Review Tisserand etherische oliën
Sinds ik veel verzorgingsproducten zelf maak, heb ik inmiddels wat kennis van etherische oliën. Ik gebruik het dagelijks, want je kunt etherische olie voor nog veel meer doeleinden gebruiken. Ik gebruik het bijvoorbeeld veel om te ontspannen, zeker in tijden van stress. Ik druppel één of twee/drie druppels op de uiteinden ( punten) van mijn kussen, dit ontspant mij enorm. Eucalyptus en lavendel houdt bovendien de muggen enige tijd weg bij je oren 😉 Je kunt etherische oliën ook in je bad gebruiken, of in voetbadjes. En uiteraard in oiiebrandertjes. Mogelijkheden genoeg.
Wat het meest belangrijk is, is dat je een JUISTE olie kiest. Daarmee bedoel ik vooral een olie van zeer goede kwaliteit. Net als met alles zijn er ook oliën verkrijgbaar die zeer slecht zijn van kwaliteit en ook chemisch zijn behandeld. Onder “ etherische olie” zijn zowel parfumoliën met synthetische ingrediënten op de markt evenals vervuilde, en slecht tot ongecontroleerde etherische oliën.De franse overheidsorganisatie voor regelgeving (Association Française de Normalisation, AFNOR) heeft samen met de ISO (International Organisation for Standardization) normen opgesteld voor verpakking, opslag en etikettering van vluchtige oliën. Op het etiket van in Frankrijk geproduceerde oliën kan men de afkortingen HECT (Huile Essentielle Chémo Typée) en HEBBD (Huile Essentielle Botaniquement et Biochimiquement Definié) vinden, wat echter geen wettelijke betekenis heeft. Wat vooral belangrijk is, is om op zoek te gaan 100% biologische natuurzuivere etherische oliën. Toen ik begon met het maken van verzorgingsproducten, was mijn eerste zoektocht de jacht naar echte, goede, etherische olie. Die vond ik aanvankelijk in mijn eigen biowinkel. Dit merk heb ik een poos gebruikt, totdat ik in contact kwam met TISSERAND oliën., Ik heb vorig jaar een review geschreven van een lavendel olie, een sinaasappel olie en een eucalyptusolie, dit beviel mij meer dan goed. Ik was daarom best nieuwsgierig, toen ik onlangs vier nieuwe etherische oliën thuisgestuurd kreeg. De oliën hebben een nieuw design gekregen en het assortiment is flink uitgebreid met nieuwe geuren. Ik ben de oliën meteen gaan testen. Een review.
WAT ZIJN ETHERISCHE OLIËN?
Eerst even kort wat etherische olie nu precies is. Het is een vluchtige, aromatische olie die wordt gewonnen uit plantenmateriaal van vluchtige, aromatische moleculen die zeer kenmerkend zijn voor de desbetreffende plant. Hoewel het vaak “ olie” wordt genoemd, bevatten etherische oliën geen vet. Ze zijn vloeibaar op kamertemperatuur, maar verdampen zeer snel bij verhitting, en ontbranden zeer snel.
Het wordt gewonnen uit verschillende delen van de planten, bijvoorbeeld de bloesem, het zaad of de vrucht. Ook worden veel schillen gebruikt, omdat daarin erg veel aroma zit. Een plant bezit meestal zo’n 1% etherische olie, uitgezonderd de nootmuskaat en kruidnagel, deze bevat meer dan 10% etherische oliën. Het komt tevens vaak voor dat een plant verschillende vluchtige oliën bevatten.
Slechts een zeer klein deel van het plantenrijk ( zo’n 10% ) is in staat deze aromatische bestanddelen te produceren. De producties vinden voornamelijk plaats uit leden van de volgende plantenfamilies:
– schermbloem-familie
– composieten familie
– cipres familie
– lipbloemen familie
– mirte familie
– wijnruit familie
De voornaamste inhoudstoffee van etherische oliën zijn monoterpenen, en cyclistische koolwaterstoffen, evenals hun alcoholische aldehyde of ester-afgeleden. De prijzen in etherische oliën kunnen zeer sterk variëren. Dit is afhankelijk van de geur. Sinaasappel olie kan bijvoorbeeld relatief goedkoop worden geproduceerd omdat de schil van de sinaasappels een afvalproduct van de sap-industrie zijn. Praten we over dure oliën, dan kletsen we bijvoorbeeld over rozenolie, hiervoor zijn veel speciaal-voor-de-olie gekweekte rozen nodig . Parfum olie is goedkoper, maar minder sterk. Bovendien worden vrijwel alle parfum oliën chemisch samengesteld en zijn bedoeld om een geur kunstmatig na te bootsen.
Etherische oliën worden op vele manieren gebruikt. Ik noem een paar mogelijkheden:
* SMAAKSTOF:
Veel levensmiddelen zijn geheel of gedeeltelijk opgebouwd uit vluchtige olie. Zo wordt er sinaasappel olie gebruikt in sinas, en pepermunt olie voor pepermuntjes en ander snoepgoed.
* GEURSTOF:
Vluchtige oliën worden zeer vaak gebruikt als geurstof in tal van producten als schoonmaakmiddelen. cosmetica, wasmiddelen, luchtverfrissers en massage oliën. Een geurstof voor gebruik in cosmetica bestaat gemiddeld voor 8% uit vluchtige olie. Daarnaast wordt vluchtige olie onvermengd of vermengd gebruikt als te verdampen geurstof in een aromabrander, in de sauna of een stoombad.. Vluchtige olie om te verdampen op een aromabrander of aromasteen zijn 2 tot 3 druppels voldoende.
* CONSERVEERMIDDEL:
Sommige oliën hebben een conserverende werking, zoals de wintergreen olie
* ALTERNATIEF GENEESMIDDEL:
Er zijn een paar honderd soorten vluchtige oliën die gebruikt worden voor hun al dan niet vermeende geneeskrachtige werking. Met name in de aromatherapie -die helemaal gebaseerd is op het gebruik van vluchtige olie- maar ook daarbuiten.
Er zijn ontzettend veel soorten. Het aantal loopt wel in de honderden, en het kan daarom nogal een klus zijn om jouw favoriete geur of geuren te vinden. Toch kun je al wat voorkeuren hebben ontwikkeld over de jaren, omdat de vluchtige stoffen in heel veel producten worden gebruikt die we dagelijks gebruiken, zoals schoonmaakmiddelen en wasmiddelen.
HOE GEBRUIK JE ETHERISCHE OLIE?
Ik heb hierboven al wat gebruikt-mogelijkheden gegeven. Etherische olie kun je puur of verdund gebruiken. Verdunnen doe je, door de olie te mengen met een “ basisolie”. Dit kan van alles zijn, van amandel tot arganolie, van kokosolie tot olijfolie, van kamille olie tot joboba olie. Afhankelijk van waarvoor je het wilt gaan gebruiken, kun je je geur en basisolie geheel op elkaar afstemmen. Joboba olie werkt bijvoorbeeld hydraterend. Als je dit met een paar druppels etherische olie mengt, heb je een weldadige lichaamsolie die je droge huid verzorgt en lekker laat geuren. Gemiddeld wordt er per 30 ml basis ( draag) olie zo’n 5 druppels etherische olie toegevoegd. Je kunt ook verschillende oliën gebruiken. Op internet zijn ontzettend veel websites vindbaar die recepturen geven voor oliën te maken die kunnen helpen tegen lichamelijke klachten en geestelijke onrust. Deze lichaamsolie wordt ook vaak gebruikt voor massage,
Je kunt etherische olie ook gebruiken om je bad lekker te laten geuren. Een paar druppels volstaan. Dit geldt ook voor een voetenbad. Ontspannende geuren als lavendel kunnen vermoeide voeten een weldaad geven.
De olie wordt vaak gebruikt in speciale geurbranders. Hierin heb je veel verschillende soorten en maten. Via een waxinelichtje wordt een bakje met etherische olie verwarmd. Dit verspreidt een heerlijke geur die ontspannend kan werken, en zeer veel invloed kan hebben op je geestelijke gemoedsrust. Er wordt gezegd dat etherische oliën niet erg geschikt zijn voor geurbranders. Het zou de werking verminderen. Dit is echter zeer minimaal. Wil je optimaal gebruik maken van de kracht van de olie, gebruik dan een disfuser.
TISSERAND
Ik kies al een poosje voor de oliën van Tisserand. Waarom? Ik leg het uit.
Ik “ viel” vooral voor de unieke en bijzondere details van dit bedrijf. Als één van de weinige merken is herkomst van de oliën ( land, de boer en de oogst) traceerbaar en zijn er strenge controles en certificeringen. Ontzettend veel merken halen hun oliën bijvoorbeeld bij internationale groothandels waar er geen traceerbaarheid of enige vorm van controle aanwezig is. Ook bevatten deze oliën vaak mengsels van diverse producties. Bij Tisserand staat kwaliteit en respect voor mens, dier en milieu centraal en helemaal bovenaan. Er wordt bijvoorbeeld zoveel als mogelijk is, biologisch gecertificeerd gewerkt. Dit lukt helaas niet altijd, omdat er in veel gevallen geen biologische alternatieven bestaan ( ingrediënten) maar heeft kwaliteit daarin geen invloed. Ook wordt er betreft biologische certificeringen flink gesjoemeld. Ik maak dit regelmatig mee in mijn werk. De producten van Tisserand die wel biologisch zijn gecertificeerd zijn onder “ soil Association gecertificeerd. Dit is één van de oudste en daarom meest betrouwbaarste certificering-instanties.
Tisserand verkoopt drie etherische oliën die zijn verdeeld onder drie categorieën:
Organic (Biologisch):
Gecertificeerde biologische etherische oliën zijn afkomstig van planten die geteeld zijn zonder gebruik te maken van kunstmatige meststoffen, herbiciden of pesticiden – in plaats daarvan wordt gewerkt met ecosysteem beheermethoden voor behoud van de gezondheid van zowel plant als bodem. Er wordt geen genetische modificatie of bestraling toegepast. De voordelen van biologische landbouw omvatten o.a. geen vervuiling van plaatselijke lucht of grondwater, geen giftige chemicaliën in de plant of de etherische olie van de plant. Bovendien wordt de levensvatbaarheid van het lokale milieu gehandhaafd. Internationale normen worden vastgesteld door IFOAM (International Federation of Organic Agriculture Movements), die ook diverse certificeringsinstanties accrediteert zoals bijvoorbeeld The Soil Association of het Franse Ecocert.
Wild Crafted:
Wild crafted etherische oliën worden verkregen van planten die niet gecultiveerd worden. Ze worden verzameld in hun natuurlijke, wilde leefomgeving. Hoewel deze oliën niet biologisch zijn, zullen zij niet verontreinigd zijn met synthetische chemische stoffen (pesticiden, kunstmatige meststoffen etc.). De planten groeien onder omstandigheden die gunstig zijn voor de gezondheid van de plant.Het oogsten van ‘wild crafted’ oliën gebeurt duurzaam. Een oogstplan moet aantonen dat oogsten inderdaad duurzaam wordt uitgevoerd voor behoud van het wilde gewas.
Ethically Harvested:
Dit duidt op duurzame teelt. Een ethisch geoogste etherische olie is afkomstig van een kruid, struik of boom. De oogst mag niet agressief gebeuren om te voorkomen dat de soort uitgeput raakt. Bij aromatische planten is soortuitputting slechts zelden een probleem wanneer het kruiden betreft (die meestal gemakkelijk in grote hoeveelheden groeien), maar eerder wanneer het om langzaam groeiende bomen gaat.
Nog een significant detail is dat Tisserand veganistisch werkt. ( er worden geen dierlijke ingrediënten gebruikt) Daarom mag Tisserand als één van de weinigen het VEGAN logo dragen.
DE TEST
Ik ontving vier geuren:
– GRAPEFRUIT CITRUS PARADISI ( 9 ml € 11,95)
– LEMON ( 9 ml € 9,95)
– ROSEMARY ROSMARINUS OFFICINALIS ( 9 ml, € 10,95)
– FRANKINCENSE BOSWELLIA CARTERII WILD CRAFTED ( wierook geur, 9 ml, € 19,95)
As eerste heb ik de grapefruit olie getest. Deze olie is verkregen door persing uit de schil van de vruchten uit Zuid-Afrika. Het is geschikt voor verdamping in oliebranders om de geest te verfrissen en een positief, opgewekt gevoel te krijgen. De olie laat zich perfect combineren met rozemarijn, citroen en tea tree. Ik heb twee druppels op de bovenste puntjes van mijn kussen gedruppeld voordat ik naar bed ging. De olie geurt direct. Ik vond de geur erg fris en erg citrus-achtig. Ik viel er goed op in slaap. Lekkere geur.
Als tweede heb ik de duurste van de vier gekozen, en waar ik meest nieuwsgierig naar was: de wierook. Deze olie wordt “ wild crafted” gewonnen uit de hars van de boom. Deze geur wordt vaak gebruikt in de spirituele wereld. Het geeft een warme, rustgevende geur met een “ balsemiek oriëntaals” aroma.
Ik heb drie druppels in een oliebrander gedruppeld en het waxinelichtje aangestoken. Binnen ongeveer 10 minuten begon mijn kamer heerlijk te geuren. Ik vond het een zeer fijne geur, niet te overheersend of te penetrant. Fijne geur, werkt bij mij licht ontspannend.
De twee andere geuren, lemon en rosemary ( rozemarijn) heb ik vermengd met een basisolie, te weten amandel olie. De citroen is gewonnen uit de citroenschillen afkomstig uit Italië, De rozemarijn is verkregen door destillatie van het kruid geteeld in Spanje
Ik heb beiden vermengd met 35 ml pure amandel olie ( overigens ook van TISSERAND) Ik heb ieder 5 druppels vermengd, en goed geschud. De olie geurt hemels! En het trekt goed in mijn huid. Op dit moment zijn mijn schenen wat droog, deze olie lost dit in enkele seconden op. Fijn! Mijn huid knapt er zienderogen van op, krijgt geen rare uitslag en geurt licht.
WAT VIND IK ERVAN?
Ook deze vier oliën stellen mij niet teleur. Ik heb alle oliën inmiddels gebruikt voor de oliebrander, en als ontspannende geur op mijn kussen. Allen bevallen ze mij zeer. Alhoewel ik meer ga voor de frissere noten van de lemon en grapefruit, zijn de rozemarijn en wierook varianten ook erg fijn. Ze zijn niet penetrant. Zeer fijne oliën van een absolute hoogwaarde kwaliteit, dat is direct merkbaar. Ik heb afgelopen maanden diverse goedkopere oliën gekocht, maar deze heb ik amper gebruikt omdat of de geuren te penetrant waren of er een raar chemisch luchtje aan hing. Misschien dat ik, bij voldoende animo, een vergelijkingstest ga doen. Voor nu ben ik fan van Tisserand!
WAAR KUN JE HET KOPEN?
Tisserand is vrij exclusief, dat wil zeggen dat het niet in iedere “ huis/tuin/keuken” winkel/webwinkel verkrijgbaar is. De keuzes voor verkooppunten zijn zeer selectief en kritisch bekeken. Ter duidelijkheid: Tisserand valt NIET ONDER MLM ( multi level marketing). De webwinkel waar ik deze oliën van kreeg thuisgestuurd is zo’n hoog aangeschreven webwinkel: www.mygreenuniverse.eu. Zij zijn op dit moment één van de grootste leveranciers van Tisserand in de gehele Benelux. Je kunt alle geuren etherische oliën waaronder de besproken vier geuren vinden op de algemene bestelpagina: klik hier
Notificatie: de beoordeelde oliën zijn gratis toegestuurd. Er zijn géén commerciële doeleinden mee gemoeid, ook geen inkomsten. Het review is onafhankelijk geschreven.
Dank je wel Monique, dit merk kende ik nog niet. Ik ben benieuwd wat je van Doterra vindt.
Ik ben ook zeer benieuwd wat Monique van Doterra vindt!
geen fan van MLM ondernemingen. Deze olie vind ik stik en stikduur betaald..
Ik kende het merk wel maar heb er nog niets van genomen. Heb op dit moment olie van Young Living. Die bevallen enorm, maar omdat ze claimen de beste olie te leveren ben ik eigenlijk nieuwsgierig naar het verschil met Tisserand. Ik ben dus benieuwd of jij de YL. essentiele olie kent. Dotera is opricht door mensen die eerst met YL werkten en in principe dezelfde olie verkopen.
Zou graag een test zien van verschillende merken pure eerlijke olieen. DoTerra had jij die eerder niet eens getest Monique? En Jocob Hooy zou dat iets zijn. Zou graag betaalbare goede olieen aanschaffen die je tevens kan innemen. Anders graag vermelding bij welke wel mogelijk.
Zou super zijn als je wilt doen.
Groetjes jarige job ????
Inderdaad, een vergelijking op kwaliteit en research met doterra.
En wat vind je van Merlijn Wellness
Hoi Monique,
Dank je wel,voor de mail,ik ben weg van je branderijen.
Mag ik weten,waar heb je die gekocht?
Vriendelijke groet BettyDekens.
Je kunt de oliën bestellen via http://www.mygreenuniverse.eu
Waarom geen vergelijkende test? Sommige mensen verkiezen een bekend merk te gebruiken. Wat vind u van Pranarom, Puressentiel en Physalis?
Wat vind u van de etherische oliën van Berivita en hun laaggeprijsde etherische rozenolie?
Pit en pit verkoopt ladrome wil je die ook testen of onderzoeken. Ik vond interesant artikel over young living hoe gemeen dat is als je het ook wil lezen stuur ik het door gr anja
Ben ik ook benieuwd naar, zou je die mij willen sturen?
Bij geurwalhalla kun je Florihana kopen. Transparant merk, biologisch met certificaten.
Ik heb ook net Tisserand besteld. Wel heel erg jammer dat je het alleen uitwendig mag gebruiken. Als een olie echt heel puur is, kan je het ook innemen. Dat is bij Do’terra wel het geval.
Dat zorgt ook dat ik vraagtekens zet bij de zuiverheid van deze olie. Als het werkelijk olie is geperst uit een vrucht die je normaliter ook zou eten, waarom zou je de olie dan niet in mogen nemen. Zeker als het van de biologische variant is.
En essentiële oliën kan je beter niet gebruiken in een brander, omdat de werking dan afneemt (dat is waarom goede olie koudgeperst wordt). Een diffuser is beter, omdat dat koud is en de kwaliteit van de olie niet aantast.
Do’terra maakt andere merken belachelijk en wil kost wat kost bovenaan staan. Ze gebruiken verkoop technieken die gebaseerd zijn op winst. Daarom zijn ze zo duur. Dit heeft per definitie niets te maken met de kwaliteit.
Uiteraard kan de kwaliteit wel goed zijn, daar heb ik geen mening over. Ik gebruik het niet. Maar het gaat om de manier waarop gewerkt wordt. Een soort monopoly-positie op de waarheid claimen voor wat betreft etherische oliën. Er is geen 1 waarheid. Iedere heeft zijn eigen en het is de kracht de ander in zijn waarde te laten.
Je moet je achter je oren krabben als je een roos olie ziet voor 18 euro.. Dat kan niet veel goeds betekenen.. Ik gebruik overigens Tisserand ook niet. Ben voornemens deze te gaan proberen. Maar andere merken die (iets) goedkoper zijn, kunnen prima dezelfde kwaliteit leveren. Als je maar certificaten kunt opvragen en kennis hebt van chemo typen, daaruit blijkt vaak wel of geen kwaliteit.
Dan het inname stuk. Dat Tisserand zegt dit niet te doen (weet ik niet hoor, dat zeg jij) heeft dit niets te maken met de puurheid. Het heeft te maken met wetten en regelgeving in bepaalde landen. Ze willen niet claimen dat je er baat bij zou hebben om het in te nemen, terwijl dat prima zou kunnen, mits je weet wat je doet. Do’terra heeft haar marketing moeten veranderen toen ze een tijd geleden claimden bepaalde ziektes te kunnen helpen genezen. Dit mag niet, maar laat zien dat ze een heftige strijd voeren om boven aan te staan.
Ik vind over het algemeen dat mensen veel te makkelijk omgaan met etherische oliën. Zelf alleen maar verdampen kan nadelige gevolgen hebben voor je lever en nieren als je over de grenzen gaat van je lijf. Terwijl mensen nu door die uitspraken van bijvoorbeeld Do’terra massaal olie gaan innemen terwijl ze geen idee hebben wat ze doen. Dit kan zeer slecht uitpakken voor je lijf. Super geconcentreerde stoffen moeten met gepast gebruik onder goede begeleiding gebruikt worden.
Dus nogmaals… het merk en het verkoop principe vind ik zeer onprettig. Dat is waarom ik hier reageer. Maar ik zeg niet dat de olie geen goede kwaliteit is. De kwaliteit zal prima zijn, ik weet het niet. Ik hoef hierover geen gelijk of een discussie. Ieder zijn eigen waarheid.
Sander
Aroma deskundige.
Dankjewel Monique!
Ik heb beide olien getest, Young Living en Tisserand. Het prijsverschil is enorm, de geurfrequentie verschilt bij sommige olie. Veelal overeenkomstig. Je merkt dat Young Living sterker/anders is van geur maar is dat de prijs ook waard?
Neem bijvoorbeeld Frankincense: 23,95 voor 9ml bij Tisserand en 88 euro voor 15 ml bij Young Living. Ik koos voor Tisserand omdat zij duidelijk laten zien dat de olien o.a. organic zijn, waar mijn voorkeur naar uit gaat! Young Living daarentegen werkt met het Seed to Seal proces. Zij pretenderen nog strengere controles uit te voeren. Voor mij niet duidelijk waarom dan niet de naam organic eraan gegeven wordt. Heel het proces houden ze in eigen beheer. YL gebruikt alleen eerste destillatie, wat de sterkte verklaart. Ik weet niet hoe dit is bij Tisserand.
Wat mij tegen staat is het MLM systeem van YL Meerdere mensen verdienen aan de verkoop van de olien waardoor de prijs hoog is. Ook de daarbij komende verzendkosten en de verplichting om iedere maand voor minimaal 50 euro te bestellen wil je korting kunnen krijgen. Ik bestel graag olien wanneer ik dat wil.
Hi!
Weet iemand het verschil tussen de etherische olie en de diffuser olie? Kan de etherische olie niet in de diffuser?
Groetjes bedankt!
Bedankt voor deze uitgebreide review, super fijn!