Neussprays niet onschuldig en welke zou ik kiezen?

De zomer is voorbij ( schrijven eind September 2019 ) Het weer lijkt nu echt om te keren. Voor mij de meest heerlijkste periode van het jaar. Ik hou namelijk gigantisch van de herfst. Met al zijn moois ( pompoenen, de prachtige kleuren in de natuur, het fijne gure weer ) En zijn mindere mooie kanten, de verkoudheidjes, loopneuzen, en in het ergste geval het griepvirus pakken. Nu mag ik mezelf een bof-bips noemen so far, ik ben zelden tot nooit verkouden, en de griep? Ik kan mij niet meer herinneren wanneer ik voor het laatst de griep had. Waar ik wel standaard last van krijg zijn loopneuzen nadat ik buiten door de kou op mijn fiets door storm en regen fiets. Dat is storend als je ergens naartoe fietst. Ergens binnen gaat je neus als een malle lopen.

Voor al deze kwaaltjes zijn er honderden remedies vindbaar . Een zeer populair middel zijn neussprays. Er zijn gigantisch veel neussprays op de markt. Iedereen heeft denk ik ooit wel eens een neusspray gekocht. Het is niet duur, en de werking is direct merkbaar. All is good, zou je denken. Toch zijn er al jaren geluiden dat deze neussprays ongezond zijn, veel schade aan kunnen richten in de neus en zelfs een verslavende werking hebben. Ik ben erin gedoken.

WAT IS EEN NEUSSPRAY?

Neussprays zijn vloeibare oplossingen, waaraan middelen zijn toegevoegd om de vaten in het neusslijmvlies samen te laten trekken, zodat we vrijwel direct wat vrijer kunnen ademen. De basis van alle neussprays is ( gezuiverd ) water.  Een zeer veel gebruikt en bekend middel is XYLOMETAZOLINE, daarover later meer. Naast deze stof bevatten de meeste neussprays methyldroxprpylcellulose en sorbitol. Daarnaast kunnen ze bestaan uit glycerol, en zoutzuur. Ook zijn er sprays die uit een zoutoplossing bestaan ( natriumchloride en kaliumchloride ) Deze sprays worden meestal als 100% natuurlijke neussprays verkocht. De werking van deze zogenoemde zout-oplossingen is beduidend minder, waardoor ze niet erg populair zijn.
Neussprays zijn vrij verkrijgbaar bij de drogist en apotheek, ook worden ze verkocht bij o.a benzinestations en supermarkten. Ze zijn niet erg duur, wat het een zeer toegankelijk product maakt voor de meeste consumenten die graag een Quik-fix zoeken om van hun vervelende verstopte neus af te komen. Voor een paar euro heb je een flesje neusspray.
De meeste fabrikanten vertellen in de bijsluiter de spray niet langer dan 7 dagen te gebruiken. En, als de klachten na deze week nog niet zijn verdwenen, de huisarts een bezoekje te brengen. Dit zijn zeer legale adviezen. Sommige fabrikanten adviseren tevens het flesje na 7 dagen gebruik weg te gooien.

NEUSSPRAYS NIET ONSCHULDIG

We gebruiken neusspray alsof we een paracetamol slikken. We staan er niet bij stil. Alles wat we willen is een Quik-fix die direct helpt. Neussprays worden algemeen als veilig beschouwd. Maar zo onschuldig als ze lijken, dat zijn ze niet, zeker als ze verkeerd worden gebruikt, wat nogal eens gebeurt. In het ergste geval kunnen we zelfs spreken van een neusspray-verslaving. Bij deze mensen is het neusslijmvlies volledig verwoest. Door de continue zwelling van het neusslijmvlies hebben we steeds meer nodig, om weer vrijer te kunnen ademen. Dit maakt uiteindelijk de neusslijmvliezen kapot. Het kan maanden duren eer zich dit herstelt. En moet in de meeste gevallen een operatie bij de KNO arts aan te pas komen. We praten hier wel over de neussprays met de stof XYLOMETAZOLINE.
XYLOMETAZOLINE
Xylometazoline is niet geliefd bij KNO-artsen. Zij vergelijken het stofje zelfs met adrenaline. Wat het doet, is dat het zicht met name bindt op de zogeheten “ A-adrenerge-receptoren” op de bloedvaten. Dit zorgt ervoor dat de bloedvaten worden gestimuleerd om samen te trekken. Als er minder bloed in de bloedvaten zit , neemt dit minder ruimte in, het neusslijmvlies raakt minder gezwollen en wij kunnen beter ademen. De stof zorgt er dus voor dat we makkelijker kunnen ademen, maar het geneest zeker de verkoudheid niet. Dat is een groot misverstand. Het spul werkt vliegensvlug, wat een direct resultaat geeft. Dat is ook wat de neussprays zo populair maken, het werkt direct. Als je het kortstondig gebruikt ( 5-7 dagen uiterst) dan is er niet zoveel schade te berokkenen. Het neusslijmvlies kan zich gemakkelijk herstellen.
Maar gebruik je neussprays langer dan 7 dagen, is er grote kans op een gewenning. Dit wordt ook wel OTRIVINISME genoemd, naar het meest bekende merk in neussprays op de markt. Als we neussprays langdurig gebruiken, raken de neusslijmvliezen gewend aan Xylometazoline. Als we stoppen met de neussprays, moeten de neusslijmvliezen als ware afkicken van de xylometazoline, waardoor ze weer verwijden. Door de zwelling krijg je weer een verstopte neus, waardoor je weer grijpt naar je flesje neusspray. Het “ afkicken” zorgt ervoor dat je neus weer potdicht gaat zitten. Het cirkeltje is dan rond, je pakt opnieuw de neusspray en kan in een vicieuze cirkel terechtkomen waar je jarenlang in kan blijven ronddwalen. Sommige neusspray verslavende gebruiken dan een heel flesje per twee dagen. De schade kan enorm zijn. Je kunt het vergelijken met een wond op de huid. Het is zelfs mogelijk dat het epitheel binnen in de neus VOLLEDIG verdwijnt. Afkicken is erg lastig, omdat de neus maandenlang potdicht kan zitten, en de patiënt een wel heel erg sterke discipline moet hebben om niet opnieuw naar een neusspray te grijpen.
Neussprays zijn ook op doktersrecept verkrijgbaar. In deze sprays vinden we CORTICOSTEROID, in de volksmond ook wel “ een paardenmiddel” genoemd. De naam is afgeleid van cortisol, een steroïde hormoon dat in de bijnierschors wordt aangemaakt. Dit wordt ook wel cortex genoemd, bij elkaar genomen komt het op de naam. Cortisol heeft vele functies in het lichaam, één van de meest belangrijkste functie is het remmen van ontstekingen. Corticosteroïden zijn ook in staat ontstekingen af te remmen, ze doen dit veel sterker dan natuurlijke cortisol. Corticosteroïden kunnen zowel lokaal ( zoals in de neus gespoten via een neusspray ) of door het hele lichaam werken. Neussprays met corticosteroïden zijn niet vrij verkrijgbaar. Wel worden deze neussprays als veiliger beschouwd door KNO-artsen.

ZOUTOPLOSSINGEN

Neussprays met een zoutoplossing kun je wel langdurig gebruiken. Je kunt deze zoutoplossingen zien als een neusspray zonder medicijn. We kunnen het meer beschouwen als een reiniging. Als we een zoutoplossing in de neus spuiten wordt er water aan het slijm in de neus toegevoegd. Het slijm wordt wateriger waardoor we het makkelijker weg kunnen snuiten. Anders gezegd is een zoutoplossing een reiniging, geen Quik-fix. Zoutoplossingen laten het neusslijmvlies niet samentrekken, zoals Xylometazoline wel doet. Het reinigen van de neus heeft een zeer kort effect, en werkt niet altijd tegen een verstopping. De meeste natuurlijke neussprays bestaan uit water met een zoutoplossing, waaraan bijvoorbeeld nog andere zaken als kamille , pepermunt en eucalyptus aan wordt toegevoegd om een “ verfrissende “ beleving te krijgen.
Zoutoplossingen kunnen de neusgaten langduriger vochtig houden waardoor de grootste klachten verminderen. Heb je bijvoorbeeld last van een loopneus of ben je lichtelijk snotterig, zijn deze zoutoplossingen prima. Bij echte fikse verstoppingen zal het geen langdurige verlichting bieden.

WEL / NIET AAN DE NEUSSPRAY?

De hamvraag is of we nu wel of geen neusspray moeten gebruiken. Is het ongezond? Dit ligt aan hoe je het gebruikt en in welke mate. Als je verkouden bent en daar ook echt heel erg veel last van hebt, kan een neusspray nuttig zijn. Maar een verkoudheid haal je er niet mee weg. Dit is een natuurlijk proces. Een gemiddelde verkoudheid duurt ongeveer 5-7 dagen. Het is lastig en vervelend, maar verder onschuldig en na zo’n 5 dagen is het ergste wel achter de rug. Heb je er echt heel erg veel last van, bijvoorbeeld s’nachts, dan kun je een neusspray inzetten, om vrijer te kunnen ademen. Volg echter ALTIJD de gebruiksvoorschriften die bij een neusspray worden verstrekt. Gebruik ook alleen als het echt noodzakelijk is. Veel mensen gebruiken een neusspray preventief, meerdere keren per dag tijdens een verkoudheid. Dit is niet nodig, gebruik de spray alleen wanneer het echt noodzakelijk is. Bijvoorbeeld s’nachts omdat het je nachtrust ernstig verstoort, of overdag als je veel moeite hebt om te ademen. Gebruik de neusspray ook nooit langer dan 7 dagen. Sommige KNO-artsen adviseren zelfs om een neusspray nooit langer dan 5 dagen te gebruiken, omdat na vijf dagen de ergste verkoudheid-verschijnselen voorbij zijn. Gebruik een neusspray niet langer dan drie maanden na openen, en laat de spray ook niet door anderen ( ook geen partner / familielid ) gebruiken.
Resumerend: ga VERSTANDIG om met het gebruik van een neusspray. Ben je verkouden, en ondervind je alleen irritaties in plaats van ernstige overlast, gebruik het dan niet. Gebruik het alleen indien het echt noodzakelijk is. Onthoud ook, dat een neusspray GEEN MEDICIJN is om van je verkoudheid af te komen. Neussprays brengen verlichting, maar genezen niet. Blijven klachten aanhouden, raadpleeg dan je huisarts, er kunnen dan andere zaken spelen, zoals een allergie en / of hooikoorts.
Gebruik nooit een neusspray preventief. Ook de zoutoplossingen en de zogenaamde natuurlijke alternatieven niet. Gebruik alleen een neusspray als er sprake is van serieuze klachten.

WAT ZIJN NATUURLIJKE NEUSSPRAYS?

Zoals eerder geschreven bestaan er heel veel natuurlijke alternatieven op de conventionele neussprays. Deze sprays bevatten geen xylometazoline, geen corticosteroïden en bestaan voornamelijk uit zoutoplossingen waaraan eventueel nog kruiden en planten extracten aan zijn toegevoegd. Zeker een beter alternatief, maar de keerzijde is dat al deze sprays in regel veel minder goed werkzaam zijn en zeker niet effectief op de neusslijmvliezen, waardoor je beter kunt ademen. Wat het vooral doet is zeer tijdelijk reinigen waardoor je even vrij kunt ademen, maar je neus al vrij snel weer vol loopt. Toch bieden ze een erg goede verlichting, En zou ik persoonlijk zeker voor deze alternatieven gaan dan conventionele. Daarnaast is de reinigende werking extra gunstig voor de neusholtes.

WELKE SPRAYS GENIETEN MIJN VOORKEUR?

Gelukkig heb ik niet snel een verkoudheid te pakken, maar uiteraard kan ik tijdens de herfst en wintermaanden best snotterig zijn. Ik grijp dan niet meteen naar neussprays, maar vind het zeker prettig om een neusspray in huis te hebben, als ik s’nachts moeite krijg met ademen. Ik heb welgeteld TWEE voorkeuren:
DE CBD NEUSSPRAY van BODYHEMP  ( via CBD land)
Mijn voorkeur voor een kant en klare  neusspraygaat uit naar een CBD neusspray. Dit is vrij nieuw op de markt. De spray bevat geen rare stofjes en heeft als basis naast water 220 mg pure rauwe cannabidiol. Het betreft een full spectrum formule in combinatie met capsaïcine en eucalyptus olie. Wat zit erin?
220 MG CANNABIDIOL: rauw en puur. KLIK HIER om meer over cannabis te lezen.
WATER basis bestanddeel
CAPRYLIC TRIGGLYCERIDE. Een zuiver 100% natuurlijk bestanddeel, gemaakt uit kokosolie. Dit wordt gedistilleerd waarmee een vloeibaar deel van de kokosolie ( rijk aan bepaalde vetzuren ) wordt afgescheiden.
NATRIUM CHLORIDE :  ook wel gewoon keukenzout
XYLITOL: KLIK HIER om alles over xylitol te lezen
LECHITINE: mengsel van glycolipiden, triglyceriden en fosfolipiden.
POLYSORBAAT 80: een emulgator, op natuurlijke basis.
EUCALYPTUS BLAD-OLIE: geeft het verfrissende tintje aan deze spray
CAPSICUM FRUIT EXTRACT: de capsaïcine in dit verhaal
BENZALKONIUMCHLORIDE: hier ben ik minst enthousiast over. Dit conserveermiddel ( BKC) staat niet goed aangeschreven, en kan zeker in neussprays volgens diverse wetenschappers een averecht effect hebben. Aangezien deze op de laatste plek komt, zit er gelukkig niet veel in deze spray aan BKC waardoor de effecten zo goed ls nihil zijn.
Deze spray is voornamelijk bedoeld voor de ernstigere verkoudheidsverschijnselen. Waar de KNO spray de lichtere klachten prima verhelpt, kan deze spray een stuk effectiever werken bij meer vervelende klachten. Gebruik echter niet teveel, en hou je aan de gebruiksvoorschriften die staan op 1 tor 4 x per dag een spray in elk neusgat. Deze spray kan bijvoorbeeld ook weldadig effectief werken bij hooikoorts-klachten, en klachten aan de sinus ( holten)
Ik heb de spray nu twee x getest, tijdens mijn verstopte neus s’nachts. Werkt zeer snel. Geeft een licht tintelend gevoel als je het in je neus sprayt. Deze spray is zeer fijn om in huis te hebben als de nood hoog is.
Goedkoop is het niet. € 17,50 voor 20 ml is pittig, maar ik vind het zeker de moeite waard. Op de BKC na ( spoor) ziet de samenstelling er tip-top in orde uit. Deze conservering is verplicht gesteld. Er wordt meestal nog geen spoor gebruikt waardoor de effecten eigenlijk niet noemenswaardig zijn en je dit eigenlijk kunt negeren.
De laatste voorkeur gaat uit naar een huis / tuin / keukenmiddeltje. 😀 Gewoon: zout en water en een druppeltje lekkere verfrissende olie. Meer heb je niet nodig.  KLIK HIER om naar het eenvoudige recept te gaan.

TOT SLOT:

Welke neusspray je ook kiest, ga er verstandig mee om. Het is geen onschuldig middel, of het nu gaat om een conventionele neusspray of een natuurlijke of eentje op doktersrecept. Zijn je klachten na 7 dagen nog niet over, staak het gebruik en breng even een bezoekje aan je huisarts.

12 Reacties op “Neussprays niet onschuldig en welke zou ik kiezen?

  1. Bij een verstopte neus helpt het geweldig als je ’s nachts een ui in plakjes naast je bed zet. Je hebt dan
    helemaal geen neusspray nodig.

  2. Jaren neusspray gebruikt dus… verslaaft geweest ,gevolg ik ruik bijna niets meer .
    Ik neem nu alleen nog bakingsoda help heel goed .

  3. Ik gebruik al jaren toco tholin-vloeistof. Een druppeltje op een dropje, of op een tissue , inademen en het hele respiratoire gebied gaat open. Er is ook een balsem voor het borstgebied en een andere voor de spieren.
    Gebaseerd op etherische olien en dus zonder vervelende toevoegingen.
    Meestal alleen te koop bij de etos.

  4. Gebruik van baking soda in de Rhino Horn. Voeg behalve een maatlepeltje zout, ook een half lepeltje baking soda aan de spoeling toe.

    • Dag Jacques, sinds kort gebruik ik de Rhino Horn, naar tevredenheid. Wat voegt dat halve lepeltje baking soda toe?

  5. Hallo,

    Ik heb enkele keren kno duo spray ( voorheen zilverschat) gebruikt en telkens dezelfde ervaring.
    Het brandt ontiegelijk in mijn neus en trekt door naar mijn hoofd.
    Zeer onprettig dus stop ik er mee.
    Iemand ook deze ervaring.
    Ik vind er niets over op internet.

  6. ik gebruik neusspray van Vogel,tegen korstjes in de neus, kan je mij vertellen of dit wel/ niet een goede keus is?
    gebruik hem zeker niet elke dag, maar als ik korstjes heb

  7. Heb cbd neusspray gebruikt. Maar stond op mijn nachtkastje, blijkt dat je het in de ijskast moest bewaren. Werd er erg beroerd van tot braken toe.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *