Review Humble brush bamboe tandenborstel

Ik ben zowel een “ elektrische tandenpoetser” als een “ handmatige tandenpoetser”.  S’ochtends na het ontbijt en s’avonds voordat ik ga slapen poets ik mijn tanden met de elektrische tandenborstel. Ik werk het hele programma af van de borstel. Overdag poets ik na iedere maaltijd mijn tanden kort handmatig. Of als  ik het nodig vind om ze even snel tussendoor te poetsen. Dit gebeurt ongeveer twee keer per dag en daarom vind ik een goede tandenborstel nét zo belangrijk als de opzet stukjes van mijn elektrische tandenborstel. Ik was tot voor kort eigenlijk niet zo erg kritisch op een tandenborstel. Ja, hij moest goed zijn, beetje hard, niet te soft, en geen eentje van 50 cent. Ik kocht meestal een tandenborstel van Oral B. Geen idee of deze nu beter zijn maar ik vond ze prettig. VOND? Ja, vond, want de laatste tandenborstel beviel mij geenszins. De haren stonden na vier/vijf keren poetsen ( en ik poets echt niet met een paardenkracht!) al op half zeven. Ik kon de borstel dus meteen weg mikken. Ik ben toen eens gaan kijken voor een echt goede borstel, en bedacht mij, dat dit ook vast wel een beetje milieuvriendelijker en diervriendelijker kon.  Ik besloot in plaats van bij de drogist, eens mijn licht op te gaan doen bij het eerstvolgende bezoekje aan mijn biologische supermarkt. En daar bleek, dat er meer dan genoeg milieuvriendelijke tandenborstels verkrijgbaar zijn. SHAME ON ME! 

Ik heb de HUMBLE BRUSH gekocht. Dit is een tandenborstel, gemaakt van bamboe en nylon-6 haren ( zonder BPA) Ik was ontzettend benieuwd. Ik vond het zo’n leuk item, dat ik heb besloten om de tandenborstel te gaan reviewen! Ter duidelijkheid: ik heb de tandenborstel vrijwillig gekocht, en ik ben niet benaderd door een fabrikant of ( web) winkel. Dit review is geheel op eigen initiatief geschreven . 

SAM_2589

WAT IS HET?

HUMBLE BRUSH is een fabrikant uit zweden. De tandenborstels zijn speciaal ontwikkeld met aandacht voor mens, dier en milieu. De tandenborstels zijn o.a ontwikkeld door tandartsen. De tandenborstels zijn gemaakt van 100% afbreekbare bamboe. Bamboe heeft een anti-bacteriële eigenschap en een natuurlijke anti-slip eigenschap.

SAM_2591

De steel heeft een ergonomische handligging waardoor hij lekker in de hand ligt en waardoor je goede druk op de borstel kunt zetten. Deze humble tandenborstels hebben geen nadelen tegenover conventionele hand-tandenborstels. De ecologische bamboe gaat nét zo lang mee als de plastic meuk, die de plastic soep in de wereld alleen maar verergert. 

SAM_2593

De haren zijn gemaakt van nylon-6. Dit is vrij van bisphenol A, ook wel BPA. Er is hiervoor gekozen, omdat deze nylon op ten duur biologisch afbreekbaar is , en er helaas nog geen plantaardige vervanger is voor de borstelkop wat een langere levensduur heeft van gemiddeld drie maanden. De borstel komt in een milieubewuste verpakking. Het zit verpakt in een transparant biologisch afbreekbaar beschermzakje, omhuld in een 100% recyclebaar milieuvriendelijk doosje. Allen gemaakt uit 100% gerecycled materiaal. De tandenborstels zijn er in de kleuren zwart, roze, blauw, wit en geel. Er zijn tandenborstels voor kinderen ( 14,5 cm) en voor volwassenen ( 19 cm) De prijzen kunnen enorm verschillen. Ik betaalde in de winkel 3,95. Maar een rondje internet levert je al snel een prijsverschil op van 50 cent, dus wel even de moeite waard om rond te surfen. 

SAM_2588

HUMBLE SMILE FOUNDATION

Aan deze tandenborstel zit nog veel meer goeds gekleefd. Humble brush heeft tevens een foundation opgericht, waarbij zij meehelpen aan een betere ( mond) gezondheid voor kinderen in armere landen. Zo poetsen al erg veel kinderen met de humble brush in Mozambique. Lees er meer over, door hier te klikken.

SAM_2624

DE EERSTE KEER

Ik heb tot nu toe nog geen goede meukvrije tandpasta kunnen vinden. Ik heb daar wel eerder naar gezocht, maar de varianten die ik tot nu toe heb ” geproefd” vond ik ronduit SMERIG. Ik gebruik al jaren Senseodyne tandpasta. Dit op advies van mijn tandarts omdat ik vrij gevoelig tandvlees/tandhalzen heb. Eerlijk gezegd: ik vind deze fijn, smaakt goed en werkt ook echt. Als een fabrikant zich na het lezen van dit stukje aangesproken voelt, hou ik mij aanbevolen. Ik ben echt benieuwd of er een meukvrije tandpasta bestaat die een beetje lekker is qua smaak. Tot nu toe dus enkel gore nasmaakjes in mijn mond overgehouden na het proberen van diverse meukvrje varianten.

SAM_2623

Goed. De eerste keer dus. Ik heb de borstelkop wat bevochtigd en een beetje tandpasta op de haren gesmeerd. Poetsen…poetsen….poetsen….De borstel ligt inderdaad geweldig fijn in je hand. De haren zijn ook gelukkig niet zo super-soft, waardoor je het idee krijgt je tanden meer te aaien dan te poetsen. Het gaat werkelijk gesmeerd. Heerlijk poetsvermogen, schrobt lekker stevig ( ik hou ervan) en geen geglip in de vingers bij de steel. PERFECT!

SAM_2626

Resultaat: schoon gevoel, erg frisse smaak ( maar dat komt natuurlijk door de tandpasta..) en gladde tandjes en kiesjes! 😉 Ik ben er méér dan enthousiast over. Ik moet eerlijk bekennen dat ik ietsie-pietsie sceptisch was betreft de bamboe steel. Ik was een beetje wantrouwig betreft de hygiëne: het wordt immers steeds nat. Maar dit valt juist erg mee. Ik droog sowieso altijd mijn borstels ( zowel hand als electrisch) na met een stukje keukenrol. Weet niet waarom, ik vind dit gewoon een prettig gevoel.

SAM_2592

Voor en nadelen?

Sorry, maar zelfs de meest kritische health blogger ( ik voel me aangesproken 😉 ) kan hieraan niets op te merken hebben. Het is gewoon een super-tandenborstel, met erg veel leuke en goede voordelen. Ik hou ervan! En heb mijn ideale hand tandenborstel dan eindelijk gevonden!

Ik kocht de tandenborstel in mijn bio-supermarkt in Rotterdam. De tandenborstel is op erg veel plaatsen verkrijgbaar, o.a bij Eko Plaza en diverse gezondheidswinkels. Zoals ik eerder vertelde loont het absoluut de moeite even een rondje te maken op het net. De prijzen verschillen enorm. Ik betaalde in de winkel 3,95.

15 Reacties op “Review Humble brush bamboe tandenborstel

 1. Even een tip voor een zelfgemaakte tandpasta . Kokosolie mengen met een beetje bicarbonaat en wat keltisch zout (even in de vijzel klein maken). Daarna nog een paar druppeltjes mint olie . Sinds ik dit gebruik heb ik nooit geen tandsteen meer. Daarbij zit er geen fluoride in , wat erg slecht is voor je lijf. Tipje voor ontstoken tandvlees , oilpulling met kokosolie !
  Ga zeker kijken voor deze tandenborstel 🙂

  • Precies ook mijn ontdekking! 0 tandsteen sinds ik fluorvrij poets.

   Ik gebruik verschillende tandpasta’s. Soms ‘jouw kokosoliemengsel maar dan salie olie ipv pepermunt ivm homeopatische middelen die ik gebruik.
   Weleda Calendula en Hauschka Zout

 2. Dank voor je review( en alle andere )! Ik ga zeker zo’n tandenborstel kopen.
  Maar in alle sensodyne tandpasta zit toch fluor?

 3. Lavera tandpasta. Zonder fluoride…..bevalt prima!!!! Bijna geen tandsteen meer ????

 4. Wij gebruiken aloë dent. Te koop in de bio winkel maar ook bij Holland &Barrett vaak in de aanbieding. Lekkere smaak, geen fluoride en veel minder last van terugtrekkend tandvlees.

 5. Tandpasta vind ik belangrijker dan de borstel ivm oa fluoride en andere meuk. Fluor is zo slecht voor je pijnappelklier!
  Al heb je me geinspireerd OOK een natuurlijke handborstel erbij aan te schaffen ipv een ’synthetische.’

  • Fluor is niet hetzelfde als fluoride.
   Fluor is inderdaad niet gezond, fluoride is juist wel goed voor je gebit.

 6. Vind Himalaya Herbals Neem Pomegranate een lekker tandpasta!
  Heb je trouwens ervaring met Smilenine? Dat is coconut charcoal voor het poetsen/witten van je tanden.

 7. Prijzen verschillen inderdaad enorm. Op AliExpress kan je dit soort tandenborstels kopen voor 50ct per stuk (inclusief verzendkosten).

  • Dat scheelt idd heel veel. Maar heb je wel eens nagedacht over hoe milieu belastend het transport is als je bij Alie express bestelt? Dat vergeten we wel eens.

 8. Ik gebruik sinds kort tandpasta tablets van de LUSH, echt geweldig! Geen fluoride, verschillende smaken (die je eerst eens kan proberen als je het vraagt), en alle voordelen van Lush! Wel wat prijziger dan andere tandpasta maar ik heb het er graag voor over 🙂 (als je een half tabletje gebruikt i.p.v. een hele gaan ze ook al langer mee en ik vind dat ook genoeg om mee te poetsen ;))

 9. Met de meeste ‘natuurlijke’ tandpasta’s moet je overigens oppassen met je elektrische tandenborstel. Er zit namelijk vaak natriumbicarbonaat in en dat is slecht voor electrische tandenborstels (of in ieder geval de mijne 😉

  Ik gebruik doTerra On Guard Natural Whitening tandpasta. Fluorvrij en smaak is uitermate goed, en je hebt er weinig van nodig. Wel prijzig en wat lastiger te vinden, bijna alleen online.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *