Vegan smeerkaas

Als je besluit om veganistisch door het leven te stappen, terwijl je gewend bent om ” alles” te kunnen eten en drinken, kan dit nogal een strubbel zijn. Veel gehoord is, dat kers-verse vegans het vooral lastig vinden om die kleinere geniet-producten af te zweren en daar vervanging voor te vinden. Daarnaast is het zeker in de beginfase een enorme zoektocht. Want er zijn maar weinig producten die 100% vegan zijn geproduceerd. En ook nemen veel fabrikanten het veganisme niet al te serieus waardoor zij niets op een verpakking vermelden, maar wel degelijk sprake is van dierlijke ingrediënten. Veel gemiste producten zijn kaas, zuivel, room, worst en aanverwante producten met al deze ingrediënten. Neem nu zoiets simpels als smeerkaas. Dit kan je opeens vreselijk gaan missen, als je het jezelf plotseling verbiedt.

SAM_2618

Gelukkig kun je zelf ontzettend veel namaken. Ik bedacht een veganistische variant op smeerkaas, die ik in basis heb vervangen met biologische tofu. Tofu is enorm voedzaam, veelzijdig en rijk aan eiwitten. Wat een veganist sowieso wel als extraatje kan gebruiken. Zorg er wel voor, dat je biologische tofu kiest. Er zijn erg veel varianten verkrijgbaar, ook in toko’s. Velen zijn niet GMO vrij en bevatten additieven. Bovenstaande tofu van het merk ” Clearspring” kun je in sommige toko’s kopen, maar vooral in de biowinkels.

SAM_2619

Dit heb je nodig:

SAM_2617

Zo maak je het:

Gooi alle ingrediënten in de keukenmachine en pureer tot alles goed glad is. Zet een kom met fijne vergiet klaar en stort de massa erin. Laat dit een uur uitlekken.

SAM_2620

Stort alles ( ook wat onder de vergiet in de kom is uitgelekt, zonder het vocht) in een kommetje en zet dit minimaal 5 uur/maximaal 24 uur in de koelkast.

SAM_2616

Bewaar de smeerkaas in de koelkast.

SAM_2614 SAM_2619

TIP: door er bijvoorbeeld verse fijn gehakte kruiden en specerijen aan toe te voegen verkrijg je kruiden smeerkaasjes!

 

 

Een reactie op “Vegan smeerkaas

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *