Essentiële Manuka olie…..het flesje voor in de EHBO kast???

Dat honing uitwendig soms wonderen kan verrichten voor onze huid, dat is bekend. Vrij onbekend is de manuka ( essentiële0 olie. Ik had er ook nog niet eerder van gehoord. Totdat ik een flesje kreeg thuisgestuurd van www.naturalheroes.nl. Ik was meteen geprikkeld en erg nieuwsgierig. Want de informatie die ik bij het flesje meekreeg, was wel erg veelbelovend. Ik ben erin gedoken en heb de manuka olie getest.

Schermafbeelding 2018-07-29 om 03.48.09

WAT IS MANUKA?

De Manuka struik ( Leptospermum) is een struikgewas  die zo’n twee tot vijf meter hoog is. Zo nu en dan kan hij zelfs uitgroeien tot een boom van 15 meter hoog. De boom behoort, net als de bekendere tea tree boom overigens, tot de myrtaceeën.Deze struiken kunnen we vinden in Nieuw Zeeland , de laaglanden tot aan de bergachtige gebieden. De struiken groeien in het wild. Er komen ook struiken in Australië voor. De struiken zijn groenblijvend en hebben een bloeitijd van zes weken en geven witte tot roze bloemetjes.
De maori’s, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw Zeeland waren al bekend met de heilzame werking van de manuka-plant. Voor de maori’s was de “ manoeka” zoals zij het uitspraken, hun traditionele, heilige boom. De kennis van de medicinale planten werd telkens doorgegeven door de oudere vrouwen van de stam en kwamen oorspronkelijk van de ‘ togunga” of de maori’s dokter. Eeuwen geleden al gebruikten deze volksstammen de bladeren en de bast van de manuka-plant in de traditionele geneeskunde. destijds waren er al vele toepassingen als:
* het blad, dat werd gebruikt tegen infecties aan de luchtwegen zoals astma en bronchitis, en ook tegen spieraandoeningen, reumatische klachten en wondheling
* de jonge scheuten. Dit werd gekauwd en gegeten tegen maagklachten en dysenterie
* het blad, dat werd gekookt. Het afkooksel van de bladeren werd als papje op pijnlijke gewrichten en pezen gesmeerd . Ook de schors werd gekookt en als papje op de huid aangebracht om verschillende huidziekten te verlichten
* het kauwen op de schors zou ontspannend en slaapwekkend werken. 
Schermafbeelding 2018-07-29 om 03.47.20
Manuka heeft antibacteriële en schimmeldodende werkingen, en werken ontstekingsremmend. Dit maakt het een ideaal middel, om irritaties en infecties veroorzaakt door micro-organismen te bestrijden. Waaronder bijvoorbeeld acné ( ook wel jeugdpuisten) die met bacteriën in verband worden gebracht. Essentiële Manuka olie is tot 33 keer sterker dan tea tree etherische olie voor de bescherming tegen bepaalde stammen van bacteriën. Het is uitgebreid onderzocht voor gebruik in ziekenhuizen, waar het tegen MRSA (Methicillin-Resistant Staph. Aureus) bacteriën efficiënt wordt bevonden die tegen normale antibiotica bestand zijn.
IMG_4705

DE OLIE

We kennen manuka vooral in honing. Manuka olie ( etherisch en/ of essentieel) is vrij onbekend, maar wellicht gaat daar snel verandering in komen, als wordt ontdekt wat voor grote voordelen deze olie heeft voor onze huid. De essentiële olie wordt verkregen door middel van stoom destinatie van de takken , bladeren en de bloemen van de manuka struik, waarbij de moederstruik verder intact gelaten wordt. Manuka olie werkt sterk zuiverend. Zoals je eerder al hebt kunnen lezen is uit recent  onderzoek gebleken dat manuka essentiële olie tot wel 33 keer sterker is dan tea tree essentiële olie, waardoor het je huid goed kan ondersteunen bij bijvoorbeeld een overmatige talgproductie en onzuiverheden, voor een egale huid.
IMG_4706
Deze Manuka essentiële olie van NH bestaat uit 100% pure manuka olie. ( Leptospermum scoparium) en is afkomstig uit Nieuw Zeeland. Het komt in een flesje van 5 ml en kost € 11,99. Er is ook een flesje van 10 ml verkrijgbaar, deze kost € 20,99. 
De olie ruikt een beetje “ vreemd”. Daar moet je wellicht even aan wennen. Het is een eigenaardig luchtje wat ik niet goed kan beschrijven. Omdat je de olie het beste kunt verdunnen met een draagolie zal deze geur vanzelf verdwijnen. 
 
De olie is geschikt voor talloze doeleinden. 
 
– het is weldadig voor een droge tot extreem droge huid
– het is geschikt voor de gevoelige en zeer kwetsbare huid
– het werkt antibacterieel, waardoor het zeer geschikt is voor probleem huiden
– het werkt ontstekingsremmend waardoor het wondgenezing bevordert
– het dood schimmels, waardoor het geschikt is bij schimmelinfecties
– het werkt vochtinbrengend, waardoor het perfect is te gebruiken als huidolie ( verdund met een draagolie)
– het werkt goed tegen schilfers en een droge/ gevoelige hoofdhuid. Druppel een paar druppels door je shampoo. 
IMG_4709
 

LIPPENBALSEM

Ik heb de olie voor een eerste test gebruikt om er een vochtinbrengende lippenbalsem van te maken. Het wordt afgeraden, om de olie puur en onverdund te gebruiken. Dit droogt de huid juist uit en de olie vervliegt ook vrij snel. Je kunt de olie dan ook het beste verdunnen met een draagolie of mengen met een vet, zoals kokosolie of cacaoboter, of in mijn geval, met sheabutter. Dit heeft ook de beste papieren op medicinaal gebied. 
IMG_4710
 
Ik heb ongeveer drie flinke eetlepels sheabutter in een kommetje au bain marie laten smelten. Als de butter vloeibaar is geworden, haal je de kom uit de dampen van het kookwater en druppel je ongeveer 5-8 druppels manuka olie door de olie. Schenk in een potje over en laat dit stollen. Mijn lippen zijn op dit moment van schrijven vrij droog door de hitte en de droogte ( Juli 2018) Ik maak normaal gesproken mijn lippenbalsems met kokosolie, maar ik merkte dat dit niet voldeed. De hitte en droogte zorgen voor nog drogere lucht waardoor mijn lippen sneller uitdrogen en kapot springen. Ik heb nu twee dagen lang regelmatig met deze balsem gesmeerd en ik heb nergens last meer van. Mijn lippen blijven goed gehydrateerd. Fijn! 
IMG_4711

Huidolie

 
Ik heb enkele druppels manuka olie door een klein flesje moringa olie gemengd. Ik heb ongeveer 25 druppels gebruikt. Deze olie gebruik ik nu dagelijks voor mijn huid. Zeker nu met de externe droogte en hitte drogen met name mijn schenen erg snel uit. Iedere dag een beetje van deze olie en ik heb nergens last van. 
Je kunt ieder gewenste draagolie gebruiken, zolang je maar zorgt, dat deze olie 100`% puur en liefst biologisch is. Je kunt zo’n 1 tot 2% manuka olie oplossen in draagolie. Dat komt neer op zo’n 2 ml manuka olie per 100 ml draagolie. Maar je kunt dit uiteraard zelf bepalen. 
 

Wat vind ik ervan?

Ik ben enthousiast. Maar ik moet ook eerlijk zeggen dat wat mij betreft een andere olie ook goede resultaten geeft. Ik zal nog meer moeten gaan uittesten met de olie of het daadwerkelijk verschil maakt. Zo gebruik ik bijvoorbeeld ook vrij veel essentiële lavendelolie. Dit doet voor mij praktisch zo’n beetje hetzelfde, al moet ik ook zeggen dat de lippenbalsem wel méér hydrateert dan de lavendel. Afijn….tot nu toe vind ik de resultaten echt super, maar ik wil het nog wat meer gaan uittesten. Zodra ik bijvoorbeeld een irritatie heb, of een klein wondje op de huid, zal ik het eens beter aan de kaak gaan stellen. Dit zal ik later aanvullen. Tot nu toe zeg ik daarom, dat ik het een hele fijne en goede olie vind, maar om nu te zeggen dat het een onderdeel kan vormen in de EHBO kast, daar vind ik het nog wat vroeg voor.

 

WAAR TE KOOP?

Je kunt deze essentiële pure Manuka olie bestellen via DEZE BESTELPAGINA ( www.naturalheroes.nl)

 

Notificatie; ik ontving deze olie en shea butter gratis voor dit review, Er zijn géén commerciële doeleinden mee gemoeid. Ook zijn er geen enkele inkomsten.  dit review is onafhankelijk geschreven en getest. 

 
 
 

Een reactie op “Essentiële Manuka olie…..het flesje voor in de EHBO kast???

  1. Hoi Monique,

    Dit is zeker weten wonderolie. Ik gebruik het voor mijn exceem en na een paar keer smeren met een verdunning met kokosolie verdwijnt het als sneeuw voor de zon!
    Ook heb ik het gebruikt voor zwemmersexceem en dat werkt ook ideaal, het was heel hardnekkig maar het verbeterde enorm goed toen ik begon te smeren. Beter dan alle troep van apotheken en drogisterijen, een natuurlijkere manier is er niet.

    Wat mij betreft echt een blijvertje!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *