Ingrediënten in natuurlijke / biologische verzorging-en-cosmetica producten….een lijst, uitleg en waarom niet alles rozengeur en manenscchijn is…

We hebben een wereld van voeding en levensmiddelen, en we hebben een wereld van verzorgingsproducten en cosmetica. Beide werelden zijn ontzettend groot, waar heel erg veel geld in omgaat. In beide werelden vinden we een heleboel meuk en gesjoemel. En in beide werelden vinden we natuurlijke en biologische alternatieven. In dit artikel ga ik het hebben over natuurlijke verzorging en cosmetica producten. Als je graag meukvrij wilt leven, en rekening wilt houden met mens, dier en milieu, kom je al snel in deze aparte wereld terecht. De markt is afgelopen drie / vier jaar dankzij de gezonde trends enorm gegroeid. We vinden deze producten niet alleen meer in biologische winkels of gezondheidswinkels, we kunnen tegenwoordig ook terecht in de supermarkt en bij grote drogisterij ketens als Etos en het Kruidvat.

Enerzijds natuurlijk een erg fijne ontwikkeling. Zeker als het gaat om ons milieu. Anderzijds kan het ook nadelen hebben. Het goede en gezonde imago kan bijvoorbeeld misleidend zijn . Er kunnen, zeker bij massale merken die we in drogisterij ketens en supermarkten kunnen kopen. evengoed erg veel synthetische hulpstoffen zijn toegevoegd, of de natuurlijke stoffen kunnen ook erg irriterend zijn op de huid. Het is allemaal dus niet zo zwart wit. Daarnaast zijn er ook de ontzettend ingewikkelde ingrediënten lijsten op verpakkingen. Je kunt je afvragen, waarom er zoveel ( voor ons) vreemde benamingen op deze verpakkingen staan. Het is meestal niet te ontcijferen. In dit artikel lees je, waarom deze benamingen worden gebruikt, en vind je een handige begrippenlijst waarin je de meest gebruikte ingrediënten in natuurlijke verzorging-en-cosmeticaproducten in een oogopslag terug kunt vinden. Daarnaast vind je antwoorden op de aan mij meest gestelde vragen over natuurlijke producten.

WAT IS INCI?

INCI ( INTERNATIONAL NOMENCLATURE COSMETIC INGREDIENT) staat voor een Internationale naamgeving voor cosmetische ingrediënten, ontwikkeld door de Europese en Amerikaanse cosmetica-industrie. De benamingen op deze zeer lange lijst zijn internationaal gestandaardiseerde stoffen die in cosmetica en uiterlijke verzorgingsproducten worden verwekt. Bij alle cosmetica is het verplicht om de benamingen te vermelden zoals deze staan omschreven in het INCA register. Dit zijn nogal ingewikkelde benamingen. De lijst van benamingen is bedoeld, om gebruikers van cosmetica en verzorgingsproducten te informeren over de samenstelling van een product. Je kunt het een beetje vergelijken met de verplicht gestelde ingrediënten tabellen op voedingsmiddelen. Net als in voeding, is het erg belangrijke informatie. Zo kunnen mensen met bepaalde allergieën en overgevoeligheden goed bestuderen of een product wel of niet geschikt is. Ook beroepsmatig ( schoonheidsspecialisten, kappers, dermatologen ) De internationale lijst is oneindig lang. Gelukkig bestaat er op internet een handige zoek-functie, die je internationaal kunt raadplegen. ( KLIK HIER ) Deze website behoort tot de Europese Unie.
INCI is een internationaal systeem, zodat je ook buitenlandse producten kunt “ lezen”. Dit is ook handig als je naar het buitenland verhuist op op vakantie gaat. De namen zijn meestal in Latijns en / of Engels. Pigmenten en kleurstoffen worden over het algemeen aangeduid met een nummer ( bijvoorbeeld een CI nummer ) Je vraagt je vast af, waarom juist de meest ingewikkeldste woorden worden gebruikt. Dit is voor velen Chinees. Dit is verplicht gesteld door de EU. Zoals ik eerder vertelde maakt een meest uitgelezen ingrediënt het meeste duidelijk naar de consument toe. In Nederland zet een leverancier soms onder de INCI ingrediënten een Nederlandse vertaling.  Ook SUIT MATTERS heeft een website vol gezet met duidelijke taal. Maar helaas gebeurt het zelden, dat een fabrikant zoveel extra moeite wil doen.
Net als bij een ingrediënten tabel op een voedingsmiddelen etiket, begint een lijst aan ingrediënten op cosmetica en verzorging ook met het ingrediënt waar het product in basis uit bestaat, zo uitlopend naar het allerlaatst genoemde ingrediënt in de lijst. Daar zit het minst van in. Dit is vooral met cosmetische en verzorgende ingrediënten belangrijk. De plaats waar een ingrediënt staat, zegt namelijk heel veel over de hoeveelheden van zo’n ingrediënt. Fabrikanten willen uiteraard hun producten verkopen, en claimen dan ook graag met zeer goed aangeschreven ingrediënten, bijvoorbeeld Aloë Vera. Dit kunnen we groot op een verpakking lezen. Maar het zegt verder niets, over de hoeveelheden. Dit kun je dan via de ingrediënten lijst achterhalen.
Van een INCI lijst kun je helaas nooit echt precies aflezen hoe hoog een bepaalde concentratie is, maar het is zeker een goede leidraad.

CHINEES😟

Ik denk dat het je vast zult duizelen, als je een ingrediënten lijstje van je net gekochte tube natuurlijke douchegel wilt gaan ontcijferen. Als je dacht dat E nummers al ADRA-CA-DARBA taal was, dan kun je nu helemaal je borst natmaken. De meest ingewikkelde benamingen vliegen je om de oren en je tong zal erover struikelen. Ik heb daarom, om het ietsje gemakkelijker te maken, een alfabetische lijst samengesteld van alle meest gebruikte natuurlijke stoffen / ingrediënten die in natuurlijke / pure/ biologische verzorging ren cosmetica producten voorkomen in de INCI lijst. Dat dit heel veel werk is, mag je hoop ik begrijpen, daarom is het niet 100% compleet. Ik heb mijn best gedaan om er zoveel mogelijk te vinden. Vind ik er nog meer, zal ik deze steeds n deze lijst gaan aanvullen. Deze lijst helpt je in elk geval op weg!
A
ACHILLEA MILLEFOLIUM FLOWER/LEAF/STERN EXTRACT   
Ook wel duizendblad extract
ARGANIA SPINOSA OIL
Ook wel Argan olie
ALOE BARBADENSIS LEAF / JUICE/ POWDER
Ook wel aloê Vera
ASCORBYL PALMITATE ( vitamine C )
Ook wel ascorbyl-palmpitaat. Is een vetzuurester van ascorbinezuur en palmitinezuur. Wordt toegepast als anti-oxidant en emulgator. Wordt gewonnen uit planten-oliën en is zeer vriendelijk voor de huid. Herstelt o.a de natuurlijke lipidelaag van de huid
AVENA SATIVA KERNEL EXTRACT
Ook wel haver-extract
ASCORBIC ACID-VITAMINE C
Natuurlijk zuur, aanwezig in vrijwel alle soorten groente en fruit. Het wordt verkregen via een bacteriële fermentatie van glucose.
ASCOPHYLLUM NODOSUM
Ook wel kelppoeder
ARTHROSPIRA PLATENSIS
Ook wel spirulina poeder
ACTIVATED CHARCOAL 
Ook wel actieve kool. Geactiveerde koolstof die is verwerkt tot kleinere deeltjes met een zeer klein volume . Het vergroot het oppervlaktegebied dat beschikbaar is voor absorptie. Wordt geproduceerd uit koolstofhoudende kokosnoot schillen door middel van stomen.
AQUA
Staat voor water
ARCTIUM LAPPA ROOT EXTRACT
Ook wel klitwortel extract
ALGIN
Ook wel alginezuur, wordt van nature verkregen uit bruine algen ( zeewier )
ABIES SEBIRICA NEEDLE OIL
Ook wel Sibirische zilverspar naald-olie
B:
BETAINE 
Op de INCI lijst genoteerd als een ander stofje: TRIMETHYLGLYCERINE. Het heeft diverse benamingen, waardoor het op een etiket lastiger is om te onderscheiden. Meest voorkomend zijn COCOAMIDOPROPYL of COCOAMIDE-PROPYL BETAINE. Betaïne is een verzamelnaam voor de hele groep stoffen met een vergelijkbare, chemische structuur, met uiteenlopende eigenschappen. Industrieel wordt de stof geproduceerd uit kokosvet. Gebeurt dit niet natuurlijk, dan worden de vetzuren uit kokosvet synthetisch bewerkt tot er uiteindelijk de stof cocoamidopropyl ontstaan. Op natuurlijke wijze wordt betaïne gemaakt uit vis, bieten, spinazie, broccoli en peulvruchten. In natuurlijke cosmetica / verzorgingsproducten komt de benaming TRIMETHYLGLYCERINE meest voor. Het betreft een aan choline verwante stof ( B vitamine )
BENTONIET 
KLIK HIER om alles over bentoniet te lezen.
BUTYROSPERMUM PARKIL BUTTER
Ook wel sheabutter
C:
CALENDULA OFFICNALIS FLOWER EXTRACT
Ook wel goudsbloem extract
CAMMELIA SINESIS LEAF EXTRACT
Ook wel groene theeblad-extract
CANARIUM LUZONICUM GUM NONVOLATILES
Ook wel elemi-olie. Dit is een essentiële olie uit de hars van een hoge boom uit de Filipijnen.
CAPRYLIC / CAPRIC TRIGLYCERIDE
Natuurlijk gewonnen uit kokosolie. Een andere naam is gefractioneerde kokosolie. Kokosolie wordt gedistilleerd, waarmee het vloeibare deel van de kokosolie ( waar de vetzuren in huizen) wordt afgescheiden.
CAPRYLIL / CAPRYL WHEAT BRAN / STRAW GLYCOSIDES
Ook wel tarwezemelen en stro-glycosiden. Wordt verkregen door de glycosylering van een mengsel van het hierboven besproken capric tryglyceride, met de monosachariden van gehydrolyseerde tarwezemelen en tarwe-stro.
CETYL PALMITATE
Ook wel cetyl-palmitaat. Een vetzuurester van plantaardige grondstoffen
CHAMOMILLA RECUTITA FLOWER EXTRACT
Ook wel kamille extract.
CHONDRUS CRUSPUS POWDER
Ook wel Iers mos. Wordt in poedervorm verwerkt in natuurlijke verzorging en cosmetica.
CITRIC ACID
Ook wel citroenzuur
CITRUS AURANTIUM DULCIS PEEL OIL 
Ook wel zoete sinaasappel olie
CERA ALBA
Ook wel bijenwas. Maakt een product bijvoorbeeld ongeschikt voor veganisten.
COCO GLUCOSIDE
Heeft een plantaardige, zuivere oorsprong. Wordt gemaakt tot kokosolie en suikers.
COCOS NUCIFERA OIL
Ook wel kokosolie
CUPRESSUS SEMPERVIRENS OIL
Ook wel cipres-olie
CYMBOPOGON MARTINI OIL
Ook wel palmarosa olie, gedistilleerd uit het gedroogde gras van de cymbopogon martini, een plant die wel drie meter hoog kan worden.
CASSIA LEAF OIL
Ook wel Cassia-kaneel-olie
CANNABIS SATIVA SEED OIL
Ook wel CBD olie
CAMPOR
Ook wel kamfer
CINNAMAL
Ook wel kaneel. Wordt toegepast als geurstof. Industrieel wordt er meestal hexaan cinnemal gebruikt, een geurstof die onder de 26 meest irriterende geurstoffen valt.
CERAMIDE Np
Ook wel ceramiden
CAJUPUTI LEAF OIL
Ook wel kajeput olie
CHONDRUS CRISPUS POWDER
Ook we Iers mos poeder
D
DAUCUS CAROTA SATIVA ROOT EXTRACT
Ook wel wortel-extract
DECYL GLUCOSIDE
Een milde, niet-ionische oppervlakte-actieve stof van 100% plantaardige oorsprong. Ook bekend als “ plantacare 2000 en “ plantaren”
DISODIUM COCOYL GLUTAMATE
Een milde tenside, wordt gemaakt uit kokosolie
DEAD SEA SALT
Ook wel dode zeezout
DYMETHIL SULFOSE
Beter bekend als MSM. MSM is een afkorting van METHYLSULFONMETHAAN. Dit klinkt nogal alarmerend en chemisch, maar dat is gelukkig niet zo. Het betreft een in-water-oplosbare natuurlijke zwavelverbinding. Zwavel is een essentieel element dat voorkomt in iedere cel van het menselijk lichaam. We hebben deze zwavelverbindingen erg hard nodig om bijvoorbeeld bloedeiwitten en aminozuren te vormen en te maken, deze maken op hun beurt de aanmaak van keratine mogelijk. Keratine is erg belangrijk voor de conditie van je nagels, haar en de huid ( ook een orgaan)
Daarnaast speelt zwavel een zeer belangrijke rol in de productie van insuline. Ook de lever en de gal kunnen niet zonder zwavel.
Zwavel stimuleert de aanmaak van collageen, een bindweefsel in onze huid dat zorgt voor de elasticiteit We vinden ook collageen in onze botten, kraakbeen, en tanden.
Zwavel is ook essentieel voor de toevoer van zuurstof naar ons celweefsel en is daarmee een zeer belangrijke bouwstof voor onze spieren en zenuwweefsel. Zwavel zorgt ook voor een betere opname van voedingsstoffen en de combinatie van zwavel met de juiste aminozuren zorgt voor het beter afvoeren van toxische stoffen.
Deze opsomming vertelt enkel nog maar de meest belangrijkste functies. Naast  water en natrium is zwavel voor het menselijk lichaam de meest elementaire bouwstof.
E
EQUISSETUM ARVENSE LEAF EXTRAXT
Ook wel heermoes ( paardenstaart) extract
EUCALYPTUS GLOBULUS LEAF OIL
Ook wel eucalyptus olie
ECTOIN
Een natuurlijk gewonnen ontsmettingsmiddel. Wordt veel gebruikt in oor-sprays, om oorsmeer te verwijderen.
F
FUSEL WHEAT BRAN / STRAW GLYCOSIDES
Een component van een solubilisator afgeleid van natuurlijke tarwezemelen. Sobulisatoren zorgen ervoor dat in-vet-oplosbare stoffen en oliën samen worden gevoegd. Wordt verkregen door de glycolisering van alcoholen ( die zijn afgeleid van fusel-olie ) met de monosachariden van gehydroliseerrde tarwezemelen en tarwestro.
G
GLYCERIN
Ook wel glycerine of glycerol
GLYCERYL CAPRILAAT
Wordt vervaardig uit verschillende planten oliën. Werkt als co-emulgator in voornamelijk olie en water-emulsies.
GLYCERYL STEARATE ( SE )
Een emulgator. Wordt vervaardigd uit verschillende planten-oliën.
GLYCYRHIZA GLABRA ROOT EXTRACT
Ook wel zoethout-wortelextract
GAULTHERIA PROCUMBENS LEAF OIL
Ook wel wintergroen-bladolie, meestal etherisch
H
HIPPOPHAE RHAMNOIDES FRUIT OIL
Ook wel duindoorn-olie
HERMELIS Hamamelis Virginiana Bark/Leaf Extract
Ook wel toverhazelaar blad-extract
HELIANTHUS ANNUUS SEED OIL
Ook wel zonnebloem olie
I
ILLICIUM VERUM FRUIT OIL
Ook wel ster-anijs olie
J
JUNIPERUS MEXICANA OIL
Ook wel essentiële ceder olie

 

L
LACTIC ACID
Ook wel melkzuur
LAVANDULA HYBRIDA OIL
Ook wel lavendel-olie
LECITHIN / LECITINE
Emulgator, terugvetter, en vochtinbrenger in verzorging-en-cosmeticaproducten. Wordt meestal gemaakt uit sojabonen. Die worden ontvet , gedroogd en vermalen tot poeder.
LEONTOPODIUM ALPINUM EXTRAXT
Ook wel edelweiss extract
LEVULINIC ACID / ZUUR
Heeft een anti-bacteriële werking. Wordt gemaakt uit de bijproducten van de maïs-industrie. Wordt ook wel genoemd als 4-OXOPENTAANZUUR.
LIMNANTHES ALBA SEED OIL
Ook wel moerasbloemzaad olie
LIMONENE / LIMONEEN
Natuurlijk bestanddeel van diverse etherische oliën Wordt gebruikt als geurstof in verzorging en cosmetica. Limoneen behoort tot éen van de 26 geurstoffen die sinds 2005 in de EU in de INCI opgave moet worden vermeld als deze in zodanige hoeveelheden aanwezig zijn dat er mogelijk allergische reacties plaats kunnen vinden.
LINUM USITATISSIMUM SEED OIL
Ook wel lijnzaad olie
LAVANDULA ANGUSTIFOLIA OIL
Ook wel pure lavendel olie
LAWSONIA INERMIS EXTRACT
Ook wel henna-extract
LIMNANTHES ALBA SEED OIL
Ook wel een zaadolie gewonnen uit de zaden van de  meadowfoam Alba
LAURUS NOBILIS OIL
Ook wel laurier olie
LANOLIN
Ook wel wolvet, lanoline
M
MACADAMIA INTEGRIFOLIA SEED OIL
Ook wel macadam olie
MENTHOL
Een terpenoïde uit de essentiële olie van de muntplant
MELALEUCA ALTERNIFOLIA LEAF EXTRACT
Ook wel theeboom olie
MARANTHA ARUNDINACEA ROOT POWDER
Ook wel Arrow-root poeder ( natuurlijk bindmiddel)
MENTHA ARVENSIS HERB OIL
Ook wel akkermunt olie
O
OENOTHERA BIENNIS OIL
Ook wel teunisbloem olie
ORYZA SATIVA BRAN OIL
Ook wel rijstkiem olie
OLEA EUROPAEA FRUIT OIL
Ook wel extra vierge olijfolie
ORMENIS MULTICAULIS FLOWER OIL
Ook wel wilde Marokkaanse kamille olie
P
P-ANISE ACID / ZUUR
Werkt zowel als geurstof als de PH. Wordt gemaakt uit de etherische oliën van anijs en venkel.
PHYTIC ACID / ZUUR
Ook wel fytinezuur
PLANTAGO MAJOR LEAF EXTRACT
Ook wel grote weegbree-extract
POLYGLYCERYL-5 OLEATE
Oliezuur wat aan vijf delen glycerine is gebonden.
POTASIUM SORBATE / SORBAAT
Ook wel kaliumsorbaat. Een zout van sorbinezuur, wordt van nature gewonnen uit diverse vruchten, waaronder bessen.
PRUNUS AMYGDALUS
Ook wel amandelolie
PRUNUS ARMENIACA SEED POWDER
Ook wel abrikozenpit-poeder
PANAX GINGSENG EXTRACT
Koreaanse ginseng plant-extract
PERSEA GRATISSMA
Ook wel avocado / avocado olie
PINUS MUGO LEAF OIL
Ook wel een essentiële olie gedistilleerd uit de naalden van de Pinus Mugo
Q
QUERCUS ROBUR BARK EXTRACT
Ook wel eikenschors extract
R
ROSA CANINA FRUIT OIL
Ook wel rozenbottel-olie
ROSA DAMASCENA FLOWER WATER
Ook wel rozenwater
ROSMARINUS OFFICINALIS
Ook wel rozemarijn-olie
RICINUS COMMUNIS SEED OIL
Ook wel Castor olie
RHUS SUCCEDANEA FRUIT SERA
Ook wel Japanse was, wordt veel toegepast in veganistische verzorging en cosmeticaproducten
RHUS VERNICIFLUA PEEL
Ook wel Chinese lakboom hars. Wordt ook wel bessen-was genoemd. Een veganistisch alternatief op bijvoorbeeld bijenas.
S
SALICYL ACID / ZUUR
Een aromatisch carbonzuur, een van nature voorkomende anti-oxidant in planten en vruchten. Maakt de bovenste hoornlaag van de huid zacht. Natuurlijke oorsprong, kan worden gewonnen uit verschillende vruchten, wilgen-bast, sommige cactus-soorten en moeras-spirea.
SALVIA OFFICINALIS LEAVE EXTRACT
Ook wel salieblad-extract
SIMMONDSIA CHINENSIS SEED OIL
Ook wel joboba olie
SODIUM ANISATE
Geurstof en diepte-reiniger. Wordt gewonnen uit venkel
SODIUM BENZOAAT
Het natriumzout van benzoëzuur. Wordt gewonnen via de neutralisatie van benzoëzuur met natrium-bicarbonaat, natriumcarbonaat en / of natriumhydroxide. Komt van nature voor in abrikozen, cacao en diverse soorten bonen.
SODIUM CETEARYL SULFAAT
Oppervlakte-actieve stof. Mengsel van Cetyl en stearylsulfaat.
SODIUM COCOCYL GLUTAMAAT
Wordt gemaakt uit kokosolie.
SODIUM HYALURANATE HYALURONZUUR
Microbiologisch gewonnen uit de cel-embramen van speciaal gekweekte micro-organismen.
SODIUM LEVULINEZUUR
Heeft een anti-bacteriële werking. Wordt gemaakt uit de bijproducten van de maïs-industrie. Wordt ook wel genoemd als 4-OXOPENTAANZUUR. Wordt meest gewonnen uit venkel en maïs.
STEARINEZUUR
Wordt 100% plantaardig gewonnen uit planten. Bijzonder geschikt in producten voor de droge huid.
SYMPYTUM OFFICINALE ROOT EXTRACT
Ook wel smeerwortel-extract
SHOREA ROBUSTA RESIN
Ook wel salboom olie, de salboom is een inheemse subtropische boomsoort in het Indische sub-continent
SALIX ALBA BARK EXTRACT:
Ook wel schietwilg-extract
SESAMUM INDICUM OIL
Ook wel sesam olie
T
TOCOPHEROL / VITAMINE E
Natuurlijk wordt vitamine E gewonnen uit gemalen sojabonen en wordt opgelost in biologische zonnebloemolie.
TUSSILAGO FARFARA LEAF EXTRACT
Ook wel klein hoefblad extract
TRITICUM VULGARE BRAN EXTRACT
Ook wel gewone tarwe extract
THUJA ORIENTALIS EXTRACT
Extract van de Thuja orientalis boom
THYMUS VULGARIS OIL
Ook wel Tijm olie
U
URTICA DIOICA EXTRACT
Ook wel brandnetel extract
V
VITIS VINIFERA SEED OIL
Ook wel rode druivenpit-olie
X
XANTHAN GUM / XANTAANGOM
KLIK HIER om alles over Xantaan-gom te lezen

WAT BETEKENT EEN CI-NUMMER?

Je zult op heel veel etiketten van verzorging en cosmetica de letters “ CI” zijn tegengekomen, waarna een nummer volgt. De letters CI staan voor COLOUR INDEXNUMBERS. Deze nummers zijn toegekend aan talloze kleurstoffen die in verzorgingsproducten en cosmetica wordt gebruikt. Kleurstoffen zijn onder te verdelen in twee categorieën, de ON-oplosbare pigmenten, en de oplosbare pigmenten. Wat er wordt gebruikt ligt sterk aan het product zelf. In shampoo’s vinden we bijvoorbeeld voornamelijk oplosbare kleurstoffen,  in oogschaduw een on-oplosbare pigment omdat door traanvocht deze kan uitlopen.   Er is enorm veel diversiteit. Je kunt deze index een beetje vergelijken met E nummers in voedsel. Er worden o.a metaalzouten gebruikt, maar ook organische carotenoïden, om een zo groot mogelijk kleurenspectrum te kunnen verwezenlijken.
Je herkent deze pigmenten via een CI-nummer. Dit staat meestal als volgt omschreven: CI 50325 ( = violet ) of CI 73000  ( = indigo) De lijst is oneindig lang. Wat je het beste kunt doen, is jouw gevonden nummer op het etiket googlen. Je vindt dan snel de kleur en waaruit het is gemaakt. In natuurlijke verzorging en cosmetica mogen we uitgaan van natuurlijke kleurstoffen, maar helaas is dit niet altijd het geval. Het is dus belangrijk jezelf te verzekeren van een natuurlijke kleurstof. Dit kun je navragen bij de fabrikant.  Er zijn wel meer dan 10.000 CI-nummers, een onmogelijke taak dis om daar een lijst van te maken. Je kunt het beste een CI nummer googlen. Dit vertelt je snel wat de kleur betreft en of het gaat om een natuurlijk gewonnen stof.

ALCOHOLEN

Alcoholen zijn een veel voorkomend en omstreden ingrediënt in verzorging en cosmeticaproducten. In iedere ingrediënten lijst op een verzorging en/ of cosmeticaproduct vinden we wel een vorm van alcohol. Het is voor veel mensen een raadsel, waarom dit erin wordt gestopt. Alcohol in verzorging en cosmeticaproducten heeft een slecht imago. Is dit nu terecht of onterecht? En wat is dat alcohol nu precies?
We kennen het voornamelijk in de vorm van een drank. De officiële naam van deze soort alcohol is ETHANOL of ETHYL-ALCOHOL. Terwijl we denken, dat dit de enige soort alcohol is die er bestaat, vallen onder alcohol vele groepen. Alcoholen kunnen uit verschillende verbindingen bestaan. Deze verbindingen kunnen sterk met elkaar matchen, maar sommigen ook weer niet. Het gedeelte wat verschilt bepaalt uiteindelijk de kenmerken van het soort alcohol, en de werking van alcohol.
Waarom wordt het in verzorging en cosmeticaproducten gestopt? Wel , om verschillende redenen. Ethanol denat is een veel voorkomende alcoholsoort. Het is een alcohol waaraan een stofje wordt gekoppeld om het zo niet drinkbaar te maken.  De middelen die daarvoor gebruikt worden zijn vaak van synthetische herkomst en maken deze alcohol ondrinkbaar. De gedenatureerde alcohol is een goedkope grondstof die veel in de cosmetica- productie wordt gebruikt. Hiermee ontlopen bedrijven de hoge accijns op drinkbare alcohol. Deze zogenaamde cosmetische alcohol kan, door de gebruikte synthetische middelen, aanleiding geven tot allergische reacties. . Het voorkomt in elk geval, dat alcoholisten deze non-food-producten gaan drinken. Dit heet DENATURED ALCOHOL ook wel ALCOHOL DENAT. ( SD )  Het wordt in de cosmeticawereld ook wel “ de vieze / slechte alcohol” genoemd. Het wordt meestal in vrij hoge concentraties toegevoegd om bacteriën te doden, waardoor de houdbaarheid gewaarborgd kan worden. Deze alcohol Denat vinden we ook in hoge concentraties terug in tonics en lotions tegen acné, om de onzuiverheden en verspreiding van bacteriën te verminderen op de huid. Daarnaast wordt alcohol ook toegepast om ingrediënten die normaal niet met elkaar willen mengen, te kunnen vermengen. In parfums wordt alcohol ook als basis gebruikt. Ook wordt het heel veel als oplosmiddel gebruikt, met name in zonnebrandproducten met een hoge factor. Het voorkomt schuimvorming, heeft een sterk verdunnende werking en geven aan bijvoorbeeld toners een ontvettend effect waardoor wij dat bekende en gewilde frisse gevoel ervaren.
Benamingen die onder deze slechte alcohol vallen zijn o.a:
– ETHANOL
– ETHYL ALCOHOL
– BENZYL ALCOHOL
– ISOPRPYL ALCOHOL
– METHANOL
Als je deze benamingen in een ingrediënten lijst tegenkomt en ook nog eens op één van de  eerste plekken, loop deze dan liefst voorbij. Dit betekent, dat het product voor het grootste deel uit alcohol bestaat, wat zeker bij een kwetsbare en gevoelige huid veel schade aan kan richten. Staan één van de boven genoemde SD-alcoholen onderaan in een lijst, dan wordt het voornamelijk toegepast om te mengen, en hoef je je niet zo heel erg veel zorgen te maken.
Omdat alcohol zeer snel verdampt , kan het de huid in rap tempo uitdrogen. Je kunt dit nog het beste vergelijken met GLASSEX. Dat spul bestaat voor het grootste deel uit alcohol. Als je het opspuit verdampt dit direct en trekt het oppervlak kurkdroog zodat jij enkel nog wat droog kunt poetsen met een doek of velletje keukenpapier. Deze werking is zo’n beetje hetzelfde op je huid. Het droogt je huid gigantisch uit. Daarnaast lost het de natuurlijke vetten op in het oppervlakkige gedeelte van je huid. Dit zorgt ervoor, dat de natuurlijke barrière van je huid die er o.a voor zorgen dat er geen agressieve stoffen binnen kunnen dringen, kapot gaat. Alcohol wordt ook mede hierom vaak toegevoegd om zo alle stoffen in een créme of zalf of serum goed op te laten nemen door de huid. Daarmee doe je zowel goed als kwaad, want niet alleen de goede stoffen in een product worden opgenomen, maar ook de vervelende, als bewaarstoffen en andere synthetische stoffen. Allemaal triggers die de huid irriteren, uitdrogen en aantasten. SD-alcohol heeft nog een zeer vervelend staartje: SD-alcohol zorgt ervoor dat de voorlopers van vitamine A ( retinol ) niet verder worden omgezet tot vitamine A -zuur. Als je huid hier tekort aan komt, zet de veroudering bijvoorbeeld ook veel sneller in.

GEZONDE ALTERNATIEVEN

Voordat je wanhopig met je handen in de lucht vliegt en je je afvraagt hoe je  in hemelsnaam  je huid moet verzorgen, wees gerust. Er bestaan gelukkig erg gezonde en onschuldige alternatieven op SD-alcoholen in verzorging-en-cosmeticaproducten. Sterker nog, dit zijn alternatieven die de huid juist verzorgen. Dit gaat om:
– VETALCOHOLEN
Vet-alcohol is een onderdeel van natuurlijk vet of olie. Een voorbeeld: laurinezuur wordt verkregen door een destillatie uit kokosvet. Onder druk wordt waterstof aan het vetzuur toegevoegd. Het eindproduct van vetzuur en waterstof is een vetalcohol: een wasachtige compacte substantie. Alhoewel het chemisch gezien wel tot de alcoholgroep behoort is het niet te vergelijken met pure alcohol en zijn eigenschappen.
– WOL-ALCOHOLEN
Ook wel wolvet of lanoline genoemd. Het gaat om een complex mengsel van alcoholen en vetzuren dat vaak wordt toegepast in cosmetica , met name zalf en crémes en balsems. Het heeft goede water-bindende en emulgerende eigenschappen en wordt uit natuurlijke bron gemaakt ( schapenwol ) Het serum wordt aan de wol onttrokken , gereinigd en bewerkt tot annydrous lanoline. Nadelen zijn er ook: het is ongeschikt voor veganisten en er zijn veel mensen, waaronder ikzelf, die allergische reacties vertonen.
– PANTHENOL ( B5)
Al deze vettige alcoholsoorten zijn in staat veel vocht vast te houden. Ze houden de huid daarom zachter. Ze irriteren ook vrijwel nooit. Het zijn natuurlijke alternatieven op de gedenatureerde alcoholen die industrieel enorm veel worden gebruikt. Deze natuurlijke alcoholen komen we voornamelijk tegen in 100`$ natuurlijke, biologische producten en sommige producten die zijn ontwikkeld voor de kwetsbare huid. Soms wordt er overigens gekozen voor oliën en wordt er helemaal geen alcohol gebruikt. Als je één van de volgende namen in een ingrediënten-lijst tegenkomt, zit je goed:
– CETYL ALCOHOL
– CETEARYL ALCOHOL
– MYRISTYL ALCOHOL
– STEARYL ALCOHOL
TOT SLOT: stel, je hebt een potje créme waarin onderaan de lijst aan ingrediënten een foute alcohol staat vermeld. Maak je daar niet al te bezorgd over. Net als in de voedingsmiddelenindustrie geldt dat het laatst genoemde ingrediënt het minst tot nauwelijks aanwezig is in het product. In het geval van alcohol gaat het meestal om een spoor om bijvoorbeeld de ingrediënten goed met elkaar te vermengen. Dit tast de huid nauwelijks aan. De mate waarin alcohol aanwezig is, is bepaald door het INCI, wat staat voor de INTERNATIONALE NAAMGEVING VOOR COSMETISCHE INGREDIENTEN . Dit is echter knap lastig om te ontcijferen omdat de procenten vaak niet worden vermeld. We kunnen uitgaan van de volgorde van een ingrediënten lijst.

GEURSTOFFEN  ( PARFUMS)

Geurstoffen maken veel producten aantrekkelijk. We houden van lekkere geuren, en willen zelf ook graag erg lekker ruiken. Als ik naar mezelf kijk, ben ik erg gevoelig voor geuren. Het beïnvloedt mijn stemming. Oppeppende geuren zoals pepermunt en eucalyptus maken mij altijd weer even fris in het hoofd als ik ben ingedut., of een inkakker heb tijdens mijn werkzaamheden. In basis wordt ik blij en gelukkig van vanille, kokos en lichte bloemige geuren. Een vleugje parfum kan daarom wonderen doen. Geuren zijn van essentieel belang in verzorging en cosmetica producten.
Helaas zijn juist deze geurstoffen in verzorging en cosmeticaproducten een grote bron van huidirritaties. Ook kunnen er allergische reacties ontstaan. Zowel synthetische geurstoffen als pure/ natuurlijke geurstoffen kunnen de huid erg irriteren. Daarom is besloten, om een aantal van deze geurstoffen verplicht afzonderlijk te vermelden op een etiket. Het gaat om in totaal 26 geurstoffen. Ik noem de meest voorkomende  hieronder op:
– GERANIOL
– LINALOOL
– CITRONELLOL-D- LIMONELE
– EUGENOL -LILIAL
– CITRAL HEXYL CINNAMAL
– BENZYL SALICYLATE
– COUMARIN
– LYRAL ( HYDROXYISOHEXYL-3 )
– BENZYL BENZOATE
– ISOMETHYLIONON
– HYDROXYCITRONELLAL
– BENZYL ALCOHOL
– CINNAMYL ALCOHOL
– ISOEUGENOL
– AMYL CINNAMAL
– CINNAMAL
– FARNESOL
– BENZYL CINNAMATE
-OAK MOSS
– ANYSYL ALCOHOL
– AMYLCINNAMYL ALCOHOL
– METHYL HEPTNE CARBONATE
– TREE MOSS
Naast deze benamingen zien we ook vaak “ parfum” of “ fragrance” staan. Dit is nog lastiger om te achterhalen welke geurstoffen er zijn gebruikt. In 100% natuurlijk geclaimde verzorging en cosmeticaproducten kunnen we ervan uitgaan, dat het tenminste om 100% natuurlijke grondstoffen gaat. Veel gebruikte geurstoffen zijn bijvoorbeeld essentiële en etherische oliën, en sterk geurende planten en kruiden als anijs en venkel. Het wil echter niet zeggen, dat we hier verder geen irritaties of andere allergische reacties van kunnen krijgen. Ook stoffen uit de natuur, zeker in geconcentreerde vorm, kan de huid net zo erg irriteren als synthetische en chemische geurstoffen.

Natuurlijke / biologische verzorging+ cosmetica altijd beter?

Deze vraag moet genuanceerd worden beantwoord. Ik zeg voor 95% volmondig JA. Maar hou toch aan het eind 5% over waar ik zeker grote vraagtekens en twijfels bij zet. Deze komen voort uit :

  • ..niet alle natuurlijke producten zijn natuurlijk. Het gebeurt bijvoorbeeld niet vaak, dat een fabrikant vermeldt in hoeveel procenten het product natuurlijk is gebleven. Er kunnen synthetische hulpstoffen aan zijn toegevoegd. 
  • ..er zijn heel veel stoffen die zowel natuurlijk als chemisch / synthetisch worden gemaakt. Een voorbeeld is phenoxy ethanol. Dit wordt zowel natuurlijk gewonnen als chemisch. Een fabrikant mag zijn product al ” natuurlijke” claimen als deze uit tenminste 1 % natuurlijke ingrediënten bestaat. Het is dus zo’n beetje hetzelfde verhaal als met E nummers. Hoeveel producten worden tegenwoordig 100% natuurlijk genoemd? Zelfs een kilo zak suiker is 100% natuurlijk. Zo werkt het ook in de cosmetica-industrie.
  • ..100% natuurlijk wil niet zeggen, dat het ook gunstig is voor jouw huid. Natuurlijke parfums kunnen net zo hevig irriteren als synthetische. Zeker bepaalde stofjes uit de natuur kunnen directe of indirecte huidklachten opleveren. 100% natuurlijk is daarom geen garantie om volledig vrij te blijven van een gepookte/ geïrriteerde huid. 
  • ..100% natuurlijk / biologisch wil niet zeggen, dat verpakkingen ook 100% milieuvriendelijk zijn. 

TIPS:

  • GOOGLE JE PRODUCTEN

De enige juiste manier om erachter te komen of je iets echt natuurlijks in handen hebt, is googlen. Je kunt het product zelf googlren op ” ervaringen / reviews ” om erachter te komen of er nare of juist goede ervaringen zijn. Daarnaast is het altijd verstandig om alle ingrediënten na te lopen, dit geldt zeker als je een overgevoelige en kwetsbare huid hebt. Ik heb zelf ook zo’n lastige huid. Over de jaren heb ik een soort van automatisme opgebouwd om ingrediënten te checken. Ik weet immers zelf het beste waar ik wel en niet tegen kan. Zo kan ik bijvoorbeeld niet tegen lanoline / wolvet. Voor mij is het daarom belangrijk, dat ik producten kies waar dit niet in voorkomt. Mijn lijst hierboven helpt je ook op weg.

 

  • CHECK BETROUWBARE BRONNEN

Internet kan een zegen zijn, maar ook een vloek. Er zijn heel veel ( beauty ) bloggers die klakkeloos alles van elkaar overnemen, waardoor er veel foutieve informatie rond circuleert. Controleer daarom zorgvuldig je bronnen. Wees verzekerd dat de auteur / blogger weet waar hij / zij over spreekt. Raadpleeg deskundigen, raadpleeg de juiste literatuur. Beauty-bloggers zijn supergezellig, super-leuk, en super-enthousiast als zij worden gesponsord en betaald om een product te bespreken. Controleer, of je bron wordt gesponsord of betaald. Vind goede, betrouwbare bronnen die ook negatief durven zijn over een product,

 

  • BENADER DE FABRIKANT

Een goede, betrouwbare fabrikant heeft geen geheimen. Als je dit onthoud, snap je, waarom het een goed idee is om een fabrikant te benaderen als je vragen hebt over zijn product of over bepaalde ingrediënten. Als een fabrikant bijvoorbeeld 100% natuurlijk claimt, kun je hem vragen of alle ingrediënten ook van 100% natuurlijke komaf zijn. Bekijk officiële websites met een zeer kritisch oog. Er wordt zeer vaak overheen gekletst om een niet-natuurlijk additief stil te zwijgen, ik noem dat de kunst van het weglaten. Veel leveranciers vertellen je de mooiste sprookjes, maar blijf zelf AL-TIJD SCHERP. 

 

  • GA NOOIT AF OP EEN PRIJS

Natuurlijke cosmetica was jaren geleden nog onbetaalbaar. In de jaren tachtig kostte een potje dagcréme al € 15 euro ( destijds nog in guldens omgerekend ) wat in die periode erg veel geld was. Tegenwoordig vinden we bij de Action en het Kruidvat veel 100% natuurlijk geclaimde producten. Natuurlijke alternatieven zijn in regel altijd wel iets duurder, maar dit zouden geen tientallen euro’s in verschil moeten zijn. Voor ( bekende) merken betaal je altijd meer dan nodig is. Ook hier kun je zeker kijken naar de ingrediënten en deze naast elkaar leggen. Het komt vaak voor, dat een product exact dezelfde samenstelling bevat, terwijl het merk-product twee keer zoveel duurder is. Staar je dus nooit blind op een merk, of een prijs. Sommige ( zeldzame ) merken werken wel uniek ( bijvoorbeeld handmatig, en / of  enkel met verse ingrediënten waardoor de houdbaarheid minimaal is ) waardoor de verkoop-prijs terecht wat hoger uitvalt. Maar net als in de voedselindustrie wordt het grootste deel industrieel geproduceerd.

 

  • MAAK ALLES ZELF!

Al vroeg in de jaren negentig maakte ik heel veel zelf. Een gezichtsmaskertje, een voeten en handen créme….alles kun je vrij eenvoudig zelf maken. Het mooiste hieraan is, dat je de complete regie houdt. Je kunt zelf bepalen wat erin gaat en wat juist niet. De DIY ( do-it-yourself ) business is dankzij de gezonde trends afgelopen jaren flink in opmars gekomen. Steeds meer mensen kiezen ervoor om alles zelf te maken. Op mijn ” uiterlijke verzorging” pagina op mijn website ( KLIK HIER ) vind je erg veel leuke en gemakkelijk te maken recepten. Uiteraard is het wel belangrijk, om voor echte. pure, verse en natuurlijke ingrediënten te kiezen. Op internet vind je erg veel DIY-websites, en ook biologische winkels verkopen veel losse componenten. Onthoud wel, dat deze selfmade-producten niet heel lang houdbaar en werkzaam kunnen zijn. Ze missen vele hulp en draagstoffen. Maar oliën zijn bijvoorbeeld wel vrij lang houdbaar.

 

 

5 Reacties op “Ingrediënten in natuurlijke / biologische verzorging-en-cosmetica producten….een lijst, uitleg en waarom niet alles rozengeur en manenscchijn is…

  1. Bedankt voor dit superinformatieve artikel Monique. Complimenten voor je research

  2. Hai Monique,

    Wat een geweldige site heb je 👍.

    Superhandig deze lijst. Dank je wel voor je tijd en werk die je erin gestoken hebt.

    Groetjes Carla

  3. Wat een fantastisch artikel!!
    Heel erg blij mee. Dank voor al je gedeelde kennis. En de tijd die je hierin hebt gestopt!!

  4. Waaw ! Prachtig artikel! Dank je voor al je werk en energie die je hierin gestopt hebt !💐.
    100% natuurlijk wil niet zeggen, dat het ook gunstig is voor jouw huid. Natuurlijke parfums kunnen net zo hevig irriteren als synthetische. Zeker bepaalde stofjes uit de natuur kunnen directe of indirecte huidklachten opleveren. 100% natuurlijk is daarom geen garantie om volledig vrij te blijven van een gepookte/ geïrriteerde huid.

    Dit klopt volledig , ik heb al gemerkt dat mijn huid op natuurlijke ingrediënten reageerd wat ik jammer vindt . Ook in shampoo vooral jeuk ! Soms kan ik niet anders om een niet meukvrij product te kopen . Iedere huid , lichaam is anders !
    Dank je Monique!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *