Vegan kaasje

Het heeft heel wat mislukkingen gekost, om uiteindelijk tot dit heerlijke recept te komen. Een veganistisch kaasje maken lijkt eenvoudig, maar dat is het niet als je je ideetjes tot uiting brengt. Ik heb erg veel ingrediënten samen gebracht, maar dan viel het weer uiteen van ellende, of was de smaak niet van-je-het.

SAM_2630

Blijven oefenen is dan het credo. Als ik mij eenmaal in iets vastbijt, laat ik niet los en ik moest en ik zou dan ook een veganistisch kaasje ontwikkelen. Dit vooral omdat er erg veel naar werd gevraagd, Ikzelf eet ook geen kaas. Terwijl ik het erg lekker vind en vroeger alleen maar kaas at. Ik ben vooral fan van overjarige brokkelkaas, waar het zweet uit de gaten loopt. Het water kan mij enkel bij de gedachten al in de mond lopen. Ik eet echter al jaren geen kaas meer omdat mijn maag daar niet zo fijn meer op reageert. Daarnaast is kaas vaak bewerkt en niet meer zoals het vroeger was. Mijn ouders kochten vroeger kaas direct van een kaasboerderij. Niets was lekkerder.

SAM_2628

Afijn, kaas dus. Het blijft voor mij toch iets, wat ik af en toe kan missen. Daarom was ik extra gebrand, om een lekker veganistisch kaasje te ontwikkelen. En TADAAAH! Zie hier, na een stuk of 10-12 mislukkingen is het mij dan eindelijk GELUKT! Ik ben nu al dol op mijn eigen gebrouwen kaasje! Het fijne is, dat het niet in basis bestaat uit tofu, zoals vele andere veganistische kaasjes. Niet dat ik iets heb tegen biologische zuivere tofu, want daar is niets mis mee. Maar veel mensen willen ook geen soja. Om deze groep mensen ook tegemoet te komen, bedacht ik een basis van….cashewnoten. Csshewnoten hebben in de verte een kaas-achtige smaak, waardoor deze specifieke noot zich perfect verleent om te verwerken in een kaasje.Daarnaast gebruik ik edelgist. Velen denken nog altijd, dat dit gewone gist is, maar klik hier om te lezen dat dit helemaal niet zo is.

SAM_2629

Dit kaasje kun je gebruiken op brood, in dunne plakjes met de kaasschaaf gesneden, geraspt, of lekker uit het vuistje. Het heeft een dusdanige stevigheid dat je het kunt raspen en snijden. Dit biedt mogelijkheden te over. Denk aan een lekker korstje over tal van gestoomde groente. Natuurlijk smelt het niet zoals gewone kaas. Maar het komt er dichtbij. Het is niet geschikt om mee te bakken, strooi geraspte kaas bijvoorbeeld na het stomen of bakken over je gerechten.

SAM_2632

Dit heb je nodig:

  • 90 gram ongezouten cashewnoten, ongeveer 3/4 uur in heet water geweekt, uitgelekt
  • vier flinke eetlepels edelgist
  • een mespunt keltisch zeezout
  • een snufje zwarte peper
  • een theelepel gele mosterdpoeder
  • 200 ml ongezoete ( liefst homemade) amandelmelk
  • vier gram agar agarpoeder
  • avocado olie om in te vetten

SAM_2627

Zo maak je het:

Doe de melk met de Agar in een pannetje, en breng dit aan de kook. Maal intussen de rest van de ingrediënten tot een fijne massa, dit kun je het beste doen met een blender of staafmixer. Zodra de massa begint te koken, het mengsel toevoegen en continu blijven roeren tot de massa mooi glad is opgelost.

SAM_2631

Vet een rond kommetje in met avocado olie. Stort de massa erin en tik enkele keren op het aanrecht aan. Laat de massa tenminste 3/4 opstijven op een koele plek. In de koelkast kan natuurlijk ook.

SAM_2633

Laat het kaasje liefst 24 uur harden. Dan is het geschikter om bijvoorbeeld te snijden en te raspen. Bewaren in de koelkast op een schaaltje.

 

 

 

 

5 Reacties op “Vegan kaasje

  1. Goed recept?
    Staat nu op te stijven. Ik heb een variant gemaakt met piripirikruiden en kurkuma. Ben benieuwd.
    Ook een probeersel gemaakt met zonnebloempitten meel i.p.v. cashewnoten en een klein beetje amandelmelk. Zwarte mosterd zaad en kurkuma toegevoegd.
    Iets teveel agaagar gebruikt denken ik. Moet een weeglepel kopen????

  2. heb het ook in de koelkast staan nu. ik heb ook een beetje kurkuma toegevoegd voor de kleur, had ook alleen maar donker mosterdzaad in huis. Ik koop hier zakjes agar van 2 gram per stuk . Ben heel benieuwd hoe het smaakt gemaakt van zonnepitten zaad.

  3. Hoi Monique, wat grappig dat je het wiel opnieuw hebt uitgevonden… Ik maak dit soort ‘kaas’ met agar agar en cashews al jaren… maar experimenteren met smaak en textuur is altijd leuk 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *