Maak zelf FLUFFY SOAP in een handomdraai!

Ik heb de stukken zeep helemaal opnieuw ontdekt. Sinds dat de vloeibare ( natuurlijke) zepen populair zijn geworden heb ik ook zo’n beetje onbewust het stukje zeep verbannen. Gewoonweg, omdat ik vloeibare zeep prettiger vind in gebruik. Toch wist het stukje zeep zijn comeback te maken en heeft het weer volop mijn interesse. Ik maak er namelijk zelf gewoon heel simpel, snel, en gemakkelijk vloeibare zeep van. Mijn liefde voor het stukje zeep kreeg ik terug dankzij Aleppo zepen. Maar inmiddels heb ik heel veel andere heerlijke stukjes zeep her-ontdekt, want er is weer heel erg veel op de markt verschenen.

Onlangs bedacht ik een verrukkelijke “ FLUFFY SOAP” , ook wel een soort mouse. Ik heb een beetje geëxperimenteerd, en opeens had ik een waanzinnig leuk recept te pakken die ook nog eens zeer makkelijk is om te maken. Ik deel hem graag met jullie!

WAT ZIT ER ALLEMAAL IN?

Laten we eerst even kort de ingrediënten gaan doornemen:
ZEEPVLOKKEN
Zeep kun je in zeer fijne stukjes snijden, maar de snelste en meest handigste manier is raspen. Ik gebruik zelf de BUBBLE BUDDY , maar ook wel eens een grove rasp om grovere vlokken te maken. De grovere vlokken kun je bijvoorbeeld erg goed gebruiken om geur-zeep-zakjes van te maken. De fijnere rasp is meest geschikt voor vloeibare zeep te maken en daar gebruik ik de BUBBLE BUDDY voor. ( KLIK HIER ) Tot slot kun je ook kant en klare zeep vlokken kopen. Zorg er hoe dan ook voor dat je altijd 100% NATUURLIJKE ZEEP gebruikt. In dit recept heb ik bijvoorbeeld zelf een SNOB DUCK zeep gebruikt . Dit is 100% pure zeep . KLIK HIER om te bestellen. Ik heb voor dit recept de FIG SOAP  ( vijgen zeep ) gebruikt Die kun je bestellen door HIER te klikken. Maar je kunt uiteraard ieder ander stukje zeep gebruiken.
PLANTAARDIGE GLYCERINE
Glycerine, ook wel eens glycerol genoemd is een kleurloze suiker-alcohol, en een natuurlijk bestanddeel van vetten. Dit kan zowel uit dierlijke vetten als uit plantaardige vetten, dat is dus wel een puntje om op te letten. In de meeste biowinkels vind je glycerine op basis van kokosolie. Glycerine is belangrijk voor de hydratatie van onze huid, het is een humeclant wat in staat is om vocht in onze huid vast te houden en aan te trekken. Het is een lichaamseigen stof die voorkomt in de bovenste laag van onze huid. In zeep/ zeepproducten wordt glycerine dan ook vaak toegepast. Belangrijk is, dat je met zelfgebruik glycerine altijd met voldoende water laat oplossen. Teveel aan glycerine kan de huid juist gaan uitdrogen in plaats van hydrateren. Gebruik dan ook nooit meer dan nodig is.
JOBOBA OLIE
 De olie wordt gewonnen uit de zaden van de JOBOBA STRUIK ( in INCI taal SIMMONDSIA )  Wist je, dat joboba olie eigenlijk helemaal geen olie is, maar een vloeibare was? De olie heeft dan ook een andere samenstelling dan andere oliën.  De zaden bestaan ongeveer uit zo’n 50% olie, gebeurt het persen op een juiste manier ( koude persing ) dan blijven alle waardevolle eigenschappen behouden. Dit moet echt gebeuren via een zeer zorgvuldige persing via speciale pers-molens. De reden waarom joboba olie zo populair en veel gebruikt wordt, is vanwege de veelzijdigheid van deze olie. Voor onze huid is het een echte alleskunner, het is goed voor het gehele lichaam, dus ook haren en nagels. Joboba olie is extreem rijk aan belangrijke vetzuren, is een krachtige anti-oxidant en bevat erg veel van de huid-vitamine vitamine E. Joboba olie werkt zeer goed bij een gort-droge huid, omdat het de vochtbalans van de huidcellen reguleert. Maar ook voor een juist vette huid kan joboba olie weldadig zijn, omdat het ook het vermogen heeft om talgproducties te vertragen. Omdat joboba olie eigenlijk geen olie is, maar meer een vloeibare was, voelt het niet vettig aan en kun je het over het gehele lichaam zonder vettige laag achterlatend smeren. Nog een voordeeltje: joboba olie is langer houdbaar dan welke andere olie ook. Dit komt door het erg lage tryglyceride gehalte in joboba olie. Joboba olie wordt industrieel vanwege deze langere houdbaarheid veel gemengd met andere olie om deze langer te conserveren.  Je kunt deze olie bestellen, VIA DEZE LINK
AVOCADO OLIE
Avocado olie wordt geperst uit de pit van een avocado die uit zo’n 25% olie bestaat. Anders dan bijvoorbeeld kokosolie is avocado olie veel vloeibaarder. De substantie is een beetje te vergelijken met olijfolie en de geur is ook een stuk milder. Je kunt het wel op dezelfde manieren gebruiken als kokosolie.  Voor de olie worden de vruchten eerst in stukken gesneden. Daarna worden deze gedroogd en geperst. De olie is rijk aan vitamine A, D en E en carotenoïden. De verhouding van de vetzuren zijn als volgt: 70% enkelvoudig onverzadigd, 10% meervoudig onverzadigd, en 20% verzadigde vetzuren. Bovendien bevat avocado olie zowel omega 3 als omega 6 vetzuren en net als olijfolie ook omega 9 vetzuren. Avocado olie is bijzonder rijk aan oliezuur. Dit betreft een zeer gezonde enkelvoudige onverzadigde omega-9 vetzuur. Dit oliezuur is bijvoorbeeld ook het belangrijkste component in olijfolie, wat de grootste gezondheidsclaims geeft aan de olie.  Oliezuur bekleedt het grootste deel aan vetten in avocado olie. Het bestaat voor 12% uit verzadigde vetzuren en ongeveer 13% uit meervoudig onverzadigde vetzuren.   Avocado olie is een zeer goede bron van het antioxidant luteïne. Luteïne behoort tot de bioactieve stoffen en hoort bij de carotenoïden. Luteïne is een bioactieve stof, die voorkomt in groene groenten, zoals spinazie, boerenkool, en spruiten.  Het wordt o.a als plantenextract aan supplementen toegevoegd. Luteïne wordt ook als kleurstof aan sommige producten toegevoegd en is op het etiket dan herkenbaar aan het E-nummer E161b. Luteïne heeft de functie van antioxidant Het werkt als UV filter in het oog. Mogelijk beschermt luteïne ook tegen de oogziekte macula degeneratie. Er is geen aanwijzing bekend dat luteïne voor ongewenste effecten zou zorgen. Dit is echter niet systematisch onderzocht. Avocado olie heeft dus een vrij gunstig effect op de gezondheid van ons zicht/ogen.  Zoals bekend, hebben bepaalde nutriënten vetten nodig om door ons lichaam te kunnen worden opgenomen. Een voorbeeld zijn de carotenoïde antioxidanten. Dit zijn pigmenten die we veel tegenkomen in plantaardige producten. Vrijwel alle groenten en vruchten bevatten weinig tot geen vetten., Avocado olie kan helpen de absorptie te versterken in ons lichaam. Als we bijvoorbeeld een beetje avocado olie besprenkelen over een mix van wortel, sla en spinazie, verhoogt dit de opname aan carotenoïde. De verhoogde opname is aanzienlijk: een kleine studie gaf aan dat de verhoging gemiddeld 4,3 tot 17,4 voudig is in vergelijking met de salade zonder avocado olie.  In avocado olie zit erg veel vitamine A. Het is tevens rijk aan linolzuur ( 18%) , palmitinezuur ( 20%) en stearinezuur ( 4%) Je kunt deze olie bestellen, VIA DEZE LINK

HOE MAAK JE DE FLUFFY SOAP?

Okay, dan snel over naar het recept! Wat heb je nodig voor een flinke grote pot?
Circa 100 gram zeepvlokken
775 ml kokend water
Drie eetlepels joboba olie
Twee eetlepels avocado olie
Een eetlepel plantaardige glycerine

EN ZO GA JE TE WERK:

1) meng in een kom de oliën en glycerine, roer goed door elkaar
2) roer de zeepvlokken door het mengsel
3) schenk het kokende water op het mengsel, blijf even goed door roeren.
4) laat dit tenminste 15-24 uur staan.
5) roer de volgende dag de massa met een lepel FLUFFY. Je kunt ook kort de mixer gebruiken.
6) bewaar de FLUFFY SOAP in een liefst glazen , goed afsluitbare pot, bijvoorbeeld een weckpot, en zet de pot op een koele plaats.
Afhankelijk van de natuurlijke geuren in de zeep, kun je ook nog zelf wat extra geur toevoegen door enkele druppels etherische olie toe te voegen, zoals lavendel , sinaasappel en/ of citroen. De FLUFF is te gebruiken onder de douche, als handzeep maar ook als heerlijk voeten bad!

Een reactie op “Maak zelf FLUFFY SOAP in een handomdraai!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *