Hoe belangrijk zijn geuren + review CHI EMPIRE diffuser

Ik ben een zeer geur-gevoelig persoon. Geuren kunnen mijn dag maken of breken, om het zo even te formuleren. Het heeft grote invloed op mijn humeur, en op mijn emoties. Ons reukvermogen is het enige zintuig, die in verbinding staat met ons emotionele brein en wat niet valt te manipuleren.  Onlangs was ik op bezoek bij een echte geur-expert en zij vertelde mij veel waarin ik mij helemaal herkende. Geuren worden wat mij betreft nog veel teveel onderschat, het kan werkelijk een positieve maar ook negatieve invloed hebben op lichaam en geest.

Ik kan knallende koppijn krijgen van zware parfum geuren. Zelfs leidend tot migraine aanvallen. Dit toont maar, hoezeer geuren van invloed zijn. Daar staan niet al teveel mensen bij stil en gek genoeg is het in de medische wereld ook nog een onderschoven kind. Een omgevingsgeur kan bijvoorbeeld al leiden tot diverse lichamelijke en geestelijke klachten. Een bepaalde geur in huis kan bijvoorbeeld hoofdpijn geven of misselijkheid zonder dat je je dat realiseert.  Maar ook depressieve gevoelens geven. Het is daarom ook lastig om te achterhalen. Ik wil graag wat meer aandacht gaan geven aan geuren, want ik denk zomaar, dat erg veel lichamelijke en geestelijke klachten zijn te herleiden naar geuren.

HOE WERKEN GEUREN?

Laten we  beknopt uitleggen hoe geuren bij ons werken.  Onze reuk is de meest gevoeligste zintuig van de mens. Geur wordt veroorzaakt door de inwerking op ons reukorgaan in de neus. Via zogenoemde AEROSOLEN ( een colloïdaal mengsel van stofdeeltjes of vloeistofdruppels in een gas ) en gassen, die in kleine moleculaire deeltjes verdampen uit een stof. Zowel mensen als dieren beoordelen geuren met de REUKZIN.  Dit is het vermogen van een organisme om geuren waar te nemen. We hebben maar liefst 300.000.000 receptoren ( reukcellen ) die ons in staat stellen om ongeveer 10.000 geuren te onderscheiden. Geuren herkennen is belangrijk voor onze gezondheid. We kunnen bijvoorbeeld via onze reuk bedorven voedsel herkennen, en ons behoeden voor mogelijke vergiftiging. Stank jaagt ons instinctief weg via onze reuk, bijvoorbeeld een brandlucht.
Geur is gekoppeld aan ons retroscentisch geheugen, dit verklaart waarom we een bepaalde emotie kunnen voelen als we een bepaalde geur ruiken. Kortom……geur is echt heel erg belangrijk . Waarom wordt het dan niet zo bekeken en onderschat?
Ik denk, dat dit voornamelijk te maken heeft met een gebrek aan kennis en verdieping, Ook de media speculeert voornamelijk op lekkere geuren om ons te verleiden tot aankopen van vele producten. Er is maar vrij weinig bekend over de invloed van geuren op onze lichaam en geest, daar moeten we echt aan gaan kloppen bij bepaalde levensovertuigingen die zich daar wel wat meer mee bezig houden zoals aromatherapie en de Ayurvedische wereld. Deze worden meest gezien als een alternatieve hoek, waar de gewone consument niet snel naartoe zal gaan. Het wordt gezien als “ een zweverige hoek” of een “ spirrie-wirrie-wappie” beweging in de samenleving. Natuurlijk zijn er in deze werelden extremen en uitersten vindbaar, maar het is zeker NIET zo dat deze methoden zweverig zijn. Integendeel. Want juist deze alternatieven gebruiken de krachten van 100% natuurlijke en pure geuren. Nee, ik ben niet van mijn rails gevallen, en ben ook niet aangehaakt bij de SPIRRIE WIRRIE WAPPIE club. Ik ben nog steeds één van de meest nuchterste Rotterdamse die je kunt vinden. 😊 Maar ik weet heel goed, wat geuren met mij doen en teweeg kunnen brengen. En wat SYNTHETISCHE geuren met mij kunnen doen.

SYNTHETISCHE GEUREN

Als ik ERGENS fikse koppijn van kan krijgen, zijn het wel namaak-geuren, ook wel synthetische geuren. In de wereld van parfums worden vrijwel altijd  synthetische geuren gebruikt, wat voor erg veel mensen, waaronder dus ook me/myself/ and i , een gigantische trigger kan zijn voor talloze vage klachten. De synthetische stoffen die in parfums worden gebruikt zijn niet alleen schuldig, ook de parfum GEURSTOFFEN kunnen de huid behoorlijk irriteren. Ook kunnen geurstoffen zorgen voor hoofdpijn, misselijkheid, braken, duizeligheid en zelfs hartkloppingen. Hoe gevoeliger je bent, hoe erger de klachten kunnen zijn.
Synthetische geuren zijn OVERAL om ons heen. Zelfs waar je het niet verwacht, zoals in een supermarkt. Daar worden vrij vaak geuren verspreid die ons aanzetten tot meer aankopen. Het zijn geuren waar we ons prettig bij voelen zoals een vanille geur of een milde bloemengeur.
Maar denk ook eens aan de wasmiddelen / verzachters, de gearomatiseerde theezakjes, snoepjes, zuivelproducten…..ze kunnen ons allemaal aanzetten tot meer aankopen en…meer eten. De geur van chocolade doet bij velen bijvoorbeeld het water al n de mond lopen. Geuren zijn in de voedsel en levensmiddelenindustrie van cruciaal belang, Jij zult immers geen brood kopen wat stinkt naar een varkensstal. Daarom worden er gigantisch veel geurstoffen aan ons dagelijks voedsel toegevoegd.
Als je denkt, dat een natuurlijke geurstof gezonder is dan een niet natuurlijke, dan heb je het mis. Het FDA ( Amerikaanse Food and Drug Administration ) definieert een natuurlijke geurstof als “ harsen / oliën / en andere extracten” verkregen uit natuurlijke bronnen. De extracten zijn volledig ingedikt en verwerkt uit onderdelen wat ooit natuurlijk, vers intact was. Deze extracten voegen smaak toe, geen voedingswaarden. Een sinaasappelsmaak wordt bijvoorbeeld aangevuld met andere smaakstoffen die zijn geëxtraheerd uit een ander natuurlijk product, zo kan een sinaasappel toetje met een natuurlijke sinaasappel-smaakstof ook elementen bevatten van berk, of gras. Vele experts zien dan ook geen wezenlijk verschil tussen natuurlijke geurstoffen en hun synthetisch vervaardigde tegenhangers. Wat er eigenlijk gebeurt is dat het natuurlijke product uit elkaar wordt getrokken om er een natuurlijke geurstof van te maken op elementair niveau. Het chemische element valt als ware aan van de andere kant en wordt geconstrueerd tot een identiek product. Omdat ze niet wezenlijk veel verschillen van elkaar op chemisch niveau worden deze door experts gezien als een gelijkwaardig product, de één niet gezonder dan de ander. Ook onderzoekers op HARVARD hebben dit al eens aangetoond. Een geurstof in ons voedsel blijft dus eigenlijk gewoon een synthetische geurstof, natuurlijk of niet natuurlijk. Het gaat 9/10 keren om een combinatie van diverse stoffen in een product waar wij last van kunnen krijgen.

100% NATUURLIJK

Geuren die niet worden gebruikt als voedings-additief worden meestal parfumstoffen genoemd. Geuren zijn van essentieel belang in verzorging en cosmetica producten.
Helaas zijn juist deze geurstoffen in verzorging en cosmeticaproducten een grote bron van huidirritaties. Ook kunnen er allergische reacties ontstaan. Zowel synthetische geurstoffen als pure/ natuurlijke geurstoffen kunnen de huid erg irriteren. Daarom is besloten, om een aantal van deze geurstoffen verplicht afzonderlijk te vermelden op een etiket. Het gaat om in totaal 26 geurstoffen. Ik noem de meest voorkomende  hieronder op:
– GERANIOL
– LINALOOL
– CITRONELLOL-D- LIMONELE
– EUGENOL -LILIAL
– CITRAL HEXYL CINNAMAL
– BENZYL SALICYLATE
– COUMARIN
– LYRAL ( HYDROXYISOHEXYL-3 )
– BENZYL BENZOATE
– ISOMETHYLIONON
– HYDROXYCITRONELLAL
– BENZYL ALCOHOL
– CINNAMYL ALCOHOL
– ISOEUGENOL
– AMYL CINNAMAL
– CINNAMAL
– FARNESOL
– BENZYL CINNAMATE
-OAK MOSS
– ANYSYL ALCOHOL
– AMYLCINNAMYL ALCOHOL
– METHYL HEPTNE CARBONATE
– TREE MOSS
Naast deze benamingen zien we ook vaak “ parfum” of “ fragrance” staan. Dit is nog lastiger om te achterhalen welke geurstoffen er zijn gebruikt. In 100% natuurlijk geclaimde verzorging en cosmeticaproducten kunnen we ervan uitgaan, dat het tenminste om 100% natuurlijke grondstoffen gaat. Veel gebruikte geurstoffen zijn bijvoorbeeld essentiële en etherische oliën, en sterk geurende planten en kruiden als anijs en venkel. Het wil echter niet zeggen, dat we hier verder geen irritaties of andere allergische reacties van kunnen krijgen. Ook stoffen uit de natuur, zeker in geconcentreerde vorm, kan de huid net zo erg irriteren als synthetische en chemische geurstoffen. Alleen merken die met gecertificeerde ingrediënten werken en onder strengere keurmerken staan geregistreerd ( bijvoorbeeld het NATURAL COSMETIC STANDARD )  geven de allerbeste garantie. Maar, ook 100% natuurlijke geurstoffen kunnen overgevoeligheden geven.
Wil je voor meest natuurlijk gaan, dan kun je het beste kiezen voor 100% pure etherische oliën die op de juiste manieren zijn gedistilleerd. Er zijn algemeen gezien maar weinig merken die ECHTE pure essentiële / etherische oliën produceren, omdat dit een zeer delicate productie is en er ook veel meer investeringen worden gevraagd. We kunnen bij de Action talloze flesjes etherische oliën kopen voor een habbekrats. Dit zou je wenkbrauwen al meteen moeten laten oplichten, want ECHTE pure olie kost een godsvermogen. Deze goedkopere varianten zijn meetal vermengd met andere oliën voor meer volume. En de producties laten ook te wensen over, dat kun je ook begrijpen als je weet dat het om massale producties gaat die wereldwijd verkocht moeten worden. Hoe verleidelijk ook, trap niet in deze onzin. Investeer in een GOEDE olie. Daar heb je uiteindelijk dubbel veel plezier van. ECHTE olie gebruik je spaarzaam, imitatie oliën vervliegen in een razendsnel tempo, plus dat je je af moet blijven vragen wat er allemaal in is verwerkt. Veel van deze goedkopere producties kunnen vol zitten met petrochemische stoffen.

DIFFUSERS / GEUR STENEN EN BRANDERS

Etherische oliën gebruiken we meest om te verdampen. Dit doen we via zogenoemde diffusers, via geur steentjes die we kunnen bedruppelen, en via geur branders. Laten we beginnen met de diffusers. Een aroma diffuser, ook wel etherische-olie-diffuser genoemd, is een soort beneveling-apparaat, die via waterverdamping met etherische olie een zeer ontspannende en fijne geur verspreidt. Het verdampt de etherische olie op een zeer milieuvriendelijke manier. Daarnaast werkt het als luchtbevochtiger. Het kraanwater wordt in het apparaat omgezet in stoom dankzij zeer hoge frequentie-trillingen. Hierdoor ontstaat direct een koude verneveling , en blijven de moleculen van de etherische oliën intact. Dit geeft meteen ook een therapeutische werking op ons brein.
Aromadiffusers zijn het gehele jaar door te gebruiken. Omdat er veel etherische oliën zijn met verschillende effecten op lichaam en geest, kun je de diffuser ook inzetten als je bijvoorbeeld verkouden bent. De nevel helpt, om een kamer te desinfecteren, en kunnen zeer effectief helpen bij ziekte en herstel na ziekte. Gebruik je bijvoorbeeld zuivere en pure pepermunt en / of eucalyptusolie, kan dit je verstopte neus opheffen. Andere zeer geschikte oliën tegen verkoudheid zijn teatree, kruidnagel en tijm.
Er zijn verschillende soorten aromadiffusers, waarvan de koude nevel diffusers meest prijzig zijn. Dit komt omdat deze meest effectief zijn bevonden. Het is ook ontzettend belangrijk, om zuivere en pure etherische oliën te gebruiken.
Naast een heerlijke geur geeft de aromadiffuser ook veel ontspanning. Zeker een diffuser gecombineerd met licht. Dit kan bijvoorbeeld enorm helpen om ontspannen en beter in slaap te vallen. De meeste diffusers zijn gemaakt van plastic, maar er zijn ook glazen en stenen diffusers waarvan wordt gezegd, dat deze minder werkzaam zijn.
Geur stenen zijn meest gemaakt van keramiek. Geurstenen worden al heel erg lang toegepast met name in de aromatherapie, het is een erg fijne en makkelijke manier om bepaalde ( gewenste ) geuren op bepaalde plekken in huis of in een andere kleinere ruimte als auto’s en caravans / campers, beter tot hun recht te laten komen. Het kan bijvoorbeeld nare geurtjes maskeren in een schoenenkast. Maar kan ook je kledingkast een heerlijke zweem geven. Veel mensen gebruiken geur stenen om te ontspannen, door deze bijvoorbeeld met wat druppels pure lavendel olie te bedruppelen en deze naast hun kussen te leggen of op hun bureau. Er zijn tegenwoordig prachtige geur stenen verkrijgbaar zodat deze ook als een mooi onderdeel in je interieur gezet kan worden.
De geur branders waren jarenlang populair maar verliezen meer en meer terrein nu steeds meer bekend wordt dat kaarsen niet al te gezond zijn om te branden ( KLIK HIER ) De meeste geurbranders werken op een waxinelichtje, waarboven de olie wordt verwarmd en zo hun geuren vrijgeven. Daarnaast geven de dampen minimale / tot geen gunstige eigenschappen en kan een vieze geur juist worden gemaskeerd. Het is eigenlijk zonde van dure oliën. En gemengde oliën kunnen vrij veel chemische stoffen bevatten die de luchtwegen kunnen irriteren.
De opkomst van de diffuser heeft de geur brander min of meer totaal verstoten. Terecht ?

WAAROM EEN DIFFUSER?

Waarom zou je eigenlijk een diffuser willen gebruiken?. Dat kan om verschillende redenen zijn, velen vinden een fijne, aangename geur in huis gewoonweg heerlijk, anderen worden er kalmer en meer ontspannen van, en ook tijdens rondvliegende verkoudheidjes kunnen sommige etherische oliën weldadig werken. Maar echt GOEDE diffusers kunnen nog meer. Zoals ik eerder vertelde zijn er best wat varianten. De vier meest gebruikte soorten diffusers op de Nederlandse markt zijn:
– de diffusers die werken via Ultrasone trillingen
– de diffusers die werken via warmte ( bijvoorbeeld via een brander) 
– de diffusers die werken via een verdamping /  wind / ventilatie systeem
– de diffusers die werken via verstuiving
Grofweg bekeken doen alle soorten hetzelfde, ze verspreiden nevel uit de etherische oliën gehaald. Ze worden meest verkocht onder AROMA diffusers. Veel diffusers hebben ook een luchtbevochtiger. Dit is echter geheel iets anders dan een luchtbevochtiging-apparaat. Deze zijn beter gericht op het bevochtigen van ruimtes waar dat nodig is, de diffusers zijn daar veel te klein voor. Maar zeker in wat kleinere ruimtes kan het bijdragen in de luchtbevochtiging.
Aroma diffusers zijn fijne apparaten om een ruimte sfeer te geven. Geuren worden namelijk ook verbonden met ons gevoel voor sferen. Loop maar eens een parfumerie binnen, of een banket bakker. De heerlijke geuren kunnen je humeur al meteen doen verbeteren. Een ruimte wat een fijne aangename geur heeft zorgt voor een fijne en ontspannen ruimte waarin gewerkt kan worden. Er zijn een aantal studies bekend waarin werd aangetoond dat een diffuser bepaalde typen bacteriën en schimmels in een ruimte kunnen verminderen. Veel etherische oliën hebben een anti-virale werking, of werken schimmelwerend.
Diffusers zijn apparaten die wel om wat klein onderhoud vragen om zo goed mogelijk werkzaam te zijn. Daar verkijken veel mensen zich nogal eens op. Maar het is erg belangrijk, dat je de diffuser goed schoon houdt. De meesten hebben een klein water reservoir, die na iedere tank even moet worden omgespoeld, liefst even met wat pure alcohol ( doekje ) na wrijven. Dit is zeker te adviseren als je van etherische olie wilt wisselen.  Het is daarnaast, voor een optimale werking, meest verstandig om alleen gedestilleerd water te gebruiken i.v.m kalk.
Er zijn vele soorten en maten. En ze worden gemaakt van verschillende uiteenlopende materialen. Meest gebruikt zijn de BPA plastic en houten, vak gecombineerd. Maar ze zijn er ook in steen, klei, glas en zelfs RVS. Sommigen zijn echt heel fraai, zodat ze niet misstaan in een interieur.
Ze zijn er in diverse prijsklassen. Ook kun je kiezen voor een diffuser met licht, wat steeds verspringt naar andere kleuren. Tot slot zijn er vele verschillende bedieningspanelen. Sommige diffusers kunnen behoorlijk wat toeters en bellen hebben, terwijl anderen meest simpel zijn.
Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar een ULTRASONE diffuser , liefst gemaakt van hout, of klei / porselein.  Een US ( ultrasone) aroma diffuser werkt middels ultrasone trillingen. Dit zijn ook wel geluidsgolven met een zeer hoge ultrasone frequentie waardoor zowel de oliedruppels als het water worden gescheiden en zodanig worden verkleind dat deze als koude stoom kan worden uitgescheiden. Door deze meest pure manier blijven geuren / aroma’s meest intact. En is het een gezonder idee dan bijvoorbeeld een geur brander.

ETHERISCHE OLIE…..WELKE?

Er zijn heel veel etherische oliën op de markt. De prijsklassen lopen zeer sterk uiteen, afhankelijk van puurheid en toevoegingen. Hoe duurder, hoe puurder…dit geldt zeker voor etherische olie. Kwaliteit speelt bij etherische olie een enorm grote rol. Er zijn veel namaak oliën op de markt. De goedkopere oliën  die allen één zelfde prijs hebben, zijn oliën waaraan bijvoorbeeld pesticiden zijn toegevoegd, of niet op een juiste manier zijn gedistilleerd. Daarnaast worden deze varianten op pure oliën aangelengd met synthetische stoffen, neutrale plantaardige oliën, maar ook essentiële oliën die éénzelfde scheikundige samentelling van “ the real thing” bevatten. Het is knap lastig voor de consument, om een goede olie te herkennen. Niet alles valt namelijk te testen en te controleren. O.a de pesticiden en de zware metalen kunnen nauwelijks worden herkend.  Er zijn een aantal punten, waarop je kunt letten bij het kopen van etherische olie:
1) EEN VEEL TE LAGE VERKOOPPRIJS
Net als bijvoorbeeld bij  kokosoliën, zijn etherische oliën vrij lastig op prijs te beoordelen. Net als in de wereld van kokosoliën mogen fabrikanten hun eigen prijs bepalen. Maar als een verkoopprijs echt ‘ to good to be true” is, dan kun je daar absoluut je vraagtekens bij zetten. Het winnen van etherische olie is een zeer kostbaar verhaal. Voor een liter lavendel olie is al snel zo’n 160 kilogram lavendelbloemen nodig. Op een flesje van 15 ml valt er geen enkele winst te behalen, als deze onder de € 4 of € 5 euro wordt aangeboden. Je kunt er dan vrijwel zeker van zijn, dat deze olie niet loepzuiver is en mogelijk toevoegingen bevat. Ook kun je nalopen of een fabrikant biologisch werkt.
2) 100 % PUUR
Zuiverheid is één van de belangrijkste voorwaarden voor een goed wekende olie. Zorg er sowieso voor, dat je een flesje kiest waarop “ 100% puur” staat af te lezen. Helaas wil dit nu ook niet altijd zeggen dat het daadwerkelijk om pure olie gaat omdat veel fabrikanten de gok wagen en het risico nemen tegen de lamp te lopen en een boete te riskeren. Het is verstandig, om een merk daarom vooraf altijd te googlen. Zeker betreft etherische oliën is het belangrijk, dat je een 100% zuivere olie kiest. Namaak geeft vast een lekker geurtje af, maar werkt niet echt therapeutisch.
3) KIES DONKER GLAS
Etherische oliën zijn zeer gevoelig voor licht en andere invloeden van buitenaf. Als een fabrikant zijn vak verstaat, gebruikt hij dan ook alleen donker glas om zijn olie in te verpakken. Etherische olie is ook gevoelig voor oxidatie. Het flesje moet daarom een zeer kleine druppel uitgang bezitten, waardoor je ten eerste nooit teveel olie tegelijk kunt gebruiken, maar dit voorkomt ook dat er teveel lucht bij de olie komt. Heeft een flesje dus geen druppel dop, koop het dan niet. Het verkort de houdbaarheid aanzienlijk.
4) DOE DE OLIE TEST
Etherische oliën zijn, op enkele soorten na, niet vettig. Etherische oliën als Romeinse kamille, vetiver, jasmijn, patchoeli en sandelhout zijn wat vetter, en te herkennen aan de donkere kleuren. Daarom kun je etherische olie ook druppelen op je kussensloop. Aan namaak varianten worden vaak, om het volume te vergroten, plantaardige oliën toegevoegd. Je kunt met een zeer simpele truc zien, of je een gemengde namaak olie in huis hebt, of een 100% pure olie.
Laat op een vel papier enkele druppels etherische olie vallen, en laat dit tenminste 3 uur liggen. Zijn er kringen ontstaan op het papier? Dan heb je een namaak olie te pakken.  Pure olie ( op de soorten die ik eerder noemde na) laat geen oliekringen achter.
5) KIES BETROUWBARE MERKEN
Hartstikke leuk hoor, al die rijen etherische oliën in talloze winkels, die voor een prikkie worden aangeboden. Maar echte garantie kunnen ze ons nauwelijks geven. Een hoog aangeschreven kwaliteitsmerk wel. Deze waarborgt zijn producten en levert 100% garantie op puurheid en een juiste productie. Lees jezelf goed in op een merk, waar jij je oog op hebt laten vallen. Google vooral op ervaringen. Nog even dit betreft merken:… er zijn heel veel etherische olie-merken op de markt die onder MLM ( multi level marketing ) te werk gaan. In regel geldt dat deze oliën twee x zoveel duurder betaald moeten worden. Tisserand is geen MLM onderneming, en hanteert daarom ook vriendelijke prijzen. Naast TISSERAND gaat mijn keuze uit naar de etherische oliën van het Engelse merk BALM BALM. Wil je meer lezen over deze etherische oliën? KLIK DAN HIER

MIJN KEUZE: DE EMPIRE AROMA DIFFUSER VAN CHI

Ik heb langere tijd een aromadiffuser gehad wat is gemaakt van kunststof. Daar heb ik jaren plezier van, maar toch stond het plastic omhulsel mij niet aan. Ik ben daarom best een poosje op zoek gegaan naar een andere aroma diffuser die is gemaakt uit hout, klei en / of porselein.  Eerlijk = eerlijk: ….ik vond de plastic diffuser nu niet bepaald mooi en aantrekkelijk in mijn interieur. Het is daarom verhuisd naar mijn slaapkamer waar hij nog dienst doet. Op mijn werkplek ( werkkamer ) zocht ik opnieuw naar een mooie fraaie diffuser die ook een beetje mooi zou passen in mijn net opgeknapte interieur.
Ik heb vrij lang gezocht. Ik kwam de mooiste maar ook meteen de duurste exemplaren tegen, soms rijzen de prijzen echt de pan uit, daar keek ik best een beetje van op. Een echt goede aroma diffuser komt in regel niet onder de € 50 euro. Zeker de US ( Ultra soon) exemplaren zijn behoorlijk aan de prijs. Dat is begrijpelijk want deze techniek is best bijzonder. Ik zocht persee een US aromadiffuser, omdat ik daar het beste op lijk te gaan.
Eerder heb ik al eens wat producten  gehad van het bekende aromatherapie-merk CHI. Ik kreeg onlangs opeens de ingeving dat zij juist volop keuze zouden hebben in aroma diffusers! En dat bleek ook, ik viel vrijwel direct voor de EMPIRE . Ik kocht hem om te testen en ging ermee aan de slag, en stelde ook Rosa op de hoogte dat dit mogelijk een erg leuk nieuw item kon zijn voor www.puurenfit.nl Ik ben altijd op zoek naar mooie, meukvrije en unieke producten.
De CHI EMPIRE is een drie-in- één diffuser : het heeft 1) een aromatherapeutisch effect, 2) een luchtzuivering en een luchtbevochtiging, en 3) heeft het een ioniserende werking.  Deze ioniserende werking geeft verbeterde luchtkwaliteit dankzij meer negatieve ionen in de lucht. Dankzij de ultra-sone-techniek wordt het water met de essentiële olie in de watertank verdeeld in miljoenen microdeeltjes. Er komt een verfijnde waterdamp vrij ( de mist ) Deze aroma-mist is zo dun dat het zich razendsnel door een ruimte verspreidt, de actieve ingrediënten door de ruimte verspreiden met de gekozen geur, wat het aromatherapeutische effect geeft.
Waar ik als een blok voor viel was het zeer fraaie uiterlijk van deze EMPIRE. De kap is gemaakt van 100% hout waardoor geen aromadiffuser hetzelfde is. De houtstructuren verschillen. Nog meer specificaties:
– de inhoud van de watertank kan tot 120 ml Dit geeft circa 4-8 uur verdamping
– de afmetingen zijn gemiddeld 10 xH 26 cm
– de diffuser kan een oppervlakte van maximaal 60M2 goed aan
– je hebt maar liefst twee jaar garantie
– je verbruikt ongeveer €0,5 eurocent per uur
– werkt elektrisch door middel van een adapter ( 230 V-24V )
Het apparaat bevat drie functies: .. een centrale AAN/ UIT knop, een verdampingsknop die links zit, en een warm licht knop, die rechts zit. Het apparaat is vrij eenvoudig. Er zit een zeer fijne en duidelijke handleiding bij ( ja, ook in het Nederlands ) Met de verdampingsknop kun je een zachte verdamping of een wat intensievere verdamping instellen, wat superfijn is. Mijn vorige diffuser heeft maar één stand wat voor mij soms wat te heftig was. Daarnaast zit er een zogenoemde “ interval-verdamping’ op, wat inhoudt dat er steeds onderbrekingen plaatsvinden van 30 seconden in het verdampen. Onder het apparaat bevindt zich een warm sfeerlicht die je aan of uit kunt zetten. S’avonds geeft de diffuser dus ook een fijn ontspannen sfeerlicht als je dat wenst.
Het heeft een beveiliging. Zodra de watertank leeg is, zal het apparaat uit zichzelf uitgaan. Een veilig idee als je bijvoorbeeld de diffuser in je slaapkamer wilt gaan gebruiken. De watertank is los te koppelen van het stroom. Dit is fijner en veiliger dan een snoer wat permanent vast zit aan het apparaat. Het draad is overigens ook erg lang wat mega fijn is om de diffuser neer te zetten waar je dat wenst. De watertank is overigens uit PP plastic vervaardigd en geheel te recyclen.
Het apparaat is vrijwel geruisloos stil. Alles wat je zo nu en dan hoort is de trilling van het water in de watertank om te verdampen. Het is daardoor meest ideaal voor op de werkplek, het leidt niet af en geeft geen storende geluiden. De sfeerlamp zit onderaan het apparaat. Het verspringt niet en houdt één rustige lichtsterkte aan. Dit biedt rust in de ruimte . Afhankelijk van de olie / oliën die je gebruikt kan je humeur verbeteren. Tenminste, dit werkt bij mij wel vaak zo. Zeker als ik pepermunt  en eucalyptus olie gebruik, deze twee zijn enorm fris en heftig wat mijn geest een echte boost geeft, Zeker als ik even wat extra energie kan gebruiken tijdens mijn werk, is dit een heerlijke manier. De geur werkt verkwikkend op mijn geest waardoor inkak-momenten worden voorkomen.
Als ik mij wil ontspannen verhuis ik de diffuser naar mijn woonkamer waar ik hem naast mijn bank zet. Dit geeft echt een heerlijke geur en veel kalmte in mijn toch al onrustige lijf. Ik gebruik dan meestal lavendel olie, en sinaasappel olie. Nogmaals wil ik met klem benadrukken dat ik wellicht tot de meest nuchtere soort mens behoor, ik zweef niet zo snel, maar dit doet werkelijk iets met mij. Het geeft een bepaalde rust en geeft een fijn gevoel, iets wat ik sowieso krijg bij lekkere geuren.

NADELEN?

Zijn er nadelen? Ik heb echt zeer kritisch gezocht naar minpunten maar…die ZIJN er gewoonweg niet. Deze EMPIRE voldoet aan al mijn eisen, het werkt zeer prettig en ik vind hem BIJZONDER gebruiksvriendelijk. Het vullen van het water gaat ontzettend soepeltjes en makkelijk, en het zeer fraaie uiterlijk van de diffuser zorgt er tevens voor dat ik een mooi nieuw pronkstuk in mijn huis heb aangeschaft. Daar had ik voornamelijk met mijn vorige diffuser issues mee. Het gaf een vrij lelijke indruk en sfeer in mijn interieur waardoor ik hem uiteindelijk ook minder ging gebruiken. Deze EMPIRE diffuser is wat dat betreft 100% verbetering. Ik heb de diffuser inmiddels langer dan een week iedere dag in gebruik gehad, steeds met verschillende oliën, en ik werd er iedere dag blij en opgewekter van, kwieker en zelfs fitter. Ik heb hem as-we-speak nu ook aan staan naast mijn computer en naast dat het kijken alleen al rustgevend werkt ( vraag mij af of dat een dingetje van mij is 😁 ) geeft het mij ook meer concentratie en is mijn brein meer helder en scherper. Ik gebruik tijdens mijn werk uren achter de computer pepermunt olie gecombineerd met eucalyptus olie. Ieder 8 druppels op een volle watertank. Geweldig! Dit draagt absoluut bij aan meer concentratie. Bij mij in elk geval wel. Het wordt letterlijk wat frisser in mijn hoofd, lijkt het.

WAAR TE KOOP?

De CHI EMPIRE diffuser is on line verkrijgbaar maar ook in sommige fysieke winkels. Hij kost € 89,95. Wij bij puur & Fit kozen voor deze diffuser omdat we hem BY FAR de beste vonden , de mooiste, meest duurzaamste en meest effectieve. We hebben hem dan met trots in ons assortiment opgenomen!
NOTIFICATIE: de diffuser is gratis en vrijblijvend aangeboden om te testen. Er zijn géén commerciële doeleinden mee gemoeid, ook geen enkele vorm van inkomsten. Ook niet uit eventuele kortingsacties. Dit review is 100% op eigen initiatief en ervaringen geschreven. 

CHI BIJZONDERE OLIE-MIXEN

CHI heeft naast de prachtige EMPIRE AROMA DIFFUSER heel veel prachtige oliën om o.a in deze diffuser te gebruiken. Niet alleen enkele etherische oliën maar ook mixen, en die zijn best bijzonder te noemen. Deze mooie oliën worden overigens als sinds 1979 door CHI geproduceerd en op de Nederlandse markt verkocht. Het begon voorzichtig in “ reform-winkels” maar inmiddels kun je CHI bijna overal wel vinden.

Net als de BALM BALM zijn de oliën 100% puur en natuurlijk. Dit houdt in dat ze 100% in pure vorm worden geleverd en niet, wat vrij vaak voorkomt bij de wat goedkopere en meer onbekende merken oliën, gemengd met andere industriële oliën. De stoffen zijn daarom echt heel erg krachtig en daarom vinden we op deze flesjes in de meeste gevallen ook behoorlijk wat waarschuwing-symbolen. CHI hanteert ook volgens de huidige wet en regelgevingen. Omdat juist de 100% pure oliën zo krachtig zijn is de wetgeving op als deze oliën afgelopen jaren aangescherpt. De kracht van deze oliën is niet te onderschatten, daarom wordt de wetgeving rondom deze pure oliën steeds weer wat meer aangescherpt. Nog niet alle merken voldoen aan deze wetgeving, zij riskeren daarmee een hoge boete, en zullen het dan ook verplicht op hun verpakkingen moeten zetten. CHI is daar meteen zeer duidelijk in en zorgt voor een up-to-date verpakking zodat het risico op verkeerd gebruik minimaal blijft. Ik ben tevens van mening dat een gewaarschuwd mens for twee telt. Ga AL-TIJD voorzichtig om met pure etherische oliën. Zeker als je deze oliën voor andere doeleinden dan de diffuser wilt gaan gebruiken, bijvoorbeeld om massage olie van te maken, of gemengd in een bad / douche / huidolie. Gebruik in GEEN ENKEL GEVAL deze oliën direct onverdund / puur op de huid. Meng deze ALTIJD met een draagolie, als joboba, amandelolie, en olijfolie.

DE KUNST VAN HET MENGEN

CHI onderscheidt zich in hun etherische oliën met hun speciale mixen. Nu kun je denken “ maar dat kan ik thuis toch ook makkelijk?” En tuurlijk, dat klopt want het is niet zo ingewikkeld om verschillende enkele oliën samen te mengen. Maar hoe de WERKING uitpakt….DAT is de crux van het verhaal. Het mengen van oliën is in de wereld van de aromatherapie één van de allergrootste uitdagingen. Oliën moeten elkaar versterken, maar ook een harmonieus geheel vormen en dat is soms best even een experiment. CHI heeft een aantal composities ontwikkeld die zeker in de diffuser zeer fijn zijn. Maar je kunt deze mixen uiteraard ook voor talloze andere doeleinden gebruiken. Ik werd benaderd n.a.v mijn review over de CHI EMPIRE DIFFUSER door CHI, ze waren zeer onder de indruk van mijn artikel en vroegen zich direct af of ik van het bestaan van hun prachtige mixen afwist. En zo nee, of ik deze wilde gaan uitproberen? Nou, daar zeg ik uiteraard geen NEE tegen want A: ben ik dol op experimenteren , B: dol op etherische oliën , en C: kon ik deze van het zien op de website en was ik al reeds geïnteresseerd geraakt. Ik kreeg vier verschillende mixen thuis gestuurd om te mogen uitproberen in mijn EMPIRE diffuser. Ik ontving de volgende vier olie-composities:
– DAVOS KUUR OLIE
– HAPPINESS MIX
– BACK TO EARTH MIX
– RELAX OLIE ( VOOR EEN GOEDE NACHTRUST )
Ik ben begonnen met eerst alle vier afzonderlijk te gaan testen in de diffuser. Ik begon met de HAPPINESS olie. Je kunt in een volle tank water tussen de 5-20 druppels druppelen, het is zeer afhankelijk van hoe sterk jij het wilt. Ik heb zo’n 12 druppels gedruppeld, wat zeker meer dan voldoende was om mijn werk kamertje waar de diffuser staat, te vullen met een heerlijke geur. Heb je een wat grotere ruimte, dan zullen meer druppels wellicht effectiever zijn ,maar ook hier is dat een kwestie van even afstemmen op je eigen wensen.
De geur is ronduit VERRUKKELIJK, maar ik denk zeker dat dit ook komt omdat in deze olie veel van mijn favoriete geurnoten zitten als sinaasappel, mandarijn, bergamot en zoete benzoe. Ik hou wat betreft etherische oliën erg van citrusgeuren en frisse geuren. Deze mix lijkt daarom wel voor mij te zijn gemaakt 😄 Wat direct opvallend was, was dat de geur zeker uren nadat ik mijn diffuser weer uit heb gezet nog in mijn werkkamer rond zwierf, wat ik als ZEER AANGENAAM ervoer. Ik liep mijn kamer in en dacht “ wat ruikt hier zo lekker?” En toen viel meteen het kwartje dat dit nog gewoon die heerlijke zweem aan geuren was die uit de diffuser kwam. Dit heb ik eerlijk gezegd nog nooit eerder met andere oliën ervaren en ik vond dit dus zeker zeer opmerkelijk.
Volgens de formule moet deze zorgen voor ontspanning, en energie, en ook dit ervoer ik tijdens het werken lichtelijk, de inkak-momenten bleven uit. De geur geeft je zeker wel een blij gevoel.
De volgende dag heb ik de BACK TO EARTH mix getest. Het schijnt, dat deze geur vaak in zorg huizen wordt gebruikt omdat de zeer aanwezige patchouli geurnoot ouderen hun herinneringen teruggeven en kalm maken. Het is een mix van zoete en milde geuren als patchoeli, Ylang Ylang en lavendel. Het geeft dan ook een fijne ontspannende geur. Ook hier een herhaling van zetten, want deze geur gaf mij ook echt een blij en rustig gevoel tijdens het werken, en ook deze geur bleef nog uren na het uitzetten van de diffuser als een heerlijke zweem in huis hangen.
De DAVOS KUUROLIE is de bestseller bij CHI. Het gaat dan ook om een vrij unieke mix aan bijzondere oliën. Het heeft een vrij bijzonder effect op de luchtwegen en de olie is geïnspireerd op het dorpje DAVOS in de Alpen in Zwitserland, daar waar de lucht nog meest schoon is. Het dorpje wordt enorm veel bezocht door o/a long en astmapatiënten die enorm baat hebben bij het inademen van de schone alpen-lucht. Door de hoge ligging in een bosgebied kan er optimaal gebruik worden gemaakt van gezonde lucht. Deze zuivere lucht is o.a te danken aan de essentiële oli¨´n die door de dennenbossen aldaar als ware worden “ uitgeademd”. Dit ervaar je bijvoorbeeld ook als je door een zeer bosrijk gebied wandelt, alsof je meer verse lucht inademt. CHI heeft hun kuurolie gebaseerd op deze natuurlijke oliën, om zowel de lucht waarin we zitten als onze luchtwegen optimaal gezond te kunnen houden. De pure oliën grove den, eucalyptus, pepermunt en akkermunt versterken elkaars werking waardoor er een effectieve synergie ontstaat voor onze luchtwegen. Mensen gebruiken deze olie ook op mondkapjes, daar druppelen zij één druppel op de buitenzijde van het mondkapje voor meer frisse lucht. Ook voor mensen die altijd wel last hebben van een verstopte neus is deze olie ideaal.
Ik kreeg zeker een “ fris en helder hoofd” van deze olie in mijn diffuser. Het maakte mij zeker wat scherper, dat merkte ik eigenlijk direct wel. Ook hier bleef de geur vrij lang hangen, maar de andere mixen hielden deze geur wat langer vast in de ruimte.
Tot slot teste ik de RELAX olie, die ook wel LAVINCHI olie wordt genoemd.  Deze olie is voornamelijk bedoeld voor mensen die bijvoorbeeld slecht in slaap vallen of andere slaap-problemen ervaren. Je kunt de olie ook op iedere bovenste punt van je kussen druppelen, of je kunt het op een geursteen druppelen en naast je bed neerzetten,  maar de diffuser in je slaapkamer neerzetten is meest efficiënt . De basisnoot in deze olie is lavendel, een olie die bekend staat om zijn zeer rustgevende werking op ons brein. Dit wordt gecombineerd met zoete mandarijn, en zoete marjolein, wat de geur zoet maar ook kruidig maakt. Ik rook vooral de lavendel zeer scherp. Nu moet ik zeggen dat lavendel niet echt één van mijn favoriete etherische olie is, maar in deze mix vond ik hen SUBLIEM! Ik heb de diffuser verplaatst naar mijn woonkamer waar ik relaxt op de bank heb gelegen, en echt genoot van de geur. Ook hier weer uren na het uitzetten van de diffuser een heerlijke zweem aan geuren.

WAT VIND IK VAN DEZE MIXEN?

Wauw. 🥰 Wat ik vooral opvallend vind aan deze oliën is de KRACHT van de geuren. Dit is echt zeer opmerkelijk te noemen als je deze oliën naast andere pure etherische oliën neerzet. Met die oliën ervaar ik dat ik de geuren alleen goed en aangenaam ruik als de diffuser aanstaat. Maar snel verdwijnen zodra de diffuser uit gaat. De mixen van CHI ruik je zeker uren later nog steeds. Wat toch best fijn is.
Ik ben echt onder de indruk van de composities, het zijn zeer verfijnde combinaties die echt wel wat kunde vragen om samen te brengen tot een effectief geheel. Ik ben best een beetje verliefd geworden op deze geuren en dit smaakt zeker naar meer. Zeker de DAVOS en de HAPPINESS vind ik de absolute uitschieters. Ik heb later ook de HAPPINESS en de BACK TO EARTH samen gemengd en OEH, wat een power-house! 🙂 Ik ga komende tijd zeker op avontuur me deze prachtige olietjes. Blij met deze ontdekking! Nog een leuk detail: de flesjes worden geleverd met een pipet.

WAAR KAN IK BESTELLEN?

Uiteraard heb ik deze vier oliên binnen gebracht bij www.puurenfit.nl. We beginnen voorzichtig, als deze oliën in trek zijn gaan we zeker meerdere CHI oliën in ons assortiment opnemen!
KLIK HIER om naar het besteloverzicht te gaan. De prijzen variëren tussen de € 8,95 en € 22,95.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *