De etherische oliën van Balm Balm…..hoe goed of slecht zijn ze?

Ik ben dol op echte, mooie en pure oliën. Met name essentiële / etherische oliën behoren tot mijn grote favorieten. Ik gebruik deze voor talloze doeleinden. Ik maak er zelf verzorgingsproducten en schoonmaak-producten mee maar ik gebruik de oliën ook ter ontspanning en als massage olie. Ik druppel iedere avond voordat ik ga slapen enkele druppels op mijn hoofdkussen, ik val zo heerlijk ontspannen in slaap. Eucalyptus en pepermunt olie helpen mij bijvoorbeeld ook om beter te kunnen ademen. Enkele druppels in een heet stoombadje en stomen maar….ook gebruik ik etherische oliën als natuurlijke geur/ verfrisser in mijn huis, via een diffuser. Kortom; ik kan niet buiten etherische oliën en heb dan ook altijd wel een voorraadje in huis. Ik heb zo mijn favoriete geuren. Ik hou enorm van frisse opwekkende citrusgeuren als grapefruit, citroen, sinaasappel en bergamot. Ik gebruik veel lavendel olie om te ontspannen en ik heb altijd wel een flesje eucalyptus olie en pepermunt olie in huis. Ik gebruik tevens etherische oliën als medicatie, bijvoorbeeld kruidnagel olie als ik net een pittige tandarts behandeling achter de rug heb. Ik voeg sinds de pandemie aan al mijn handzepen druppels tea tree en geranium olie toe, als extra ondersteuning voor desinfectie. Tea tree is ook goed voor een onzuivere huid.

WAT ZIJN ETHERISCHE OLIEN?

Essentiële olie / etherische olie draagt dus bij aan onze goede gezondheid, maar er zijn wel een aantal kanttekeningen. Die zijn erg belangrijk om te weten.
Eerst even kort wat etherische olie nu precies is. Het is een vluchtige, aromatische olie die wordt gewonnen uit plantenmateriaal van vluchtige, aromatische moleculen die zeer kenmerkend zijn voor de desbetreffende plant. Hoewel het vaak “ olie” wordt genoemd, bevatten etherische oliën geen vet. Ze zijn vloeibaar op kamertemperatuur, maar verdampen zeer snel bij verhitting, en ontbranden zeer snel.
Het wordt gewonnen uit verschillende delen van de planten, bijvoorbeeld de bloesem, het zaad of de vrucht. Ook worden veel schillen gebruikt, omdat daarin erg veel aroma zit. Een plant bezit meestal zo’n 1% etherische olie, uitgezonderd de nootmuskaat en kruidnagel, deze bevat meer dan 10% etherische oliën. Het komt tevens vaak voor dat een plant verschillende vluchtige oliën bevatten.
Slechts een zeer klein deel van het plantenrijk ( zo’n 10% ) is in staat deze aromatische bestanddelen te produceren. De producties vinden voornamelijk plaats uit leden van de volgende plantenfamilies:
– schermbloem-familie
– composieten familie
– cipres familie
– lipbloemen familie
– mirte familie
– wijnruit familie
De voornaamste inhoudstoffen van etherische oliën zijn monoterpenen, en cyclistische koolwaterstoffen, evenals hun alcoholische aldehyde of ester-afgeleden. De prijzen in etherische oliën kunnen zeer sterk variëren. Dit is afhankelijk van de geur. Sinaasappel olie kan bijvoorbeeld relatief goedkoop worden geproduceerd omdat de schil van de sinaasappels een afvalproduct van de sap-industrie zijn. Praten we over dure oliën, dan kletsen we bijvoorbeeld over rozenolie, hiervoor zijn veel speciaal-voor-de-olie gekweekte rozen nodig . Parfum olie is goedkoper, maar minder sterk. Bovendien worden vrijwel alle parfum oliën chemisch samengesteld en zijn bedoeld  om een geur kunstmatig na te bootsen. Tot slot kan er een groot prijsverschil zitten in biologisch en niet biologisch en hoe de oliën zijn gemaakt.
Etherische oliën worden op vele manieren gebruikt. Ik noem een paar mogelijkheden:
* SMAAKSTOF:
Veel levensmiddelen zijn geheel of gedeeltelijk opgebouwd uit vluchtige olie. Zo wordt er sinaasappel olie gebruikt in sinas, en pepermunt olie voor pepermuntjes en ander snoepgoed.
* GEURSTOF:
Vluchtige oliën worden zeer vaak gebruikt als geurstof in tal van producten als schoonmaakmiddelen. cosmetica, wasmiddelen, luchtverfrissers en massage oliën.  Een geurstof voor gebruik in cosmetica bestaat gemiddeld voor 8% uit vluchtige olie. Daarnaast wordt vluchtige olie onvermengd of vermengd gebruikt als te verdampen geurstof in een aromabrander, in de sauna of een stoombad.. Vluchtige olie om te verdampen op een aromabrander of aromasteen zijn 2 tot 3 druppels voldoende.
* CONSERVEERMIDDEL:
Sommige oliën hebben een conserverende werking, zoals de wintergreen olie
* ALTERNATIEF GENEESMIDDEL:
Er zijn een paar honderd soorten vluchtige oliën die gebruikt worden voor hun al dan niet vermeende geneeskrachtige werking. Met name in de aromatherapie -die helemaal gebaseerd is op het gebruik van vluchtige olie- maar ook daarbuiten.
Er zijn ontzettend veel soorten. Het aantal loopt wel in de honderden, en het kan daarom nogal een klus zijn om jouw favoriete geur of geuren te vinden. Toch kun je al wat voorkeuren hebben ontwikkeld over de jaren, omdat de vluchtige stoffen in heel veel producten worden gebruikt die we dagelijks gebruiken, zoals schoonmaakmiddelen en wasmiddelen.

HOE GEBRUIK JE ETHERISCHE OLIE?

Ik heb hierboven al wat gebruikt-mogelijkheden gegeven. Etherische olie kun je puur of verdund gebruiken. Verdunnen doe je, door de olie te mengen met een “ basisolie”. Dit kan van alles zijn, van amandel tot arganolie, van kokosolie tot olijfolie, van kamille olie tot joboba olie. Afhankelijk van waarvoor je het wilt gaan gebruiken, kun je je geur en basisolie geheel op elkaar afstemmen. Joboba olie werkt bijvoorbeeld hydraterend.  Als je dit met een paar druppels etherische olie mengt, heb je een weldadige lichaamsolie die je droge huid verzorgt en lekker laat geuren. Gemiddeld wordt er per 30 ml basis ( draag) olie zo’n 5 druppels etherische olie toegevoegd. Je kunt ook verschillende oliën gebruiken. Op internet zijn ontzettend veel websites vindbaar die recepturen geven voor oliën te maken die kunnen helpen tegen lichamelijke klachten en geestelijke onrust. Deze lichaamsolie wordt ook vaak gebruikt voor massage,
Je kunt etherische olie ook gebruiken om je bad lekker te laten geuren. Een paar druppels volstaan. Dit geldt ook voor een voetenbad. Ontspannende geuren als lavendel kunnen vermoeide voeten een weldaad geven.
De olie wordt vaak gebruikt in speciale geurbranders. Hierin heb je veel verschillende soorten en maten. Via een waxinelichtje wordt een bakje met etherische olie verwarmd. Dit verspreidt een heerlijke geur die ontspannend kan werken, en zeer veel invloed kan hebben op je geestelijke gemoedsrust. Er wordt gezegd dat etherische oliën niet erg geschikt zijn voor geurbranders. Het zou de werking verminderen. Dit is echter zeer minimaal. Wil je optimaal gebruik maken van de kracht van de olie, gebruik dan een diffuser.

HET ENE FLESJE HET ANDERE NIET

Er zijn heel veel etherische oliën op de markt. De prijsklassen lopen zeer sterk uiteen, afhankelijk van puurheid en toevoegingen. Hoe duurder, hoe puurder…dit geldt zeker voor etherische olie. Kwaliteit speelt bij etherische olie een enorm grote rol. Er zijn veel namaak oliën op de markt. De goedkopere oliën of oliën die allen één zelfde prijs hebben, zijn oliën waaraan bijvoorbeeld pesticiden zijn toegevoegd, of niet op een juiste manier zijn gedistilleerd. Daarnaast worden deze varianten op pure oliën aangelengd met synthetische stoffen, neutrale plantaardige oliën, maar ook essentiële oliën die éénzelfde scheikundige samentelling van “ the real thing” bevatten. Het is knap lastig voor de consument, om een goede olie te herkennen. Niet alles valt namelijk te testen en te controleren. O.a de pesticiden en de zware metalen kunnen nauwelijks worden herkend.  Er zijn een aantal punten, waarop je kunt letten bij het kopen van etherische olie:
1) EEN VEEL TE LAGE VERKOOPPRIJS
Net als bijvoorbeeld bij  kokosoliën, zijn etherische oliën vrij lastig op prijs te beoordelen. Net als in de wereld van kokosoliën mogen fabrikanten hun eigen prijs bepalen. Maar als een verkoopprijs echt ‘ to good to be true” is, dan kun je daar absoluut je vraagtekens bij zetten. Het winnen van etherische olie is een zeer kostbaar verhaal. Voor een liter lavendel olie is al snel zo’n 160 kilogram lavendelbloemen nodig. Op een flesje van 15 ml valt er geen enkele winst te behalen, als deze onder de € 4 of € 5 euro wordt aangeboden. Je kunt er dan vrijwel zeker van zijn, dat deze olie niet loepzuiver is en mogelijk toevoegingen bevat. Ook kun je nalopen of een fabrikant biologisch werkt.
2) 100 % PUUR
Zuiverheid is één van de belangrijkste voorwaarden voor een goed wekende olie. Zorg er sowieso voor, dat je een flesje kiest waarop “ 100% puur” staat af te lezen. Helaas wil dit nu ook niet altijd zeggen dat het daadwerkelijk om pure olie gaat omdat veel fabrikanten de gok wagen en het risico nemen tegen de lamp te lopen en een boete te riskeren. Het is verstandig, om een merk daarom vooraf altijd te googlen. Zeker betreft etherische oliën is het belangrijk, dat je een 100% zuivere olie kiest. Namaak geeft vast een lekker geurtje af, maar werkt niet echt therapeutisch.
3) KIES DONKER GLAS
Etherische oliën zijn zeer gevoelig voor licht en andere invloeden van buitenaf. Als een fabrikant zijn vak verstaat, gebruikt hij dan ook alleen donker glas om zijn olie in te verpakken. Etherische olie is ook gevoelig voor oxidatie. Het flesje moet daarom een zeer kleine druppel uitgang bezitten, waardoor je ten eerste nooit teveel olie tegelijk kunt gebruiken, maar dit voorkomt ook dat er teveel lucht bij de olie komt. Heeft een flesje dus geen druppel dop, koop het dan niet. Het verkort de houdbaarheid aanzienlijk.
4) DOE DE OLIE TEST
Etherische oliën zijn, op enkele soorten na, niet vettig. Etherische oliën als Romeinse kamille, vetiver, jasmijn, patchoeli en sandelhout zijn wat vetter, en te herkennen aan de donkere kleuren. Daarom kun je etherische olie ook druppelen op je kussensloop. Aan namaak varianten worden vaak, om het volume te vergroten, plantaardige oliën toegevoegd. Je kunt met een zeer simpele truc zien, of je een gemengde namaak olie in huis hebt, of een 100% pure olie.
Laat op een vel papier enkele druppels etherische olie vallen, en laat dit tenminste 3 uur liggen. Zijn er kringen ontstaan op het papier? Dan heb je een namaak olie te pakken.  Pure olie ( op de soorten die ik eerder noemde na) laat geen oliekringen achter.
5) KIES BETROUWBARE MERKEN
Hartstikke leuk hoor, al die rijen etherische oliën in talloze winkels, die voor een prikkie worden aangeboden. Maar echte garantie kunnen ze ons nauwelijks geven. Een hoog aangeschreven kwaliteitsmerk wel. Deze waarborgt zijn producten en levert 100% garantie op puurheid en een juiste productie. Lees jezelf goed in op een merk, waar jij je oog op hebt laten vallen. Google vooral op ervaringen. Nog even dit betreft merken: er zijn heel veel etherische olie-merken op de markt die onder MLM ( multi level marketing ) te werk gaan. In regel geldt dat deze oliën twee x zoveel duurder betaald moeten worden. Een merk als Tisserand en Balm Balm  zijn geen MLM ondernemingen, en hanteren daarom ook vriendelijke prijzen.

TISSERAND EN……BALM BALM?

Het heeft mij best lang gekost om bij een merk te komen waar ik mij helemaal in kon vinden. Dat merk is TISSERAND. KLIK HIER om daar meer over te lezen. Tisserand voldoet op alle fronten aan mijn eisen. En het is redelijk geprijsd voor de zeer hoge kwaliteit. Ik zweer dan ook alweer wat jaartjes bij Tisserand. Ik heb afgelopen jaren enorm veel aanvragen gehad om een bepaald merk etherische olie te testen. Sommigen kwamen redelijk uit mijn test, zoals de MANUKA olie, maar de meesten haalden het in de verste verte niet bij de kwaliteit van Tisserand.
Onlangs stuurde Marcel van www.zepig.nl mij spontaan en enthousiast een paar flesjes etherische oliën toe van het Engelse merk BALM BALM. Als Marcel ergens erg over is te spreken ben ik altijd wel ietsje meer nieuwsgieriger. Ik ben mij in de flesjes gaan verdiepen en heb ze vervolgens getest….. Heeft Tisserand niets te vrezen of heeft het serieuze concurrentie gekregen?
BALM BALM
Het merk, afkomstig uit Engeland, is mij inmiddels niet onbekend. Het merk is afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, en is opgericht door aroma-therapeute Glenda Taylor in 2005. BALM BALM staat voor 100% natuurlijk. Er worden dus geen synthetische stoffen gebruikt, en er wordt zo nauw als mogelijk samengewerkt met de natuur. Het familiebedrijf werkt zo goed als maar mogelijk is milieuvriendelijk en diervriendelijk. Er worden gerecyclede en recyclebare verpakkingen gebruikt en alles wordt sinds 2018 in glas verpakt met gerecycled / recyclebare doppen, pipetten en deksels. Het karton waarmee sommige producten worden verpakt is FSC gecertificeerd en afkomstig van een karton-neutraal bedrijf. Alle producten zijn dierproef-vrij, maar niet alles is veganistisch. Er wordt bijvoorbeeld wel gebruik gemaakt van zuivere bijenwas. Echter worden er geen synthetische stoffen gebruikt, dus ook geen dierlijke.
De etherische oliën van BALM BALM worden, net als de etherische oliën van Tisserand, biologisch en ethisch gewonnen en geteeld. Dit betekent dat de kwaliteit van de oliën onder zeer strenge controles worden onderheven en je er als consument vanuit kunt gaan dat deze oliën kwalitatief 100% in orde zijn. De glazen donkere flesjes bevatten ieder een productie datum. De oliën zijn na opening zes maanden houdbaar ( koele, donkere plek uit het zonlicht )
De oliën zijn 100% puur. Zo wordt de sinaasappel olie gemaakt uit biologische sinaasappelschil, en de lavendel olie uit de bloemen van de lavendel. Er worden geen toxische stoffen gebruikt tijdens het distilleer-proces. Het komt zo’n beetje neer op dezelfde productiemethoden van Tisserand, vandaar dat de oliën elkaar kwalitatief gezien niet erg ontlopen.
Ik ontving zes verschillende geuren, maar er zijn 12 verschillende geuren van BALM BALM verkrijgbaar. Ik ontving
– lavendel
– tea tree
– zoete sinaasappel
– citroen
– grapefruit
– bergamot
Dit zijn de meest simpele en gangbare geuren in etherische oliën, maar er zijn ook oliën die nét een beetje meer doen, bijvoorbeeld voor de geest of voor de huid. Deze oliën kosten in regel veel meer dan de standaard oliën. Over prijzen gesproken: de prijzen van BALM BALM liggen opvallend en opmerkelijk lager dan de prijzen die Tisserand vraagt. Dit kan soms veel euro’s per olie schelen. Ook bevatten de etherische oliën van BALM BALM meer inhoud ( een ml meer ) Wat ik ook erg fijn vind aan de BALM BALM oliën, is dat het niet is verpakt in extra doosjes. Dit scheelt absoluut voor het milieu. Daar moet wel weer tegenover worden gezet, dat Tisserand een veel groter assortiment in etherische oliën heeft.

HOE LIGGEN DE KWALITEITS-VERHOUDINGEN?

Balm Balm heeft dus best wat “ voors” op de Tisserand. Maar de hamvraag blijft uiteraard f zij elkaar kwalitatief ontlopen. Dat ben ik grondig gaan testen met de lavendel oliën van zowel Balm Balm als Tisserand, Ik heb beide oliën twee dagen lang gebruikt op mijn hoofdkussen. Rechts druppelde ik twee druppels lavendelolie van Balm Balm, en links twee druppels van Tisserand. Ik heb steeds even bewust op mijn zij gelegen en afgewisseld. Qua geursterkte vond ik ze 1:1 gelijk. Ze bleven beiden zo’n beetje evenlang geuren. En ik rook geen echt wezenlijk verschil. Op het flesje geroken vond ik de geur wel héél iets verschillen, de Tisserand vind ik iets sterker ruiken, maar nogmaals, het ontloopt elkaar nauwelijks.
De olietest dan. Ik heb beide oliën laten druppelen op een velletje papier, Wat ik iets nadelig vind aan de Balm Balm is dat de dosering ( het doseerdopje ) groter lijkt dan die van Tisserand ( Tisserand gebruikt ook een kind-veilig dopje ) waardoor er in éen keer best aardig wat uit kan komen, wat ik best zonde vind. Beide oliën kwamen goed uit de olietest, geen olie-kringen. Opgedroogd bleef mijn papiertje heerlijk geuren naar lavendel, ik heb het papiertje tussen mijn truien gelegd in mijn kast 😊
Resumerend: kwalitatief gezien vind ik persoonlijk dat deze vrijwel gelijk met elkaar opgaan. Uiteraard is de ene olie de andere niet en andersom, en het kan ook verschillen geven in de soorten etherische oliën maar de lavendel vind ik persoonlijk eigenlijk hetzelfde. Qua geursterkte, qua werking, ik werd niet meer of minder ontspannen van het ene / andere lavendel-geurtje, het werkte bij mij idem dito op mijn geest.
Als ik zou moeten kiezen ( met de nadruk op MOETEN 😁 ) dan zou ik het een lastige keuze vinden, maar toch voor Tisserand kiezen. Wellicht omdat ik deze oliën al zo gewend ben….
Balm Balm heeft iets meer “ voors” dan de Tisserand. Zoals prijs, inhoud en geen extra onnodige verpakkingsmaterialen. Tisserand heeft wel veel meer soorten in hun assortiment, wat de keuze groter maakt. Maar om echt puur & eerlijk te zijn…..het ontloopt elkaar in kwaliteit verder nauwelijks. Dat is mijn mening. Ik ga de etherische oliën van Balm Balm zeker en absoluut ook voortaan aanschaffen en gebruiken. Wat Balm Balm wellicht ook als zeer klein voordeeltje heeft op de Tisserand is de toegankelijkheid. Tisserand is een nogal exclusief luxe merk, wat minder toegankelijk is. Tisserand heeft fikse concurrentie gekregen wat mij betreft. Ik heb nu twee favorieten in merken etherische oliën wat het voor mij, als groot verbruiker van etherische oliën, ook een beetje voordeliger maakt, de Balm Balm verschillen behoorlijk in prijs t.o.v Tisserand. Zo kost de 9 ml lavendelolie van Tisserand bijvoorbeeld € 15,95 en voor 10 ml Balm Balm lavendel olie betaal je hetzelfde, maar je het dus meer inhoud.

WAAR KUN JE BALM BALM ETHERISCE OLIEN BESTELLEN?

Ik ontving de zes oliën via www.zepig.nl. Daar zijn ze tegen de adviesprijzen te bestellen via deze bestelpagina . De prijzen variëren. Zoals ik eerder schreef, ligt het aan het soort olie.
Balm Balm kun je tevens in enkele fysieke winkels vinden, o.a in biowinkels. Ik heb uiteraard gewzirgd dat de 12 verschillende geuren ook bij Puur & Fit verkrijgbaar zijn!
KLIK HIER voor het overzicht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *