Bamboe / milieuvriendelijke tandenborstels….welke poetsen het fijnste? Vijf soorten getest!

Mijn gebit is mijn trots. Ik heb op mijn bijna-50 ste nog een aardig rijtje. Ik moet echter oppassen, omdat mijn gebit ontzettend gevoelig is voor erosie. Ik let daarom op wat ik eet en drink, en hoe ik dit doe. Gebitsverzorging staat bij mij hoog in het vaandel. Ik besteed er veel zorg en aandacht aan. Flossen, poetsen, spoelen…..het is dagelijks kost. Ik wil mijn gebit zo lang mogelijk behouden, en in top-conditie houden. Dit betekent niet alleen een optimale gebitsverzorging, maar ook een goede basis van binnenuit. Ja…ook hier speelt gezonde voeding en leefstijl een grote rol. KLIK HIER om er alles over te lezen.

Ik ga het in dit artikel niet hebben over hoe je je gebit zo gezond mogelijk houdt, want dat kun je immers lezen in DIT ARTIKEL. Nee, in dit artikel ga ik het hebben over tandenborstels. Wist je, dat meer dan de helft van de Nederlanders verkeerd poetst? Niet alleen in poetsgedrag, maar ook omdat de verkeerde tandenborstels worden gebruikt. Zoals iedereen wel weet, zijn er tandenborstels in verschillende “ sterktes” ( soft, medium, hard ) en in verschillende borstel koppen ( smalle borstel, ronde borstel, brede borstel ) Ook heeft onderzoek uitgewezen, dat we tandenborstels te lang doorgebruiken. Ze zijn dan versleten en kunnen hun werk daardoor ook niet goed meer doen, met alle gevolgen van dien.
Het ligt er een beetje aan, wanneer een tandenborstel zijn beste tijd heeft gehad. Sommige tandenborstels hebben een soort indicator in hun borstelkop ingebouwd, waardoor je kunt zien via een vervaging van een kleur, wanneer het tijd is om je tandenborstel te vernieuwen.
Het algemene advies is dat , zodra de borstelharen naar buiten keren en krom trekken in het midden, het tijd is voor een nieuwe, maar dit is zeer individueel. Het ligt aan hoe je poetst, hoe hard je druk geeft op je tandenborstel, en hoe intensief je poetst. Dit heeft allemaal invloed op de duur van je tandenborstel. De meeste tandartsen ( ook mijne ..) adviseert, om na elke drie maanden standaard je tandenborstel te vernieuwen. Onderzoek heeft aangetoond, dat na drie maanden bij normaal gebruik, de borstels sterk achteruitgaan in functie. De borstelhaartjes breken af en bereiken zo minder goed tanden en kiezen en tandvlees kan worden beschadigd.

TANDENBORSTELS VERVANGEN NA ZIEKTE

Wat veel mensen niet weten, of niet bij stilstaan, is dat tandenborstels aardige bronnen van bacteriën kunnen zijn. Meestal wordt er snel gepoetst, en wordt de tandenborstel wel gedachteloos terug in de beker geplaatst zonder deze te drogen of goed na te spoelen onder de hete kraan.
Als je verkouden bent geweest, last hebt gehad van je keel, of vervelende ontstekingen aan tandvlees en de binnenkant van je mond hebt gehad, is het ontzettend belangrijk dat je je tandenborstel vervangt. Ziektekiemen kunnen gemakkelijk achterblijven in je tandenborstel. Deze nestelen zich in de haartjes en kunnen je in het ergste geval opnieuw infecteren. De schimmels en bacteriën kunnen opnieuw actief worden zodra je weer gaat poetsen met de tandenborstel waar je tijdens ziekte ook mee Hent gepoetst. Een goede reden dus, om je tandenborstel te verwisselen, nadat je ziek bent geweest.
Je kunt je tandenborstel ook “ desinfecteren”. Zet de borstelkop ongeveer 5 minuten in een beker met kokend water. Spoel de borstelkop daarna onder de hete kraan na, en droog de borstel goed, door ook droog te deppen tussen de haren. Dit kun je bijvoorbeeld met een raggertje doen of met flosdraad.
Er wordt vaak gezegd om je tandenborstel dagelijks even in een beker azijn te zetten, maar dat is absoluut geen goed idee. Het zuur kan je tandglazuur aantasten. Dit geldt overigens ook voor baking soda. Dit is ook vrij zuur voor je tanden. Overigens: ben je echt goed ziek geweest, is het beter om je tandenborstel te vervangen.

GRAAG MILIEUVRIENDELIJK A.U.B!!!!!!!!!

Het is geen geheim, dat vrijwel alle tandenborstels van plastic of een vorm van plastic wordt gemaakt. En dat de borstelkoppen ook van een agressief nylon worden gemaakt. En da’s nu geen goed idee voor ons milieu. Zeker de wegwerp-tandenborstels, die meest worden gebruikt, zijn enorm belastend voor het milieu. Omdat we steeds meer wakker lijken te gaan worden , dat het niet kwart over twaalf is maar half één als het komt op het vernietigen van de aarde en alles wat daarop rond wandelt en groeit een leeft, worden er steeds meer maatregelen genomen om het plastic gebruik te reduceren. Juist die kleine gebruiksvoorwerpen die we gedachteloos en onbewust zijn gaan gebruiken, zijn de grootste vervuilers. Oceanen drijven er inmiddels vol mee. ( plastic soep ) Steeds meer fabrikanten worden dankzij nieuwe wet en regelgevingen gedwongen hun producten meer milieuvriendelijker te produceren. Het lijkt, alsof al deze fabrikanten dit graag doen, maar het gaat vaak om gedwongen veranderingen. Er komen steeds meer strengere wetten en regelgevingen om het plastic in de wereld drastisch te reduceren. Fabrikanten hebben vaak geen keus om daarin te schikken en hun producten in plastic te reduceren. Wat mij betreft een geweldige stok achter de deur. Zeker als je weet, dat naar verluidt in de oceaan ongeveer 1 miljard tandenborstels ronddrijven…..Deze belanden meestal na lange omzwervingen in de oceaan omdat wij er te slordig mee omspringen.
Ook tandenborstels zijn er in meest milieuvriendelijkste vorm. Ze zijn meestal gemaakt uit hout en / of bamboe. De borstelkoppen worden gemaakt van een BPA vrij en 100% bioafbreekbaar nylonsoort. Ten opzichte van een normale plastic tandenborstel wordt er ongeveer 95% minder plastic gebruikt wat op zich al een zeer grote winst geeft. Even een rekensommetje. Er is uitgerekend, hoeveel tandenborstels een persoon in zijn leven verslijt, als het om de drie maanden wordt vervangen. Dat komt uit op zo’n 300 tandenborstels. Dat lijkt weinig, maar als je dit op de gehele bevolking in Nederland, toch zo’n slordige 17 miljoen, berekent zijn dat heel….HEEL VEEL tandenborstels. En snap je ook beter, hoe belastend al dat plastic is voor mens, dier en milieu.
Daarom zijn al die bamboe tandenborstels zo gek nog niet. De vraag blijft wel: poetsen ze prettig en effectief? En…hoe zit het met de hygiëne en bacteriën?

BAMBOE ANTI-BACTERIËEL

Er zijn heel veel verhalen vindbaar op internet, over de bacterie-kwestie van al deze milieuvriendelijke tandenborstels. Sommige sites beweren dat bamboe niet zo gezond en hygiënisch werkt omdat bamboe net als hout juist bacteriën vast zou houden. Dit is onjuist. De meeste bamboe-tandenborstels worden gemaakt van het zogenoemde MESO bamboe.  Dit is een bamboesoort wat panda’s niet lusten en dus niet eten. We beroven de panda’s dus niet van hun voedsel. Meso bamboe is een bamboesoort wat ontzettend welig en snel groeit. Soms wel 20 centimeter per dag. Omdat het zo ontzettend welig groeit, is het één van de meest duurzame bewerkbare materialen ter wereld. Bamboe heeft een anti-bacteriële eigenschap en een natuurlijke anti-slip eigenschap. De tandenborstels  hebben geen nadelen tegenover conventionele hand-tandenborstels. De ecologische bamboe gaat nét zo lang mee als de plastic meuk, die de plastic soep in de wereld alleen maar verergert.
Bamboe tandenborstel besparen bergen plastic. Het is voor 98% biologisch afbreekbaar. Om het bamboe anti-bacterieel te maken, worden tandenborstels behandeld met een wax, meestal veganistisch. Dit is niet altijd het geval, dus wil je als veganist verzekerd zijn dat jouw borstel niet is behandeld met bijvoorbeeld bijenwas, kun je dit het beste even navragen bij de leverancier van je tandenborstel, of nalopen op internet.
Kortom: bamboe tandenborstels zijn juist super anti-bacterieel, en 100% hygiënisch, als je er op een juiste manier mee omgaat.
De borstelkoppen worden meest milieuvriendelijk gemaakt van een BPA vrij nylonsoort.  De haren zijn gemaakt van nylon-6. Dit is vrij van bisphenol A, ook wel BPA. Er is hiervoor gekozen, omdat deze nylon op ten duur biologisch afbreekbaar is , en er helaas nog geen plantaardige vervanger is voor de borstelkop wat een langere levensduur heeft van gemiddeld drie maanden.  Er zijn wel alternatieven  die worden gemaakt van varkenshaar. Maar dit geeft in regel minder  goede poetsresultaten. De tandenborstel werkt gewoon exact hetzelfde als een plastic tandenborstel. Ook deze moet je elke drie maanden vervangen, en de borstel na gebruik goed afspoelen. De meeste bamboe-tandenborstels worden bewerkt via een natuurlijk proces, waardoor de nerf van het bamboe gesloten is voor bacteriën. Alle hoekjes en randjes zijn afgerond, dus er zitten geen splinters aan de tandenborstel. De tandenborstel voldoet aan de eisen van een tandarts. De merknamen worden meestal ingelaserd, zodat er geen inkt bij komt kijken. Dit gebeurt overigens niet altijd. Dit is een vrij nieuwe techniek, en wordt vanwege hogere kosten nog maar nauwelijks toegepast. Merken als Next Brush, Humble  , Hydro Phil en Nordics passen deze techniek toe. De meeste fabrikanten kiezen ervoor om hun tandenborstels verder merkloos te houden. Niet alleen vanwege de kosten, maar ook om het milieu te besparen.

WELKE?

Goed. Een milieuvriendelijke bamboe tandenborstel dus. Maar dan ben je er nog lang niet. Want er zijn er inmiddels duizenden om uit te kiezen. Vrijwel alle tandenborstels worden uit dezelfde MESO bamboe gemaakt, behandeld met een veganistische wax, en bevat een BPA vrij nylon borstelkop. Ze zijn echter enorm verschillend in greep en in de borstelkop-vormen. En dat kan echt een wezenlijk verschil geven in gebruik. Veel gehoord klachten zijn:
geen grip op de steel, waardoor je zeer moeizaam goed bij alle hoekjes kunt komen
– een rare geur
– uitslaand naar wit door de tandpasta wat er niet meer af gaat
– een rare smaak door het bamboe in de mond
Toch zijn dit indentiele klachten, want de meeste geluiden zijn juist zeer positief. Het heeft vooral te maken met het kiezen van de juiste borstel, de manier waarop je poetst en de wijze hoe je met je tandenborstel omspringt. Bamboe gedraagt zich anders dan plastic een vraagt wat dat betreft nét even wat meer liefde, zorg en aandacht. Spoel je tandenborstel goed om onder de hete kraan na iedere poetsbeurt, en zet de borstel eens per maand in een beker kokend water. Droog je tandenborstel ook steeds na iedere poetsbeurt goed af. Dit verlengt alleen maar de duurzaamheid, en het houdt je tandenborstel “ gezond”.
Ik poets zelf én handmatig, én elektrisch. Handmatig meer dan elektrisch, omdat ik dit fijner vind, het gevoel heb dat mijn tanden en kiezen beter worden gepoetst. Ik ram er dus aardig wat tandenborstels doorheen en gebruik alleen bamboe tandenborstels. Eerder heb ik al eens twee bamboe tandenborstels onder de loep genomen. KLIK HIER voor de NEXT BRUSH tandenborstel en KLIK HIER voor de rumble tandenborstel. Deze twee merken zijn enorm populair;air en meest verkocht in Nederland. Maar er zijn uiteraard nog vele andere. Ik krijg deze regelmatig thuis gestuurd om uit te proberen. Ik heb besloten om vijf bamboe tandenborstels te gaan testen. Waar let ik op?
– ligging in de hand / de greep
– het poetsen, hoe effectief het poetsen is
– hoe het poetst op het tandvlees
De eerste was de NEXT BRUSH. Deze ken ik, gebruik ik dagelijks met grote tevredenheid. Je kunt alles uitgebreid lezen in dit ARTIKEL. Echt een super-borstel! Hij kost € 3,49 en is HIER te bestellen
De volgende was de NORDICS tandenborstel. Net als ( vrijwel )  alle  andere bamboe tandenborstels gebruikt Nordics ook BPA vrije nylon haartjes en MESO bamboe. De tandenborstels zijn 100% biologisch afbreekbaar,  De haren zijn zacht, wat ervoor zorgt dat zelfs de meest fanatiekste poetser het tandvlees en het glazuur niet aantast. Ze zijn er in leuke kleurtjes.
Fijne borstel, maar door de ronde steel is de greep wat lastiger. Hij poetst verder top, maar glijdt af en toe wel uit mijn grip. Wel één van de duurdere tandenborstels uit deze test.
De volgende is een nogal opmerkelijke tandenborstel van het bekende tandenborstel-merk JORDAN. Deze gaan ook leuk mee in de “ groene golf” en hebben een “ green” tandenborstel op de markt gebracht. Dit gaat om een 100% gerecyclede, recyclebare plastic tandenborstel. Het plastic is voedselveiling. De borstelkop is gemaakt van nylon op basis van Castor olie-planten. Ook 100% te recyclen. De tandenborstel zit verpakt in een kartonnen 100% bio afbreekbare verpakking. Het voelt verder aan als een doodnormale plastic tandenborstel. Dit is een fijn alternatief voor mensen, die niet erg van bamboe houden om mee te poetsen. Al blijft het linksom of rechtsom, plastic. Ik kocht deze borstel gewoon bij de AH. Daar kosten ze € 2,99 ze zijn er in allerlei leuke kleurtjes en soorten ( sterkte en vorm borstel)
Een erg fijne borstel, ik kan niets anders dan zeer enthousiast zijn. Het ligt giga fijn in je hand, goede, stevige greep, en er zit een soort anti-slip kuiltje in de steel bevestigd waardoor je de steel echt heel stevig kunt vasthouden. Wauw. Wat een goed alternatief op de bamboe tandenborstel!
De volgende was de HYDRO PHIL tandenborstel. Deze borstelkop is gemaakt van hetzelfde materiaal nylon als de JORDAN tandenborstel, dus ook met Castor olie bewerkt. Het handvat is best gekleurd. Gelukkig betreft dit een opnosmiddelvrije AURO-verf van alleen natuurlijke grondstoffen. Dit merk spitst zich voornamelijk hierop, om de oceanen en het zee-leven te redden van de plastic ondergang. Ze kosten € 3.99 per stuk en zijn HIER te bestellen. 
 
Helaas moet ik zeggen dat deze tandenborstel mij niet bevalt. Hij ligt niet fijn in mijn hand, slipt steeds weg en draait. Dat geeft geen fijne poetsbeurt en een behoorlijke kliederboel in mijn mond en eromheen 😕 Het poetsen zelf lukt daardoor ook niet optimaal. Nee, geen borstel voor mij. De steel is te glad en te rond.
De laatste uit deze test is een merkloze, van www.zepig.nl. Met merkloos bedoel ik ook merkloos: zelfs het doosje is onbedrukt gebleven en gemaakt uit bioafbreekbaar materiaal. De tandenborstel zelf is erg simpel gebleven in zwel de tandenborstel zelf als de verpakking. No nonsense met het oog op het milieu. Borstelharen van BPA vrij plastic en 100% MESO bamboe. Geen poespas. Deze borstel kost € 3,49 en is daarmee ook één van de voordeligste uit deze test. KLIK HIER OM TE BESTELLEN 
En dan het gebruik…..WAUW! Het voelt eigenlijk nét zo aan als de JORDAN plastic tandenborstel uit deze test. Zeker voor mensen die wat moeite hebben met bamboe is deze tandenborstel meest ideaal, omdat hij zich vrijwel hetzelfde gedraagt als een conventionele tandenborstel. Perfecte hand-ligging de borstel komt overal erg goed bij ( tussen kiertjes en hoekjes ) en zeer snel goed uit te spoelen. Inderdaad: no nonsense wat in mijn ogen altijd het beste werkt.Ik vind deze borstel echt perfect voor mijn dagelijkse poetsbeurten,
Mijn TOP VIJF ziet er als volgt uit:
1) de ZEPIG tandenborstel
2) de JORDAN tandenborstel
3) de NEXT BRUSH  tandenborstel ( komt erg dichtbij de nummer éen..)
4) de NORDICS tandenborste;
5) de HYDRO PHIL tandenborstel
RESUMEREND:
Vind een ( bamboe) tandenborstel die bij jou past. Dit kan een zoektocht zijn. Maar uiteindelijk vind jij ook net als ik je favoriete tandenborstel. Ik blijf bij de NEXT BRUSH en de ZEPIG, want deze twee vind ik meer dan geweldig. Neem de tijd, om jouw meest geschikte bamboe tandenborstel te vinden. Maar kies voor deze milieuvriendelijke alternatieven.Daar doe je het milieu een groot plezier mee!

Geef niet alleen jezelf een mooie glimlach, laat het milieu met jou meelachen! 

2 Reacties op “Bamboe / milieuvriendelijke tandenborstels….welke poetsen het fijnste? Vijf soorten getest!

  1. Geef mij maar de Jordan. Als ik een houten/bamboe borstel in mijn mond krijg, begin ik al na 10 seconden te kotsen. Vreselijk, die smaak van nat hout.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *