Honing: nét zo ongezond als gewone suiker??
Dit artikel zal bij velen vast niet in de smaak gaan vallen. Want het nieuws wat ik in dit artikel ga brengen, zal velen doen teleurstellen. Toch is het nodig om een verhelderende blik te werpen op het fenomeen HONING. Honing lijkt het gezonde antwoord te zijn geworden op gewone sucrose ( suiker). Dankzij de zeer positieve geluiden op internet, de vele goeroe’s die niets anders meer willen gebruiken, en de voedselindustrie die dit maar wat graag stimuleren om meer te verkopen, lijkt honing het wonderlijke zoetmiddel te zijn wat gewone suikers en andere kunstmatige zoetstoffen kan vervangen. We zijn het in elk geval massaal gaan gebruiken. Honing heeft de laatste vier jaar een enorme comeback gemaakt, supermarkten hebben hun assortiment enorm uitgebreid, en ook via internet kun je meest bijzondere varianten vinden.
Dit artikel gaat over honing en wat het precies is. Over de gezonde eigenschappen. Maar ook over de vele ongezonde eigenschappen. En waarom je in veel gevallen zelfs beter voor dat schepje gewone suiker kunt kiezen in plaats van honing.
WAT IS HONING PRECIES?
Eerst even een lesje over hoe honing ontstaat. Want dat komt niet als vanzelf in de welbekende raten.
Dit wordt gebracht door honingbijen. Honingbijen zuigen nectar uit bloemen. De bij vermengt de nectar met zijn speeksel, zodat de suiker in de nectar verandert in fructose en glucose. Dit mengsel komt terecht in de honingmaag van de bij. De bij houdt vervolgens een klein deel van de honing bij zich, de rest spuit hij af in de welbekende honingraten. Deze honingraten zijn gemaakt van bijenwas.
Honing is dus eigenlijk niets meer of minder dan de maaginhoud van een honingbij. Wil je alles lezen over bijen? Klik hier.
In de fabriek worden de honingraten door een machine gehaald. Hierdoor worden de waslagen van de cellen weg geschaafd, er blijft vervolgens honing over. De honing wordt gezeefd zodat restjes bijenwas volledig zijn verwijderd. Het volgende bewerkingsproces is verhitting, en verdere raffinage processen, om de honing vervolgens in potten te kunnen vullen voor export. Imkers hanteren een meest ambachtelijke, natuurlijk bewerkingsproces waar verder geen toevoegingen aan worden gedaan, echter verschilt ook dit weer van imker tot imker. Honing uit een fabriek is vrijwel altijd bewerkt en bevat toevoegingen.
Zowel smaak als geur van honing kunnen sterk verschillen, omdat dit sterk afhangt van welke bloemen een honingbij heeft gebruikt om zijn nectar te halen
Omdat honing een zeer gezond imago heeft worden de potten op dit moment weer flink verkocht. Wat velen niet weten is dat vrijwel al deze soorten wel iets van een toevoeging bezitten. Ook is deze honing altijd verhit. Door deze verhitting zal honing altijd zijn vitaminen en mineralen verliezen. Biologische en ook vrijwel de meeste Nederlandse imkers verhitten hun honing tot maximaal 45 graden Celsius. Hierdoor kunnen meeste vitaminen en mineralen behouden blijven, al zal het altijd afnemen. Niet-biologische imkers verhitten hun honing vaker hoger, zodat de honing beter verkoopbaar wordt. Honing die hoger wordt verhit kan heel lang houdbaar blijven. Wist je dat deze verhitte honing één van de enigste producten ter wereld is wat niet bederft? Een pot honing kun je wel 3000 jaar bewaren. Dit geeft zeer gunstige voordelen voor imkers die het op dit moment niet zo makkelijk hebben om te overleven. En het is dan ook om deze reden dat steeds meer imkers op deze bereidingen overstappen. Zonde. Maar begrijpelijk, want ook bij imkers moet de schoorsteen roken.
Het grootste verschil tussen biologische imkers en niet-biologische imkers/fabriek zit hem in het gehele bewerkingsproces Om de winterperiode te overbruggen, worden de bijen in deze periode gevoerd met een soort suikerwater. Daarover zijn vele discussies gaande, want het zou honing suikerrijker maken. Om deze hardnekkige mythe de kop in te drukken, kiezen heel veel leveranciers ervoor dit niet te vermelden. En wordt de suggestie gewekt dat er niet wordt bijgevoerd. Als dit leesbaar is, kun je uitgaan van een onzin-verhaal, omdat bij de bijen het bijvoeren noodzakelijk is om bijen in leven te houden. Als er dus niet werd bijgevoerd met suikerwater, zouden de zomerbijen ook geen honing kunnen produceren, omdat deze de winter niet overleven. De bijen kunnen ook met honing worden bijgevoerd, maar dit komt eigenlijk zelden voor en vrijwel alleen gedaan door hobby-imkers / houders.. .Honing wat uit het buitenland afkomstig is, daaraan wordt meestal WEL in de meeste gevallen suikerwater aan de honing zelf toegevoegd. Wat je dan eet is een brok suiker (suikers uit de honing zelf) plus aardig wat sucrose.. Deze varianten vinden we, sorry dat ik dit nieuws moet brengen, vrijwel in alle winkels en supermarkten. Ook biologische honing is niet altijd een vrijbrief voor zuivere honing, zonder toevoeging. Echter heeft biologische honing wel een streepje voor op de gangbare honing, omdat er ( in regel) geen suikerwater wordt toegevoegd aan de honing. Helaas worden de eisen waaraan een biologische imker in Nederland moet voldoen steeds strenger. Hierdoor redden onze imkers het gewoonweg niet meer. Dit resulteert in het feit dat er steeds meer biologisch honing uit het buitenland wordt ingekocht, en daar kunnen dus ook wat toevoegingen in zitten.
Honing uit het buitenland afkomstig is al helemaal iets om te mijden. Deze varianten zijn vrijwel al-tijd te heet en te lang verhit. Dit maakt de honing beter houdbaar, daardoor beter/langer verkoopbaar. Daarnaast wordt er bijna altijd wel iets aan suiker toegevoegd, hetzij in de vorm van suikerwater, wat niet altijd netjes wordt vermeld op een ingrediënten tabel, hetzij er gewoonweg suiker aan wordt toegevoegd. Je eet dan eigenlijk één potje vol met suiker. Met alle gevolgen van dien.
HONING IN ONS LICHAAM
Wat doet honing precies in ons lichaam? Honing bestaat voor circa 80% uit suikers. Daarnaast bezit het circa 3% aan enzymen, denk aan stuifmeel enz. De overige 17% is water.
Honing valt onder de enkelvoudige koolhydraten. Dit soort wordt razendsnel door het lichaam opgenomen ( snelle koolhydraten) Dit kan erg grote schommelingen veroorzaken in de bloedsuikerspiegel. Zeker voor diabetes patiënten is dat best gevaarlijk. Maar ook mensen zonder diabetes kunnen zich daar erg naar en akelig door gaan voelen. Zeker de gangbare soorten honing, dus de soorten die zijn verhit, waar mogelijk ook nog extra suiker ( meer snelle koolhydraten) aan zijn toegevoegd kunnen voor erg veel narigheid zorgen. Daarnaast bevat deze honing vrijwel niets meer aan vitaminen en mineralen, en gaat het imago van gezond ook niet op .
Honing bestaat, net als sucrose, ook uit glucose en fructose. Gemiddeld bevat honing 38% fructose, 31% glucose, en 10% andere suikers, waaronder sacharose en maltose. Naast de 17% water bevat circa 4% begeleidende waardevolle stoffen zoals enzymen, zuren, hormonen, vitaminen waterstofperoxide, bacterieremmers, en mineralen als fosfor, koper, ijzer en mangaan. Honing heeft een soortelijke massa ( dichtheid) van 1,36 g/ml. Elk honingsoort, dus ook manuka honing, of bloemenhoning, gaat uiteindelijk kristalliseren. De snelheid is afhankelijk van de hoeveelheden ( druiven) suikers in de honing. Deze ligt bij iedere honingsoort weer anders. Een voorbeeld: koolzaadhoning bevat veel druivensuiker. Dit wordt snel vast. Acaciahoning bevat weer erg veel fructose. Dit blijft langer vloeibaar. Ook kristalliseert het ene honingsoort in grove kristallen, het ander in fijne kristallen. Honing heeft in de bijenkasten een temperatuur van ongeveer 35 graden.. Wordt de honing boven de 40-45 graden verhit, verliest de honig AL ZIJN positieve toegeschreven kenmerken, zoals de enzymen. Wat er overblijft, is …suiker in een potje. Niets meer of minder.
Nog een belangrijk detail: honing wordt vaak al aan baby’s gegeven. Je kunt uit voorzorg beter even wachten, tot je kindje ouder is dan één jaar. Het maag en darmstelsel van zuigelingen tot 12 maanden is nog niet volledig ontwikkeld en is daardoor nog vrij instabiel. In honing kunnen altijd sporen achterblijven van de bacterie CLOSTRIDUM BOTULINUM. Deze bacterie kan mogelijk zuigelingenbotulisme kunnen veroorzaken.
WAAROM WORDT HONING DAN ZO GEZOND VERKLAARD?
We lezen heel erg veel positieve verhalen op internet over honing. In de kern kloppen de beweringen. Zoals je hierboven kunt lezen, zijn de kenmerken van honing bekend, maar de crux ligt in het uitmelken. Heel veel artikelen smeren deze gezonde kenmerken uit waardoor honing één brok gezondheid lijkt, en niet kwaad kan. Daarnaast worden de artikelen gebaseerd op de basiskennis, dus wat je hierboven hebt kunnen lezen. De realiteit is anders, we kunnen nauwelijks tot geen honing kopen die aan deze specifieke eisen voldoet. . Vrijwel ALLE soorten honing die wij in de winkels kunnen kopen, via internet kunnen bestellen, zijn te hoog verhit. In 2004 kregen 27 fabrikanten en importeurs van honing een fikse boete en waarschuwingen opgelegd van het VWA ( Voedsel Waren Autoriteiten) omdat de honing residuen van antibiotica en andere stoffen bevatte. Ook wordt er vaak gesjoemeld met het land van herkomst. Er is, net als bij de persing van kokosolie, geen ENKELE controle. En dus stelt de claim “ koud geperst” ook weinig voor. Aangezien we in Nederland te weinig bijen hebben om ons industrieel van honing te kunnen voorzien, eten wij voornamelijk honing vanuit het buitenland. Streekimkers verdwijnen, en hobby imkers zijn zeldzaam. Deze hobby imkers verkopen hun honing aan particulieren. Het komt zelden tot nooit voor, dat we deze koudgeslagen honing zonder tussenkomst van een fabriek tegenkomen in winkels, ook niet in biowinkels. Het is een triest gegeven, dat steeds meer imkers verdwijnen. Dit komt niet alleen door de slechte kwaliteit van de natuur, de zeer strenge eisen, maar vooral door de voedselindustrie, die in honing een gat in de markt zagen die maar wat graag hebben weten op te vullen.
BIOLOGISCH?
Er heerst om nogal wat verwarring rondom de term ” biologisch”. Onder biologische honing wordt verstaan dat:
- de honing afkomstig is uit gebieden waar binnen een straal van ongeveer 7 kilometer geen niet-biologische landbouw, geen industrie, en geen snelwegen voorkomen.Het natuurgebied moet ook bestaan uit niet genetisch gemanipuleerde planten.
- de bijen overwinteren op hun eigen voorraad honing, en niet middels bijvoeding van water met geraffineerde suikers.
- de biologische imkers schadelijke varroamijten niet bestrijden met synthetische antibiotica, maar met de hand.
- de honing niet hoger wordt verhit dan 45 graden Celcius.
- de honing koud wordt geslingerd, en ” rauw” blijft.
Gebieden waar bijen hun stuifmeel en nectar halen noemen we drachtgebieden. Helaas komen deze steeds minder voor en zijn er zelfs bloemen aan het verdwijnen. Bijvoorbeeld de korenbloem, vijftig jaar geleden groeide en bloeide deze drachtplant volop in korenvelden. In de zomerperiode haalden bijen daar hun stuifmeel en nectar. Deze korenbloemen komen nu niet meer voor in de drachtgebieden. Zelfs niet meer tussen de korenaren zelf. Dit wordt veroorzaakt, omdat niet-biologische landbouw de drachtgebieden compleet overnemen en platwalsen. Het verzwakt de weerstand van bijen door chemische middelen en uitgestrekte gebieden met monocultuur. Hierdoor vermindert hun variatie aan voedsel zeer sterk, dus de stuifmeel en nectar. Ook overleven veel volken de varroamijtziekte niet. Ook komt de zogeheten ” verdwijnziekte” steeds vaker voor. Dit betekent dat de bijen niet terugkeren in de winterperiode in de bijenkasten. Het is erg moeilijk om bijen terug te vinden. Duitse wetenschappers hebben proeven gedaan met mobiele telefoons, dit om te onderzoeken of dit te maken kon hebben met stralingen van zendmasten. Daaruit kwam naar voren dat bijen inderdaad mogelijk de weg kwijtraken door deze stralingsgebieden. Dit is echter nog niet vastgesteld.
In de natuurwinkels vinden we biologische honing. Deze zijn afkomstig uit het buitenland. We halen onze honing bijvoorbeeld uit landen als Midden-Amerika, Australië, Afrika en Roemenië. Biologische honing uit eigen land is nauwelijks vindbaar. Dit komt, omdat bijen alleen biologische honing kunnen leveren die gehaald worden uit gebieden waar binnen een straal van ongeveer 7 kilometer geen autosnelwegen, niet-biologische landbouw en industrie plaatsvindt. We kunnen uiteraard denken ” het is toch niet verkeerd, dat we biologische honing uit het buitenland halen?” Nou, wel dus. Om te beginnen verdwijnen op deze manier steeds meer biologische imker-bedrijven, en uiteraard moet al die honing uit het buitenland ook aardig wat kilometers afleggen. In Nederland zijn er nog maar een paar natuurgebieden. Het aantal imkers is de afgelopen vijftig jaar met, schrik niet,negentig procent teruggelopen. Er zijn niet echt wat je noemt ” veel” imkers te vinden in Nederland . Daar komt ook nog eens bij, dat erg veel van de overgebleven imkers in Nederland niet biologisch imkeren. Dat is natuurlijk treurig te noemen, want juist kleine, locale imkers zijn niet altijd zo bij-vriendelijk bezig. Dat is wel te begrijpen. Beroepsimkers uit het buitenland hebben beschikking tot wel 3000 volkeren en kunnen daar dan ook ruim van leven. Nederlandse imkers hebben er gemiddeld hooguit 100. Als je zo weinig honing kunt produceren, probeer je er zoveel mogelijk van te maken, om zoveel mogelijk te kunnen verkopen. Wat vaak gebeurt is dat de bijen in de winterperiode suikerwater krijgen bijgevoerd. En natuurlijk hoort suikerwater niet thuis in een jaarlijkse cyclus van een bijenvolk. Als een bijenvolk wordt gevoed met suikerwater, kun je ook niet meer echt spreken van natuurzuiver en biologisch. De mens verstoort de natuurlijke cyclus met een industrieel product. Of een bij is bijgevoerd met suikerwater of niet, deze informatie vind je nooit terug op een potje. Dit maakt het dus ook knap lastig om erachter te komen of het nu werkelijk gaat om biologisch en natuurzuiver of niet. Biologische varianten met het EKO keurmerk geeft daarin nog de meeste garantie. Maar dan ben je er nog niet, want het gaat ook vooral om hoe de honing wordt verwerkt.
NATUURZUIVER?????
Op ontzettend veel potten honing, zowel uit de supermarkt als de biowinkel, lezen we ” 100% natuurzuiver”. Dit is eigenlijk zo’n beetje hetzelfde verhaal als bij kokosolie. Op een pot kokosolie kan ook enkel staan ” 100% kokosolie”. Beiden houden in, dat er geen verdere toevoegingen zijn gedaan. Dus gaat het om alleen honing. Het zegt verder totaal niets over hoe het product is gemaakt. Vaak gaat het om een verhitting boven de 45 graden. Hierdoor verdwijnen in één klap alle gezonde voordelen van honing en hou je min of meer even zo goed een vloeibare suiker over. Alleen de term ” 100% natuurzuiver” zegt dus niet zo erg veel. Alleen dus dat er geen toevoegingen zijn.Je kunt honing ook toetsen op prijs. Het is uiteraard erg verleidelijk om een fles of pot honing lekker goedkoop in te kopen, en als er 100% natuurzuiver op staat is dit voor veel mensen al meer als genoeg om ervan overtuigd te zijn dat deze honing gezond is. Je kunt onthouden dat alle niet-biologische,gesuikerde, en met suikerwater gevoerde honing goedkoper zijn als ” echte” honing. Suikerwater kost immers veel minder dan echte zuivere honing. Dit wordt altijd in verkoopprijzen doorgerekend. In dit geval is dure honing in de meeste gevallen de beste honing. In Nederland kennen we een grote honingfabrikant: De Traay. Deze fabrikant levert zowel onder eigen merknaam, als voor andere fabrikanten/supermarktketens honing. Zij leveren naast biologische honing ook niet-biologische honing. Honing van biologische afkomst dragen het EKO keurmerk. Echter vind je nergens op zowel verpakkingen, als aanvullende informatie op de website, hoe hoog zij hun honing verhitten. Ook in het tv programma ” Keuringsdienst van Waarde” die enkele jaren geleden werd uitgezonden, en het tv programma de fabriek van De Traay bezocht, werd niet gesproken over de hoogte van de verhitting, maar enkel over ” verwarmd”. Dit kan te maken hebben, met het feit dat De Traay, zoals ook in het tv programma werd vermeld en getoond, vaten honing over laten komen vanuit het buitenland. Je kunt je voorstellen, dat deze vaten dus een zeer lange reis moeten afleggen eer zij bij de plaats van bestemming aankomen. Hierdoor kan het natuurlijke kristalliseringsproces van honing zijn geactiveerd. En moet de honing bij aankomst eerst worden verhit. Hoe hoog dat is….? Dit kan dus mogelijk de bron van het omzeilen zijn. Maar dit is mijn persoonlijke mening. Ik heb voor dit artikel gebeld met De Traay. Ik heb hen gevraagd, hoe het zat met hun verhitting. En waarom dit niet op de potten staat. Hun verklaring was, dat zij de honing ” licht verwarmen” en dat zij hierbij onder de norm van 40-45 graden bleven. De reden waarom het niet op potten vermeld staat ( koud geslingerd) is omdat de wettelijke regels zijn veranderd. De wet heeft bepaald, dat, mocht een honing zijn verhit, dat dit op de pot vermeld moet worden. Anders gezegd: alle potten honing die wij kunnen kopen is volgens de Traay niet verhit. Tenzij dit staat vermeld. Dus….Het blijft een ” well kept secret” vrees ik. Hoe kun je dit tenslotte als consument controleren? Hoe weten wij, dat de honing vanuit het buitenland niet is verhit? Hoe kunnen we controleren dat het zogenoemde ” verwarmen” onder de 40 graden gebeurt? Er is totaal geen controle. En dus ook niet voor de consument.
HONING EN DE WETENSCHAP
Er zijn vooralsnog weinig onderbouwde onderzoeken gedaan naar de gezonde eigenschappen van honing anno 2017. Ik kon niet erg veel vinden. Ik stuitte op een artikel uit 2012 van Nutrition and Metabolism, en een artikel uit 2008, van The Scientific World Journal. Beiden vertellen dat er gunstige aanwijzingen zijn, maar er ontbreken studies om dit te bevestigen. Het blijft daarom een vaag vlak. Er zijn meer studies nodig om de gezonde effecten van honing zoals wij deze nu kunnen kopen te bevestigen.
HONING IN DE MEDIA
Honing wordt de hemel in geprezen door bloggers, food-goeroe’s en de voedingsindustrie. Zij zijn van mening, dat honing op zijn minst gezonder is dan gewone sucrose. Daar kun je grote vraagtekens bij zetten, zoals je eerder hebt kunnen kezen in dit artikel. In sommige gevallen, zoals bij goedkopere varianten, is een schepje gewone suiker zelfs een beter idee dan een eetlepel honing. We gebruiken, om dezelfde zoetkracht te bereiken, vaak méér honing dan suiker. Daarnaast is honing vloeibaar, waardoor er meer wordt gebruikt dan vaste vorm.
In ontzettend veel ” gezonde” recepten komen we honing ook veelvuldig tegen. Het wordt gezien als suikervrij. Ook al zou je peperdure, koudgeslagen honing gebruiken, als je honing gaat verwerken in baksels en gerechten, of in de thee, vernietig je alle nog aanwezige enzymen, waar honing bekend om staat. Met honing kun je dus gewoonweg niet bakken. Het verandert honing in een suikerbom. Verbazend genoeg vinden we in elk willekeurig ” gezond” recept wel iets aan honing terug. En wordt dit gepresenteerd als ” suikervrij”. Ook het lepeltje honing in je kop thee is gelijk aan een schep suiker. Tenzij je koude thee drinkt, kun je daar wel een lepeltje koudgeslagen biologische honing rechtstreeks van de imker doorheen roeren voor de smaak, terwijl je nog wat van de gezonde voordelen mee kunt pikken.
Tenslotte: honing is ook slecht voor het gebit. Het is tenslotte gewoon suiker.
GEEN HONING DUS?
Om deze vraag ” ruw” te beantwoorden: nee, als je honing ter vervanging voor suiker wilt gaan gebruiken. Net als gewone suiker moet je honing zien als iets wat je zo nu en dan eens gebruikt met mate. Al zeker niet dagelijks. Ook de ” echte” honing, direct gekocht van een hobby of streekimker kan net zo ongezond zijn als de varianten uit de winkel. Het ligt immers aan heel veel factoren, hoe een imker imkert. Wil je zo nu en dan ( eens per maand bijvoorbeeld) eens genieten van honing ( want laten we eerlijk zijn, het is erg lekker! ) ga dan op zoek naar een streek of hobby imker bij jou in de buurt. Daar heb je de beste papieren voor een honing waar nog wat in zit. Verhit honing NOOIT. Dit vernietigt evengoed alle eventuele aanwezige enzymen, mineralen enz. Honing is een luxe delicatesse, geen vervanging voor suiker. Goede honing is vrij onbetaalbaar. Gun jezelf dat dure potje luxe! 😉 Wel zo prettig voor je gezondheid.
HONING EN DE MEDICINALE WERKING
Bijna iedereen heeft van kinds-af meegekregen, dat honing de eigenschap heeft bacteriën te doden. Het is een volkswijsheid. Zelfs nu adviseren artsen en specialisten, om een beetje honing door thee te roeren als je keelpijn hebt. Waarom heeft honing zo’n ontsmettende werking? In Juni 2010 kwam de afdeling Medische Microbiologie van het AMC ( Amsterdams Medisch Centrum) met een studie, die deze werking heeft ontrafeld. Volgens Microbioloog Paul Kwakman klopt de volkswijsheid. De hoge suikerconcentratie in honing ( 80%) speelt een grote rol. Sommige bacterie-soorten kunnen daar absoluut niet tegen. Daarnaast breekt een enzym in de honing de suiker af waarbij een beetje waterstofperoxide ontstaat. Dit is niet schadelijk voor de huid, maar heeft voldoende in huis om bacteriën te kunnen doden. Honing wordt veel vermengd. Maar, zo concludeert deze studie, zelfs als honing wordt vermengd met andere stoffen, die de vorming van waterstofperoxide kunnen afremmen, blijft honing deze sterke werking behouden.
In 2011 deed dezelfde onderzoeksgroep proeven met honing op wondinfecties. Hieruit kwamen goede resultaten naar voren. Medicinale honing doodt bacteriën die betrokken zijn bij diverse wondinfecties. Honing werkt weliswaar minder goed dan gangbare antibiotica, maar bleek effectief tegen antibiotica-resistente bacteriën zoals MRSA en ESBL E.coli. Volgens Kwakman is de toenemende antibiotica resistentie zorgelijk. Honing zou een goed alternatief kunnen zijn voor antibiotica voor behandeling van wonden. Er moet echter nog veel meer onderzoek worden verricht. Maar de voorlopige resultaten zijn veelbelovend.
HONING EN KANEEL????
Internet wordt overspoeld met artikelen over de magische, bijna wonderlijke werking van honing in combinatie met kaneel. Er zijn nog maar weinig echte studies verricht om te kunnen vaststellen dat deze combinatie daadwerkelijk heilzaam werkt. Er zijn geen studies bekend waarin dit steevast wordt bevestigd, noch ontkracht. Wel zien we in de vele artikelen wetenschappelijk onderbouwde studies over kaneel. Daar is inderdaad erg veel van bekend. Maar de combinatie kaneel met honing is echter nooit officieel wetenschappelijk onderbouwd. Al de goede eigenschappen, die in al deze artikelen worden toegekend aan de combinatie, is met name gebaseerd op de bewezen gezonde eigenschappen van KANEEL. Er is nog veel meer studie nodig om daadwerkelijk vast te kunnen stellen dat de combinatie werkt tegen Alzheimer, hart en vaatproblematiek, lever/nier en darm problematiek en de bloeddruk.
( screenshot)
Op sommige sites kwam ik ronduit gevaarlijke adviezen tegen. Daarin wordt bijvoorbeeld verteld dat honig en kaneel zonder enig gevaar kan worden gebruikt. En nog erger: dat diabeten dit ook zonder gevaar kunnen gebruiken. Dat honing niet geheel ongevaarlijk is voor diabetes-patiënten laat zich raden. Dit vind ik zorgelijk.
VERZACHTENDE WERKING
Over één feit is iedereen het eens: honing werkt verzachtend. Vooral op de huid kan het zeer verzachtend werken. Ik brand mij nogal eens aan de oven, en dan helpt een likje honing direct. Ik heb ook wel eens last van droge plekken op de huid, zoals de ellebogen en mijn scheenbenen. Een likje honing doet wonderen. Of ik maak een heerlijk gezichtsmasker van twee eetlepels honing, een fijngeprakte avocado en enkele druppels amandelolie. In de wereld van uiterlijke verzorging/cosmetica wordt honing niet voor niets erg veel gebruikt. Toch kan honing ook op de huid irritaties geven. En is zorgvuldigheid geboden.
Hoe staat het met rauwe honing Monique? Daar lees ik niets over. Doe ik dagelijks in de koffie. Groet Marianne
Dag Marianne,
Rauwe honing komt op hetzelfde neer. Het is niet verhit, maar wel hetzelfde in samenstelling. En, zodra je het dus in je koffie doet, wordt het verhit waardoor het zijn enzymen ook verliest….Warme groet!
Verhelderend en verrassend. Dank voor deze info.
Met dit artikel beschrijf je terecht hoe een prachtig product wordt verziekt door de industrie. Ik vind alleen de conclusie jammer, het artikel wekt de suggestie dat het product op zich niet deugt. Waarom niet een oproep om wel verantwoord te produceren en kopen?
Waarom niet een soortgelijk artikel over witte suiker? Of over geraffineerde olie?
Bedankt voor je reactie! Ik heb eerdere artikelen geschreven over witte suiker. Kijk bij blogs op de website. Warme groet!
Sterk artikel, bedankt! Ik vraag me ook al tijden af of het kopen van honing niet slecht is voor de bijen. We nemen hen toch hun voedsel af. Zij moeten het vaak dan stellen met suikerwater in de winter…daardoor zal de soort op denk duur verzwakken en zonder bijen, geen leven…
Hey Anne, de honingproductie is inderdaad slecht voor de bij, maar op een andere manier dan je denkt. Ik vind het jammer dat daar niets over te lezen was, maar het is dan ook geen artikel over het welzijn van de bij en de natuur, maar eerder over de honing zelf. Monique verwees wel expliciet naar de honingbij. Daar is een reden voor, dit is namelijk een soort, gekweekt door de mens, om meer en betere honing te geven dan de wilde bij. Het probleem is dat de honingbij veel zwakker is. Ze worden gemakkelijker ziek, en kunnen zich minder goed verweren tegen roofdieren. Het grote probleem is dat die honingbij ook kweekt met de wilde bij, en het ras van de wilde bij daardoor stilaan verzwakt. Als we op deze manier verder gaan, zullen we dus binnenkort geen wilde bijen meer hebben en al onze bloemen met de hand moeten bestuiven. Aan de andere kant, tegen dan bestaan er geen wilde bloemen meer…
De honingbij is geen door de imker gekweekte bij hoor! De honingbij is een bestaand bijenras. Wat jij bedoeld met de “wilde” bij begrijp ik niet! Bedoel je honingbijen die niet door een imker gehouden worden? Met andere bijen zal de honingbij namelijk niet kruisen. Dat de honingbij van inkers extra zwak is is ook zeker niet waar.
Dit is duidelijk een verhaal van de klok horen luiden maar geen idee waar de klepel hangt.
lees het artikel over bijen. De link vind je in het artikel.
Bedankt voor dit verhelderend bericht????
Ik wist niet dat honing boven de 40’ z’n gezonde eigenschappen verliest ????
Goed dat ik dat nu wel weet, ik zal het nooit weer doen. ????
alles wat je verhit boven de 40 a 45 graden verliest die dingen. Soep is daardoor ook echt niets anders dan water waarmee je gegeten hebt (tenzij het gazpacho is)
Dat is niet waar , Jelle. Bouillon g etrokken uit botten heeft heel veel voedingswaarde (maar geen vitamines). Neem maar eens een kom kippenbouillon als je verkouden bent. Dan merk je wel, dat je geen heet water drinkt!
Tomatensoep toch niet ik heb altijd begrepen dat het juist goed is om tomaten te verwarmen/koken.
Een uitgebreid artikel over waarom honing niet goed is. Ik mis de nuance.
Echte honing, dus nectar omgezet tot honing die niet verwarmd wordt. Kan je daar iets over zeggen.
Terecht waarschuw je de argeloze consument die denkt dat alle honing goed is, en de consument die denkt dat hij/zij voor weinig honing kan kopen voor ‘oneerlijke’ honing. Dat is een ander iets dan dat echte honing net zo ongezond is als suiker.
Weer veel geleerd van je! Dank je wel en ga vooral zo door!!!!
Ik gebruik meestal ahornsiroop bij gerechten die verhit worden. Werkt prima.
Hi Monique,
Dank je voor je objectieve, onderbouwde artikel over honing. Mooi dat je je verdiept in deze materie. Je informatie over diverse voedingsmiddelen (bijv. kokosolie) is zeer welkom.
Warme groet,
Joseph Blezer, natuurgeneeskundige en orthomoleculair drogist.
Hartelijk dank voor jouw informatie over mijn favoriete keuze, honing. Inmiddels was ik op de hoogte van deze informatie door een Veluwse Imker en een Flevo Imker. En jouw informatie is net als de Imkers het mij hebben verteld. Echte zuivere honing kan ook nooit ieder jaar hetzelfde smaken. Immers, de Bij en de Bloemen bepalen ieder jaar opnieuw de smaak. Veel supermarkthoning smaakt ook erg naar suiker. Die stop ik mijn thee. De overige duurdere Imker honing op de markt of bij een boer gekocht doe ik in salades en op mijn brood. Die smaken hemels en daar geniet ik zo van. Mensen zijn vaak teleurgesteld over wat jij schrijft. Jij doet jouw onderzoeken grondig en ware liefhebbers van de natuur zijn het met jou eens. Dat hoor je en dat zie je en proef je. De natuur wordt vernietigd door de gretigheid van de mens die steeds wil ´ingrijpen`. De natuur heeft ons mensen helemaal niet nodig. De mens is het enige soort die de natuur vernietigd en er troep in achterlaat. Wij hebben dieren absoluut en juist nodig om Moeder Natuur in stand te houden. Maar de dieren stoppen we in een Dolfinarium, Dierentuin en slachten we industrieel (zonder empathie) af om er van te ´genieten`. En daarmee vernietigen wij mensen alles wat mooi is aan deze aarde. Als wij mensen bewust worden van wat er speelt, door bijvoorbeeld jouw informatie te overdenken, controleren en bijvoorbeeld vaak naar natuurprogramma´s en NAT GEO Wild te kijken op t.v. , misschien dat wij in de toekomst van al dat moois van de Natuur en wat het ons geeft kunnen blijven genieten. Nu wordt het van kwaad tot erger. Kijk maar naar buiten, ruik maar of je nog overal bloemen kunt ruiken, vogels overal massaal hoort zingen en kijk naar het weer, dan weet je het al. Het wordt steeds minder allemaal. De Natuur wordt aangevallen door de mens. Consequente, slimme keuzes maken is wat je er aan kunt doen. Daar hoef je echt niet meer geld voor uit te geven. Eet gewoon slim en eet niet te veel van alles. Leef en laat leven, dan kun je echt genieten.
Dankjewel Monique voor het uitzoeken en het informeren!!
Ben ik blij dat ik mijn honing in een speciale honingwinkel koop waar geen industrie aan te pas is gekomen, tevens koop ik daar mijn bijenpollen. Moet wel even vertellen dat het niet in Nederland is maar in Rusland waar alle imkers zelf hun honing verkopen want de supermarkt honing is niks waard.
Zo. Dat is even schrikken zeg!
Ik neem je bevinding zeer serieus, weet niet precies waarom.
Daarom zal ik ons honinggebruik de lage waarde geven als ongezonde zoetstof meer niet.
Jammer, maar zijn je erg dankbaar.
Tja, en wanneer je verse dus niet verwarmde honing eet, is dat beetje vita dan echt de moeite waard?
In je recept hierboven staat honing verwerkt maar honing verhitten is zonde zeg jij, kan je dan niet beter stevia gebruiken (greensweet)?
welk recept??????????Lijkt mij erg onwaarschijnlijk, want ik werk niet met honing…
Die cake hierboven zit 100 gram honing in.
Dat cake recept ia een voorbeeld van hoe het NIET moet …
Ik ben zeer benieuwd naar welke imkers hun honing verhitten. Ik ben een kleine imker, zeg maar voor de hobby en ken zo heel wat collega’s, ook met 50+ kasten. Ik ken geen enkele imker die haar/zijn geslingerde honing verwarmt of verhit.
Natuurlijk, en dat weten we allemaal, nu zeker: de fabricaten (maar welke? alle?) zullen omwille van efficiëntie en houdbaarheid wel de honing verwarmen. Ik vind het jammer dat dit verschil zo weinig belicht wordt.
En hoe zit het met de Manuka honing uit nieuw Zeeland waar je zoveel positiefs over hoort??
Ja sommige potjes zijn 80,- Zou wat zijn als dat rommel is.
Echte honing van de imker koop je om de hoek. Weet je geen imker met rauwe honing?
Kijk dan eens op https://www.honingonline.nl
Bedankt voor deze informatie. Ik had al een keer ergens gehoord dat honing verwarmen niet goed zou zijn, maar door alle ‘gezonde’ recepten op Foodblogs begon ik toch weer te twijfelen en hopen dat het geen kwaad kon. Nu is het duidelijk en ga ik hiervoor geen honing meer gebruiken. Wel bak ik graag wat gezonds en voor het zoete gebruik ik soms dadels. Is het effect van dadels verwarmen net zo slecht als bij honing?
Bij bakken of verwarmen gebruik ik toch honing. Ik weet dat de honing daardoor veel minder gezond wordt. Maar nog steeds niet zo slecht als suiker.
Ik gebruik geen suiker meer vanwege migraine.
En ook al is de honing verwarmd dan gaat het voor mij goed en krijg ik daarvan geen migraine.
Ik gebruik altijd ahornsiroop in baksels die verhit worden, ook al staat er honing in het recept.
Hoi Monique, mij is altijd verteld dat een theelepel honing van de imker uit de regio goed is voor de hooikoorts. Het zou je meer resistent maken voor de betreffende pollen waarvan de stoffen ook in de honing zitten. Ik neem het wegens mijn PDS al langere tijd niet meer, maar vraag mij wel af of bovenstaande klopt of dat het toch een fabel is. Weet jij hier meer van? Mvg, Denise
Hoi Denise,
Over hooikoorts heb ik ook gelezen. Ervaring heb ik er niet mee (gelukkig).
Op zich klinkt het mij wel heel logisch…. en vind ik het vergelijkbaar met de werking van een vaccin… Daar krijg je ook de dode variant van een virus, waardoor je lichaam de kans heeft om zich er tegen te wapenen.
Met honing krijgt je lichaam de verwerkte versie van die pollen etc. …
PDS…. merk je verslechtering als je honing neemt? Of verbetering sinds je het niet meer neemt? Een theelepel per dag is niet veel.
Succes!!
Hoi, Ik vind het erg jammer dat je zo negatief bent over honing.
Persoonlijk vind ik honing in alle gevallen beter dan fabriekssuiker. Want daar is al het goede uitgehaald en dat wordt door je lichaam slechter opgenomen.
Ca. 5 jaar geleden ben ik volledig gestopt met suiker en alle producten waar suiker in zit (dat is dus bijna alles). Daarvoor had ik tenminste 2 dagen per week migraine en liep ik bij de neuroloog. Ik kreeg minstens doosje (= 6) triptanen per maand om het beetje leefbaar te houden, dat is 3x de max. toegestane (!) hoeveelheid.
Door het stoppen met suiker heb ik nu hooguit 1x in het kwartaal een zware migraine. Nu kan ik toe met hooguit 2 doosje triptanen per jaar. Het viel de apotheek zelfs op.
Ik gebruik zo weinig mogelijk gefabriceerde suikervervangingen. Helaas vindt ik de pure stevia niet lekker. Dus ik gebruik veel honing en diksap en veel fruit.
Blijkbaar geven deze natuurlijke producten geen aanleiding tot migraine.
Vanwege budget moet ik het vaak doen met honing uit de supermarkt… Mogelijk zit daar suiker bij, dat weet ik. Toch maakt het voor mij voldoende verschil.
Ook merkte ik de volgende verschillen:
– bijna geen oprispingen of maagzuur meer
– geen bodemloze trek naar snoep of snacks
– het is geen probleem meer om op gewicht te blijven
Ik kan inmiddels een klein beetje smokkelen en neem af en toe een pizza’s, patat etc. en wat chips. Waar dus ook suiker in zit; echt zo absurd. En met een verjaardag een gebakje.
Bovengenoemde voordelen zijn daardoor wel weer iets verslechterd, maar het is voldoende in balans voor mij.
Ik snap je punt dat het dat in al deze producten dezelfde stoffen zitten, en dat er vaak gelogen wordt over hoe natuurlijk een product is.
Toch zit er blijkbaar een merkbaar verschil in fabrieksspul en natuurlijke producten.
Het gaat dus om meer dan alleen de hoeveelheid suiker die je binnenkrijgt. Suiker van honing wordt echt wel anders verwerkt in je lichaam dan suiker uit de fabriek.
Greetz