verdovende werking in onze mond. Deze druppels hebben overigens bij mij ook erg goed gewerkt na mijn extractie van een wortelrest uit mijn mond. Het heeft alles zeer goed hersteld. Ik heb sindsdien standaard een flesje in huis, omdat het ook kleine irritaties in de mond ( geïrriteerd tandvlees ) opheft en verzacht. Als  ik op een bepaalde plek weer eens last krijg van het tandvlees, zijn twee druppels al genoeg om alles te kalmeren. Ook bleek, dat de druppels zeer goed werken bij keelpijn. Ik heb op dit moment last van keelpijn, al twee dagen. Zeker s’nachts heb ik daar flinke last van, en vorige nacht besloot ik de druppels eend in mijn keel te druppelen. Dit verzachtte alles , waardoor ik weer lekker door kon slapen. Dit is echt geweldig spul. En een blijvertje bij mij.

 

Warme plantaardige melk met versterking

Alhoewel koemelk juist slijmvorming op kan wekken bij een zere keel, heeft plantaardige melk juist een averecht effect. Het kan verwarmd, slijmvorming voor een groot deel oplossen. Als je daar nog een aantal krachtpatsers uit de natuur aan toevoegt kun je een zeer krachtig en ondersteunend drankje maken. Ik heb zelf bijvoorbeeld DEZE ONDERSTEUNENDE DRANK bedacht. Maar je kunt ook andere combinaties toevoegen aan warme plantaardige melk, Gebruik ongeveer 200-250 ml melk. Daar kun je aan toevoegen:

 • verse gember, een theelepel kurkuma + een snuf zwarte peper, wat vers geperst citroensap, en een anijssterretje
 • een theelepel witte gedroogde salie, een theelepel kamille
 • een mespunt kruidnagel, een mespunt kardemom, een theelepel ceylon kaneel, een verse teen uitgeperste knoflook
 • een ster anijs, een mespunt kruidnagel, een eetlepel ceylon kaneel, het rasp van een biologische citroenschil
 • een eetlepel Camu Camu, een eetlepel ceylon kaneel, een theelepel kurkuma, een snufje zwarte peper, een verse teen uitgeperste knoflook

Drink langzaam op, neem geen te grote slokken tegelijk. Lees HIER meer info over het gebruik van ” dit soort” drankjes.

CAMU CAMU

Alhoewel ik het een beetje achterhaald blijf vinden, kan wat extra vitamine C soms wonderen doen. Ik adviseer altijd, om dit voorop gesteld altijd uit verse voeding te halen, maar wil je wat extra vitamine C bij slikken, dan is CAMU CAMU the next best thing. KLIK HIER om alles over camu camu te lezen. In dit artikel lees je ook alles over vitamine C.

OMA’s tips:

* ….op rauwe uien kauwen….🙁 Of dit lekker is, is een tweede, maar het schijnt wel te kunnen helpen bij een zere keel. Een ander trucje: rauwe ui in een sjaal wikkelen en dit om je keel wikkelen……🙄

* …een ijsje eten. Kou werkt kortstondig verdovend.😁
* …een warme, natgemaakte doek om je keel wikkelen, daarover heen een sjaal en zo naar bed gaan. 🙄
* …op ijsklontjes kauwen😐

 

8 Reacties op “Keelpijn/ ontsteking…hoe kom je er op een meest natuurlijke manier vanaf?

 1. Werken de druppels met kruidnagel erin ook tegen aften? Mijn zoon heeft bij een verminderde weerstand daar erg veel last van. Hij moet binnenkort gaan beugelen dus daar ben ik wel een beetje bang voor… hoor het graag😊

  • Spoelen met waterstofperoxide 3% 50/50 verdund met water. Super goedkoop en helpt er echt tegen. Ook tegen keelpijn en voorkoming van een keelontsteking. Is niet schadelijk.

   • Dan wel de food grade. In dat het spul van de drogist zit conserveringsmiddel. Kreeg er erg last van.

  • Ik gebruik hier citroen, gember en kurkuma olie voor. Preventief smeren en extra als je er een op voelt komen…

  • Ik stipte de aften aan met salie druppels…
   Spoelen met afgekoelde salie-thee…

 2. Bij mij helpt gemberthee (ik gebruik verse schijfjes gember) met stukjes (bio)citroen en een lepeltje honing apart erbij om de keel te verzachten. Of plantaardige melk met kurkuma en gember en ook daar apart een lepeltje honing bij.

 3. Het allersimpelste bij beginnende keelpijn:
  een schijfje biologische gember onder de tong (ja, dat prikt even) en dat daar een kwartiertje houden. Ik kauw er dan nog even op en spuug het uit.
  Als je last hebt van galstenen schijn je beter geen gember te kunnen gebruiken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *