Ingrediënten in natuurlijke / biologische verzorging-en-cosmetica producten….een lijst, uitleg en waarom niet alles rozengeur en manenscchijn is…
We hebben een wereld van voeding en levensmiddelen, en we hebben een wereld van verzorgingsproducten en cosmetica. Beide werelden zijn ontzettend groot, waar heel erg veel geld in omgaat. In beide werelden vinden we een heleboel meuk en gesjoemel. En in beide werelden vinden we natuurlijke en biologische alternatieven. In dit artikel ga ik het hebben over natuurlijke verzorging en cosmetica producten. Als je graag meukvrij wilt leven, en rekening wilt houden met mens, dier en milieu, kom je al snel in deze aparte wereld terecht. De markt is afgelopen drie / vier jaar dankzij de gezonde trends enorm gegroeid. We vinden deze producten niet alleen meer in biologische winkels of gezondheidswinkels, we kunnen tegenwoordig ook terecht in de supermarkt en bij grote drogisterij ketens als Etos en het Kruidvat.
Enerzijds natuurlijk een erg fijne ontwikkeling. Zeker als het gaat om ons milieu. Anderzijds kan het ook nadelen hebben. Het goede en gezonde imago kan bijvoorbeeld misleidend zijn . Er kunnen, zeker bij massale merken die we in drogisterij ketens en supermarkten kunnen kopen. evengoed erg veel synthetische hulpstoffen zijn toegevoegd, of de natuurlijke stoffen kunnen ook erg irriterend zijn op de huid. Het is allemaal dus niet zo zwart wit. Daarnaast zijn er ook de ontzettend ingewikkelde ingrediënten lijsten op verpakkingen. Je kunt je afvragen, waarom er zoveel ( voor ons) vreemde benamingen op deze verpakkingen staan. Het is meestal niet te ontcijferen. In dit artikel lees je, waarom deze benamingen worden gebruikt, en vind je een handige begrippenlijst waarin je de meest gebruikte ingrediënten in natuurlijke verzorging-en-cosmeticaproducten in een oogopslag terug kunt vinden. Daarnaast vind je antwoorden op de aan mij meest gestelde vragen over natuurlijke producten.
WAT IS INCI?
CHINEES😟
WAT BETEKENT EEN CI-NUMMER?
ALCOHOLEN
GEZONDE ALTERNATIEVEN
GEURSTOFFEN ( PARFUMS)
Natuurlijke / biologische verzorging+ cosmetica altijd beter?
Deze vraag moet genuanceerd worden beantwoord. Ik zeg voor 95% volmondig JA. Maar hou toch aan het eind 5% over waar ik zeker grote vraagtekens en twijfels bij zet. Deze komen voort uit :
- ..niet alle natuurlijke producten zijn natuurlijk. Het gebeurt bijvoorbeeld niet vaak, dat een fabrikant vermeldt in hoeveel procenten het product natuurlijk is gebleven. Er kunnen synthetische hulpstoffen aan zijn toegevoegd.
- ..er zijn heel veel stoffen die zowel natuurlijk als chemisch / synthetisch worden gemaakt. Een voorbeeld is phenoxy ethanol. Dit wordt zowel natuurlijk gewonnen als chemisch. Een fabrikant mag zijn product al ” natuurlijke” claimen als deze uit tenminste 1 % natuurlijke ingrediënten bestaat. Het is dus zo’n beetje hetzelfde verhaal als met E nummers. Hoeveel producten worden tegenwoordig 100% natuurlijk genoemd? Zelfs een kilo zak suiker is 100% natuurlijk. Zo werkt het ook in de cosmetica-industrie.
- ..100% natuurlijk wil niet zeggen, dat het ook gunstig is voor jouw huid. Natuurlijke parfums kunnen net zo hevig irriteren als synthetische. Zeker bepaalde stofjes uit de natuur kunnen directe of indirecte huidklachten opleveren. 100% natuurlijk is daarom geen garantie om volledig vrij te blijven van een gepookte/ geïrriteerde huid.
- ..100% natuurlijk / biologisch wil niet zeggen, dat verpakkingen ook 100% milieuvriendelijk zijn.
TIPS:
- GOOGLE JE PRODUCTEN
De enige juiste manier om erachter te komen of je iets echt natuurlijks in handen hebt, is googlen. Je kunt het product zelf googlren op ” ervaringen / reviews ” om erachter te komen of er nare of juist goede ervaringen zijn. Daarnaast is het altijd verstandig om alle ingrediënten na te lopen, dit geldt zeker als je een overgevoelige en kwetsbare huid hebt. Ik heb zelf ook zo’n lastige huid. Over de jaren heb ik een soort van automatisme opgebouwd om ingrediënten te checken. Ik weet immers zelf het beste waar ik wel en niet tegen kan. Zo kan ik bijvoorbeeld niet tegen lanoline / wolvet. Voor mij is het daarom belangrijk, dat ik producten kies waar dit niet in voorkomt. Mijn lijst hierboven helpt je ook op weg.
- CHECK BETROUWBARE BRONNEN
Internet kan een zegen zijn, maar ook een vloek. Er zijn heel veel ( beauty ) bloggers die klakkeloos alles van elkaar overnemen, waardoor er veel foutieve informatie rond circuleert. Controleer daarom zorgvuldig je bronnen. Wees verzekerd dat de auteur / blogger weet waar hij / zij over spreekt. Raadpleeg deskundigen, raadpleeg de juiste literatuur. Beauty-bloggers zijn supergezellig, super-leuk, en super-enthousiast als zij worden gesponsord en betaald om een product te bespreken. Controleer, of je bron wordt gesponsord of betaald. Vind goede, betrouwbare bronnen die ook negatief durven zijn over een product,
- BENADER DE FABRIKANT
Een goede, betrouwbare fabrikant heeft geen geheimen. Als je dit onthoud, snap je, waarom het een goed idee is om een fabrikant te benaderen als je vragen hebt over zijn product of over bepaalde ingrediënten. Als een fabrikant bijvoorbeeld 100% natuurlijk claimt, kun je hem vragen of alle ingrediënten ook van 100% natuurlijke komaf zijn. Bekijk officiële websites met een zeer kritisch oog. Er wordt zeer vaak overheen gekletst om een niet-natuurlijk additief stil te zwijgen, ik noem dat de kunst van het weglaten. Veel leveranciers vertellen je de mooiste sprookjes, maar blijf zelf AL-TIJD SCHERP.
- GA NOOIT AF OP EEN PRIJS
Natuurlijke cosmetica was jaren geleden nog onbetaalbaar. In de jaren tachtig kostte een potje dagcréme al € 15 euro ( destijds nog in guldens omgerekend ) wat in die periode erg veel geld was. Tegenwoordig vinden we bij de Action en het Kruidvat veel 100% natuurlijk geclaimde producten. Natuurlijke alternatieven zijn in regel altijd wel iets duurder, maar dit zouden geen tientallen euro’s in verschil moeten zijn. Voor ( bekende) merken betaal je altijd meer dan nodig is. Ook hier kun je zeker kijken naar de ingrediënten en deze naast elkaar leggen. Het komt vaak voor, dat een product exact dezelfde samenstelling bevat, terwijl het merk-product twee keer zoveel duurder is. Staar je dus nooit blind op een merk, of een prijs. Sommige ( zeldzame ) merken werken wel uniek ( bijvoorbeeld handmatig, en / of enkel met verse ingrediënten waardoor de houdbaarheid minimaal is ) waardoor de verkoop-prijs terecht wat hoger uitvalt. Maar net als in de voedselindustrie wordt het grootste deel industrieel geproduceerd.
- MAAK ALLES ZELF!
Al vroeg in de jaren negentig maakte ik heel veel zelf. Een gezichtsmaskertje, een voeten en handen créme….alles kun je vrij eenvoudig zelf maken. Het mooiste hieraan is, dat je de complete regie houdt. Je kunt zelf bepalen wat erin gaat en wat juist niet. De DIY ( do-it-yourself ) business is dankzij de gezonde trends afgelopen jaren flink in opmars gekomen. Steeds meer mensen kiezen ervoor om alles zelf te maken. Op mijn ” uiterlijke verzorging” pagina op mijn website ( KLIK HIER ) vind je erg veel leuke en gemakkelijk te maken recepten. Uiteraard is het wel belangrijk, om voor echte. pure, verse en natuurlijke ingrediënten te kiezen. Op internet vind je erg veel DIY-websites, en ook biologische winkels verkopen veel losse componenten. Onthoud wel, dat deze selfmade-producten niet heel lang houdbaar en werkzaam kunnen zijn. Ze missen vele hulp en draagstoffen. Maar oliën zijn bijvoorbeeld wel vrij lang houdbaar.
Bedankt voor dit superinformatieve artikel Monique. Complimenten voor je research
Hai Monique,
Wat een geweldige site heb je 👍.
Superhandig deze lijst. Dank je wel voor je tijd en werk die je erin gestoken hebt.
Groetjes Carla
Wat een fantastisch artikel!!
Heel erg blij mee. Dank voor al je gedeelde kennis. En de tijd die je hierin hebt gestopt!!
Waaw ! Prachtig artikel! Dank je voor al je werk en energie die je hierin gestopt hebt !💐.
100% natuurlijk wil niet zeggen, dat het ook gunstig is voor jouw huid. Natuurlijke parfums kunnen net zo hevig irriteren als synthetische. Zeker bepaalde stofjes uit de natuur kunnen directe of indirecte huidklachten opleveren. 100% natuurlijk is daarom geen garantie om volledig vrij te blijven van een gepookte/ geïrriteerde huid.
Dit klopt volledig , ik heb al gemerkt dat mijn huid op natuurlijke ingrediënten reageerd wat ik jammer vindt . Ook in shampoo vooral jeuk ! Soms kan ik niet anders om een niet meukvrij product te kopen . Iedere huid , lichaam is anders !
Dank je Monique!
Is de dag en nachtcrème van van der pigge en suit mmatters meukvrij aub?