Baking soda…is dat nu wel of niet schadelijk voor de huid en het gebit?

Bakingsoda…kunnen we er vandaag de dag nog omheen? Nee. Het is dankzij de gezonde trend ontzettend populair geworden. Wil je meer lezen? KLIK HIER. 

Ik gebruik het zelf ook dagelijks. Het is echt super-spul. Ik maakte tot voor kort regelmatig tandpasta en deodorant op basis van bakingsoda. Zo gefikst en het werkt goed. Tot ik een poosje terug irritaties begon te krijgen onder mijn oksels van mijn DIY deo. Ik kon niet erg goed plaatsen waar dit nu precies aan kon liggen, want op bakingsoda reageert mijn huid ( extreem over-gevoelig en teer ) algemeen gezien goed. Nooit eerder last gehad. Het kwartje viel, toen ik mij eens ben gaan verdiepen in bakingsoda met betrekking tot de huid. Veel werd mij duidelijk. Ook ben ik in de kwestie “ bakingsoda en het gebit” gedoken. Ik kreeg al langere tijd het advies van mijn tandarts om absoluut geen bakingsoda te gebruiken. Toen ik hem vertelde dat ik mijn eigen tandpasta maakte kreeg de arme man zowat een flauwte, en verbood me direct om dit ooit nog te gebruiken. Hier moet wel nog een kanttekening bij worden gezet: ik heb erg veel last van tand-erosie. En dus is het advies van mijn tandarts niet ongegrond. Mijn tandarts heeft mij ook het e.e.a uitgelegd.

BAKING SODA IN TANDPASTA

Het is al jaren bekend, dat bakingsoda, ook wel bicarbonaat, onze tanden en kiezen witter kunnen maken. Social media en internet staan bomvol met recepten om zelf “ whitening” tandpasta te maken met bakingsoda. Maar ook gewone tandpasta, wat wordt gemaakt met kokosolie, bakingsoda  ( natrium-bicarbonaat ) en een pepermunt olie voor de smaak. De reden waarom mijn tandarts zo heftig reageerde is omdat bakingsoda een schurend effect heeft op het tandglazuur. Nu is het zo, dat vrijwel ALLE verkrijgbare tandpasta’s een licht schurend effect hebben. Wetenschappelijk onderzoek toont, dat dit schurende effect i.v.m bakingsoda nauwelijks verschilt. Daar valt dus wat voor te zeggen. Het zit hem vooral in de MATE waarin je tandpasta gebruikt. Er wordt geadviseerd nooit meer dan een erwtje tandpasta te gebruiken per poetsbeurt. Meer lezen? KLIK HIER
We kunnen uit bovenstaande concluderen, dat als we met mate met soda-tandpasta poetsen, daar niet veel kwaads in kan worden gezien. Helaas ligt het genuanceerder. Zeker, als we zelf tandpasta maken. Kant en klare tandpasta’s zijn geheel afgesteld op de pH. Daarover later meer. Dit zorgt ervoor dat de natuurlijke zuurgraad van je gebit nooit te erg aangetast kan worden. Als we zelf tandpasta maken hebben we geen overzicht op de uiteindelijke pH waarde. Bicarbonaat is met zijn pH van 8,1 sterk alkalisch ( base) Zowel zeer sterke zuren als sterke basen tasten het glazuur aan. Er zijn vele micro-organismen aanwezig in onze mond. Deze produceren zuren uit bijvoorbeeld suikers. Dit zuur tast het glazuur behoorlijk aan.
Nu is het geval, dat zuren en basen elkaar kunnen neutraliseren. Anders gezegd kan bicarbonaat het zuur neutraliseren dat airco-organismen vormen io de mond. Van nature zit in ons speeksel een heel klein beetje bicarbonaat., die ervoor zorgt dat de zuur-aanvallen worden geneutraliseerd. Helaas is ons voedsel sterk veranderd waardoor de zuur-aanvallen heftiger en op veel meer momenten voorkomt. Het kleine beetje bicarbonaat kan de aanvallen niet meer aan, waardoor er gemakkelijker randproblemen ontstaan zoals cariës en erosie.
Het heeft dus zeer sterk te maken met een zeer verfijnde balans tussen zuren en basen. Als we natuurlijke tandpasta in de winkel kopen is deze geheel afgestemd op een juiste zuur / base balans. Ga je zelf knutselen, kun je nooit een juist balans bewerkstelligen. Dit maakt het lastig om een echt veilige formule te kunnen maken.

MAAKT BAKING SODA DE TANDEN WITTER?

Wat we voornamelijk via internet lezen, is dat baking soda een “ whitening” effect geeft op je gebit. Wil je meer lezen over whitening tandpasta? KLIK HIER. Helaas is het een fabel. Ons gebit kan verkleuren door tal van oorzaken. Het kan ook genetisch zijn bepaald, maar de echte boosdoeners zijn koffie, thee en rode wijn. Ook rokers kunnen flinke tabaks-aanslag op hun tanden en kiezen ontwikkelen. Ook gele kruiden en specerijen als kerrie en kurkuma kunnen de tanden doen verkleuren. We moeten dit zien als kleurstoffen. Ons tandglazuur bestaat uit zeshoekige vlakken. Deze kleurstoffen dringen vrij gemakkelijk door, waardoor er uiteindelijk verkleuringen kunnen ontstaan. Het had erg mooi geweest, dat bakingsoda ons weer een witte tandpasta-glimlach terug kon geven , maar helaas is het daar gewoonweg niet sterk genoeg voor. Aangezien vrijwel alle tandpasta’s ( ook natuurlijke) natrium  bicarbonaat bevatten is het onverstandig zelf met baking soda te gaan poetsen. Sterker nog: in pure vorm vreet het je tandglazuur langzaam maar zeker op. Wil je echt graag weer wat wittere tanden, dan is tanden bleken bij de tandarts ( en niet bij een vage schoonheidssalon ) de oplossing. Helaas zit daar ook weer het grote nadeel aan vast, dat het linksom of rechtsom je tandglazuur aantast ( H202 waterstofperoxide ) Je tandarts zal je daarvan op de hoogte stellen.
Resumerend: 
Poetsen met bakingsoda is niet direct schadelijk, maar kan indirect wel voor schade zorgen. Gebruik nooit teveel, en gebruik het absoluut niet in pure vorm. Meng het bijvoorbeeld met zuivere kokosolie. Het is af te raden als je, net als ik, last hebt van gevoelige tanden en gevoelig bent voor tand-erosie. Kies liever voor een goede natuurlijke tandpasta. Er is te weinig wetenschappelijk bewijs, dat bakingsoda de tanden witter maken ( bleken)

BAKINGSODA EN DE HUID

We gebruiken bakingsoda niet alleen om tandpasta te maken, maar we gooien het ook graag in DIY verzorgingsproducten. Veel verzorgingsproducten bevatten baking soda, vooral natuurlijke verzorgingsproducten. . De meeste natuurlijke deodorants worden  bijvoorbeeld gemaakt met bakingsoda En ook als we het zelf maken in baking soda een hoofdingrediënt. Over bakingsoda niets dan goeds. Bakingsoda is in staat zuren te binden, wat ideaal is om bijvoorbeeld geurtjes weg te vangen. Zuren worden tijdens een chemische reactie geneutraliseerd. Toch lijkt bakingsoda voor onze huid niet altijd zo onschuldig. Dit heeft alles te maken met de pH. Een pH schaal loopt van 0 tot 14. Een pH van 7 noemt men “ neutraal”. Alles wat onder die pH 7 komt noemen we “ acidic” ook wel zuur. Alles wat hoger komt dan de pH 7 noemen we “ alkaline” ook wel basisch.
De gemiddelde pH van onze huid ligt tussen de 4,5 -6,5. Dit is wat we noemen neigend naar zuur. Vrijwel alle verzorgingsproducten, denk aan douchegels en crémes, worden aangepast in pH waarde, zodat het de natuurlijke pH van onze huid niet verstoort. Een verstoorde pH waarde geeft namelijk snel klachten als irritaties, uitslag enzovoort.
Baking soda valt met een pH van 8,1 onder basisch. Deze hogere pH kan de natuurlijke pH  ( natuurlijke zuurgraad ) van de huid verstoren. De bacteriële flora en de enzymactiviteit in de bovenste huidlagen worden aangetast. Dit gebeurt echter zeer geleidelijk en zul je in de beginfase niet echt heel veel merken. Maar na wat langer gebruik, kan het schade aanrichten.
Helaas valt bakingsoda ook niet te verdunnen met water om zo een lagere pH waarde te verkrijgen. Het is een enorm sterke base, wat betekent dat het mengen met water, of zuren als azijn, en citroensap, geen tot zeer weinig zin heeft  op de pH. Deze zal betreft bakingsoda altijd blijven liggen op 8,1, Het is uiteraard wel mogelijk dat de pH iets verlaagt met een zuur, maar dan moet je echt heel veel verdunnen om het veilig genoeg te maken voor je huid. Dit ligt ongeveer per 5 gram baking soda op 75 gram azijn. Maar ook hier is het zeer lastig te peilen.
Zeker als je een gevoelige tere huid hebt, kan bakingsoda een slecht idee zijn.Het komt daarom steeds vaker voor dat mensen last krijgen van irritaties onder de oksels omdat ze kiezen voor een natuurlijke deodorant, of een zelfgemaakte deodorant.
Ook hier is het “ tricky” omdat je de pH waarde totaal niet kunt controleren. Ook wanneer je de bakingsoda in combinatie met bijvoorbeeld honing, kokosolie en andere ingrediënten die veel in DIY wordt toegepast vermengt, ( ook al zijn deze niet hoog in zuren) dan blijft de uiteindelijke pH waarde te hoog.
Het is daarom zeker voor je huid af te raden om bakingsoda in DIY te gebruiken. KJiers liever voor natuurlijke producten die onder streng gecontroleerde omstandigheden zijn geproduceerd en getest. Dit verzekert je van een juiste pH waarde.
Gebruik het zeker niet als je een extreem gevoelige een tere huid hebt.

22 Reacties op “Baking soda…is dat nu wel of niet schadelijk voor de huid en het gebit?

 1. Dank je wel! Ook voor je mooie duidelijke uitgezochte en onderbouwde materiaal!

  • Ik heb mijn tanden met Colgate baking soda gepoetst en heb een beugel. Naarmate ik verder ging poetsten begon mijn mond steeds meer te branden. Ik spuugde het uit en spoelde mijn mond met water maar alles prikte zo erg dat dat al moeizaam ging. Ik had de hele dag een prikkerig gevoel in mijn mond alsof alles in mijn mond was gescheurd.

 2. Dankjewel voor dit verhelderende artikel. Ik had ooit ergens gelezen dat baking soda goed is om als scrub voor je gezicht en lichaam te gebruiken. En dat doe ik ook regelmatig. Na dit artikel rijst bij mij de vraag: is dit wel verstandig? Alvast bedankt.

 3. Goede morgen Monique, in het verleden heb ik ook zelf deodorant gemaakt met baking soda. Daar ben ik mee gestopt omdat het inderdaad ging irriteren onder mijn oksels. Ik ben daarna gaan zoeken naar een alternatief hiervoor, helaas heb ik dit niet kunnen vinden.
  In je verhaal zie ik dit helaas ook niet terug…. Heb jij een goed alternatief?

  • Ik kreeg van mijn apotheker de tip om vitamine E toe te voegen aan mijn deo. Bij mij hielp dat iig.

  • Aluin is een alternatief. Is een mineraal dat in sommige deo’s verwerkt zit, maar je kunt het ook in pure vorm kopen: als “aluin-stick” in het schap bij de scheerproducten bij de drogist. Werkt prima en is zeer huidvriendelijk.

  • Simpelweg een aluinsteen vochtig maken en over je okselhuid halen. Zeer effectief als deo.

 4. Hallo Monique, bedankt voor je verhaal, ook hier gestopt met tanden poetsen ermee.. Zelfde verhaal met deo.. Maar welke is goed?????? Wat koop ik goede deo?? Ik hoor het graag!!
  Warme groet, Bibi

  • hai, wellicht heb je wat aan mijn deodorant test? Vindbaar op de website! Warme groet!

 5. Ik gebruik al jaren puur natriumbicarbonaat onder mijn oksels ook direct na scheren. Met droge vingers pot aan tikken en afslaan, het beetje stof aan de vingers strijk ik door de okselzone. Echt alleen een stof laagje aan de vingers, niet meer! Nooit meer geurtjes ook niet als je het een paar dagen vergeet 😍 Mooi natuurlijk wonder middel. Ik denk dat het in de hoeveelheid zit, als ik perongeluk teveel pak, prikt het wel en geeft het irritatie gou een washand er onderdoor.. En over.
  Scrub mijn huid er ook mee, en was mijn gezicht en ogen ermee onder de douche. Tanden poetsen doe ik er ook wel eens mee, heel voorzichtig maar daar gebruik ik liever pure kokosolie voor, schoon en glad.

 6. Hoi Monique,

  Bedankt weer voor je heldere artikel!

  Mij is aangeraden om elke ochtend als ik opsta als eerste mijn mond te spoelen met baking soda opgelost in water om de bacteriën te neutraliseren en vervolgens wat nog over is op te drinken met wat uitgeperst citroensap.

  Wat is jouw idee hierover?

  Groetjes,
  Yvonne

  • dat zou ik afraden. De reden lees je in het artikel. Alleen water is meer dan voldoende. En citroensap? dat is een regelrechte zuur-aanval op je tandglazuur…

 7. Goede morgen allemaal, ik ben toch elke keer verbaasd hoe graag en hoe vaak mensen zeep en vervolgens cremes en deo gebruiken.

  Ik douche elke dag met… water. Dat maakt goed schoon en met respect voor de huid.. Zodra ik zeep, douchegel en meer ga gebruiken, merkt mijn omgeving dat en ga ik juist meer last van vieze lichaamsgeuren krijgen.
  Heel af en toe shampoo voor het haar en that’s it.

  Ik vind het ook raar dat mensen niet weten dat elke dag shampoo het haar juist vetter maakt. En dat het niet het haar is dat vet is… maar alleen bij de haarwortel de talgklieren enorm gestimuleerd worden om vetten aan te maken omdat ze telkens ontvet worden door zeep en shampoo. Hoe doorbreek je de cirkel? Even een paar weken minder lekker haar hebben (oh daar is vakantie goed voor!!), daarna is alles hersteld en heb je glanzend haar… van jezelf.

  Scheren doe ik al jaren met een dikkige/lobbige cremespoeling. Het mesje glijdt als een malle door de haren maar over de huid. Je ziet juist wél alles onder het schuim, want er is geen schuim. 🙂 Als ik hiermee scheer, snijd ik mezelf ook bijna nooit.

  Met scheerschuim zo’n beetje hetzelfde effect als met zeep en shampoo: het droogt m’n huid uit en daarna weer insmeren om uitdrogen tegen te gaan. In mijn ervaring zijn het onnodige stappen en zonde van geld, moeite en tijd. En ja, mijn gezicht is (en blijft) na het scheren superglad, superzacht.

  Eigenlijk is het van de zotte dat we zoveel en zo vaak zooi (nodig denken te) hebben om de effecten van die zooi weer andere zooi nodig hebben om te neutraliseren.

  mvg
  Fred

  @Coby: Er is geen eenduidige aanpak die voor iedereen werkt. Bij je korte omschrijving is niet alles duidelijk. Is een deo ‘nodig’ tegen het zweten of tegen geur? Dat is al een eerste schifting van het ‘probleem’ naar een oplossing.
  Hoe dan ook: mijn mening is, zoals je wellicht kan begrijpen: Alleen water. Meukvrijer dan dit is er niet. Geen zeep (zeker daar niet) gebruiken, en ook niet ‘schoon schrobben’. Na enkele weken omschakelen, is deo helemaal niet meer nodig of gewenst. Zweet stinkt niet. Als ik persé ‘daar’ een luchtje wilt hebben, dan doe ik ‘rondom’ de oksel wat van een deo stick; de huid kan buiten de oksel wat meer hebben. (en die stick is denk ik niet meukvrij, maar wel heul lekker)

  • Bedankt voor je duidelijke antwoord Fred. Het gaat mij voornamelijk om dat kleine beetje zweetlucht wat ik heb niet te ruiken….

 8. Arm & Hammer Essentials Deodorant – Clean
  De Arm & Hammer Essentials Clean deodorant is een frisse deodorant voor dagelijks gebruik en bevat geen aluminium of parabenen (conserveringsmiddel). Het is daarentegen voorzien van baking soda en natuurlijke planten extracten.
  Werkt perfect!!!!

 9. Geen backing soda maar wat dan? Je schrijft: kies liever voor natuurlijke producten die onder streng gecontroleerde omstandigheden zijn geproduceerd en getest. Maar waar moet ik dan aan denken? Ik maak ook eigen deo met bs.

 10. hallo Monique,

  Ik heb ook last van weinig tandglazuur.
  Net hoorde ik in een radio-interview met een tandarts uit de complementaire hoek: Fred Neelissen zeggen dat hij adviseert niet te poetsen met te veel baksoda vanwege het schurende effect. https://wwww.gezondheidsnieuwsradio.nl/fred-neelissen
  Ik poets dus al een aantal jaren met puur alleen baksoda. Onder mijn armen gebruik ik de baksoda niet meer: daar kreeg ik last van rode huiduitslag en mijn huid deed daar dan ook pijn.
  Aluin had ik ook al geprobeerd, maar die gooit de porien dicht: dat is denk ik ook niet helemaal de bedoeling, want dan kan het lichaam de afvalstoffen niet meer kwijt.

  Je schrijft hierboven: ´Kant en klare tandpasta’s zijn geheel afgesteld op de pH´.
  Mijn vraag: is dat wel zo?
  De volgende link leidt naar een zogeheten ´abrasiveness index´: een index die het schurende effect van verschillende produkten opsomt:
  Van verschillende substanties / produkten zie je dat na water baksoda de minst schurende werking heeft op het gebit.
  Alle tandpasta´s hebben in mindere of meerdere mate een groter schurender effect op het gebit dan baksoda volgens diezelfde index: https://www.healingteethnaturally.com/toothpaste-abrasiveness-index.html
  De website zegt:
  ´Sodium bicarbonate is not only the gentlest, least abrasive substance one could use (apart from water) but it also removes stains, whitens teeth, raises the saliva pH and kills germs involved in tooth decay and gum disease.´

  Over het killen van microben gesproken: in de mond zitten vaak naast goede ook minder welkome microben o.a. bijv. ´mondspirocheten´. Die krijg je door het gebruik van baksoda echt ´klein´ om het maar zo te zeggen. Zij vormen tandplak: https://www.youtube.com/watch?v=IMuMEBKi2_s en op het filmpje zie je hoe je de rakkers met baksoda klein krijgt. In je mond moet trouwens altijd een iets basischer milieu aanwezig zijn dan gemiddeld elders in het lichaam: althans dat heb ik ergens gelezen; bron weet ik zo niet. In de VS zijn ook holistische tandartsen die je speeksel onder de microscoop bekijken om te zien hoe het gesteld staat met je mondflora.

  Ik was op aanraden van Fred Neelissen toch maar weer overgegaan op de kokosolie met een beetje baksoda erin. Deed ik eerder ook al, maar toen ik zag dat het eroderende effect van baksoda na water het laagst van alle produkten was, dacht ik; dan gebruik ik voortaan alleen nog maar baksoda.

  De (zelfbereide) kokosoliebaksodatandpasta (met wat voorradige etherische olie) verstopt na het spugen telkens na verloop van tijd mijn gootsteen! Dus nu heb ik maar een bakje in de badkamer klaargezet waarin ik het kokosolie/baksodamengsel dan weer ga uitspugen…

  Daaaag!

 11. Ik gebruik ook al een poos de tandpasta die ik zelf maak van kokosolie met wat zeezout erin.
  Af een toe poets ik met baking soda erbij.

  Mn tandvlees is heel erg rustig geworden. Ik merkte dat na enkele weken.
  Toen viel het me dus pas op, dat ik daarvoor altijd met een gevoelige mond had rond gelopen.
  En ik poetste zelfs al met een natuurlijke tandpasta.

  Een tandarts die niet holistisch of biologisch te werk gaat, is veelal getraind en opgeleid in instituten die door de big pharma en consorten betaald zijn. En daarom weet zo iemand doorgaans weinig over wat nou werkelijk gezond is voor de mens. (Uitzonderingen daargelaten)
  Daar zijn ze zich meestal ook niet van bewust, dus ik val de doorsnee tandarts niet aan.

  Volgens mij doe je jezelf een groot plezier door je tandpasta zelf te maken!
  En bij twijfel laat je de baking soda weg. Of gebruikt het bv 1 of 2 x per week.

  De rijke industrielen zorgen er natuurlijk voor dat ze baking soda in een slecht daglicht gaan stellen, door de mensen er bang voor te maken.
  Zo doen ze dat immers met alle dingen die hun winst in de weg zitten….

 12. Ik ben met Aniek eens.

  Ik gebruik bakinsoda in water als
  mondspoeling , omdat ik een zeer gevoelige tandvlees heb, dat vaak bloedt bij het flossen en poetsen. Met bakinsoda mondspoeling krijgt mijn tandvlees pas rust.

  • Bedankt, ik ben net begonnen voorzichtig te spoelen omdat ik allemaal geprobeerd heb om tandvleesontsteking weg te krijgen. Ik ga er niet mee poetsen enkel heel verdund spoelen. Ik heb een plekje op mijn hand, rood een beetje verdacht en deed er het restje spoelwater over en na een uur ziet het er al rustiger uit! Ik denk eerst alles goed aan baking soda, dan alles fout, de waarheid zal wel ergens in het midden liggen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *