Alles over vitamine C, plus de meest natuurlijke vormen van vitamine C belicht

“ ….eet je vitamientjes! “

Hoe vaak heb jij dit tot nu toe in je leven gehoord? Vast vrij vaak, zeker in je puberjaren. Mijn moeder zorgde altijd voor een volle fruitschaal in huis, ook al waren we niet rijk. Ze vond het belangrijk om iedere dag een appel of sinaasappel te eten. Ze had gehoord dat in sinaasappelen veel vitamine C zit wat “ goed” voor ons ( haar kroost ) was. Wat deze vitamine precies deed, zo ver ging ( en gaat..) haar kennis niet, maar ze wist wel dat het belangrijk was om daar voldoende van binnen te krijgen.
Ik ben dus opgegroeid met appels, peren, sinaasappels en bananen 😉 En daar dank ik mijn moeder nog steeds voor want de gewoonte heb ik van haar overgenomen.
Inmiddels leven we in 2022 en zijn “ de tijden veranderd” om het zo even te formuleren. We willen snelheid in ons bestaan, en hebben daarom plotseling geen tijd meer om tijd uit te trekken voor de maaltijden in een dag. Daarnaast is ons voedsel ( aanbod) drastisch veranderd. We kopen voornamelijk “ processed Foods “ wat ook wel bewerkt voedsel betekent. Dit is voedsel, war kunstmatig in elkaar is geknutseld, en waar veel synthetische vitaminen, mineralen, vezels en bewerkte eiwitten aan worden toegevoegd. Het is aanvankelijk bedoeld geweest om ons meer tijd te geven, maar de rollen zijn een beetje omgekeerd over de jaren. Het bewerkte voedsel maakt ons ongezond en zelfs in veel gevallen ziek.

Anno 2022 kunnen we heel veel kant en klaar, instant en in geconcentreerd poeder kopen om ons te voeden. Ik heb daar nooit enige behoefte aan gehad omdat ik van eten hou en het heerlijk vind om ermee bezig te zijn. Ik eet daarom al ruim 30 jaar weinig tot niets uit pakjes en zakjes.
Vitamine C was vroeger een groot goed. Er waren regelmatig tekorten, waarvan je vast wel eens hebt gehoord van scheurbuik Dit was vroeger een veel voorkomende ziekte, waarbij het tekort uitmonde in gescheurde bloedvaten, het uitvallen van tanden, het trage herstellen van weefsels en het breken van botten.  Dit komt in de tegenwoordige tijd gelukkig nauwelijks nog voor, maar we zien wel steeds vaker andere vormen van vitamine C tekort. In dit artikel alles over deze belangrijke vitamine plus gezonde, natuurlijke alternatieven op de conventionele supplementen.

WAT IS VITAMINE C?

Vitamine C wordt ook wel aangeduid als ascorbinezuur. Het valt onder de in water oplosbare vitamine. Het is de meest bekende vitamine onder alle vitamines. Het heeft een zeer belangrijke functie in ons lichaam. Het zorgt er o.a voor dat :
– we een goede weerstand opbouwen, en deze optimaal houden
– botten, tanden, huid en bloedvaten in goede conditie blijven
– ons zenuwstelsel goed en optimaal blijft functioneren
– we ons fit en energiek voelen
– het lichaam wordt beschermd tegen vrije radicalen, in samenwerking met vitamine E. Het is dus een sterke antioxidant
– de opname van het mineraal ijzer wordt bevordert. Ijzer is op zijn beurt weer een zeer belangrijke schakel bij de vorming van hemoglobine, een eiwit in de rode bloedcellen die ervoor zorgt dat zuurstof naar alle delen van het lichaam worden vervoerd. 
Geen onbelangrijke vitamine dus, zoals je kunt lezen. We kunnen de vitamine NIET zelf aanmaken. We moeten het iedere dag weer uit onze voeding halen. Gelukkig vinden we vitamine C in ontzettend veel groente, aardappelen en fruit.  In het bijzonder zijn koolsoorten en citrusvruchten zeer rijk aan vitamine C. De sinaasappel heeft zo’n beetje zijn bekendheid verkregen dankzij zijn best aardige hoeveelheid vitamine C. Toch is het niet de grootste bron van vitamine C, wat wel vaak wordt gedacht. Om je een kleine indruk te geven, zet ik hieronder een aantal soorten groente en fruit neer met hun waarden aan vitamine C:

VOEDINGSMIDDEL:        MG/PER 100 GRAM:

Rode paprika                                                                                    150
Zwarte bessen                                                                                  150
Gekookte spruiten.                                                                        132
Peterselie                                                                                           125
Gekookte broccoli.                                                                         109
Kiwi ( groen ).                                                                                  79
Papaya                                                                                               60
Peulen                                                                                                60
Aardbeien                                                                                         64
Olijven                                                                                               58
Sinaasappel                                                                                     50
Gekookte koolrabi.                                                                       50
Waterkers                                                                                       43
Gekookte boerenkool.                                                                40
Citroen                                                                                             40
Mandarijn                                                                                       40
Gekookte rode kool.                                                                    38
Spinazie                                                                                           28
Zoals je ziet komt de sinaasappel pas op de tiende plek in dit lijstje. En delen de rode paprika en de zwarte bes de eerste plek. Als we ziek zijn, worden we vol gepropt met uitgeperst sinaasappelsap, maar dit is vooral suikerwater. Als je ziekjes bent, kun je veel beter aan een biologische rode paprika knagen. Of een bakje zwarte bessen eten.

HOEVEEL VITAMINE C HEB IK PER DAG NODIG?

De referentie inname ( RI ) van vitamine C is vastgesteld door de Gezondheidsraad. Zij hebben een ADH aangemeten van: 75 mg per dag voor mannen en vrouwen. Dit is een gemiddelde. Want het is sterk afhankelijk van de levensomstandigheid waarin we ons kunnen bevinden. Zo heeft een zwangere vrouw en een borstvoeding gevende vrouw meer vitamine C nodig. De maximale veilige dosis is door de GR vastgesteld op 2000 mg per dag.   Hieronder een beknopt overzicht :

LEEFTIJD:                  RI VITAMINE C / MG

KINDEREN:
6-11 maanden                                  20
1-2 jaar                                               25
2-5 jaar                                              30
6-9 jaar                                             40
MANNEN:
9-13 jaar                                          50
14-70 jaar                                        75
VROUWEN:
9-70 jaar                                         50
Ouder dan 70                               75
Zwangeren                                   85
Borst-voedend.                          100
Naast deze vastgestelde ADH kun je meer behoefte hebben aan vitamine C. Dit kan zijn:
– als je rookt
– als je veel alcohol drinkt / een alcoholverslaving hebt
– als je ouder bent dan 70
– mensen die té eenzijdig of te weinig gezond voedsel eten
– mensen die strenge diëten volgen of een eetstoornis hebben
– mensen met een zeer zwakke weerstand

KAN IK EEN TEVEEL EN / OF EEN TEKORT AAN VITAMINE C OPLOPEN?

We kunnen niet zelf vitamine C aanmaken, en moeten we dit uit onze voeding halen. Veel zoogdieren zijn wel in staat zelf vitamine C aan te maken, maar de mens heeft dit vermogen tijdens de evolutie verloren. Gelukkig is er erg veel voedsel beschikbaar die ruime hoeveelheden vitamine C bevatten ( zie lijstje hierboven ) waardoor we het ruimschoots uit ons voedsel kunnen halen. Een teveel aan vitamine C komt zelden voor, en gebeurt het dat we een teveel binnen krijgen, wordt het teveel via de urine worden uitgescheiden. Er wordt aangenomen, dat een teveel aan vitamine C de  kans op vorming van nierstenen vergroot. Echter is dit in geen enkele studie bevestigd. Wel geeft een teveel aan vitamine C een remmend effect op de absorptie van koper, en verhoogt het de absorptie van ijzer wat kan uitmonden tot een teveel aan ijzer. Ook kan een dagelijkse  hoeveelheid inname van 1000 mg  ( = 1 gram ) een laxerende werking geven. Dit laatste komt veel voor onder gebruikers van supplementen. Deze zijn vaak standaard gedoseerd op 1000 mg per capsule / tablet / poeder. Dit is voor de gemiddelde mens veel te hoog. Een dagelijkse inname van 75 mg is immers vastgesteld.
Een tekort oplopen komt meer voor dan een teveel. Dit komt voornamelijk, omdat we te ongezond eten en drinken en de voedselbodems waar de groente en fruit op worden geteeld armer zijn geworden aan voeding. Tekorten aan vitamine C kenmerken zich:
– in een verminderde tot sterk verminderde weerstand
– in een verminderd herstel van wondgenezing
– in een verminderde opbouw van bindweefsel
– verslechterd tandvlees / bloedend tandvlees , gingivitis ( tandvlees ontstekingen ) + verzwakt tandglazuur waardoor er vrij snel erosie ontstaat
– vermoeidheid tot extreme vermoeidheid
– kleikvlekkige bloedingen in de huid ( Ecchymose)
Daarnaast kan er sprake zijn van:
– droog haar, droge huid, gespleten haarpunten
– ruwe, schilferige huid
– zeer snel blauwe plekken oplopen
– bloedneuzen
– gezwollen en pijnlijke gewrichten
– gewichtstoename dankzij een vertraagde stofwisseling
– hartklachten
– prikkelbaarheid
We eten met zijn allen in Nederland nog altijd te weinig groente en fruit. En als we fruit eten, denken we dit prima te doen door middel van sapjes. KLIK HIER om te lezen dat dit echt een slecht idee is.
Groente en fruit is, naast dat we het veel te weinig eten, geglobaliseerd. Hierdoor wordt het zeer vaak geoogst als het nog onrijp is. Dit gebeurt, om zo de transportatie te verlengen, zodat de groente en fruit vanuit het buitenland langer onderweg kan zijn zonder dat het bederft. Ook kan onrijpe groente en fruit langer worden opgeslagen voordat het de verkoop in gaat.
Het vitamine C probleem ligt hem in deze vroege oogsten. Vitamine C wordt namelijk pas door een plant aangemaakt bij HET RIJPINGSPROCES ( in de volle zon bijvoorbeeld ) De vitamine C wordt voornamelijk in de schil aangemaakt. Hier zet zich een beschermende werking tegen o.a zonlicht in. Dus: hoe langer de opslag en een transport duurt, hoe minder vitamine C er nog achterblijft. Zeker als het onvoldoende gekoeld wordt opgeslagen kan de terugloop ontzettend snel achteruit hollen en zou je, bij-wijze-van-spreken, 10 appels in de schil moeten eten om aan je dagelijkse hoeveelheid vitamine C te komen.
Niet alleen de teelt en de transportatie zijn schuldig aan de terugloop van beschikbaarheid aan vitamine C. Ook thuis maken wij ons zelf “ schuldig” aan terugloop. Door ons voedsel te bereiden, verliezen we aardig wat. We schillen veel weg, wat de aanvoer eigenlijk zo goed als vernietigt, want je hebt net kunnen lezen, dat de meeste vitamine C in en nét onder schil huist.
Vitamine C kan zeer slecht tegen verhitting. Als we alles gaan koken, roerbakken  stomen, stoven, grillen, en bakken gaat het grootste deel verloren. Soms is het niet anders, omdat vrij veel groentesoorten gekookt moeten worden om eetbaar / verteerbaar te worden voor de mens, en ook kunnen veel verschillende soorten groenten juist veel beter worden opgenomen, als het ( kort ) is verhit. Lycopeen in tomaten zijn daar een goed voorbeeld van. Vitamine C is labiel voor zuurstof. Zodra we gaan schillen en snijden verliest het ook al aan vitamine C. Ook wordt vitamine C afgebroken door enzymen die zich in het voedingsmiddel bevinden.
Laat het duidelijk zijn, dat niet alleen maar “ gezond eten” leidt tot een voldoende aanvoer van vitamine C. Je moet daarom goed op je inname letten. Dat is dus lang niet zo eenvoudig. Er zijn wel een paar zeer belangrijke punten waar je op kunt letten:
– eet ruim/ meer dan voldoende verse, intacte groente en fruit
– schil niets weg als dit niet nodig is, laat groente en fruit zo heel en intact mogelijk. 
– kies biologische groente en fruit
– stoom liever dan koken in water en hou de kook/ stoomtijden zo kort mogelijk
– kies voor een 100% natuurlijk supplement / aanvulling

NATUURLIJKE AANVULLINGEN VITAMINE C

Er gaan steeds meer geluiden op, om standaard vitamine C “ bij te slikken”. De potjes met pilletjes, tabletjes, capsules, en poeders zijn dan ook niet aan te slepen. Vrijwel ALLE supplementen worden synthetisch gemaakt Het bestaat meestal uit ascorbinezuur in een bepaalde dosering, waaraan een aantal vul en hulpstoffen zijn toegevoegd. Voedingssupplementen zijn niet gereguleerd, wat betekent dat veel etiketten onjuiste informatie verstrekken over hoeveelheden van bepaalde stoffen . Het komt zelfs vrij regelmatig voor, dat er vermelde ingrediënten niet in het product voorkomen. De supplementen-industrie is zeer fraudegevoelig, en daar zijn vooral consumenten de dupe van. Er worden vaak enorme bedragen gevraagd voor een supplement wat in productie nog geen 50 eurocent kost. Net als andere supplementen is zo’n 93% van alle  vitamine C supplementen gemaakt van synthetische vitaminen en mineralen ( vitaminen en mineralen, die kunstmatig in laboratoria worden nagemaakt) Gelukkig zijn er nog enkele fabrikanten die alles extraheren uit voedsel. Het is erg belangrijk, om je goed te laten informeren en op zoek te gaan naar een gerenommeerde fabrikant. Alhoewel o.a het Voedingscentrum en de medische wereld ons vertellen dat we voldoende vitaminen en mineralen uit ons voedsel kunnen halen, zijn de meningen verdeeld. Velen zijn van mening, dat ons voedsel vandaag de dag lang niet meer zo rijk zijn aan vitaminen en mineralen. Dit heeft volgens deze groep mensen te maken met:

 

 • VOEDINGSARME BODEM:Om de vitaminen en mineralen in de plant en de vrucht op te nemen, moet het uiteraard wel beschikbaar zijn. Als de gevraagde stoffen niet (meer) in de bodem zitten, kan het dus ook niet in de plant en de vrucht komen. De plant, met haar vruchten, is een afspiegeling van de bodem waar het op groeit. Het is een feit dat de bodem steeds armer wordt, ook al wordt er veel gewisseld met gewassen op dezelfde bodem. Dit gaat dus ook op voor biologisch geteelde producten, hoewel hierbij de bodem beter verzorgd wordt. Biologisch dynamisch is een zeer goed alternatief.
 • MINDER ZON : Naast de kwaliteit van de bodem, is ook zonlicht van groot belang. Het is natuurlijk niet zo dat de zon minder schijnt, maar we onttrekken de planten eerder aan deze natuurlijke bron van energie. Hoewel kastomaten uit het Westland nog steeds in de zon staan, is het niet hetzelfde als buiten. Hoe staat het met de kwaliteit van het zonlicht in de kassen? De vitamine C die je bijvoorbeeld in tomaten verwacht aan te treffen, wordt gemaakt door de tomaat zelf onder invloed van direct zonlicht. De kweek in kassen zorgt voor ander zonlicht, en heeft dus een negatieve invloed op de aanmaak van vitamine C.
 • RIJPING VAN VRUCHTEN: Het is commercieel niet interessant om rijpe vruchten te plukken waarna ze op transport moeten naar de verkooppunten. Tegen de tijd dat ze in het schap van de supermarkt liggen, beginnen de eerste donkere plekjes zich al te laten zien. Geen mooi gezicht, en dus wordt het niet meer verkocht. We willen graag mooi fruit zien, wat lekker glanst. Daarom wordt steeds meer onrijpe vruchten geplukt, waarna ze geacht worden ‘door te rijpen’ terwijl ze in een doos, in een container, op een zeeschip zitten. De vrucht zal inderdaad wel doorrijpen, maar zal niet het maximale aan vitamines en mineralen in zich op kunnen nemen. Simpelweg omdat er geen aanvoer meer is via de plant of de boom. De optimale hoeveelheid vitaminen en mineralen wordt pas bereikt als de vrucht rijp is, en uit zichzelf uit de boom valt.
Voor bovenstaande redenen valt absoluut wat te zeggen. De vraag blijft alleen of we dit met synthetische multi’s kunnen opvangen en aanvullen. Wil je om bovenstaande redenen multi’s gaan slikken, kies dan voor multi’s die natuurlijk zijn gemaakt met extracten uit de natuur.

DE ECHT NATUURLIJKE ALTERNATIEVEN

Wat mij betreft, zijn er VIER toppers uit de natuur die ons rijkelijk kunnen voorzien van vitamine C ter aanvulling. Dit zijn:
– CAMU CAMU / ROYAL GREEN CAMU CAMU
– BAOBAB
– ROYAL GREEN VITAMINE C COMPLEX
VITALS BIOLOGISCHE VITAMINE C
We beginnen met de op één na rijkste vitamine C bron ter wereld, de CAMU CAMU .  Er schijnt ergens in Australië een vrucht te groeien die nét een beetje méér vitamine C zou bevatten, maar veel ontlopen ze elkaar daarin niet Camu Camu is een struik die oorspronkelijk uit vochtige gebieden in het Amazonegebied ( Zuid Amerika )  komen. De oorspronkelijke benaming is MYRCIARA DUBIA. Aan de struiken groeien vrij zure, paars / geelachtige besjes, met een grootte vergelijkbaar aan een limoen.  Deze besjes zijn ontzettend rijk aan voedingsstoffen, waarvan de grote uitschieter dus de vitamine C is. Het bevat maar liefst 40 keer zoveel vitamine C als de sinaasappel.  Mede door dit gegeven is de belangstelling de afgelopen 15 jaar erg toegenomen. Er zijn inmiddels diverse plantages, waar de Camu Casu wordt geteeld. De rijpe bessen worden geoogst en daarna gevriesdroogd. Het pulp wordt vermalen tot een poeder. In Zuid Amerika wordt dit poeder voornamelijk gebruikt als smaakmaker vanwege de friszoet / zure smaak. Het poeder heeft tevens een leuke kleur waardoor het veel wordt gebruikt ter decoratie over ijs en desserts. In de Westerse landen wordt CC beschouwd als superfood, en wordt ook als zodanig verkocht. Het wordt o.a in Nederland verkocht in poedervorm en in capsules. Helaas wordt de CC door de grote belangstelling bedreigd, en dreigen ze in het wild te verdwijnen. Gecultiveerde CC ( bessen ) bevatten lang niet zoveel vitamine C als de wilde CC.  Maar gelukkig blijft er meer dan genoeg over, en ook kan een bepaalde bewerkingsmethode , zoals ROYAL GREEN werkt, het gehalte hoog houden. Dankzij deze hoge concentratie vitamine C smaakt CC erg zuur. Het kan daarom het beste ergens in worden verwerkt, bijvoorbeeld in een smoothie of in de kwark / yoghurt.
Het grootste gedeelte van de vitamine C in CC blijft intact na het vriesdrogen en verpoederen. En het is echt heel wat: één theelepeltje CC poeder bevat NET ZOVEEL vitamine C als 20 sinaasappels!!!! Daar kun je niet tegenaan eten. Naast dit extreme aan vitamine C bevat CC meer vitale voedingsstoffen. Dit maakt o.a het grote verschil met conventionele vitamine C supplementen. Deze bestaan vrijwel altijd allen uit één bepaalde vitamine, in dit geval vitamine C. Vitamines en mineralen werken echte nooit ALLEEN. Ze hebben elkaar en diverse andere voedingsstoffen nodig om werkzaam te zijn. Dit is bijvoorbeeld ook één van de grootste redenen, waarom wordt geadviseerd een voedingssupplement in te nemen voor, tijdens of na een maaltijd. Ze hebben de vitale  voedingsstoffen uit ons voedsel nodig om te kunnen werken. Veel studies / onderzoek is er niet wat betreft CC. Ik vond één onderzoek waaruit bleek dat de groep rokers die dagelijks CC sap kregen, aanzienlijk lagere ontstekingswaarden hadden dan de groep rokers die een vitamine C supplement slikten. Ook bleek, dat CC veel sterker werkzaam in antioxidanten. Dit komt, omdat CC méér vitale voedingsstoffen bevat dan een synthetisch vitamine C supplement. CC bevat o.a :
– vitamine B1 en B2
– diverse belangrijke mineralen als ijzer, calcium, kalium en fosfor
– bétacaroteen
– diacine
– aminozuren
– ellaginezuur
Het meeste wordt gehaald uit Peru. Een goed Camu Camu supplement moet alleen uit 100% camu-camu poeder bestaan, dus zonder enige andere vul en hulpstoffen. Daarnaast moet het verder onbewerkt zijn gebleven, wat eigenlijk niet zo vaak voorkomt, op de CAMU CAMU van het merk ROYAL GREEN na.Royal Green werkt , als één van de zeer weinigen, echt 100% plantaardig. Dit houdt in, dat de capsules géén synthetische meuk bevat en op een zo puur mogelijke wijze is geproduceerd. Zo wordt niets verhit, waardoor er veel vitamine C verloren  kan gaan. Nog een groot voordeel aan deze pure capsules is, dat de dosering aan vitamine C is gestandaardiseerd op 60 mg per capsule. Zoals je eerder hebt kunnen lezen,, hebben volwassenen volgens de Gezondheidsraad tot 75 mg vitamine C per dag nodig. Heel veel vitamine C supplementen bevatten 100 mg vitamine C per tablet of capsule, en is bovendien in synthetische vorm, wat de werking ook vermindert.
Hierboven zie je een screenshot van de ingrediënten + aanbevolen dosering van een willekeurig ( biologisch) vitamine C supplement. Zoals je kunt zien adviseren ze maar liefst 1000 mg per dag te slikken, en bevat het, ondanks dat het biologisch is en afkomstig uit natuurlijke, gestandaardiseerde  bronnen, veel hulp en vulstoffen.
Dit screenshot is afkomstig van een conventioneel potje vitamine C, zoals we die overal kunnen kopen. Het is erg goedkoop, je hebt meestal al voor € 3,50 een volle pot met tabletten of poeder. Deze poedervorm bevat synthetische vitamine C, en vrij veel vul en hulpstoffen. Per maatlepel staat de dosis op 500 mg.
ROYAL GREEN is zo’n beetje de enige, die een CAMU CAMU capsule op de markt heeft gezet, die 100% puur en plantaardig is gebleven. Het bevat alleen maar 100% Camu-camu , dus verder geen vul en andere hulpstoffen. Omdat deze niet synthetisch wordt bewerkt, bevat het nog alle ( honderden ) plantenstoffen, waardoor er een zeer hoge concentratie beschikbaar is, zo’n 30:1 . De capsules bevatten VAN NATURE minimaal 60 mg vitamine C per capsule. Dankzij de samenzang van de vele plantenstoffen wordt deze beschikbare vitamine C optimaal opgenomen. De capsules worden gemaakt van plantaardige  cellulose.  Ze zijn daarom meer dan geschikt voor vegetariërs en veganisten. Wat mij persoonlijk betreft zijn deze Camu Camu capsules “ het beste aan vitamine C “ wat op de markt verkrijgbaar is. Wil je deze capsules van Royal Green bestellen? KLIK HIER
Er zijn ook diverse poeders verkrijgbaar. Ook hier geldt, dat je erg goed moet kijken naar ingrediënten. Een biologisch poeder, die bestaat uit 100% Camu Camu en niet is verhit is een goede keuze. Zo’n goed poeder is de CAMU CAMU poeder vorm van het merk PUUR & FIT 
Wil je meer lezen over Camu Camu? KLIK HIER

BAOBAB

KLIK HIER, om alles over baobab te lezen. Baobab bevat een indrukwekkende hoeveelheid vitamine C, en wordt daarom vrij veel gebruikt als aanvulling in smoothies en shakes. Het valt onder het rijtje superfoods, net als Camu Camu. Baobab bevat circa zes tot zeven keer meer vitamine C dan de sinaasappel. Baobab is zeer geschikt voor mensen die wel goed en gezond eten, maar qua vitamine C wel iets extra’s kunnen gebruiken. Per 100 gram bevat de gemiddelde baobab-poeder zo’n 300 mg vitamine C. Waar het echt in uitblinkt, is kalium. Mocht je daarvan iets tekort komen, is baobab een perfecte aanvulling.  Let ook hier goed op toevoegingen. Wil je 100% biologische baobab bestellen? KLIK HIER
Kom je echt veel vitamine C tekort, bijvoorbeeld omdat je in de de categorie valt waar er meer behoefte is, dan is een complex geschikt. Een complex is een sterker, geconcentreerd supplement. Er wordt gebruik gemaakt van diverse stoffen die rijk zijn aan vitamine C. In synthetisch vorm komt dat vrijwel altijd neer op diverse hulp en vulstoffen. Denk aan ascorbinezuur, calcium ascorbaat, ( ester-C ) en potassium ascorbaat. Ook hier heeft ROYAL GREEN zijn paradepaard. Het vitamine C complex van RG bevat alleen 100% plantaardige stoffen, zoals :
– Amla extract
– maitake
– reishi
– SHI-take
– cordyceps
Ook hier zien we weer de aanwezigheid van honderden plantenstoffen, die zonder verhitting zijn geproduceerd en hun kracht optimaal behouden. Alles is 100% biologisch gecertificeerd. Per capsule krijg je maar liefst 180 mg vitamine C binnen. WERKZAME vitamine C, wel te verstaan. Geen chemische en synthetische stoffen, alles direct zoals de natuur het zelf heeft bedacht. Ook deze capsules zijn geschikt voor vegetariërs en veganisten. Wil je de vitamine C complex capsules bestellen? KLIK HIER 

VITALS BIOLOGISCHE / NATUURLIJKE VITAMINE C

Naast Royal Green komt het eigenlijk zelden voor dat ik ECHT natuurlijke vitaminen-supplementen tegenkom. Toch kom ik hier en daar iets tegen waar ik blij verrast van kan raken. Zoals de BIOLOGISCHE VITAMINE C van VITALS.
Voordat ik verder ga vertellen is het erg belangrijk om het onderscheid te maken tussen de BIOLOGISCHE VARIANT vitamine C van Vitals en de SYNTHETISCHE variant vitamine C van Vitals. Er zijn er namelijk twee. De synthetische vorm is hoger gedoseerd. In dit geval heb ik het enkel over de BIOLOGISCHE VORM, verzeker jezelf goed van deze stelregel als je de vitamine C wilt gaan aanschaffen. Er heerst nogal verwarring, vandaar ik het graag wil benadrukken.
De biologische variant van Vitals wordt gemaakt uit de ACEROLA KERS. Dit wordt op een verantwoorde wijze in Brazilië op kleinschalige biologische boerderijen geteeld. De acerola-kers staat, net als camu camu, bekend om zijn extreem hoge hoeveelheden aan vitamine C.
Naast dit acerolapoeder bevatten de capsules van Vitals een biologisch rijstconcentraat ( ORYZA SATIVA ) en  hydroxypropylmethyl-cellulose in de vorm van de capsules. Dit is geschikt voor veganisten. De capsules bevatten 250 mg vitamine C. Er wordt geadviseerd 1-2 capsules per dag in te nemen. De capsules zijn niet erg goedkoop, maar dus wel 100% volledig natuurlijk en biologisch. Je kunt ze o.a bij Puur & Fit bestellen: KLIK HIER. De capsules kosten €34,95 per 60 capsules. Bij Puur & Fit ontvang je altijd 10% korting en kost het je daar € 31,46

7 Reacties op “Alles over vitamine C, plus de meest natuurlijke vormen van vitamine C belicht

 1. Het artikel over vitamine C heeft mij een beter inzicht gegeven in al zijn facetten.Raad het iedereen aan om het te lezen en zo mogelijk de adviezen op te volgen, je kan er maar alleen beter van worden.

 2. bedankt voor de tijd die je in die post hebt geïnvesteerd. Het is echt nuttig en interessant om te lezen!

 3. BEgrijp ik het goed dat je voor gebruik van de Royal green vitamine C minder nodig hebt voor hetzelfde resultaat? Ik ben geadviseerd 1000mg vit C te nemen per dag. Dat zou met de RG uit komen op 16 tabletten per dag. maw hoe kom je op een vergelijkbaar hoeveelheid werkende vit c als je rg slikt?
  Ik hoop dat je mn vraag beantwoordne kan

  • Ja, die vraag heb ik ook. Heb je bij RG vitamine C minder nodig per dag ten opzichte van een regulier product?

 4. Het kan nooit kwaad om je eigen research te doen.. Raadpleeg verschillende bronnen en wees kritisch op wat je leest. Denk aan de oorspronkelijke bronnen van kennis, aan clinical trials (random, dubbelblind, placebo gecontroleerd)…
  Wat ik heb geleerd is dat de RDA (de officiële richtlijnen, voedingscentrum, etc) adviseren om 60 mg per dag te nemen (0.06 gram).

  De meeste zoogdieren maken hun eigen vitamine C aan (puur ascorbinezuur), in de orde van grammen per dag. De mens primaten (apen), cavia’s en ik meen een paar vleermuizen soorten kunnen die sinds tienduizenden jaren niet meer.

  Vitamine C is een antioxidant, maar is óók noodzakelijk voor het aanmaken van collageen, dat niet alleen in de huid zit, maar óók de “wapening” in de wanden van je bloedvaten is.

  Als je géén vitamine C opneemt krijg je scheurbuik, als je te weinig vitamine C opneemt, gaan je bloedvaten scheuren, dáár wat de druk en de beweging het grootst zijn: je kransslagaders van je hart.

  Dat probleem is het grootst als je ontsteking in je lichaam hebt t.g.v. teveel suiker, snelle koolhydraten en… plantaardige meervoudig onverzadigde vetten en oliën (zonnebloem-, koolzaad-, raap-, arachideoliën, margarine).

  Goede bronnen van kennis op YouTube zijn bijvoorbeeld: Dr. Rath, Chris Knobbe, Nina Teicholz, Jason Fung.

  Ikzelf weet niet of er waarheid zit in het verhaal zit dat je vitamine C van biologische oorsprong (met flavenoïden) moet hebben. Het kan nooit kwaad om het met bijvoorbeeld citroen(sap) in te nemen. Zoogdieren maken gewoon ascorbinezuur aan, in de orde van grammen per dag.
  60 mg lijkt mij in ieder geval véél te weinig, ik neem zelf een paar gram per dag..

 5. Mooi natuurlijke vit c is ook van Power supplements! Puur natuurlijk product. 125 mg per capsule van biologische Acerola kers gemaakt. Voldoen mij prima! 180 caps voor 27 euro ongeveer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *